Fibromyalgikvinne

7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

5/5 (19)

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Bevisstheten rundt den kroniske diagnosen fibromyalgi er økende. Fibromyalgi er en form for bløtvevsrevmatisme som er særlig utbredt blant kvinner.

Visste du at superstjernen Lady Gaga har fibromyalgi, for eksempel? At slike superstjerner snakker ut om en diagnose som tidligere ble kalt for «den usynlige sykdommen» er positivt fordi det bringer sårt tiltrengt oppmerksomhet til en gruppe pasienter som ikke har blitt trodd eller oversett i lang tid.

 

– Hvorfor Blir Ikke Kroniske Smertepasienter Hørt?

Som nevnt er det særlig kvinner som rammes hardest av denne kroniske smertelidelsen. Hvorfor kvinner rammes oftere enn menn er man usikker på – men det forskes på saken. Vi kjemper for at denne gruppen mennesker – og de med andre kroniske smertediagnoser – skal få bedre muligheter for behandling og utrening. Vi ber derfor om at du deler dette innlegget videre for å øke kunnskapen blant allmennheten slik at vi kan få gjennomslag for dette. Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker.

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening av kroniske smerter. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

 

– De 7 Vanligste Symptomene

Fibromyalgi oppstår særlig blant kvinner i aldersgruppen 20-30 år. Så i denne artikkelen tar vi for oss de 7 vanligste symptomene på fibromyalgi blant kvinner.1. Vidstrakte smerter i hele kroppen

Fibromyalgi er særlig kjennetegnet grunnet dens karakteristiske smerter som kan ramme hele kroppen – og som kan gjøre at den som er rammet føler at de aldri er uthvilt, at de er skikkelig stive og slitne om morningen og at hverdagen preges av smerter. Forskere mener at dette skyldes en biokjemisk reaksjon kalt «sentral sensitivisering» – som betyr at kroppen tolker signaler fra nervesystemet på feil måte og at påkjenninger som normalt sett ikke burde gjort vondt faktisk gir smertesignaler.

 

– Anbefalte Egentiltak ved Fibromyalgi og Kroniske Smerter

(Bilde: En akupressurmatte, også kjent som triggerpunktmatte, kan brukes til avspenning og lindring av myalgier.)

Det finnes medikamenter for å døyve smertene, men dessverre har mange av de en lang liste med bivirkninger. Derfor er det viktig at man også er flink til å benytte seg av egenbehandling i form av gåturer i skogen, varmtvannsbassengtrening, bruk av triggerpunktballer mot såre muskler, svømming og tilpassede bevegelighetsøvelser som vist nedenfor. Til våre pasienter som er rammet av fibromyalgi anbefaler vi ofte bruk av akupressurmatte (klikk her for å se et eksempel – lenken åpner i et nytt leservindu) for å lindre og redusere muskelspenninger.

 

VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

Som mange av dere har fått kjenne på kroppens muskler og ledd, så innebærer fibromyalgi en økt forekomst av muskulære smerter, stive ledd og nervetensjon. Her presenterer vi en treningsvideo med fem skånsomme bevegelighetsøvelser som vil kunne hjelpe deg med å gi bedre bevegelse, mindre smerter og økt blodsirkulasjon.

Bli med i familien vår og kampen mot kroniske smerter – abonner på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

Altfor mange plages med kroniske smerter som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på fibromyalgi”. På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – Forskere kan ha funnet årsaken til ‘Fibrotåke’!

fibrotåke 22. Fibromyalgi og fatigue (kronisk utmattelse)

Grunnet overaktivitet i kroppens nerve- og smertesystem så er det slik at kroppen jobber på høygir stort sett hele døgnet. Selv når du sover. Dette innebærer at personer med fibromyalgi ofte våkner opp dagen derpå og er omtrent like slitne som når de la seg.

Forskere mener at dette skyldes at blant de med fibromyalgi har man sett at immunsystemet som regulerer betennelsereaksjoner fungerer annerledes – og at musklene i kroppen dermed ikke får den tilhelingen og hvilen som den trenger. Dette resulterer, naturlig nok, i at man kjenner seg sliten og utmattet.

Les også: – Forskere Mener at Disse To Proteinene kan Diagnostisere Fibromyalgi

Biokjemisk forskning

3. Fibromyalgi og migrene

Kronisk hodepine og nakkesmerter

De med fibromyalgi er ofte plaget av sterk hodepine og migrene. Tilstanden blir ofte kalt for «fibromyalgihodepine». Man er usikker på hvorfor de med fibromyalgi rammes hyppigere, men man mener at det kan skyldes overaktivitet i nervesystemet og dermed høyere elektrisk aktivitet.

Som kjent så er det jo slik at man ofte ser «elektriske stormer» ved hjernemålinger på de med migrene – så det gir grunn til å mistenke at hypersensitivitet i nervesystemet ligger til grunne for denne type av hodepine.

Man har også lenket visse typer av mangler med økt forekomst av migrene – blant annet elektrolytten magnesium – som vi vet at har ansvaret for å regulere store deler av muskel- og nervefunksjonen. Det er klinisk bevist at mangel på magnesium gir grunnlag for muskelsammentrekninger, muskelkramper, fatigue, irregulær hjerterytme og kognitive forstyrrelser – som altså skyldes at nervekonduksjonen (transport og leveranse av nerveimpulser gjennom nervene til muskler og hjerne) blir negativt påvirket ved mangel på magnesium.

Tilpasset kosthold, tilskudd av Q10, meditasjon, samt fysikalsk behandling av ledd og muskler, har vist at det samlet (eller på egenhånd) kan være med på å redusere forekomsten og intensiteten av slik hodepine.

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.4. Fibromyalgi og søvnproblemer

Kvinne som sliter med å få sove

Å ha problemer med å sovne eller at man våkner tidlig er vanlig blant de med fibromyalgi. Det mistenkes at dette skyldes overaktivitet i nervesystemet og hjernen, som gjør at den påvirkede personen aldri helt «får roen» i kroppen, samt at smerter i kroppen også fører til at søvnkvaliteten blir påvirket og kraftig redusert.

Lette uttøyingsøvelser, pusteteknikker, bruk av nedkjølende migrenemaske og meditasjon kan hjelpe kroppen med å senke oversensitiviteten slik at man får redusert uroligheten i kroppen og dermed sovet litt bedre.

5. Fibromyalgi og hjernetåke

øyesmerter

Redusert kognitiv funksjon og en følelse av at hodet ikke er «helt med» er vanlig blant de med fibromyalgi. Tilstanden er kjent som fibrotåke – også kalt hjernetåke. Symptomer på hjernetåke kan være midlertidig hukommelsessvikt, vanskeligheter med å huske navn og steder; eller generelt nedsatt evne til å løse oppgaver som krever systematisk og logisk tankegang.

Man mener nå at denne fibrotåken skyldes endring i hjerneaktiviteten blant de med fibromyalgi – et problem de har gitt betegnelsen «nervestøy».

Dette begrepet beskriver tilfeldige elektriske strømninger som ødelegger for kommunikasjonen mellom ulike hjernedeler. Du kan tenke på det som slike forstyrrelser man av og til kunne høre på de gamle FM-radioene.

Les også: Dette Bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi6. Fibromyalgi og depresjon

hodepine og vondt i hodet

Fibromyalgi og kroniske smertediagnoser er, forståelig nok, lenket til høyere forekomst av humørforandringer, depresjon og angst. Man vet at det å være rammet av kroniske smerter også er lenket til frustrasjon og humørsvingninger.

Forskning har vist at nervesenderne som påvirker depresjon er sterkt knyttet opp imot smerte. Når man da vet at fibromyalgi gir kroniske, vidstrakte smerter, så ser man også den direkte koblingen mellom fibromyalgi og depresjon.

Nettopp grunnet dette så er det meget viktig at man også forsøker å adressere den mentale og psykiske biten av det å være rammet av kroniske smerter. Det verste du gjør er å «holde det inne», da dette bare vil føre til at angst-anfallene blir enda sterkere.

Bli med i din lokale revmatikerforening, bli med i en støttegruppe på internett (vi anbefaler facebook-gruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Nyheter, Samhold og Forskning«) og vær åpen med de rundt deg om at du tidvis har det vanskelig og at dette kan gå utover personligheten din midlertidig.

7. Fibromyalgi og irritabel tarm

vondt i magen

Man har sett at de som er rammet av fibromyalgi også ofte er rammet av det vi kaller irritabel tarm. Symptomer på irritabel tarm kan innebære hyppige toalettbesøk, dårlig mage og diarè. Men kan også inkludere forstoppelse og vanskeligheter med å få i gang tarmene.

Alle med vedvarende tarmproblemer og symptomer på irritabel tarm bør undersøkes av legespesialist (gastrolog). Det er også meget viktig å vurdere kostholdet sitt – og da særlig det å prøve å etterkomme det som er kjent som «fibromyalgidietten«. Det er dessverre ikke slik at alle tarmsystemer er like; og derfor kan noen ha god effekt av å gå over til en slik diett, mens andre kjenner ingen effekt.

Les også: 7 Tips for å Holde ut Med FibromyalgiMer informasjon? Bli med i denne gode gruppen!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot fibromyalgi og kroniske smerter.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg. Lenk gjerne direkte til artikkelen. Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med fibromyalgi.

Fibromyalgi er en kronisk smertediagnose som kan være særdeles ødeleggende for den som er rammet. Diagnosen kan gi nedsatt energi, daglige smerter og hverdagsutfordringer som er langt over det Kari og Ola Nordmann plages med. Vi ber deg pent om å like og dele denne for økt fokus og mer forskning på behandling av fibromyalgi. Stor takk til alle som liker og deler – kanskje kan vi være sammen om å finne en kur en dag?Forslag: 

Alternativ A: Del direkte på FB. Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebook-gruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

(Trykk her for å dele)

Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi og kroniske smertediagnoser.

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig) 

Kilder:

PubMed

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video for dine plager)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *