q10 kan redusere fibromyalgihodepine

Studie: Q10 kan Redusere ‘Fibromyalgihodepine’

5/5 (3)

Sist oppdatert 24/09/2018 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

q10 kan redusere fibromyalgihodepine

Studie: Q10 kan Redusere ‘Fibromyalgihodepine’

Det er fortsatt mye uvisst om den kroniske lidelsen Fibromyalgi – men her kommer hvertfall noen gode nyheter til de som er rammet av ‘Fibromyalgihodepine’. Det viser seg nemlig at lave verdier av koenzymet Q10 og høye nivåer av oksidativt stress. Hva er så positivt med det, spør du? Jo, en studie publisert i forskningstidsskriftet PLoS One har nemlig vist at behandling med dette koenzymet medførte en tydelig nedgang i både hodepine og kliniske symptomer.

 

Det bør settes mer fokus på forskning rettet inn mot en tilstand som rammer så mange – og som man vet så lite om – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale medier, gjerne via vår Facebookside og si: «Ja til mer forskning på fibromyalgi». På den måten kan man gjøre den ‘usynlige sykdommen’ mer synlig.

 Dette understreker det forskning vet allerede – at oksidativt stress (betennelsereaksjoner og frie radikaler) spiller en rolle i smertesyndromet Fibromyalgi. Tidligere har man også sett at LDN (Lav-dose Naltrexon) kan spille en fremtidig rolle i behandlingen av symptomer.

 

Hva er Fibromyalgi?

Fibromyalgi er en medisinsk sykdomstilstand som er kjennetegnet ved kroniske, vidspredte smerter og økt trykksensitivitet i hud og muskler. Fibromyalgi er en meget funksjonnedsettende tilstand. Det er også veldig vanlig at personen lider av utmattelse, søvnproblemer og hukommelseproblemer.

 

Symptomene kan variere kraftig, men karakteristiske symptomer er betydelig verking og brennende smerter i muskler, muskelfester og rundt ledd. Det blir klassifisert som en revmatisk lidelse. Selve årsaken til fibromyalgi er ukjent, men nyere studier har sett antydninger til at det kan være epigenitikk og gener som gir en feilkobling i hjernen. Det anslås at så mange som 100000 er rammet av fibromyalgi i Norge – i følge tall fra Norges Fibromyalgi Forbund.

 

Les også: 7 Måter LDN kan Hjelpe mot Fibromyalgi

7 måter ldn kan hjelpe mot fibromyalgi

 Studiens oppbygning

Forskerne målte oksidativt stress og biokjemiske markører i blodet til pasienter rammet av fibromyalgi og sammenlignet det med en kontrollgruppe av personer som ikke hadde lidelsen. Deretter vurderte de effekten av å tilføre koenzymet Q10 for å se om dette spilte en rolle i lindring og redusering av kjente symptomer grunnet fibromyalgi – blant annet det man kaller fibromyalgihodepine.

 

Effekten ble målt via kjente skjemaer slik som ‘Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ)’, ‘visual analogues scales (VAS)’, og ‘the Headache Impact Test (HIT-6)’. Dette er tester og skjemaer som brukes for å evaluere smertebildet og symptomer til personer rammet av fibromyalgi og kroniske smerter.

 

Studiens resultater

Forskningsstudien fant ut at de rammet av Fibromyalgi hadde reduserte nivåer av Q10, katalase og ATP (AdenosinTriFosfat). Videre fant man en tydelig sammenheng mellom tilførsel av Q10 og reduserte kliniske symptomer og mindre forekomst av hodepine. Dessverre er studien relativt liten basert på deltagere, men det tyder hvertfall på at man kan være inne på noe når man lenker Q10 til behandlingen av symptomer ved ‘fibromyalgihodepine’.

 

Hvordan kan man lindre fibromyalgihodepine?

Det er slitsomt å gå rundt med hodepine. For raskere lindring av symptomene så anbefaler vi at du legger deg litt nedpå med en såkalt «migrenemaske» over øynene (maske som man har i fryseren og som er spesielt tilpasset for å lindre migrene, nakkehodepine og fibromyalgihodepine) – denne vil redusere noe av smertesignalene og roe ned noe av spenningene dine. Trykk på bildet eller lenken nedenfor for å lese mer om det.

 

For langsiktig bedring så anbefales det også regelmessig bruk av triggerpunktballer inn mot anspente muskler (du vet du har noen!) og opptrening, samt tilpasset uttøyning. Trening i varmtvannsbasseng kan også anbefales.

Les mer: Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske (Åpner i nytt vindu)

smertelindrende hodepine og migrenemaske

 

Les også: 8 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Fibromyalgi

8 naturlig smertestillende tiltak mot fibromyalgiHvor kan jeg lese hele studien?

Du kan lese studien («Oxidative Stress Correlates with Headache Symptoms in Fibromyalgia: Coenzyme Q10 Effect on Clinical Improvement»), på engelsk, her. Studien ble publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet PLoS One.

 

Les også: – Slik Kan du Kjenne Igjen Symptomer på en Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Mer informasjon? Bli med i denne gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot revmatiske lidelser og kroniske smerter.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for kroniske smertediagnoser!

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen eller hjemmesiden din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

 

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *