akilles-og-nedising

akilles-og-nedising

Betennelse i akillessenen

Betennelse i akillessenen kan oppstå grunnet flere årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i akillessenen er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet. Når vev er skadet eller irritert vil kroppen forsøke og øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet.

 

– Hevelsen kan også gi Nerveirritasjon

Hevelsen i området kan også føre til en nervekompresjon, som vi blant annet også kan se ved avklemming av isjiasnerven i setet eller hofteområdet. Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet. Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon).

 

Tips: Hvis du plages med gjentagende akillesplager bør du vurdere populære egentiltak som spesialutviklede kompresjonssokker og tåstrekkere (for mer riktig belastning mot fot og akilles).

 

 

Årsaker til betennelse i akillessenen

En betennelse eller inflammasjon er som nevnt en helt naturlig respons fra immunforsvaret for å reparere en skade eller irritasjon. Dette kan oppstå grunnet overbruk (uten tilstrekkelig stabilitetsmuskulatur til å utføre oppgaven) eller grunnet mindre skader. Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i akilles:

 

 

 

Hvem rammes av betennelse i akillessenen?

Absolutt alle kan rammes av en betennelse i akillessenen – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler. De som øker treningen for raskt, særlig innen jogging, idrett, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot vektbærende ledd er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er på hardt underlag. For svak støttemuskulatur i kombinasjon med feilstillinger i føttene (overpronasjon og plattfothet) kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjon i akilles.


 

Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

Betennelse i akillessenen kan være meget plagsomt. Hvis en betennelse oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (mye gange på hardt underlag med manglende trening av støttemuskulatur f.eks?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg. Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan tilstanden bli kronisk skadet. Vårt råd er at du oppsøker aktiv behandling (f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) for problemet.

 

Symptomer på betennelse i akillessenen

Smerter og symptomer vil avhenge av i hvilken grad akillessenen har en betennelsereaksjon. Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel. Typiske symptomer på betennelse innebærer:

 • Lokal hevelse
 • Rødlig, irritert hud
 • Smertefullt ved trykk / berøring

 

Diagnostisering av betennelse i akillessenen


En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning / anamnese og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal ømhet. Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostikk for å sjekke om en skade er årsaken til hevelsen-  eller blodprøver.

 

Billeddiagnostisk utredning av betennelse i akilles (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader i skinnebein (femur). En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av betennelse i akillessenen

Hovedformålet med behandling av betennelse i akilles er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la akilles tilhele seg selv. En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling – dessverre er det slik at noen ganger kan kroppen gjøre en litt vel overdrevent god jobb og det kan da være nødvendig med nedising, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsedempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området).

 

Kuldebehandling og varmepakninger kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i akilles. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei. Direkte konservative tiltak kan være:

 

 • Fysikalsk behandling (behandling av nærliggende muskler kan gi smertelindring og økt blodsirkulasjon)
 • Hvile (ta en pause fra det som forårsaket skaden)
 • Kompresjonsstøtte for Akilles (åpner i nytt vindu)
 • Laserterapi
 • Sportsteiping / kinesioteiping
 • Såleinnlegg (dette kan føre til mer riktig belastning mot fot og fotblad – men er ingen «quick fix» eller god plan i lengden)
 • Trykkbølgebehandling
 • Øvelser og uttøyning

 

 

Øvelser mot betennelse i akillessenen

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av betennelse i akilles. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer lår, legg, fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen. Vi anbefaler også at du prøver deg rolig på disse hofteøvelsene.

 

Relatert artikkel: – 10 Øvelser for Dårlig Hofte

Hoftetrening

 

NESTE SIDE: – Vondt i Akilles? Dette bør du vite!

Anatomisk oversikt over fot og tarsaltunnelen

 

 

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?.

 

Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende betennelse i akillessenen:

Spørsmål: Kvinne, 51 år gammel. Hvordan kan jeg vite om jeg har akillesbetennelse / betennelse i akillesen?

I de aller fleste tilfeller mistolkes smerter fra ledd og muskler som ‘betennelse’. Dette er en forenkling av problemet som legger ansvaret bort fra personen som er rammet – og som antyder at det ikke er den personen sin feil. Dette er normalt sett ikke tilfelle – og de aller fleste har nok overbelastet over evne (f.eks. gåtur over flere timer når man normalt sett sitter på kontor hele uken) eller gjort andre ting før de får en slik smertepresentasjon.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *