Vondt i ryggen etter svangerskapet - Foto Wikimedia

Vondt og Smerter i Beina Etter Svangerskapet: Kan Årsaken Være Isjias?

5/5 (1)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Vondt i ryggen etter svangerskapet - Foto Wikimedia

Vondt og Smerter i Beina Etter Svangerskapet: Kan Årsaken Være Isjias?

Leserspørsmål om vondt og smerter i beina som oppsto underveis og etter svangerskapet. Hva kan være årsaken? Isjias? Et godt spørsmål, svaret er at det er meget sannsynlig at det skjedde noe under bekkenløsningen og selve fødselen som har påvirket setet, hofte og bekkenet – og at dette kan føre til irritasjon eller lett avklemming mot isjiasnerven.

 

Vi anbefaler at alle som er interesserte i denne tematikken leser hovedartikkelene: – Isjias og bekkenløsning

Les: – Oversiktsartikkel: ISJIAS

Vondt i korsryggen

Her er spørsmålet som en kvinnelig leser stilte oss og vårt svar på dette spørsmålet:

Kvinne (30 år): Hei. Jeg er ei dame på 30 år og har dei siste tre årene hatt ubehag/smerter i beina. Etter slik jeg kan huske begynte det når jeg gikk gravid med den yngste sønnen min. Begynte da med at det var ubehagelig å stå å lage middag og måtte flytte belastningen fra fot til fot. Dette er ca 3,5 år siden. For 1,5 år siden bestemte jeg meg for alvor for å prøve å finne ut hva det kom fra og å finne en måte å bli kvitt der. Nå går jeg konstant med et ubehag i beina. På en skala 1-10 vil jeg si at jeg går konstant på 2/3 så varierer det opp til 8/9.

Når jeg våkner på natten er det rundt 8 på skalaen. Jeg har vært igjennom veldig mange blodprøver og tester men alle prøver er fine. Vært med fysioterapeut og prøvd yoga som gjorde kroppen mykere, men ingen lindring på beina. Var med en massasje terapeut og han var overrasket over hvor stram/har musklatur jeg hadde. Han hadde problemer med å løsne opp. Dette er noe av det som er sjekket: -går på medisiner for stoffskifte og dette har vært stabilt i ca 2,5 år.

-ingen nevrologiske funn hos nevrolog
-prøvd B12 sprøyter siden jeg låg på litt lave nivå innenfor normalen.
-jern mangel og andre blodprøver hos legen. Alle fine.

Det jeg lurer på er om dere har hørt om lignede tidligere og om dere kan hjelpe meg videre i hvilken retning jeg kan gå. Er for tiden sykmeldt og blir undersøkt for depresjon. Har tatt på kroppen og psyken å gå å ha det vondt. Fastlegen vil ikkje gå videre med beina mine før jeg har det bedre psykisk for å utelukke at smertene er psykiske siden alle andre prøver er negative. Føler selv at det ikkje er psykisk, men jeg blir usikker når alle prøver er negative. Håper dere kan gi meg gi meg tilbakemelding. Kvinne, 30 år

 

Svar:  Hei,

Du kan lese mer om bekkenløsning her:
Les: – Bekkenløsning

Røntgenbilde av kvinnelig bekken - Foto Wiki

Når man er gravid kan dette føre til endringer i bekkenstilling og tilhørende strukturer – som igjen kan legge noe mer trykk mot blodårene eller nervene som går ned i beina. For oss høres dette ut som om det kan henge sammen med rygg / bekken – og tilhørende nerveirritasjon mot de lumbale eller sakrale nerverøttene. Kunne du vært litt mer spesifikk i beskrivelsen din av smertene i beina? Får du noen ganger tilnærmet elektrisk støt eller ilinger / sildringer nedover beina?

Har ryggen / bekken / setet ditt blitt undersøkt for dysfunksjon / feilstillinger / myalgier?

Ser fram imot til å høre fra deg.

Vennlig hilsen,
Thomas v/ Vondt.net

 

Vi anbefaler uansett at du forsøker å trene opp hoftestabiliteten din – dette er meget viktig for rygg og bekken. Kanskje kan det også føre til mindre isjias nervesymptomer.

 

Trening for sterkere hofter:

– 10 Øvelser mot Dårlig Hofte

broen øvelsen

Tiltak mot isjias / nerveirritasjon:

– 8 Gode Råd og Tiltak mot isjias

Isjias

 

Kvinne (30 år): Har hatt MR av korsryggen og der var alt normalt. Nevrologen fant ingen nevrologiske funn når jeg var med han. Der tok han både en slik test som sender strøm igjennom nervene for å sjekke hastigheten og en der nevrologen gjorde egne tester. Alt normalt i følge han. Ubehaget/smertene er der konstant, men varierer i styrke. Det kjennes ut som en prikking som beveger på seg. Under fotbladet, bak leggene og halveis opp på låret kjenner jeg det mer enn resten av beina. Etter en dag på jobb har jeg vært så sliten i beina at det har kjent ut som dei skulle brenne opp. Får ingen elektriske støt i beina.
Svar: Hei igjen, Takk for info. Ok, hva med muskulatur og ledd i hofte / setet / bekken? Har disse blitt evaluert av fysioterapeut / kiropraktor eller manuellterapeut? Myalgier i setet og leddstivhet i bekkenleddene kan gi grunnlag for isjialgi / falsk isjias, som kan nerve symptomer i bena og bensmerter. Hva med blodårefunksjonen din? Har den blitt undersøkt? Hvordan står det ellers til med hjertehelsen din?

 

Ryggraden er viktig for optimal funksjon

Ryggraden er viktig for optimal funksjon

Kvinne (30 år): Har funne en manuell terapeut som ej skal ta kontakt med i morgen. Har ikkje prøvd det før så det skal testes! Ang isjas eller falsk isjas burde vel nevrologen oppdage viss det hadde vært det? Eller? Hvordan tester man blodårefunksjonen? Har hatt litt lavt blodtrykk under svangerskap og ligger vel litt lavere enn normalen til vanlig. Men hjerte ellers har ikkje det blitt undersøkt. Kan det være noe jeg burde sjekke opp?

Svar: Ok, det høres fornuftig ut. Manuellterapeut eller kiropraktor bør begge kunne gi deg en god ledd- og muskelvurdering. Falsk isjias kan ikke oppdages normalt sett på elektromålinger. Isjias derimot burde ha blitt plukket opp. Ja, blodårefunksjon kan sjekkes hos spesialist – henvisning får man fra sin fastlege. Som kjent er blant annet nedsatt blodsirkulasjon ofte grunnen til leggkrampe, kalde føtter og andre ‘nevrologiske’ symptomer i beina.

Kvinne (30 år): Tusen takk for god hjelp! Skal undersøke nærmere tipsene og rådene!

 

– Til info: Dette er en kommunikasjonsutskrift fra meldingtjenesten til Vondt net via vår Facebookside. Her kan hvem som helst få gratis hjelp og råd angående ting de lurer på.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – De Verste Øvelsene Hvis du har Prolaps

benpress

 

Les også: – DERFOR Er Promping Sunt!

Promping er sunt

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *