Vondt i underarmen

Vondt i underarmen

Det å ha vondt i underarmen og nærliggende strukturer (albue eller håndledd) kan være særdeles plagsomt. Vondt i underarmen kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er overbelastning, traume (ulykke eller fall), nerveirritasjon, muskulære feilbelastninger, myalgier og mekanisk dysfunksjon.
Vondt i underarmen er en muskuloskeletal plage som rammer en større andel av befolkningen iløpet av en livstid. Vondt i underarmen kan også skyldes problemer med nakke eller skulder, såkalte refererte smerter. Eventuelle seneskader eller lignende kan i de aller fleste tilfeller utredes av en muskuloskeletal ekspert (kiropraktor / manuellterapeut), og videre bekreftes ved en diagnostisk ultralyd eller MR der dette er nødvendig.

 

Les også: – Tennisalbue / lateral epikondylit kan gi underarm og albuesmerter

Tennisalbue

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Les også: 8 Øvelser mot Tennisalbue

Muskelarbeid på albue

 

Årsaker til vondt i underarmen:

Scaleniussyndrom, nakkeprolaps, TOS syndrom, brachial plexopati, brudd i arm, brudd i hånd eller håndledd, lateral epikondylit (tennisalbue), medial epikondylit (golfalbue), senebetennelse, muskelspenninger, myalgier, nerveirritasjon, karpaltunnelsyndrom, aktive muskelknuter (med tilhørende referansemønster), samt leddlåsninger i ekstremiteter – her ser du en mer utfyllende liste av mulige grunner til at man har vondt i underarmen:

 Mulige årsaker og diagnoser ved vondt i underarmen

Brachial plexus skade

Brennskade

Brudd

Diabetes

Dårlig blodsirkulasjon / nedsatt arteriefunksjon

Fraktur

Golfalbue / medial epikondylit (kan gi smerter i indre, mediale del av underarmen og tidvis nedover mot håndleddet samt lillefinger)

Influensa (kan gi grunnlag for verking i muskler og ledd i hele kroppen – inkluder underarmen)

Karpaltunnelsyndrom (avklemming av mediannerven i karptal tunnelen)

Muskelskade

Muskelstrekk

Myalgier / triggerpunkter (muskler lokalt og distalt kan referere smerter ned i underarmen)

Nerveirritasjon

Nerveskade

Perifær nevropati

Prolaps i nakken (Prolaps i nivå C5, C6, C7 eller T1 kan referere nervesmerter til underamen og hånden avhengig av hvilken nerverot som er i avklemming)

Tendinose i underarmen (seneskade)

Tendinitt i underarmen (senebetennelse)

Tennisalbue / lateral epikondylit (kan gi smerter i ytre del av underarmen og tidvis nedover mot håndleddet)

TOS kompartment syndrom (for trange forhold i halsgropen / scaleniusporten rundt brachial plexus kan føre til nerveirritasjon og nervesmerter ned i armen)

 Les også: 8 Gode Øvelser mot Tennisalbue

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Prøv disse også: Øvelser mot karpaltunnelsyndrom og smerter i underarmen (YouTube video – åpner i nytt vindu)

Muskler og muskulatur i underarmen

Palmaris longus muskelen - Foto Wikimedia

 

Armens anatomi

Armens anatomi - Foto Wikimedia

Armens anatomi – Foto Wikimedia

Underarmen består av ulna, radius, karpalben i hånden (carpus), metacarpus og fingrene (phalanges). På illustrasjonen ovenfor kan du også se viktige anatomiske landemerker.

 

 

Behandling av vondt i underarmen

Avhengig av din diagnose vil behandlingen variere, men noen behandlingsformer som ofte brukes er:

Muskelarbeid (massasje eller triggerpunktbehandling), leddmobilisering / leddmanipulasjon, trykkbølgebehandling, tørrnåling / dryneedling, laserbehandling, spesifikke treningsøvelser, ergonomisk rådgivning, varme eller kuldebehandling, elektroterapi / TENS og uttøyning.

 

Les også: Trykkbølgebehandling – noe for din underarm?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700


Tidsklassifisering av vondt i underarmen

Vondt i underarmen kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt underarmsvondt vil si at personen har hatt vondt i underarmene i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.

 

Vondt i underarmene kan som nevnt skyldes seneskader, skulderproblematikk, nakkeprolaps, muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel-, skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd.

 

Pass på så du ikke blir gående med vondt i underarmene over lengre tid, ta heller kontakt med en muskuloskeletal ekspert og få diagnostisert årsaken til smerten. Jo tidligere du får gjort noe med problemet, desto lettere er det å komme ut av den (v)onde sirkelen. Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på armens bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i underarmen. Ved langvarige plager kan det være nødvendig med billeddiagnostisk utredning.

 

En kiropraktor eller manuellterapeut har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling i form av muskelarbeid, leddmobilisering og rehabiliteringstrening er alltid verdt å prøve på slike plager, før man eventuelt vurderer mer invasive inngrep som for eksempel en injeksjon eller operasjon. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Hånd. Foto: Wikimedia Commons

Hånd. Foto: Wikimedia Commons

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hånden ved karpaltunnelsyndrom (KTS).

En RCT forskningsstudie (Davis et al 1998) viste at manuell behandling hadde god symptomlindrende effekt. Det ble rapportert om god bedring i nervefunksjon, sensorikk i fingre og generell komfort. Metodene kiropraktorer bruker for å behandle KTS innbefatter kiropraktiske justeringer av håndledd og albueledd, muskelarbeid / triggerpunkterarbeid, dry-needling (nålebehandling), ultralydsbehandling og/eller håndleddstøtter. Behandlingen varierer avhengig av kliniker og din presentasjon.

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

Kiropraktoren er primærkontakt på lik linje med din fastlege. Du trenger derfor ingen henvisning og vil få en diagnose stilt av kiropraktoren. Røntgen eller MR undersøkelser vil bli vurdert og henvist til av kiropraktor ved behov.

 Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall, dette er en meget viktig. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Forebygging.

   • Gjør uttøyningsøvelser av skuldre, hender og fingre før du starter med arbeidet, og gjenta dette igjennom arbeidsdagen.
   • Kartlegg hverdagen. Finn de tingene som gir deg smerter, og gjør endringer i utførelsen av disse.
   • Gjør arbeidsplassen ergonomisk. Skaff deg en hev-senk pult, en bedre stol og håndleddshvilere. Sørg for at hendene ikke er bøyd bakover i større deler av dagen, dette skjer eksempelvis hvis du har et datatastatur som ikke står i riktig stilling i forhold til din arbeidsposisjon.
   • Vi anbefaler at du kjøper følgende: Gel-fylt håndleddshviler, gel-fylt musematte og ergonomisk tastatur (kan tilpasses).

 

NESTE SIDE: Trykkbølgebehandling – en god behandling mot dine underarmssmerter?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Trykk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Les også:

– Eksentrisk trening av tennisalbue / lateral epikondylit

Vondt i hodet?

Vondt i nakken?

 

Referanser:

 1. Davis PT, Hulbert JR, Kassak KM, Meyer JJ. Comparative efficacy of conservative medical and chiropractic treatments for carpal tunnel syndrome: a randomized clinical trial. J Manipulative Physiol Ther. 1998;21(5):317-326.
 2. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål (still ett du også da vel!):

Spm: Kvinne, 29 år, jobber på kontor. Har kroniske muskelsmerter i underarmen, og lurer på hvilke muskler det kan være?

Det finnes en rekke muskler som kan gi muskelsmerter i underarmen – og som oftest dreier det seg om en kombinasjon av disse, og ikke bare en enkelt muskel. Både muskler rundt skulderblad og nakke kan referere smerter ned i underarmen – slik som musculus scalenius, pectoralis og subscapularis. Men det kan også skyldes mer lokale muskler, slik som musculus anconeus, musculus ekstensor carpi ulnaris, ekstensor carpi radialis longus, extensor carpi radialis brevis, supinatorus eller brachioradialis. Grunnet ditt arbeid på kontor, så kan det muligens skyldes repetitivt arbeid for datamaskinen, noe som også kan gi grunnlag for tennisalbue / lateral epikondylit og musearm problematikk.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *