kan store bryster gi ryggsmerter

Kan store bryster gi vondt i ryggen?

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

kan store bryster gi ryggsmerter

Kan store bryster gi vondt i rygg og nakke?

Store bryster, eller store pupper om du vil, kan teoretisk sett føre til vondt i ryggen ved å gi et økt press på brystmuskulaturen (pectoralis), øvre ryggmusklene (bl.a. øvre trapezius og levator scapulae) som igjen kan føre til økt funksjonell kurve i brystryggen (såkalt kyfose), stramme øvre nakkemuskler og slikt vi assosierer med generelt dårlig holdning i øvre del av ryggen (også kjent som øvre kryss syndrom).

 

Men er det egentlig slik at store bryster er lenket til ryggsmerter? Eller kan man holde seg unna plagene ved å holde seg i god form og utføre generell styrketrening for muskulær balanse i øvre rygg og nakke? Kan store bryster gi vondt i ryggen – eller blir det bare brukt som en unnskyldning? Er et spørsmål som kan være vanskelig å stille, så vi svarer på det her – du kan også stille spørsmål i kommentarfeltet eller via vår Facebookside.

 

Ryggraden er viktig for optimal funksjon

– Forskere har forsket på lenken mellom store pupper og ryggsmerter

Noen forskere har naturligvis kastet seg over oppgaven med å forske på ryggvondt og bryster. I en studie fra 2012 (Myint et al), med 339 deltagere, ble det funnet en statistisk signifikant sammenheng mellom cup-sizen på brystholdere og rapporterte muskuloskeletale plager, da særlig i brystrygg, nakke og ut mot skuldre. De kvinnene med D-cup og oppover var mer plaget med smerter i øvre rygg, skulder og nakke enn de med mindre cup-størrelser. Konklusjonen ble derfor at større bryststørrelser var lenket til økt forekomst av smerter.

 

«In conclusion, large brassiere cup size is an important cause of shoulder-neck pain. (…) The results of the present study showed that brassiere cup size D and above was correlated with shoulder-neck pain (…)»

 

Så da vet vi hva denne store forskningsstudien indikerer – men vi vet jo også at det å ha riktig cup-størrelse på BH er lenket til mindre muskuloskeletale plager, og i følge forskning er det veldig mange kvinner som går med feil størrelse.

 

Kronisk hodepine og nakkesmerter

 

– Trening for å forhindre muskel og leddsmerter i øvre rygg, nakke og skuldre

Forskning og studier har slått fast at trening og øvelser er blant det beste du kan gjøre for å forhindre smerter i muskel og skjelett, men vi understreker at dersom du har smerter og plager så bør du oppsøke en offentlig helseautorisert kliniker (manuellterapeut, kiropraktor eller fysioterapeut) for utredning og eventuell behandling. Her finner du flere øvelser som kan være aktuelle for deg dersom du ønsker å holde rygg, nakke og skuldre i god form og smertefrie:

 

Les mer: – 7 Øvelser mot Vond Nakke

Vondt i nakken

Prøv også: – 5 Yogaøvelser mot Skuldersmerter

yoga mot smerter

 

Fun fact:  Noen av de første illustrerte brystholderne eller bikiniene stammer fra illustrasjoner i fra Romer-tiden, men man har funnet bevis for at noen av de første bikini-lignende klesplaggene eksisterte for opptil 1750 år siden.

 

– Disse øvelsene gir deg bedre holdning og hjelper til med å forhindre øvre kryss syndrom

¤ Ekstern rotasjon av armer, med albuen inntil siden.

¤ Stående roing

¤ Sidehev

¤ Opp-trekk

¤ Egenvektsøvelser (push-ups, pull-ups, chin-ups og sit-ups)

 

– Store bryster blir ofte brukt som en unnskyldning

Noen ganger er det åpenbart at det ligger andre faktorer til bunns for smerter i muskler og ledd – og da kan det være at noen feilaktig legger fokuset over på at det må være deres to store som har skylden – selv om det kan være manglende bevegelse, statisk arbeid og svake muskler som egentlig er feilen som gir smerter. Bevegelse er den beste medisin – og dersom du er langt nede så kan du få god hjelp av fysikalsk kliniker som kan hjelpe deg med å bedre funksjonen i ledd og muskler.

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – Dette Bør du Vite om Hoftesmerter

hofteprotese

Les også: – Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

 

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

«Kan store bryster gi vondt i ryggen?» – Referanser:

Myint Oo,1,2 Zhuo Wang,1 Toshihiko Sakakibara,1 and Yuichi Kasai*,1 Relationship Between Brassiere Cup Size and Shoulder-Neck Pain in Women. Www: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3322448/

 

 

Ofte stilte spørsmål:

 

– Kan store bryst gi store muskel og skjelettplager?

Svar: Store bryst kan gi muskuloskeletale plager, men det er fullt mulig å bearbeide dette med riktig trening og uttøyning. Du kan lese mer tidligere i artikkelen. Ellipsemaskin kan være en god treningsform for deg som ønsker å styrke øvre rygg og kjernemuskulatur på en funksjonell måte.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *