blodpropp i leggen - redigert

Slik kan du Vite om du har Blodpropp

4.7/5 (75)

Sist oppdatert 03/05/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Slik kan du Vite om du har Blodpropp

En blodpropp kan være livsfarlig. Problemet er at den ikke alltid nødvendigvis gir tydelige symptomer før det er for sent. Les dette for å lære mer om tidlige tegn og symptomer på blodpropp i beinet, armen, hjertet, mage, hjerne eller lungene.

 Ikke alvorlig før det løsner – da kan det være dødelig!

 • En blodpropp som ikke har løsnet er ikke farlig
 • Men om en blodpropp løsner og reiser gjennom venene til hjerte og lunger – da kan det få dødelige konsekvenser
 • De fleste blodpropper finner man i leggene – men det er viktig å huske på at dette forteller noe om hvordan arterie og venetilstanden din er

En blodpropp er en ansamling av blod som er endret fra sin normale væskelignende tilstand til en betydelig tettere gel-aktig substans. Når en blodpropp dannes i en av venene dine så kommer den ikke alltid til å forsvinne av seg selv – det er da livsfarlige situasjoner kan oppstå.

 

Dyp venetrombose (DVT) er betegnelsen når en propp dannes i en av hovedvenene i kroppen. Det vanligste er at dette forekommer i et av beina, men det kan også dannes i armene, lungen eller hjernen.

 

En blodpropp er ikke farlig før den løsner. Men dersom den skiller seg fra venegangen og reiser gjennom venene til hjertet, hjerne eller lungene så kan den blokkere all blodtilførsel – dette kan gi grunnlag for et hjerteinfarkt eller hjerneslag.

 

1. Blodpropp i beinet eller armen

Det vanligste stedet som rammes av blodpropp er leggen. En blodpropp i beinet eller armen kan ha varierende symptomer, inkludert:

 • Hevelse
 • Smerte
 • Ømhet
 • Varmeutvikling
 • Misfarging (f.eks. blekere og ‘blåaktig’)
 • Må ta pauser når du går

Symptomene vil variere avhengig av størrelsen på blodproppen – det er derfor man faktisk kan ha tilnærmet ingen symptomer og allikevel ha en mindre blodpropp. Andre ganger kan det være kun en mindre hevelse i leggen med mild smerte. Om blodproppen er større så kan hele beinet hovne opp og dette kan medføre sterke smerter.

 Det er ikke vanlig å ha blodpropper i begge beina eller armene – sjansene er større for at du har blodpropp dersom symptomene er isolert til et bein eller en arm.

 

2. Blodpropp i hjertet

Det å ha blodpropp i hjertet kan føre til smerter i brystkassen og en følelse av at det er et trykk der. At du føler deg ‘letthodet’ og andpusten kan også være symptomer på blodpropp i hjertet.

 

3. Blodpropp i buken / magen

Uutholdelige smerter og hevelse kan være symptomer på blodpropp hvor som helst i buken. Dette kan dòg også være symptomer på matforgiftning og magevirus.

 

4. Blodpropp i hjernen

En blodpropp i hjernen kan gi plutselig og uutholdelig hodepine, ofte i kombinasjon med andre tegn på iskemisk hjerneslag, slik som vanskeligheter med å snakke og synsforstyrrelser.

5. Blodpropp i lungene

En blodpropp som løsner og fester seg i lungene kalles pulmonær embolisme. Symptomer på denne tilstanden er:

 • Plutselig andpustenhet som ikke er forårsaket av trening
 • Brystkassesmerter
 • Ujevn hjerterytme
 • Pustebesvær
 • Hoster opp blodNår bør du ta kontakt med legen

Dersom du opplever symptomer som kan være blodpropp bør du ta kontakt med din fastlege eller annen lege umiddelbart. Ta kontakt for utredning, da – som nevnt – en blodpropp som løsner kan få fatale følger. Du rådes også til å bruke kompresjonssokker jevnlig. tøye lår- og leggmusklene, samt bruke skumrulle – da dette kan være delaktig i å forbedre blodsirkulasjonen din. Nedenfor ser du 5 gode skumrulleøvelser som kan hjelpe deg med å løsne opp i stramme lår og leggmuskler:

 

VIDEO: 5 Skumrulleøvelser mot Vonde Bein og Legger

Bli en del av familien vår!

Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår her (klikk her). Der finner du en rekke gode treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer som kan være med på å forbedre helsen din.

 

Visste du forresten at nyere forskning har funnet en potensiell måte å løse opp og ufarliggjøre blodpropper på? Og at den kan være hele 4000 ganger mer effektiv enn nåværende behandling? Allikevel så blir ikke dette satset på (!) Du kan lese mer om dette på neste side. Vi anbefaler at du også leser artikkelen «slik kjenner du igjen et hjerneslag».

 

NESTE SIDE: Studie: Denne Behandlingen kan Løse opp Blodpropp 4000x mer Effektivt!

Hjerte

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *