testikkelsmerte

Akutt vondt i lysken og lyskesmerter etter løft: Kan det være lyskebrokk?

5/5 (1)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

testikkelsmerte

Akutt vondt i lysken og lyskesmerter etter løft: Kan det være lyskebrokk?

Leserspørsmål om akutt vondt i lysken og lyskesmerter etter løft. Kan det være lyskebrokk? Et godt spørsmål, svaret er at det er meget sannsynlig, men at man heller ikke kan utelukke om at det dreier seg om en infeksjon eller lymfeforstørrelse.

 

Vi anbefaler at alle som er interesserte i denne tematikken leser hovedartikkelen: – Vondt i Lysken

Les: – Oversiktsartikkel: VONDT I LYSKEN

testikkelsmerte

 

Her er spørsmålet som en mannlig leser stilte oss og vårt svar på dette spørsmålet:

Mann (61 år): Hei. Jeg prøver. Jeg er mann, 61 år, 183 cm høy, på omlag 88 kg. (lettere overvektig såvidt jeg forstår). Mitt problem er som følger: Min samboer (35) og jeg kom hjem fra kjøpesenteret for ca 5 dager siden. Jeg bar inn ei kasse med kolonialvarer. Ca 12-15 kg. Kjente brått en stikkende, sviende, brennende smerte i høyre lyske (der låret er festet til kroppen), da jeg måtte holde kassa med ei hånd mens jeg låste opp døra med den andre. Jeg gikk inn, satte fra meg kassa og la meg på sofaen. Samboer plasserte varer i skap og kjøl. Smertene forsvant. Ettermiddag og kveld forløp som normalt. Ingen smerte mer. Men etter leggetid hadde vi seksuelt samleie. Hun red meg, satt oppå, noe hun liker. Da kom smertene særdeles kraftig tilbake og «seansen» ble avsluttet. Vi gikk i dusjen, men hun måtte støtte meg. Jeg klarte ikke stå på høyre bein. Jeg er jo ingen lege, men antar dette er et lyskebrokk? Ellers ser jeg i speilet at jeg har fått en kul på størrelse med et egg. I mitt høyre hjørne oppe hvor det enda er pubes-hår. Uff, nå var det endel skrivefeil. Jeg er ikke så flink med datamaskiner desverre. På skolen bruke vi blekkhus og pennesplitt, og duppa etter å ha skrevet 3-4 bokstaver. Så ha meg unnskyldt! VEL…. saken er nå den: Jeg bor i Thailand. Har ikke råd å bo i Norge. (Desverre). Her kan jeg legge meg mett om kvelden. Men må jeg reise til Norge for å få behandling? Det er smertefullt! Legebesøket klarer jeg. Men kulturen her gjør at de vil overmedisinere. (Piller med flotte farger, som Thaiene selv tror på). Og jada, Placebo-effekten er omlag 30 prosent. Og legene prater så gebrokkent at det ikk er lett å forstå. Kan det behandles uten kirurgisk inngrep? Mann, 61 år

 

Svar:  Hei,

Du kan lese mer om lyskebrokk her:
Les: – Har jeg lyskebrokk?

Lyskebrokk
Når du bar kassen på 15 kilo så øker også det vi kaller buktrykket. Dette legger et indre trykk mot tarmene og kan i visse tilfeller – ofte grunnet flere feilbelastninger over tid – føre til at deler av tarmen buker ut gjennom veggen; altså et brokk eller hernia.

Liggende på sofaen opplevde du ingen smerter. Dette er grunnet at du i den posisjonen har tilnærmet inget buktrykk og dermed så er det ikke noe trykk mot tarmene. Senere på kvelden kom det tilbake med gjentatt, repetetivt trykk mot lysken – skaden hadde nok forekommet tidligere, men dette ble altså en ny irritasjon som gjorde at tarmen ble trykket utover.

Det er mest sannsynlig et lyskebrokk – og hevelsen er nok tilhørende betennelse / inflammasjon rundt skaden. Altså kroppens naturlige respons på noe slikt. Dette ‘egget’ du beskriver – er det trykkømt og blir smertene der forverret ved host / nys?

En annen ting det kan være er en forstørret lymfeknute i lysken, men det høres lite sannsynlig ut siden det oppsto først når du la vekt på området.

Om det kan behandles uten kirurgisk inngrep kommer an på størrelsen av brokket. Du gjør lurt i å dra til lege og få en diagnostisk ultralydundersøkelse. En lege vil også kunne rådføre deg angående best medikamentell behandling i den akutte fasen av problemet.

Per nå bør du også forsøke noe nedising mot området for å roe ned den akutte inflammasjonsprosessen der. Du bør også unngå for mye løft og framoverlente stillinger.

Hold oss gjerne oppdatert på hva undersøkelsen finner ut.

Mvh.

Alexander v/ Vondt.net

 

Trening for sterkere hofter (svak hoftemuskulatur er en kjent årsak til overbelastning av lysken):

– 10 Øvelser mot Dårlig Hofte

broen øvelsen

 

 

– Til info: Dette er en kommunikasjonsutskrift fra meldingtjenesten til Vondt net via vår Facebookside. Her kan hvem som helst få gratis hjelp og råd angående ting de lurer på.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – De Verste Øvelsene Hvis du har Prolaps

benpress

 

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *