Promping er sunt

5 Grunner til at promping er sunt

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Promping er sunt

5 Grunner til at promping er sunt

Promping. Vi gjør det alle og enhver. Om du derimot jobber aktivt for å ikke gjøre det, eller holder de inne, så kan tarmene dine faktisk påvirkes negativt av det. Studier har også vist at gassen man holder inne gradvis vil finne andre utganger – for eksempel gjennom munnen. Noe som kan være litt kjedelig hvis du har en samtale med en person du liker.

 

Så.. jada. Promping er viktig. Promping er faktisk livsnødvendig.

 

Her er altså 5 grunner til at promping er sunt og godt for deg:

 

1. Mindre Oppblåst Mage

oppblast-mage

Du kan ikke slippe helt unna at magen føles oppblåst av og til. Til og med supersunn mat som linser og bønner forårsaker det. Heldigvis er kroppen utstyrt med en egen trykkavlastningsmekanisme – alt du trenger å gjøre er å slippe den løs. Promping slipper nemlig ut den gassen som dannes når ufordøyd mat kommer frem til tarmene.

 

Hvis du føler deg oppblåst kan du hjelpe gassen på vei ved å legge deg på ryggen og trekke bena opp i mot brystkassen. Denne stillingen kalles faktisk ‘Pawanmuktasana’ på det gamle språket Sanskrit – som kan grovt oversettes til «En stilling som setter vinden fri».

 

2. Å Puste Inn Promp Er Bra For Deg! 

Pusteteknikk

Du leste riktig. Sorry på forhånd for at vi utstyrte gasstanken av en partner eller venn med dette vinnerargumentet. I promp finner vi nemlig hydrogensulfid – og forskning har nemlig vist at det å puste inn små mengder av denne gassen kan føre til mindre celleskade. I det lange løp kan dette forebygge slag, artritt og hjertesykdom.

 

Er ikke biologi fantastisk?

 

3. Din Prompelukt Forteller Mye om Deg

Egg

Om du er et sunt menneske, så vil ikke majoriteten av prompene dine lukte spesielt vondt. Det kan være en indikasjon på at helsen din er ganske god. Hvis prompene dine derimot stinker fordervelse, råtne egg og det som verre er – ikke bare i enkelttilfeller – så bør du faktisk bli litt mer bevisst på helsen din. Det kan nemlig være et tegn på dårlig fordøyelse, mage / tarmsykdom eller intoleranse for visse ingredienser.

 

4. Promp Betyr Sunn Tarmflora

Magesår

Tarmfloraen din er livsviktig – faktisk så har nyere forskning også vist en direkte kobling mellom sunn tarmflora og bedre hjernefunksjon; den såkalte «gut-brain connection». Denne floraen av vennlige bakterier og mikrober er blant annet med på å forsterke immunforsvaret ditt, regulere hjernekjemikalier og kontrollere vekten.

 

Du kan selvfølgelig ikke se disse snille mikrobene med det blotte øyet, men de kan gi deg en tommel opp ved å produsere gass og promp. Om du promper så er dette altså en indikasjon på at de har det bra. Faktisk så har eksperter uttalt at den eneste måten disse kan få næring på er ved å spise mat som produserer gass – slik som for eksempel bønner og linser. Siste setning her tar vi med oss videre til neste poeng:

 

5. Promp kan Hjelpe deg med Kostholdet

Olivenolje

Om du promper veldig sjeldent, så vet du at tarmfloraen ikke får de næringsstoffene den trenger. Det betyr altså at du trenger mer fiber og karbohydrater, slik som:

  • Bønner
  • Linser
  • Grove kornprodukter
  • Rosenkål
  • Løk
  • Grønnsaker

Prompingen din kan altså fortelle deg når du bør gjøre endringer i kostholdet. Probiotiske produkter kan også hjelpe deg med å styrke tarmfloraen din.

 

Sånn! Nå har du lært litt mer om promp og hvorfor det er så sunt for deg. Spennende, sant?

 

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – De 5 Verste Øvelsene Hvis du har Prolaps

benpress

POPULÆR ARTIKKEL: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

PRØV DISSE: – 6 Øvelser mot Isjialgi og Falsk Isjias

Korsryggtøying

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *