Kronisk hodepine og nakkesmerter

Kronisk Hodepine og Nakkesmerter: Hva kan Lindre Smertene?

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Kronisk hodepine og nakkesmerter

Kronisk Hodepine og Nakkesmerter: Hva kan Lindre Smertene?

Leserspørsmål om kronisk hodepine og langvarige nakkesmerter fra leser som har prøvd fysioterapeut, kiropraktor og manuellterapeut med liten effekt. Hva kan lindre smertene? Et godt spørsmål, svaret er at det vil vi gjerne forsøke å hjelpe deg med, men med tanke på at du har hatt liten effekt av konservativ behandling, trening og medikamenter – så må vi understreke at det kan bli vanskelig å komme til en effektiv løsning på problematikken din, men at vi vil forsøke å hjelpe deg videre i utredningsforløpet. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål eller innspill.

 

Vi anbefaler at alle som er interesserte i denne tematikken leser hovedartiklene: – Vondt i hodet og vondt i nakken (nakkesmerter)

 

Les: – Oversiktsartikkel: Vondt i hodet

hodepine og vondt i hodet

Anbefalt litteratur: «The Migraine Relief Diet» (Vi har fått gode tilbakemeldinger på denne boken fra personer rammet av kroniske hodepine og migrene – anbefales)

Her er spørsmålet som en kvinnelig leser stilte oss og vårt svar på dette spørsmålet:

Kvinne (37 år): Jeg har cervical hodepine (nakkerelatert hodepine) så og si hver dag, hele tiden. Jeg trener 4 ganger i uken, drikker ikke kaffe, sover i snitt 8 timer hver natt, er hjemmeværende uten stress, drikker MASSE vann, og er avholds. Jeg har EDS (Ehlers-Danlos Syndrom) / HMS (hypermobilitetssyndrom), og ingen kiropraktor vil så mye som se på meg. Har vært hos mange. Har Tramadol+Paracet som akutt smertelindring. Tips? Har hørt snakk om Botox injisert i nakken, men og hørt at noen kan bli verre av det. Tatt røntgen og MR av nakke, kun liggende. Er det noen i Norge som tar stående MR? Må tillegge at jeg hadde en rideulykke der jeg slo meg kraftig i overgang nakke/rygg for noen år siden, derav røntgen og MR. Livskvaliteten forringes kraftig av dette, og har gjort det i mange år nå. Er 43 år. Hjelp….?

 

Nerver

 

Svar:  Angående hodepinen din – som du føler at er cervikogen, altså nakkerelatert.

1) Hvordan vil du beskrive hodepinen når du får denne? Og hvor er den lokalisert?

2) Hvor lenge kan hodepinene vare? Eller er den mer eller mindre konstant?

3) Angående Botox-injeksjon, så kan man bli verre av dette ved feilinjeksjon eller få muskelsvinn (atrofi) – så det er selvfølgelig mer ønskelig å utprøve mer konservativ behandling før man går til det tiltaket. Hvilke konservative, fysikalske behandlingsmetoder har du prøvd og isåfall hvor mange behandlinger?

4) Du nevner at du har tatt både røntgen og MR undersøkelse av nakken. Kunne du være så snill og skrive (ordrett) hva det står under R: (resultat) på disse MR rapportene?

5) Angående rideulykke. Når var denne? Og besvimte du i fallet? Hadde du på hjelm?

6) Du nevner at problematikken har pågått i mange år. Hvor mange år? Og var det slik at det var bra før dette?

7) Med så langvarig hodepineproblematkk – har det blitt tatt MR caput eller cerebrum? Altså MR undersøkelse av hodet?

Vennlig hilsen,
Alexander v/ Vondt.net

 

Diskusjon med helsepersonell

 

Kvinne (37 år): Takk for svar! Jeg har legetime på tirsdag, og skal be om å få utskrift av resultat av røntgen og MR da. Kommer tilbake med svar når jeg har fått det. Ellers:

 

1. Hodepinen strekker seg fra nakken, via muskelfestene på skallen, over ørene og fram over øynene. Brennende, stikkende følelse, også i området mellom isse og panne. Øynene. Beggesidig, sjelden ensidig. Starter ofte akutt, ikke snikende. Innimellom en slags «bobleplast-smelling» rett under huden over ørene og midt oppå hodet. Dette da med økt smerte.

2. Hodepinen er mer eller mindre konstant, men i en mildere form. Den hodepinen jeg forklarer i pkt 1 er type akutt hodepine. Den kommer uten forvarsel. 3-4 ganger i uken kanskje.

3. Jeg har vært hos: -fysioterapeut: opptrening og styrking av muskler (det har jeg fortsatt med siden, ca 4 ganger i uken på helsestudio), akkupunktur med og uten strøm, massasje. Sikkert 40-50 behandlinger. -Kiropraktor: oppknekking og øvelser. Ca 20 ganger. -Manuellterapeut: han ville ikke ta i meg, men satte akkupunktur for smertelindring. Ble med den ene gangen. Ellers har jeg prøvd en del selv, men med fokus på smertelindring. Det være seg kremer og salver med smertelindrende effekt, for å få musklene til å slappe av, bassengtrening (ble med den ene gangen, da jeg ble fryktelig mye verre i mange dager), øvelser og tøyninger osv osv.

5. Hadde på hjelm, besvimte ikke. Var på ridetur da hesten ble skremt og løp ut, og falt av på en issvull. Var sengeliggende i 3 dager. Dette var lille julaften for 10 år siden. Var ikke hos lege, da vi ikke har legevakt.

6. De siste 6 årene har jeg hatt sånne «anfall», men de kommer gradvis oftere, og etter graviditet og fødsel for 3 år siden, ukomplisert ellers, har det bare økt i intensitet. Kan ikke huske å ha hatt mer enn «normalt» med hodepine før.

7. Har ikke tatt MR caput eller cerebrum som jeg vet, men det skal jeg spørre fastlege om for sikkerhets skyld. Bare i tilfelle det skulle ha noe å si, så har jeg irritabel tarm, restless legs syndrom og har hatt en prolaps i korsryggen (15 år siden). Jeg setter veldig stor pris på all mulig hjelp.

 

hjernehinnebetennelse

 

Svar: Ok, da med tanke på at dette har vært såpass langvarig hodepineproblematikk så er det lurt å få gjennomført en MR caput for å utelukke eventuelle patologiske diagnoser og lignende. Dette blir også understreket ved at du har gjennomført omfattende konservativ behandling hos fysioterapeut, kiropraktor, manuellterapeut ++ uten større effekt. Gi oss en tilbakemelding når du har fått svar fra MR undersøkelsen. Mest sannsynlig så er det trening (f.eks. av nakke og skuldre) som blir veien videre, men grunnet lang historikk så er det tryggest å være på den sikre siden. Lykke til og god bedring. Du kan også prøve følgende råd og tips mot hodepine. Yoga, akupunktur, meditasjon og lignende kan være andre gode tiltak.

 

Vennlig hilsen,
Alexander v/ Vondt.net

 

Les også: – 7 Øvelser mot Vond Nakke

Yogaøvelser for Stiv Nakke

 

Kvinne (37 år): Tusen takk for tilbakemelding og øvelser. Disse skal prøves ut. Gir tilbakemelding når jeg har fått svar fra fastlege angående mulig MR undersøkelse / videre utredning av hodepinen.

 

– Til info: Dette er en kommunikasjonsutskrift fra meldingtjenesten til Vondt net via vår Facebookside. Her kan hvem som helst få gratis hjelp og råd angående ting de lurer på.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – Dette Bør du Vite om Prolaps i Nakken

nakkeprolaps-collage-3

Les også: – Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *