Sit ups

Derfor Bør du Unngå Sit-Ups!

5/5 (1)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Sit ups

Derfor Bør du Unngå Sit-Ups

Les dette hvis du vil lære deg hva sit-ups gjør med ryggen din – og hva nyere forskning sier du bør gjøre istedenfor. Har du innspill? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller vår Facebookside – del gjerne innlegget.

 

Utdatert og skadelig øvelse

Det kanadiske Forsvaret byttet nylig ut sine mer tradisjonelle fysiske tester med tester som var basert på den nyeste biomekaniske forskningen innen rygg- og leddhelse. Den anerkjente eksperten på korsryggskader, Stuart McGill, professor innen biomekanikk med mer enn 30 år innen forskning på dette området, var en av de viktigste komponentene i denne utredningen. Sit-ups øvelsen var den aller første treningsøvelsen som ble fjernet fra det fysiske testprogrammet – dette med hjemmel i at den var utdatert og potensielt skadelig.

 

Stiv rygg om morningen i sengen

 

Forsker på hvordan ryggen blir skadet

Gjennom analyser og målinger har McGill og hans team gjort studier der de finner ut hvor mye trykk og belastning som forekommer i forskjellige øvelser og aktiviteter på ryggens strukturer, blant annet leddvirvlene og de myke mellomvirvelskivene – sistnevnte kan som kjent rammes av skivebukning eller skiveprolaps dersom skaden over tid blir for stor.

 

Anbefalt litteratur: McGill’s «Ultimate Back Fitness and Performance»

«- Regnet av de fleste klinikere som et av de aller viktigste litterære mesterverkene når det gjelder forståelse og forebygging av ryggsmerter»
McGill’s studier har, i likhet med mange andre store studier, vist at det er utenfor enhver forskningsmessig tvil at det kan oppstå skader i ryggraden dersom muskler repetitivt forsøker å holde den i en foroverbøyd stilling. Dette forekommer ofte gjennom ‘mikrotraumer’ som gjør at man potensielt kan utføre tusenvis av sit-ups (og lignende øvelser) uten å skade seg, men at det etterhvert kan skje så mange små skader at det gir grunnlag for større skader – slik som bukning eller prolaps i den myke mellomvirvelmassen vi finner i mellom ryggvirvlene.

 

Som å bøye en stor gren

McGill beskriver videre hvordan en ryggrad blir utsatt for belastning ved å sammenligne en tynn, fleksibel kvist med en stor gren. Den tynne kvisten kan man bøye frem og tilbake, repetitivt, uten å påføre skade – men til sammenligning så vil den store grenen bli skadet allerede ved første bøy.

brukket kvist

 

Det er grunnen til at større ryggrader blir skadet mye tidligere ved sit-ups. McGill viser videre at det er særlig foroverbøy i kombinasjon med kompresjon som er den store faren her – da dette har blitt bevist for å være en av skademekanismene for skiveutbukning. Noe som igjen øker sjansen for skiveprolaps.

 

prolaps-i-korsryggen

 

McGill: – Ikke gjør sit-ups!

McGill forklarer det som at hver øvelse er et verktøy for å oppnå et mål. «Om målet ditt er å bli sterkere, raskere, eller om det er å bli mindre skadeutsatt og å leve med mindre smerter i hverdagen, så er svaret hvertfall å ikke gjøre sit-ups.»

 

Han nevner videre at det finnes mange gode alternativer til sit-ups, blant annet planken og forskjellige utgaver av denne (Sideplanke, sagen, armsirkler på terapiball – «stir the pot», «fjellklatrer» osv.)

«Planken er en bedre øvelse, da den er tryggere for korsryggen samtidig som den engasjerer kjernemuskulaturen på en mer effektiv måte.»

 

Bytt ut sit-ups’en med andre øvelser!

Nå som du vet hvor skadelig sit-ups kan være, så anbefaler vi deg sterkt å bytte den ut så raskt som mulig. Heldigvis for deg har vi funnet fram noen av Stuart McGill’s skadeforebyggende, favorittkjerneøvelser på neste side av denne artikkelen.

 

NESTE SIDE: – Kjerneøvelser som er Snille mot Ryggen

Foldekniv på terapiball

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker øvelser eller artikler tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss – så vil vi svare deg så godt vi kan, helt gratis. Se ellers gjerne vår YouTube kanal for flere tips og øvelser .

 

LES OGSÅ: – Dette Bør Du Vite om Isjias

verdt-a-vite-om-isjias-2

PRØV DISSE: – 6 Øvelser mot Isjialgi og Falsk Isjias

Korsryggtøying

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *