Vondt i hælen

Kronisk Plantar Fasciit Under Begge Føttene: Kan Dere Anbefale Øvelser?

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Vondt i hælen

Kronisk Plantar Fasciit Under Begge Føttene: Kan Dere Anbefale Øvelser?

Leserspørsmål om kronisk plantar fasciit under begge føttene fra leser som har prøvd kortison og trykkbølge uten effekt. Kan dere anbefale øvelser? Et godt spørsmål, svaret er at det vil vi gjerne forsøke å hjelpe deg med, men med tanke på at du har hatt liten effekt av både kortisoninjeksjoner og trykkbølgebehandling – som begge er ansett som ‘artilleri’ i behandlingen av slike plager – så må vi understreke at det nok må forventes å trene målrettet over lengre tid før du vil se større effekt.

 

Vi anbefaler at alle som er interesserte i denne tematikken leser hovedartikkelene: – Vondt i hælen og plantar fasciit

Les: – Oversiktsartikkel: Vondt i hælen

Vondt i hælen - Haglunds

 

Her er spørsmålet som en kvinnelig leser stilte oss og vårt svar på dette spørsmålet:

Kvinne (50 år): Heisann! Plages med plantarfacitt under begge føttene. Får dette på grunn av autoimmun sykdom. Har prøvd trykkbølge og kortisoninjekson uten langvarig effekt. Har dere alternative løsninger til øvelser ? Jeg har avstivet storetå høyre fot og skal snart inn å stive av venstre storetå. Kvinne, 50 år

 

Svar:  Hei,

Du kan lese mer om plantar fasciit her:
Les: – Plantar fasciit

Vondt i hælen

Plantar fasciit er et tøft og langdrygt problem. Vi skal absolutt kunne hjelpe deg med litt øvelser, men trenger litt mer informasjon først.

– Hvor lenge har du hatt denne diagnosen? Og hvordan startet det første gang? Har du en jobb med mye belastning mot fotbladene?
– Har du den like ille på begge sider?
– Hva var grunnen til at de avstivet storetåen? Artrose?
– Vet du hvilken autoimmun sykdom du har?
– Plages du ellers med legg, kne, hofte eller ryggsmerter også?
– Har det blitt tatt nylige bilder av føtter; isåfall hva konkluderer resultatene (R:)?

Ser fram imot til å kunne hjelpe deg videre.

Vennlig hilsen,
Thomas v/ Vondt.net

 

Kvinne (50 år): Har psoriasis artritt, fikk diagnosen for 2 år siden men har nok hatt det lenge. Har påvist spondyloartritt og plages med entecitter i både hofter, bekken, knær og under hælene. Avstivet tå på grunn av artrose …. og har også det påvist i andre storetå ( på grunn av artritt). Ellers har jeg veldig kort og stram musklatur i hele kroppen, har tidligere spilt aktiv fotball i 22 år, og blant annet operert for kronisk legghinnebetennelse begge bena,ankelbrudd, tåbrudd. Jobber som akuttsykepleier i et akuttmottak…. ikke ideelt for plagene mine men…. plantar facitten er verst på venstre side, men rimelig ille på høyre også. Kan det ha noe med at høyre storetå er avstivet ?? Har tatt røntken og MR av tær, rygg og bekken. Ikke av føttene… Glemte å si at jeg har hatt plantar facitt i 1 og et halvt år, var sykemeldt i lang tid mens jeg tok behandling med trykkbølge og korison. Tilbake i jobb uten å ha blitt bra. Nå for tiden er det såpass ille at jeg går på tå de første timene etter jeg står opp (venstre side).

 

biokjemisk forskning 2

 

Svar: Takk for informasjonen. Her var det mye. Om avstivet storetå kan føre til strammere plantar fascia. Det korte svaret er: ja. Det lange svaret er at dette påvirker/reduserer fotens og fotbladets naturlige bevegelsesmønster – noe som fører til mindre ‘fraspark’ gjennom tåen og dermed mindre jevnlig uttøying av fotbladet og konsekvent strammere plantar fascia. Men det er nok overbelastning over tid som har ført til selve diagnosen – jobben din må nok ta sin del av skylden der. Plantar fasciaen og fotbladene skal jo også avlaste benhinnene, så det er jo meget interessant at du har blitt operert for kronisk beinhinnebetennelse – dette har nok en tett relasjon. Angående bildediagnostikken: når ble den tatt og hva viste resultatene (R:) Viste noen skade under foten? Noen ganger forekommer det også delvis avrivning i sammenheng med plantar fasciit – så jeg synes det hadde vært aktuelt med en MR fot. Vi ønsker også å høre mer om behandlingen som har blitt gitt. Hvor mange ganger prøvde du trykkbølge og kortison? Og hvem administrerte behandlingen?

 

Balanseproblemer

Kvinne (50 år): Trykkbølgebehandling og kortison tok jeg hos fysioterapeut på Klinikk for Alle. Merket jo litt bedring når jeg var sykemeldt og holdt meg i ro, men ble aldri helt bra før jeg begynte i jobb igjen. Kortisoninjekson tok jeg bare en gang og det skal jeg ikke gjøre flere ganger. Reumatologen min mener det er «brannslukking» med injeksjon fordi jeg vil få det tilbake på grunn av grunnsykdommen min. Trykkbølge tok jeg mange, mange ganger, han måtte begynne veldig rolig (med lavt trykk) fordi det var så vondt. Mener også at fysioterapeuten min henviste meg til MR av i hvert fall den ene foten, men husker ikke helt hva resultatet var, men jeg mener det ikke var noe avriving eller rift. Men dette var sommeren 2015.

 

Svar: Hei, rask kommentar: Sikker på at det var fysioterapeut? De har nemlig ikke rett til å sette injeksjon eller henvise til MR. Det har derimot manuell terapeut – kan det ha vært en manuell terapeut? Uansett, veldig interessant. Vi skal fikse sammen øvelser for deg.


Kvinne (50 år)
: Han er fysioterapeut som har tatt utdanning i injeksoner… og han henviste meg til MR.

 

Svar: Skjønner. Da er han manuellterapeut (fysioterapeut med videreutdanning innen MT). Vanlig fysioterapeut har ikke henvisningsrett til røntgen/MR eller injeksjonrettigheter. Uansett, vi sender deg de øvelsene iløpet av morgendagen.

 

Øvelser mot plattfot / pes pes planus

Pes planus

Disse øvelsene kan styrke fotbuene og dermed hjelpe til med å avlaste plantar fascia’en. Var det noen øvelser her du ikke har prøvd deg på før?

 

Styrkeøvelser for hoften

kneboy

 

Kanskje noe overraskende for mange, men støtdemping av føttene kan faktisk foregå gjennom sterke hoftemuskler – vi anbefaler derfor sterkt at du forsøker deg på disse hofteøvelsene for å gi bedre funksjon og styrke.

 

Øvelser / trening for vonde knær

Sideliggende benløft

Disse øvelsene er litt overlappende med de vi viste deg for hoften, men vi ønsker at du kombinerer / setter samme de øvelsene du synes fungerer best for deg. Kan også anbefale at du benytter deg av kompresjonssokk mot plantar fasciit:

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Alle med fotsmerter og problematikk kan ha nytte av kompresjonsstøtte. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i legger og føtter.

kjøp nå

 

Vennlig hilsen,
Thomas v/Vondt.net

 

Kvinne (50 år): Tusen takk for tilbakemelding og øvelser. Disse skal prøves ut.

 

– Til info: Dette er en kommunikasjonsutskrift fra meldingtjenesten til Vondt net via vår Facebookside. Her kan hvem som helst få gratis hjelp og råd angående ting de lurer på.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – De Verste Øvelsene Hvis du har Prolaps

benpress

 

Les også: – Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *