artrose i skuldrene

Artrose i Skuldrene (Skulderartrose) | Årsak, symptomer, forebygging og behandling

Artrose i skuldrene betyr leddslitasje i skulderen og skulderkapselen. Artrose i skulderne kan medføre verking, smerter og redusert bevegelighet – som blant annet kan gjøre det vanskelig å løfte armene over skulderhøyde. Diagnosen kan, i mange tilfeller, holdes i sjakk ved fysikalsk behandling, styrketrening og tøying av leddkapselen, samt tilhørende muskulatur og sener.

 

Skulderartrose innebærer nedbryting av brusk og beinvev i skulderleddkapselen, hodet til overarmen og acromioclavicular-leddet (området hvor kragebeinet møter skulderen).

 

Godt tips: Lenger ned i artikkelen viser vi deg en video med gode treningsøvelser, som er tilpasset for deg som er rammet av skulderartrose.

 

Les også: De 5 Stadiene av Kneartrose

de 5 stadiene av kneartrose

Artrose deles inn i fem stadier. Les mer om det i artikkelen ovenfor.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer ved artrose i skuldrene
 • Årsaken til artrose i skuldrene
 • Egentiltak mot skulderartrose
 • Forebygging av artrose i skuldre og skulderledd
 • Behandling av artrose i skuldrene
 • Diagnostisering av artrose

 

I denne artikkelen vil du lære mer om artrose i skuldrene og diagnosens årsaker, symptomer, forebygging, egentiltak og behandling ved denne kliniske tilstanden.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer ved Artrose i Skuldrene

Diskusjon med helsepersonell

Det er et faktum at nesten ingen av oss tolker smerter på samme måte – og dermed er det slik at skuldersmerter og symptomer den enkelte opplever kan innebære store variasjoner. Noen personer kan vandre rundt med grov og betydelig leddartrose uten et fnugg av smerter, og en annen kan ha vondt selv ved mild artrose. Når det er sagt så er det ofte slik at smertene man opplever samsvarer med det stadiet av artrose og slitasje som skuldrene er i.

 

Leddslitasje kategoriseres i fem ulike stadier. Man deler nemlig inn artrose fra stadie 0 (ingen artrose eller leddslitasje) til stadie 4 (avansert, betydelig artrose og slitasje). De ulike stadiene gir en indikasjon på hvor mye brusk som er brutt ned i leddene og hvor stor leddslitasjen er. Du kan lese mer om de ulike stadiene av artrose her.

 

Karakteristiske symptomer og kliniske tegn på skulderartrose kan inkludere:

 • Hovenhet kan oppstå på framsiden eller utsiden av skulderen
 • Knepping og knekking i skulderleddet ved bevegelse
 • Lett eller tydelig hevelse i det påvirkede leddet
 • Lokal trykkømhet over skulderleddet
 • Rødlighet over de affekterte leddene
 • Slitasje av mer alvorlig grad kan føre til at det blir vondt å bevege skuldrene
 • Vondt å sove på den påvirkede skulderen
 • Økning i forekomst av kompenseringsplager i nakke, underarmer og hendene

 

Skuldre rammet av dårlig funksjon grunnet artrose kan også medføre økt forekomst av underarmsplager, nakkesmerter og senebetennelser i albuen (tennisalbue). Feilaktig bevegelsesmønster og nedsatt bevegelighet fører ofte til mindre bruk og mindre blodsirkulasjon – som igjen er med på å forsterke hovedproblematikken. Man ser også en tett sammenheng mellom vonde skuldre og økt forekomst av nakkesmerter (blant annet den «populære» diagnosen stressnakke).

 

Hvorfor er skuldrene ekstra stive og vonde på morningen?

Når du sover eller sitter stille så har du mindre omløp av blodsirkulasjon og leddvæske enn når du er i bevegelse – det er grunnen til at du er stivere på starten av morningen og etter at du har sittet stille. Men, som du vet, så hadde du ikke dette tidligere – så det er også en indikasjon på at skuldrene dine ikke er i toppform i forhold til bevegelighet og generell helsetilstand. Det er altså relativt vanlig at man er stiv på morningen, men kan tyde på at du har visse problemer med muskler og ledd som bør utredes og behandles.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke og Stramme Nakkemuskler

nakkesmerter 1

Denne lenken åpner i et nytt vindu.

  

Vondt i skulderleddet 2

Artrose kan Føre til Forkalkninger i Leddkapselen, Ytre Kragebeinet og Hodet til Overarmen (Humerus)

Ved manglende bevegelighet og sirkulasjon vil eldringsprosessen i skulderleddet går raskere – og når brusken i mellom de ulike leddene i skulderen brytes ned så vil det oppstå reparasjonsprosesser fra kroppen sin side i et forsøk på å gjøre opp for skadene. Disse prosessene innebærer også at det legges ned beinvev i de påvirkede områdene – som igjen fører til forkalkninger og beinsporer.

 

Forkalkninger i sener og i skulderleddet er synlige på røntgenundersøkelser og gir grunnlag for å si hvor omfattende din artrose er. Når det er synlige, større beinkuler i skulderleddet så er dette en klar indikasjon på at det foreligger relativt avansert artrose av et senere stadie. Men det kan også være kun i selve senen – sistnevnte kalles for kalkskulder.

 

Hvorfor knepper det i skulderen når jeg løfter armen over skulderhøyde?

Ved artrose og leddslitasje kan det, som nevnt, oppstå forkalkninger i selve leddet. Disse beinsporene og kalkoppbygningene kan føre til at skulderleddet ikke beveger seg pent og pyntelig lenger – og at man nærmest kan kjenne, tidvis, at hodet til overarmen treffer noe inne i selve skulderskålen i visse bevegelser. Knepping og knasing i skulderen er et klart tegn på at det er på tide å gjøre noe med skulderproblematikken din.

 

Les mer: – Slik Løsner du opp Muskelspenninger i Nakke og Skulder

Uttøyning av nakken

Vonde muskler i skuldrene og nakken? Ta tak i problemet allerede i dag og begynn med øvelsene vist i artikkelen ovenfor.

  

Årsak: Hvorfor får man artrose i skuldrene?

Skulderleddets anatomi

Skulderleddet er en kompleks struktur, men det betyr ikke at årsaken til hvorfor du får artrose trenger å være like kompleks. Leddslitasje oppstår når belastningene er høyere enn kroppens evne til å avlaste og reparere. Enkelt og greit. Ideelt sett så ville man hatt så sterke stabilitetsmuskler at de kunne avlaste leddene fra å få noe slitasje i det hele tatt – men dessverre er det vanskelig å få til nok stabilitetstrening i en allerede hektisk hverdag.

 

Etterhvert som vi blir eldre vil vanlige slitasjeforandringer og artrose oppstå grunnet hverdagslige slitasjebelastninger og feilbelastninger. Høyere alder medfører også en svakere evne til å reparere brusk og ledd. De vanligste årsakene til raskere forekomst av skulderartrose er repetitiv belastning og skulderskader.

 

Man har sett at særlig disse risikofaktorene gir høyere sjanse for artrose:

 • At man er kvinne
 • En jobb som innebærer mye repetitiv belastning
 • Familiær historie med artrose
 • Høyere alder
 • Traume eller brudd

 

Noen av de vanligste risikofaktorene for å utvikle artrose i skuldrene innebærer altså overbelastning uten tilstrekkelig restitusjon, familiær forhistorie med leddproblemer og tidligere skader i skuldrene. Det har også blitt grundig dokumentert at brudd og skader i ledd fører til tidligere artrose og en raskere eldringsprosess.

 

Egentiltak og Forebygging av Artrose i Skuldrene

Hvis man ønsker å ta en aktiv tilnærming til forebygging og å redusere eldringsprosessen i skulderleddene så er dette absolutt mulig. Ved å styrke muskulaturen i skuldre, skulderbladene, nakken og øvre ryggen så kan man avlaste leddene, samt bidra til forbedret blodsirkulasjon og vedlikehold.

 

Ved hverdagslige løft og belastninger så skal alt du løfter og belaster gå gjennom skuldrene og skulderleddet – og med det i bakhodet, så er det ikke rart at det er ekstremt viktig å ha gode og funksjonelle skuldre hvis man ønsker å forebygge leddslitasje. Er det vel? Nedenfor kan du se et treningsprogram som viser deg styrkeøvelser for skuldrene med treningsstrikk. Å trene med strikk er nemlig den eneste måten du kan få belastningen fra riktig vinkling og treningsbelastning.

 

Ved å trene både styrke i nærliggende muskler, samt jevnlig utføre bevegelighetsøvelser så kan du opprettholde god blodsirkulasjon og muskulær elastisitet. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse, eller lignende, øvelser flere ganger i uken – og gjerne daglig for maksimal effekt. For deg som trener mye styrke er de også glimrende aktiveringsøvelser før en tyngre styrkeøkt.

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk


Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

 • Tåstrekkere (kan hjelpe til med å opprettholde plassforholdene mellom tærne – og forebygge bøyde tær)
 • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
 • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
 • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Les mer: – Slik kan Yoga Lindre Fibromyalgi og Kroniske Smerter

slik kan yoga lindre fibromyalgi 3

 Behandling av Artrose i Skuldrene

Øvelser for vond skulder

Det finnes flere behandlinger som kan gi deg symptomlindring og funksjonsbedring. Noe du bør begynne med allerede i dag er daglige styrke- og tøyningsøvelser for å opprettholde funksjonalitet og forsterke blodsirkulasjonen. Du kan se flere eksempler på gode treningsøvelser for dine skuldre via vår YouTube-kanal (lenken åpner i et nytt vindu).

 

Her er et eksempel på øvelser som anbefales dersom du har trange forhold i skuldrene – en tilstand bedre kjent som avklemmingssyndrom eller skulderimpingement syndrom.

 

VIDEO: Øvelser mot Skulderimpingement Syndrom (Avklemmingssyndrom i skuldrene)


Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) hvis ønskelig.

 

Fysikalsk Behandling

Manuell behandling, inkludert leddmobilisering og muskulært arbeid, har god dokumentert effekt mot artrose og dets symptomer. Fysikalsk behandling bør utføres av offentlig autorisert helsepersonell. I Norge innebærer dette fysioterapeut, moderne kiropraktor eller manuellterapeut.

 

Mange blir overrasket over at forskning viser at slik behandling av muskler og ledd faktisk er mer effektivt enn trening (1) når det kommer til å redusere smerter og gi forbedret funksjon ved artrose. Tenk da hvor effektivt slik behandling i kombinasjon med hjemmeøvelser kan være? Moderne kiropraktorer behandler både muskler og ledd, samt instruerer i hjemmeøvelser for å gi deg langvarig bedring. Hvis du har omfattende artrose og sliter med tradisjonell trening, så kan vi også varmt anbefale trening i varmtvannsbasseng.

 

Fysikalsk behandling kan også bestå av laserterapi, trykkbølgebehandling og nålebehandling.

 

Kosthold med høyt innhold av antioksidanter

Man har sett at et kosthold som har et høyt innhold av anti-inflammatoriske (betennelsesdempende) næringsverdier kan bidra til å redusere betennelse i leddene og forhindre unødvendig leddødeleggelse. «Fibromyalgidietten» er et glimrende utgangspunkt for deg som ønsker å lære mer om dette.

 

Les også: – Alt du Trenger å Vite om Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

 

Mer bevegelse i hverdagen

Har du en jobb som gir deg mye repetisjon og statisk belastning? Da anbefaler vi sterkt at du er ekstra påpasselig med å få deg nok bevegelse og blodsirkulasjon. Bli med i en treningsgruppe, gå tur med en venn eller gjør hjemmeøvelser – det viktigste er at du gjør noe du liker og dermed klarer å motivere deg selv til mer bevegelse i hverdagen.

 

Trykkbølgebehandling

Trykkbølgeterapi innebærer en trykkbølgemaskin med tilhørende probe som, derav navnet, sender tusenvis av målrettede trykkimpulser inn mot det skadde området. Disse trykkbølgene bryter ned skadevev og kalkoppbygninger og setter i gang tusenvis av kontrollerte småskader i den behandlede regionen. Behandlingen har godt dokumentert effekt mot kalkskulder, hælspore og tennisalbue. Les mer om behandlingsformen her.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Artrose

6 tidlige tegn på artrose

 Diagnostisering av Artrose i Skuldrene

Man stiller ofte diagnosen artrose gjennom en kombinasjon av historietagning, klinisk undersøkelse og bildediagnostikk (normalt sett røntgen). For å se omfanget av leddslitasje så må man ta et røntgenbilde – da dette viser beinvev på den aller beste måten. En slik bildediagnostisk utredning vil kunne visualisere forkalkninger og bruskødeleggelse.

 

Du kan bli henvist til røntgenundersøkelse av moderne kiropraktor eller lege. Slike bildediagnostiske undersøkelser skal gjennomføres av radiografer og radiologer – og ikke av den du har oppsøkt for hjelp. Hvis du har oppsøkt en kliniker som har sitt eget røntgenapparat i bakrommet så er det lureste å gå et helt annet sted.

 

Dersom du plages med symptomer som kan minne om artrose så foreslår vi at du tar det opp med fastlegen din for en gjennomgang. Det å finne ut av hvor stort omfanget av selve artrosen er kan også gi en klar indikasjon på hva du bør gjøre selv av egentiltak og forebygging, samt behandling hos offentlig autorisert kliniker. Vi minner om at fysikalsk behandling i kombinasjon med trening har meget god effekt i å lindre symptomer og gi deg funksjonsbedring.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne

  

Oppsummering

Parkinsons

Du kan bremse utviklingen av artrose med riktige tiltak, trening og manuell behandling. Vi anbefaler særlig at du kommer i gang med styrketrening for skuldrene for å bidra til friske ledd, forbedret blodsirkulasjon og sunn muskulatur.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Del gjerne for å øke kunnskapen rundt artrose

Kunnskap blant allmennheten og helsepersonell er den eneste måten å øke fokus inn mot utviklingen av nye utrednings og behandlingsmetoder for kroniske smertediagnoser. Vi håper du tar deg tid til å dele dette videre i sosiale medier og sier på forhånd takk for hjelpen. Din deling betyr utrolig mye for de som er rammet.

 

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre.

 

 

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Artrose i Skuldrene (Skulderartrose)

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *