Obturator internus myalgi triggerpunkt smertemønster - Foto Wikimedia

Obturator internus myalgi / triggerpunkt

Obturator internus er muskelen med smertemønster dypt i setet ned mot halebenet – den kan også bidra til vondt i bekkenet eller korsryggen.


Dette kan oppstå hvis den blir overaktiv, stram og dysfunksjonell. En obturator internus myalgi eller obturator internus muskelknute, som tidvis blir kalt obturator internus syndrom. Regelmessig selvmassasje, uttøyning, øvelser og eventuell utredning / behandling hos en muskuloskeletal ekspert (kiropraktor, fysioterapeut, manuellterapeut) er alle eksempler på tiltak som kan hjelpe deg med å bli kvitt myalgier.

 

Skeletal muskel - Foto Wikimedia

Skeletale muskelfibre – Foto Wikimedia

 

– Hva er et triggerpunkt?

Et triggerpunkt, eller muskelknute, forekommer når muskelfibere har gått bort i fra sin normale orientering og regelrett trekker seg sammen til en mer knutelignende formasjon. Du kan tenke på det som om du har flere tråder liggende på rad og rekke ved siden av hverandre, pent assortert, men når de legges på kryss og tvers er du nærmere et visuelt bilde av en muskelknute.Dette kan skyldes en plutselig overbelastning, men mest normalt sett skyldes det gradvis feilbelastning over lengre tid. En muskel blir vond, eller symptomatisk, når dysfunksjonen blir så alvorig at den går over til smerte. Med andre ord, på tide å gjøre noe med det.

 

Triggerpunkter og muskelknuter kan referere smerter til andre steder i kroppen. Blant annet kan stram muskulatur i øvre rygg, nakke og skulderpartier føre til hodepine, svimmelhet og andre symptomer. Jantos et al (2007) fant ut via biopsi tester at disse triggerpunktene var hyperirritable og elektrisk aktive.

Biopsy tests found that trigger points were hyperirritable and electrically active muscle spindles in general muscle tissue. (Jantos et al, 2007)

 

Hva er en kiropraktor?

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Skumruller er i vinden som aldri før – derav deres utrolige prisvekst i sportsbutikkene. Nå kan en skumrulle koste opp mot 500,- kroner i visse butikker. Vi har fått gode tilbakemeldinger på følgende skumrulle som koster en brøkdel av prisen:

– Les mer om skumrullen her: BLUE High Density Foam Roller (linken åpnes i nytt vindu)

Les også: Liste over topp 10 mest solge skumruller

 

 

Visste du at?
– Ofte kan stive og dysfunksjonelle ledd (les også: vondt i leddene – leddlåsninger?) være en delaktig årsak i myalgier, da det begrensede leddutslaget også kan ha en negativ effekt på den muskulære funksjonen. Kiropraktorer og manuellterapeuter er eksperter på å hjelpe ved slike ledd-dysfunksjoner.

 

Ryggraden er viktig for optimal funksjon

Les også: Visste du at ingefær kan redusere muskelsmerter?

Ingefær - Naturlig smertestillende

 

Gammel hodepute? Kjøpe ny?

Ny hodepute av et spesielt materiale kan også være behjelpelig ved gjentagende myalgi – hvis du vurderer å investere i en slik så anbefaler flere studier denne puten.

Denne type puter er nærmest umulig å oppdrive i Norge, og hvis du skulle finne en så koster de som regel skjorta og litt til. Prøv heller puten via artikkelen vi lenker til ovenfor, den har meget gode skussmål og folk virker godt fornøyde.

 

Her kan du se en illustrasjon som viser muskelfestene til obturator internus muskelen:

Obturator internus muskelfester - Foto Wikimedia

Obturator internus muskelfester – Foto Wikimedia

Obturator internus, også kjent som musculus obturatorius internus, fester i ischiopubic ramus og obturatormembranen- deretter fester den på det mediale aspektet av tuberculus majum på femurbenet. Obturator internus sin nervetilførsel kommer fra L5, S1, S2. Obturator internus jobber med abduksjon av hoften, og er også en hoftestabilisator.

Her kan du se en illustrasjon som viser triggerpunkt smertemønsteret (referert smerte fra muskelknute) til obturator internus:

Obturator internus myalgi triggerpunkt smertemønster - Foto Wikimedia

Obturator internus myalgi triggerpunkt smertemønster – Foto Wikimedia

Obturator internus kan også gi smerter og nummenhet nedover bakside av låret som illustrert på bildet ovenfor. Nålebehandling (intramuskulær nålebehandling også kjent som tørrnåling) kan tidvis være nyttig mot slike myalgier. Nålebehandling benyttes blant annet av kiropraktor og fysioterapeut.

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

For å diagnostisere muskelknuter benyttes normalt sett palpasjon (undersøkelse med hendene) og muskeltester. Det kan tidvis brukes ultralyd eller annen billeddiagnostikk for å forstå langvarige muskelsmerter. Les mer i vår billeddiagnostikk avdeling.

 

MR maskin - Foto Wikimedia

 


Trening og bevegelse er godt for kropp og sjel:

    • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
    • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
    • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
    • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.
  • Romaskin (Modell: Concept2 D) er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke. Kan være en god investering i egen helse.

Concept 2 romaskin - Foto Amazon

Concept 2 romaskin Modell D (Les: «Kjøpe romaskin på nett? Billigere? JA.»

Nakkesmerter kan være komplekse - Foto Wikimedia

Les også:

Kan en spesialhodepute virkelig forhindre hodepine og nakkesmerter?

Vondt i hodet (Lær mer om årsaker til hodepine, og hva du kan gjøre for å bli kvitt det)

Vondt i musklene og triggerpunkter – (Hvorfor får man egentlig vondt i musklene? Lær mer her.)

Vondt i bekkenet (Hvorfor får noen mer vondt i bekkenet enn andre?)

 

Les også: – AU! Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Les også: 4 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Uttøyning av nakken

 

Kilder:
Nakkeprolaps.no (lær alt du trenger om nakkeprolaps, inkludert behandling og forebyggende øvelser)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *