Artrose i Tommelen (Tommelartrose) | Årsak, symptomer, forebygging og behandling

Artrose i tommelen betyr leddslitasje i tommel og baseleddet. Artrose i tommelen kan medføre verking, smerter og redusert bevegelighet – som blant annet kan gjøre det vanskelig å åpne et syltetøylokk eller å gripe ting. Diagnosen kan, i mange tilfeller, holdes i sjakk ved fysikalsk behandling, styrketrening og tøying av lokale muskler og sener. Vi minner om at du kan se videoer med treningsprogrammer tilpasset deg med hånd- og tommelartrose lenger ned i artikkelen.

 

Tommelartrose innebærer nedbryting av brusk og beinvev i det ytre leddet på tommelen og baseleddet tilhørende tommelen (også kjent som karpometakarpal-artrose).

 

TIPS: Veldig mange med artrose og artritt bruker gjerne spesialtilpassede kompresjonshansker (lenken åpner i nytt vindu) for forbedret funksjon i hender og fingre. Disse er særlig vanlig i bruk blant revmatikere og de som plages med kronisk karpaltunnelsyndrom. Eventuelt finnes det også tåstrekkere og spesialtilpassede kompresjonssokker hvis man plages med stive og vonde tær – eventuelt hallux valgus (innoverbøyd storetå).

 

Les også: De 5 Stadiene av Kneartrose

de 5 stadiene av kneartrose

Artrose deles inn i fem stadier. Les mer om det i artikkelen ovenfor.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer ved artrose i tommelen
 • Årsaken til artrose i tommelen
 • Egentiltak mot tommelartrose
 • Forebygging av artrose i tomlene
 • Behandling av artrose i tomlene
 • Diagnostisering av tommelartrose

 

I denne artikkelen vil du lære mer om artrose i tommelen og diagnosens årsaker, symptomer, forebygging, egentiltak og behandling ved denne kliniske tilstanden.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer ved Artrose i Tommelen

Diskusjon med helsepersonell

Hvordan personer opplever smerter og dysfunksjoner er svært variabelt – og dette innebærer at det kan være vanskelig å anslå graden av artrose kun basert på symptomer. Hos noen kan selv grov tommelartrose kun gi minimale smerter og symptomer, i kontrast til noen som har tydelige smerter selv ved mild artrose. Selv om det er store variasjoner, så er det generelt sett en direkte sammenheng mellom stadiet av artrose og hvor mye smerter man har.

 

Leddslitasje kategoriseres i fem ulike stadier. Man deler nemlig inn artrose fra stadie 0 (ingen artrose eller leddslitasje) til stadie 4 (avansert, betydelig artrose og slitasje). De ulike stadiene gir en indikasjon på hvor mye brusk som er brutt ned i leddene og hvor stor leddslitasjen er. Du kan lese mer om de ulike stadiene av artrose her.

 

Karakteristiske symptomer og kliniske tegn på tommelartrose kan inkludere:

 • Hovenhet kan oppstå i de påvirkede tommel-leddene.
 • Knepping , knasing og knekking i tommelen når du beveger på den.
 • Lokal trykkømhet over basen av tommelen eller det ytre tommel-leddet.
 • Rødlighet over det påvirkede leddet.
 • Slitasje av mer alvorlig grad kan føre til smerter ved bruk.
 • Økning i forekomst av kompenseringsplager i håndledd, underarmer og skuldrene.

 

Tomler rammet av dårlig funksjon grunnet artrose kan også medføre økt forekomst av underarmsplager, skuldersmerter, nakkeproblematikk og senebetennelser i albuen (tennisalbue). Dette skyldes nemlig at vi bruker tommeltottene våre til det aller meste når vi bruker armene – og at dersom man har smerter grunnet artrose i tomlene, så medfører dette fort økt forekomst av nakkesmerter (blant annet stressnakke) og skulderplager grunnet feilaktig bevegelsesmønster og feilbruk.

 

Hvorfor er tommelen ekstra stiv og vond på morningen?

Når du sover så har du mindre omløp av blodsirkulasjon og leddvæske enn når du er i bevegelse – det er grunnen til at du er stivere på starten av morningen og etter at du har vært i ro over lengre tid. Men, som du vet, så hadde du ikke dette tidligere – så det er også en indikasjon på at tomlene dine ikke er i toppform i forhold til bevegelighet og generell helsetilstand. Det er altså relativt vanlig at man er stiv på morningen, men kan tyde på at du har visse problemer med muskler, sener og ledd som bør utredes og behandles.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke og Stramme Nakkemuskler

nakkesmerter 1

Denne lenken åpner i et nytt vindu.

  

smerter inni hånda

Artrose kan Føre til Forkalkninger i Tommel-leddkapselen og Ytre Tommel-leddet

Artrose medfører altså at brusk i tommel-leddene blir brutt ned. Denne eldringsprosessen kan bli framskyndet dersom et ledd har redusert bevegelse og blodsirkulasjon – noe som kan medføre at brusken blir brutt ned raskere. Kroppen vil, som et motsvar til dette, forsøke å danne beinvev i området for å reparere skadene. Noe som kan medføre forkalkninger og beinsporer.

 

Forkalkninger i sener og i tomlene er synlige på røntgenundersøkelser og gir grunnlag for å si hvor omfattende din artrose er. Når det er synlige, større beinkuler i tommel-leddet så er dette en klar indikasjon på at det foreligger relativt avansert artrose av et senere stadie. Men det kan også være kun i selve senen – sistnevnte kalles for triggertommel.

 

Hvorfor knepper det i tommelen når jeg beveger på den?

Se for deg at det er dannet forkalkninger og lagt ned ekstra beinvev i selve leddet og senene som hører til tommel-leddet. Disse forkalkningene fører til mindre elastisitet i senevevet og at bevegelsen i tommel-leddet dermed møter økt motstand ved bevegelse – som kan oppleves som knepping og knasing i tommelen når du beveger på det.

 

Les mer: – Dette bør du Vite om Artrose i Nakken

Lurer du på om du kan være rammet av artrose i nakken?

  

Årsak: Hvorfor får man artrose i tommelen?

Eksembehandling

Leddene er komplekse strukturer bestående av stabiliserende sener, brusk, leddvæske og en leddhinne. Men grunnen til at man får artrose i tommelen trenger ikke å være så kompleks. Det er nemlig slik at slitasje i leddene oppstår dersom belastningene overskrider kroppens egen evne til å avlaste og reparere leddet.

 

Husk også at blodsirkulasjonen spiller en sentral rolle ved slik reparasjon. Det er nemlig blodstrømmen som tar med seg næringsstoffer og reparasjonsmidler til leddene. Derfor er det meget viktig at du gjør håndøvelser, trener skuldrene dine og tøyer hendene dine daglig for å bidra til økt sirkulasjon inn i hendene dine.

 

Etterhvert som vi blir eldre vil vanlige slitasjeforandringer og artrose oppstå grunnet hverdagslige slitasjebelastninger og feilbelastninger over tid. Høyere alder medfører også en svakere evne til å reparere brusk og ledd. De vanligste årsakene til raskere forekomst av håndartrose er repetitiv belastning og manglende stabilitetsmuskulatur i armene, samt skuldrene dine.

 

Man har sett at særlig disse risikofaktorene gir høyere sjanse for artrose:

 • At man er kvinne
 • En jobb som innebærer mye repetitiv belastning
 • Familiær historie med artrose
 • Høyere alder
 • Traume eller brudd

 

Noen av de vanligste risikofaktorene for å utvikle artrose i tommelene innebærer altså overbelastning uten tilstrekkelig restitusjon, familiær forhistorie med leddproblemer og tidligere skader i tomlene. Det har også blitt grundig dokumentert at brudd og skader i ledd fører til tidligere artrose og en raskere eldringsprosess.

 

Egentiltak og Forebygging av Artrose i Tomlene

Det er mulig å aktivt forebygge og å redusere aldringsprosessen i tommel-leddene. Dette kan man gjøre ved å aktivt styrke muskulaturen i skuldrene, armene og hendene, samt tøye jevnlig for å opprettholde bevegelse og elastisitet i senene tilhørende hendene og tomlene – som resulterer i bedret blodsirkulasjon og dermed også reparasjonsprosesser.

 

VIDEO: 7 Øvelser mot Hånd- og Tommelartrose

Her ser du selve videoen til de syv øvelsene som vi går igjennom i denne artikkelen (les: 7 Øvelser mot Håndartrose). Du kan lese detaljerte beskrivelser om hvordan øvelsene skal utføres i punktene 1 til 7 nedenfor.


Abonner gjerne på kanalen vårog følg siden vår på FB for daglige, gratis helsetips og treningsprogrammer som kan hjelpe deg mot enda bedre helse.

 

Bare tenk på når du løfter noe med hendene – majoriteten av styrken kommer fra skuldrene og øvre ryggen. Derfor er god styrke i skuldrene essensielt for å holde hendene friske og i god form. Ved å trene både styrke i nærliggende muskler, samt jevnlig utføre bevegelighetsøvelser så kan du opprettholde god blodsirkulasjon og muskulær elastisitet. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse, eller lignende, øvelser flere ganger i uken.

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

 • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
 • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
 • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Les mer: – 7 Øvelser mot Håndartrose

håndartrose øvelser

 Behandling av Artrose i Tommelen

vondt i tommelen illustrert

En rekke behandlingsmetoder og tiltak kan bidra til å gi deg symptomlindring og funksjonsbedring. Noe du bør begynne med allerede i dag er daglige styrke- og tøyningsøvelser for å opprettholde funksjonalitet og forsterke blodsirkulasjonen. Du kan se flere eksempler på gode treningsøvelser for dine hender via vår YouTube-kanal (lenken åpner i et nytt vindu).

 

Her er et eksempel på øvelser som anbefales dersom du har trange forhold i håndleddene – en tilstand bedre kjent som karpaltunnelsyndrom eller nerveavklemmingssyndrom i håndleddet.

 

VIDEO: Øvelser mot Karpaltunnelsyndrom (Nerveavklemming i Håndleddet)


Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) hvis ønskelig.

 

Fysikalsk Behandling

Manuell behandling, inkludert leddmobilisering og muskulært arbeid, har god dokumentert effekt mot artrose og dets symptomer. Fysikalsk behandling bør utføres av offentlig autorisert helsepersonell. I Norge innebærer dette fysioterapeut, moderne kiropraktor eller manuellterapeut.

 

Mange blir overrasket over at forskning viser at slik behandling av muskler og ledd faktisk er mer effektivt enn trening (1) når det kommer til å redusere smerter og gi forbedret funksjon ved artrose. Tenk da hvor effektivt slik behandling i kombinasjon med hjemmeøvelser kan være? Moderne kiropraktorer behandler både muskler og ledd, samt instruerer i hjemmeøvelser for å gi deg langvarig bedring. Hvis du har omfattende artrose og sliter med tradisjonell trening, så kan vi også varmt anbefale trening i varmtvannsbasseng.

 

Fysikalsk behandling kan også bestå av anti-inflammatorisk laserterapi, trykkbølgebehandling og nålebehandling.

 

Kosthold med høyt innhold av antioksidanter

Man har sett at et kosthold som har et høyt innhold av anti-inflammatoriske (betennelsesdempende) næringsverdier kan bidra til å redusere betennelse i leddene og forhindre unødvendig leddødeleggelse. «Fibromyalgidietten» er et glimrende utgangspunkt for deg som ønsker å lære mer om dette.

 

Les også: – Alt du Trenger å Vite om Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

 

Mer blodsirkulasjon til de påvirkede områdene

Vi må få understreke igjen angående viktigheten av daglig uttøyning for deg som er rammet av artrose i hender og tomler. Få det inn i din daglige rutine på samme måte som tannpussen – du kommer langt med 5-10 minutter uttøyning hver eneste dag. Se på treningsprogrammene vi lenket til tidligere i artikkelen i videoformat hvis du lurer på hva slags øvelser du bør gjøre.

 

Trykkbølgebehandling

Trykkbølgeterapi innebærer en trykkbølgemaskin med tilhørende probe som, derav navnet, sender tusenvis av målrettede trykkimpulser inn mot det skadde området. Disse trykkbølgene bryter ned skadevev og kalkoppbygninger og setter i gang tusenvis av kontrollerte småskader i den behandlede regionen. Behandlingen har godt dokumentert effekt mot kalkskulder, hælspore og tennisalbue. Les mer om behandlingsformen her.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Artrose

6 tidlige tegn på artrose

 Diagnostisering av Artrose i Tomlene

En artrosediagnose stilles ofte ved at klinikeren går gjennom en klinisk undersøkelse, anamnese og eventuell bildediagnostisk undersøkelse (røntgen er gullstandard for å evaluere ledd). Dersom man skal vurdere hvor mye artrose det er i et ledd så tar man et røntgenbilde – da dette visualiserer beivev på best mulig måte. En slik bildediagnostisk utredning vil kunne vise forkalkninger og bruskødeleggelse.

 

En moderne kiropraktor eller legen din kan henvise deg til en røntgenundersøkelse. En slik offentlig henvisning innebærer at du kun betaler en minimal egenandel. Slike bildediagnostiske undersøkelser skal gjennomføres av radiografer og radiologer – og ikke av den du har oppsøkt for hjelp. Hvis du har oppsøkt en kliniker som har sitt eget røntgenapparat i bakrommet så er det lureste å gå et helt annet sted.

 

Dersom du plages med symptomer som kan minne om artrose så foreslår vi at du tar det opp med fastlegen din for en gjennomgang. Det å finne ut av hvor stort omfanget av selve artrosen er kan også gi en klar indikasjon på hva du bør gjøre selv av egentiltak og forebygging, samt behandling hos offentlig autorisert kliniker. Vi minner om at fysikalsk behandling i kombinasjon med trening har meget god effekt i å lindre symptomer og gi deg funksjonsbedring.

 

Les mer: – 7 Måter å Dempe Betennelse ved Artrose

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne

  

Oppsummering

Parkinsons

Ta godt vare på hendene og tomlene dine. Gjør det du kan for å holde de friske og funksjonelle – ellers vil du kunne angre bittert på det senere i livet. Som nevnt tidligere i artikkelen så kan man bremse utviklingen av leddslitasje med korrekte tiltak, trening, kompresjonstøy og manuell behandling.

 

Daglig uttøyning av hender og underarmer, samt tilpasset styrketrening for skulderene og armene dine, er kanskje den beste investeringen du kan gjøre for å bidra til bedret leddhelse i hender og tomlene. Slike daglige øvelser bidrar nemlig til forbedret blodsirkulasjon og å opprettholde bevegeligheten i muskulatur og ledd.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Del gjerne for å øke kunnskapen rundt artrose

Kunnskap blant allmennheten og helsepersonell er den eneste måten å øke fokus inn mot utviklingen av nye utrednings og behandlingsmetoder for kroniske smertediagnoser. Vi håper du tar deg tid til å dele dette videre i sosiale medier og sier på forhånd takk for hjelpen. Din deling betyr utrolig mye for de som er rammet.

 

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre.

 

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Artrose i Tommelen (Slitasjegikt i Tommelen)

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *