Vondt i ribbeina

Vondt i ribbeina

Vondt i skulderbladet

Har du vondt i skulderbladet? Smerter i og rundt skulderbladet kan skyldes en rekke årsaker, men det vanligste er at smertene skyldes feilfunksjon i muskler og ledd. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Karakteristiske smerter ved skulderbladsproblematikk er et gnagende, verkende ubehag som sitter på innsiden av skulderbladet og som nærmest sprer seg utover fra det området. Et slikt ubehag kan påvirke selv den blideste personen sitt perlehumør og føre til at man blir mer sliten i hverdagen og dermed orker mindre. Som nevnt så er de vanligste årsakene til slike smerter av muskuloskeletal opprinnelse – men tidvis kan det også skyldes mer alvorlige diagnoser, som vi også vil gå nærmere inn på i denne artikkelen.

 

En kombinasjon av hjemmeøvelser, egentiltak (for eksempel bruk av triggerpunktballer rettet inn mot muskulaturen innenfor skulderbladene – lenke åpner i nytt vindu) og eventuell profesjonell behandling kan være delaktige i å løse opp problemet for deg.

 

De vanligste tilstandene og diagnosene som forårsaker vondt i skulderbladet er:

 • Artrose (leddslitasje)
 • Interkostal nerveirritasjon og ribbeinslåsning
 • Muskelsmerter fra ryggmusklene mellom skulderbladene
 • Muskelsmerter fra skulderbladsmuskulaturen
 • Nedsatt leddbevegelighet i brystryggsvirvlene
 • Refererte smerter fra muskler i skulderen (rotator cuff musklene)
 • Refererte smerter fra prolaps i brystryggen (temmelig sjeldent) eller nakken
 • Skoliose

 

Mer sjeldne årsaker kan inkludere:

 • Hjerteproblemer
 • Lungesykdom
 • Refererte smerter fra kreft i brystene, lungene, spiserøret eller tarmen

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til at du har vondt i skulderbladet, smerter på innsiden av scapula, samt ulike symptomer og diagnoser ved slike smerter. Vi minner også om at du kan se gode to treningsvideoer lenger ned i artikkelen.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Treningsstrikk

Trening med strikk er en gunstig måte å styrke skulderbladsmuskulaturen på. Fordelene med strikktrening inkluderer blant annet at treningen blir mer spesifikk og effektiv. Klikk nedenfor for å se treningsprogrammet.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: Styrketrening for Skulder og Brystmuskulatur

For å øke belastningskapasiteten mellom skulderbladene og brystryggen må man styrke stabilitetsmuskulaturen i området. Disse øvelsene kan hjelpe deg med å redusere forekomsten av skulderbladsproblematikk.

Likte du videoene? Hvis du har nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Skulderbladets anatomi

Skulderbladets anatomi

Her ser vi de viktige anatomiske landemerkene rundt skulderbladet. Vi ser hvordan det sammen med øvre armbenet (humerus) og kragebenet (clavicus) utgjør det vi kaller skulderen.

 

Muskulatur rundt skulderbladet

Hele 18 muskler fester til skulderbladet. Noe som igjen understreker viktigheten ved å holde skuldrene og brystryggen ved optimal funksjon. Ta tak i problemer når de først oppstår, søk hjelp fra en kliniker hvis du har smerter, så slipper du at det blir langvarig. De 18 musklene som fester til skulderbladet er pectoralis minor, coracobrachialis, serratus anterior (populært kalt push-up muskelen), triceps (det lange hodet), biceps (det korte hodet), biceps (det lange hodet), subscapularis, musculus rhomboideus majus, rhomboideus minor, levator scapulae, trapezius (øvre, midtre og nedre del), deltoideus, supraspinatus, infraspinatus, teres minor, teres majus, latissimus dorsi og omohyoid.

 

Det er også en rekke ledd som fester eller er relatert til skulderbladet – av de mest viktige er brystryggvirvlene T1-T12 og ribbeinsleddfestene R1-R10. Ved manglende funksjon i disse kan det oppstå smerter og tilhørende myalgier i nærliggende muskelfester.

 

Les også: – Dette bør du Vite om Kreft i Endetarmen

smerter i rektumÅrsak og diagnoser: Hvorfor har jeg vondt i skulderbladet og innenfor scapula?

Her vil vi gå igjennom en rekke mulige årsaker og diagnoser som kan føre til vondt i skulderbladet – både på innsiden, bakpå og på yttersiden av selve skulderbladet.

 

Artrose (leddslitasje)

Artrose beskriver naturlig slitasje i ledd som ofte forekommer etterhvert som vi blir eldre. Denne tilstanden rammer primært sett vektbærende ledd (blant annet hofter, knær og ankler), men kan – teoretisk sett – oppstå i alle ledd i kroppen inkludert brystryggsvirvlene og ribbeinsfestene på innsiden av skulderbladene.

 

Det er verdt å nevne at all artrose ikke innebærer leddsmerter og vondter. Faktisk så er det slik at de aller fleste over 35 år har noe artrose, og at det i majoritetene av tilfellene er asymptomatisk – altså uten symptomer eller smerter.

 

Interkostal nerveirritasjon og ribbeinslåsning

De interkostale områdene refererer til ribbeinsfestene hvor ribbeina møter brystryggen. Disse kan i likhet med andre ledd og muskler rammes av både nedsatt leddbevegelighet og tilhørende muskelsmerter. Ribbeinslåsninger med tilhørende muskelspenninger kan være intense – og, i visse tilfeller, beskrives som «knivende», skarpe smerter.

Grunnen til at kroppen rapporterer og sender så sterke smertesignaler dersom det oppstår feilfunksjon her er at dette er et område som er viktig for kroppens evne til å puste. Nedsatt ribbeinsbevegelighet reduserer nemlig brystkassens mulighet til å utvide seg optimalt. Ved slike ribbeinslåsninger og muskelsmerter på innsiden av skulderbladet så kan det også forekomme nerveirritasjon på nærliggende nerver – dette kalles interkostal nerveirritasjon. Vanlig behandling innebærer muskulær behandling og leddmobilisering – i kombinasjon med tilpassede hjemmeøvelser.

 

Les også: – Dette Bør du Vite om Artrose

Artrose i kneetMuskelsmerter fra ryggmusklene mellom skulderbladene

Øvelser for vond skulder

På hver side av ryggsøylen har vi det som kalles for paraspinale muskler. I området i brystryggen og mellom skulderbladene så kalles disse for musculus thoracis paraspinalis – og disse kan gi lokale smerter på den påvirkede siden av ryggsøylen og dermed også videre inn under selve skulderbladet. På samme måte kan musculus rhomboideus og serratus anterior gi lignende smerter. Slike ryggsmerter i brystryggen skyldes gjerne en kombinasjon av feilfunksjon i ledd og muskler – som påvirker hverandre.

 

Muskelsmerter fra skulderbladsmuskulaturen

Muskulaturen som stabiliserer skulderbladene og skuldrene kalles for rotatorcuffmansjetten. Disse musklene består av de fire musklene supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapularis. Dersom en eller flere av disse rammes av skader og oppbygning av skadevev innad i muskelfibrene, så kan disse gi smertesignaler som kan oppstå lokalt eller som kan referere smerter til innsiden av skulderbladet.

 

Nedsatt bevegelighet i brystryggen

Leddsmerter oppstår når ledd – slik som ryggvirvler, fasettledd og ribbeinsfester – ikke  fungerer som de skal. Dette innebærer redusert bevegelse og tilhørende irritasjon fra festepunktene i mellom de ulike leddene. Bevegelighetstrening, uttøyingsøvelser og leddbehandling (for eksempel utført av moderne kiropraktor) er effektive behandlingsmetoder mot slike plager.

 

Les også: – 5 Øvelser mot Muskelspenninger i Nakke og Skulder

nakkesmerter og hodepine - nakkehodepine

 Refererte smerter fra prolaps i brystryggen eller nakken

Et prolaps innebærer en skiveskade på en mellomvirvelskive hvor den myke massen har sivet ut gjennom ytterveggen og legger påfølgende trykk mot en nerverot. Avhengig av hvilken nerve om er irritert eller avklemt så kan man oppleve ulike sensoriske eller motoriske symptomer – dette kan innebære nedsatt følelse i huden (hyposensitivitet), redusert muskelkraft og endringer i de dype senerefleksene.

Å ha prolaps i brystryggen er betydelig mer sjeldent enn skiveskader i nakken eller nederst i ryggen (korsryggen), men det kan forekomme – og man ser det gjerne isåfall etter traumer, fall eller ulykker.

 

Les også: – Dette bør du Vite om Nakkeprolaps

nakkeprolaps-collage-3

 

Skoliose (ujevn ryggrad)

skoliose-2

Skoliose er en tilstand som indikerer at ryggraden ikke er rett, men at den heller eller buer i en unormal fasong. Det finnes en rekke forskjellige typer av ujevn kurvatur i ryggen, men en av de mest kjente er en «S-kurvet skoliose». Slike endrede kurver vil naturligvis føre til endrede belastninger på ryggraden, som kan legge til rette for at personen rammes hyppigere av smerter i muskler og ledd enn de uten skoliose.

 Behandling av Smerter innenfor Skulderbladet

fysioterapi

Behandlingen du mottar vil være avhengig av hva som forårsaker smertene du opplever i beina. Dette kan blant annet innebære:

 • Fysioterapi: En fysioterapeut er ekspert på opptrening og rehabilitering grunnet skader og smerter i muskler, ledd og nerver.
 • Moderne kiropraktikk: En moderne kiropraktor benytter muskulære teknikker i kombinasjon med muskulært arbeid og instruksjon i hjemmeøvelser for å optimalisere funksjonen i dine muskler, nerver og ledd. Ved fotsmerter så vil en kiropraktor mobilisere leddene i ryggen din, hoftene, behandle muskulatur lokalt i bystryggen, skuldre og nakke, samt instruere deg i hjemmeøvelser for å tøye, styrke og fremme bedre funksjon i skuldrene dine – dette kan også innebære bruk av trykkbølgebehandling og tørrnåling (intramuskulær akupunktur).
 • Trykkbølgebehandling: Denne behandlingen utføres normalt sett av autorisert helsepersonell med ekspertise innen behandling av muskler, ledd og sener. I Norge gjelder dette kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut. Behandlingen utføres med et trykkbølgeapparat og en tilhørende probe som sender ut trykkbølger rettet inn mot det området med skadevev. Trykkbølgebehandling har særlig godt dokumentert effekt mot senelidelser og kronisk muskelproblematikk.

 

Les også: – Revmatisme og Væromslag: Slik Påvirkes Revmatikere av Været

revmatisme og vaeromslag

  

Vanlige rapporterte symptomer, smertepresentasjoner og søkeord ved vondt i skulderbladet

Akutt vondt i skulderbladet

Betennelse i skulderbladet

Bortdovning i skulderbladet

Brenning i skulderbladet

Dype smerter i skulderbladet

Elektrisk støt i skulderbladet

Høyre skulderbladet er vondt

Hogging i skulderbladet

Intense smerter i skulderbladet

Knekking i skulderbladet

Knute i skulderbladet

Krampe i skulderbladet

Langvarige smerter i skulderbladet

Leddsmerter i skulderbladet

Låst i skulderbladet

Mauring i skulderbladet

Murring i skulderbladet

Muskelsmerter i skulderbladet

Nervesmerter i skulderbladet

Nummen i skulderbladet

Senebetennelse i skulderbladet

Skakk i skulderbladet

Skarpe smerter i skulderbladet

Skjev i skulderbladet

Sliten i skulderbladet

Stikking i skulderbladet

Støl i skulderbladet

Sår i skulderbladet

Venstre skulderbladet er vondt

Verking i skulderbladet

Øm i skulderbladet

  

 

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

Besøk eventuelt Din Helsebutikk for å se flere gode produkter for egenbehandling

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å åpne Din Helsebutikk i et nytt vindu.

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 

  

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i skulderbladet:

 

Har ubehag i høyre skulderblad. Kan det skyldes muskelknuter og stramme muskler på innsiden av skulderbladet?

Ja, ubehag i høyre skulderblad kan skyldes flere ting, blant annet muskelknuter, også kjent som myalgier, i nærliggende muskulatur. Muskler som ofte er rammet er musculus rhomboideus (sitter på innsiden av skulderbladene, inn mot brystryggen), infraspinatus og subscapularis for å nevne noen. Muskelspenninger forekommer tilnærmet alltid med leddstivhet og leddrestriksjoner (på folkemunn kalt låsning eller låste ledd) – det er derfor det anbefales å få behandling som dekker både ledd og muskler. De som har lengst utdanning innen slik behandling er kiropraktorer med sine 6 års utdannelse, men man kan også benytte manuell terapeut.

 

Spm: Årsak til plutselig vondt bak innenfor skulderbladet?

Som nevnt finnes det en rekke mulige årsaker og diagnoser til vondt bak innenfor skulderbladet på venstre eller høyre side – symptomene må sees i helhet. Men blant annet refererte smerter fra nærliggende muskeldysfunksjon eller leddrestriksjoner (i brystryggen, ribbein og skulder) kan gi smerter i skulderbladet. Ribbeinslåsninger er en ganske vanlig årsak til plutselig vondt bak innenfor skulderbladet – og kan gi ganske så intense smerter. Ofte er det myalgier i rhomboideus, latissimus dorsi og rotator cuff muskulatur i tillegg til nedsatt bevegelse i leddene. Andre mer alvorlige årsaker er lungesykdom og mange andre diagnoser. Se liste høyere opp i artikkelen. Hvis du utdyper problematikken din i kommentarfeltet nedenfor så kan vi gjøre mer for å hjelpe deg.

 

Spm: Årsak til vondt på utsiden av skulderbladet?

En vanlig årsak til vondt på utsiden av skulderbladet er rotator cuff dysfunksjon, da gjerne med høy overaktivitet i supraspinatus og subscapularis. Slike smerter oppstår tilnærmet alltid i kombinasjon med nedsatt leddfunksjon i nakke, brystrygg og / eller skulder.

 

Spm: Årsak til vondt oppe på skulderbladet?

Supraspinatus myalgi kombinert med øvre trapezius overspenning er de vanligste årsakene til vondt oppe på skulderbladet. Dette skjer også i kombinasjon med dårlig bevegelse eller funksjon i nakke, brystrygg og skulder. Spør oss gjerne direkte via kommentarfeltet eller Facebook hvis du har spørsmål.

 

Spm: Kan skumrulle hjelpe meg med vondt i skulderbladet?

Ja, en skumrulle / foamroller kan hjelpe deg til dels med stivhet og myalgier, men hvis du har et problem med skulderbladet anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser – mest sannsynlig så vil du også trenge leddbehandling for å normalisere tilstanden. Skumrulle benyttes gjerne mot brystryggen og skulderbladet for å øke sirkulasjonen i området.

 

Spm: Hvorfor får man smerter i skulderbladet?
Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling og trening. Årsaker til smerter i skulderbladet kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid, som kan føre til økte muskulære spenninger, leddstivhet, nerveirritasjon og, hvis ting har gått langt nok, discogene utslag (nerveirritasjon / nervesmerter grunnet skivelidelse i midtre del av rygg.

 

Kan det være en relasjon mellom lavt blodtrykk og vonde skulderblad / vondt i skulderblader?

Man vet at lavt blodtrykk (også kjent som hypotensjon) kunne føre til vonde muskler grunnet for lav blodsirkulasjon, så svaret blir egentlig ja på spørsmålet ditt. Ofte er det muskulatur som ikke har så god blodtilførsel fra før av som kan rammes først – dette inkluderer blant annet muskulaturen innenfor skulderbladene og i rotator cuff muskulaturen. Dersom du røyker og også har lavt blodtrykk så forverres dette problemet ytterligere.

 

Spm: Mann spør – hva bør gjøres med vondt skulderblad fullt av muskelknuter?

Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt leddlåsninger i nærliggende brystrygg, ribbein, nakke og skulderledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser og uttøyning slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet. Du kan også bruke følgende øvelser til å trene opp stabilitet i brystrygg og skulder.

 

Vær så snill å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer)

 

Bilder: CC 2.0, Wikimedia Commons 2.0, FreeStockPhotos

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *