hallux-valgus-skjev-storetå

Akutte smerter i storetåen: Hva er mulig diagnose og årsak til smertene?

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

hallux-valgus-skjev-storetå

Akutte smerter i storetåen: Hva er mulig diagnose?

Leserspørsmål om akutte smerter i storetåen fra leser som sliter med å tråkke og gå på foten / tærne. Hva er mulig diagnose? Et godt spørsmål, svaret er at det vil vi gjerne forsøke å hjelpe deg med å komme deg videre i utredningsforløpet. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål eller innspill.

 

Vi anbefaler at alle som er interesserte i denne tematikken leser hovedartiklene: – Vondt i foten og urinsyregikt

 

Les: – Oversiktsartikkel: Vondt i foten

vondt-i-framfoten-taballen-metatarsalgi

Her er spørsmålet som en mannlig leser stilte oss og vårt svar på dette spørsmålet:

Mann (47 år): Hei, jeg har nå flere ganger fått akutte smerter i stortåen (høyre ben) og ankelen blir stiv, kjenner også murring i kneet noen ganger. Det gjør veldig vondt å gå. Men gjør vondt hele tiden, om jeg sitter stille også. Hjelper litt på å holde benet høyt. Det pleier og vare fra en til tre uker. Hvor det begynner forsiktig og blir gradvis verre, før det blir bedre igjen. Foten og ankelen blir hoven og rød, og kjenner at den dirrer (murrer) når jeg sitter stille. Jeg kan også legge til at jeg har litt dårlige blodårer i leggene. På begge ben.

I jobben min står og går jeg hele dagen. Maks 15 min jeg sitter ned pr dag. Så når jeg kommer hjem må jeg legge meg ned og blir liggende til neste dag. Jeg har vært til min lege med dette, men han fant ikke ut noe som helst. Og ga meg ikke time hos spesialist. Har dere en teori om hva dette kan være, og eventuelle råd om hvordan det kan forbedres, eller få det til å gi seg. Har jo selv lest litt på nett, men ikke noe som stemmer jeg kan finne. nærmeste er vel urinsyregikt… men jeg føler meg ikke syk og har ikke feber.

 

Hjerte

 

Svar: Hei,

Slik som du beskriver problematikken din, så høres det ut som om det kan dreie seg om flere faktorer – der urinsyregikt eller hallux valgus er en av flere mulige diagnoser. Det som bekymrer oss først og fremst, og som må utelukkes, er at dette skyldes hjerte symptomer / plager. Dette særlig med tanke på at ankelen og foten din hovner opp – og da særlig hvis dette forekommer på begge sider.

 

Det første som må undersøkes er altså blodtrykk og fullstendig hjerteundersøkelse. Har du vært gjennom dette nylig eller føler du at dette er under god kontroll fra fastlegen din sin side?

 

Andre ting som må undersøkes er mekaniske årsaker – derfor anbefaler vi at du oppsøker kliniker med henvisningsrett (kiropraktor eller manuellterapeut) for utredning av eventuelle feil, biomekanisk sett, i fot / ankel / legg og knær. Det kan absolutt være aktuelt med en bildediagnostisk utredning (f.eks. røntgen eller MR undersøkelse)

 

Vennlig hilsen,
Alexander v/ Vondt.net

 

Diskusjon med helsepersonell

 

Mann (47 år): Takk for svar! Jeg har fått legetime og skal undersøkes nærmere mtp hjerteproblematikk. Har familehistorie med hjerteinfarkt og kolesterolproblemer (jeg er ganske stor selv), men ikke vært sjekket for dette i større grad tidligere.

 

Les også: – 5 Øvelser mot Hallux valgus

Hallux Valgus

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Hallux Valgus Støtte

Plaget med hallux valgus (skjev storetå) og / eller benutvekst (bunion) på storetåen? Da kan denne være en del av løsningen på problemet ditt!

 

– Til info: Dette er en kommunikasjonsutskrift fra meldingtjenesten til Vondt net via vår Facebookside. Her kan hvem som helst få gratis hjelp og råd angående ting de lurer på.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – Dette Bør du Vite om Prolaps i Nakken

nakkeprolaps-collage-3

Les også: – Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *