Home » Hvor har du vondt? » Vondt i skulderbladet

Vondt i skulderbladet

Anbefalt nettbutikk for kvalitetsprodukter:

Vondt i ribbeina

Vondt i skulderbladet

Vondt i skulderbladet og skulderbladsmerter kan være smertefullt. Vondt i skulderbladet kan skyldes mindre alvorlige årsaker som muskelskade / myalgi, strekk, leddlåsning, seneskade, betennelse, nerveirritasjon i rygg og lignende – men kan også, i sjeldne tilfeller, skyldes mer alvorlige problemer slik som lungesykdom.

 Noen av de vanligste diagnosene er (heldigvis) muskulær dysfunksjon (såkalte myalgier) i kombinasjon med leddrestriksjoner (også kjent som fasettleddlåsninger) i brystryggen, costaleddene (ribbeinsleddene som fester seg i brystryggen) og overgangen mot nakken – særlig rhomboideus, latissimus dorsi og skuldermuskulaturen er kjent for å gi smerter mot skulderbladet. Av skulderbladsmuskulatur som ofte blir vond ved feilaktig bruk nevnes subscapularis, infraspinatus, supraspinatus og teres minor. Skulderbladsmerter kan også skyldes refererte smerter fra brystryggen eller ribbeina. Mer alvorlige diagnoser kan være lungesykdom, pneumothorax (kollapset lunge), metastase (kreftspredning) eller lungeemboli. Vondt i skulderbladet kan forekomme både på venstre og høyre side, og både på innsiden av skulderbladet (nærmere ryggen) og utsiden av skulderbladet (nærmere armhulen).

 

Årsaker kan være overbelastning, traume, fall (ofte på utstrakt hånd), ulykke, slitasje / artrose, muskulære feilbelastninger (særlig i brystrygg, skulder og nakkemuskulaturen) og mekanisk dysfunksjon i nærliggende ledd (f.eks. nakken, brystryggen, ribbeina eller skulderen). En vanlig diagnose som gir smerter innenfor skulderbladet er ribbeinslåsning – som forekommer når en leddspalte i brystryggen, et såkalt torakal-costaledd, blir meget restriktiv i bevegelsen med tilhørende muskelspenninger. Dette kan gi meget skarpe smerter, innenfor enten venstre eller høyre skulderblad, som nærmest går tvers igjennom ryggen – fra bakside til front. Hvis smertene er mer lokalisert til utenfor skulderbladet, så vil man ofte se en restriksjon i cervikotorakal-leddet (der nakken møter brystryggen) og skulderen – dette vil også gi lokale, høye muskelspenninger i blant annet subscapularis muskulaturen.

 

Vondt i skulderbladet er en plage som rammer en større andel av befolkningen en eller annen gang i løpet av livet – både gamle og unge. Det kan være skremmende og ofte kan tankene gå direkte til at “det er hjertet”, det er selvfølgelig en ganske sunn reaksjon det (i de fleste tilfeller) – men husk at det heldigvis finnes mindre alvorlige muligheter også. Hvis du i tillegg til vondt i skulderbladet har brystsmerter og familiær historie med hjerteproblemer så er det lurt å få en undersøkelse av fastlegen for å sjekke at alt står bra til, bare for å være på den sikre siden.

 Hva kan jeg gjøre selv mot skulderbladsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved skulderbladsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Hvor er skulderbladet?

Skulderbladet (også kjent som scapula på latin eller shoulder blade på engelsk) er den strukturen som fester kragebenet sammen med humerus (øvre armbenet). Skulderbladet er meget viktig når det kommer til god funksjon i nakke og skulder.

 

Les også:

Fullstendig oversikt over muskelknuter og deres referansesmertemønster

Vondt i musklene? Dette er hvorfor! 

Skulderbladets anatomi

Skulderbladets anatomi

Her ser vi de viktige anatomiske landemerkene rundt skulderbladet. Vi ser hvordan det sammen med øvre armbenet (humerus) og kragebenet (clavicus) utgjør det vi kaller skulderen.

 

Skulderbladets bevegelser

Skulderbladet kan heves, senkes, gå inn i abduksjon, adduksjon, lateral rotasjon, medial rotasjon, samt tippe forover og bakover.

 

Muskulatur rundt skulderbladet

Hele 18 muskler fester til skulderbladet. Noe som igjen understreker viktigheten ved å holde skuldrene og brystryggen ved optimal funksjon. Ta tak i problemer når de først oppstår, søk hjelp fra en kliniker hvis du har smerter, så slipper du at det blir langvarig. De 18 musklene som fester til skulderbladet er pectoralis minor, coracobrachialis, serratus anterior (populært kalt push-up muskelen), triceps (det lange hodet), biceps (det korte hodet), biceps (det lange hodet), subscapularis, musculus rhomboideus majus, rhomboideus minor, levator scapulae, trapezius (øvre, midtre og nedre del), deltoideus, supraspinatus, infraspinatus, teres minor, teres majus, latissimus dorsi og omohyoid. Det er også en rekke ledd som fester eller er relatert til skulderbladet – av de mest viktige er brystryggvirvlene T1-T12 og ribbeinsleddfestene R1-R10. Ved manglende funksjon i disse kan det oppstå smerter og tilhørende myalgier i nærliggende muskelfester.

Vondt i nakken

 

Anatomiske strukturer rundt skulderbladet

På bildet noterer vi oss særlig skulderleddet og hvordan skulderfunksjon ville vært umulig uten det viktige skulderbladet. Vi ser også hvordan ribbeina (1-10 er faste, 11-12 er frie) danner en beskyttende rustning som omkranser organer og viktige strukturer i kroppen.

 

Som vi noterer oss av bildene ovenfor så er kroppens anatomi både kompleks og fantastisk. Dette betyr igjen at vi må fokusere helhetlig på hvorfor smertene oppsto, først da kan man gi effektiv behandling. Det er også viktig å huske på at det aldri ‘bare er muskulært’, det vil alltid være en leddkomponent, et feil i bevegelsesmønster og adferd som også utgjør en del av problemet. De fungerer kun sammen som en enhet.

 

Hva er smerte?

Smerte er kroppens måte å si ifra på at du har skadet deg eller er i ferd med å skade deg. Dette er en indikasjon på at du gjør noe feil. Det å ikke høre på kroppens smertesignaler er egentlig og be om trøbbel, da dette er dens eneste måte å kommunisere at noe er galt. Dette gjelder for smerter og vondter over hele kroppen, ikke bare ryggsmerter som så mange tror. Hvis du ikke tar smertesignalene på alvor kan det føre til langvarig problematikk, og du risikerer at vondtet blir kronisk. Naturlig nok så er det en forskjell på litt ømhet og vondt – de fleste av oss kan skille mellom disse to.Behandling og spesifikk treningsveiledning av en muskuloskeletal ekspert (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) tilrådes ofte for å få langvarig bukt med problemet. Behandlingen vil ta sikte på og bearbeide dysfunksjoner i muskler og ledd, som igjen vil føre til redusert forekomst av smerter. Når smerten er dempet, da er det nødvendig å luke ut årsaken til problemet – kanskje du har en litt dårlig holdning som fører til at noen muskler og ledd blir overbelastet? Ugunstig arbeidsstilling? Eller kanskje du ikke utfører øvelsene på en ergonomisk god måte?

 

Årsak til vondt i brystet

Det finnes en rekke mulige diagnoser ved vondt i skulderbladet. Skulderbladsmerter kan også gi refererte smerter mot brystplaten og brystet.

 Mulige årsaker / diagnoser ved vondt i skulderbladet er:

Angst

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Autoimmune sykdommer

Avrevet rotator cuff muskulatur

Bechterews (Ankyloserende spondylitt)

Benskjørhet / osteoporose

Betennelse i brystet

Bicepsseneskade

Bindevevsykdom

Bløtvevskade

Bursitt / slimposebetennelse i skulderbladet

Deltoideus (delta muskelen) myalgi (smertemønster som går på framside og bakside av skulder)

Fibromyalgi

Frossen skulder / adhesiv kapsulitt

Galleblæresykdom

Herpes zoster (følger nervebanen det påvirker og gir et karakteristisk utslett i dermatomet til den nerven)

Hjertesykdom

Hoste

Infraspinatus myalgi (smerte som går på utside og framside av skulderen)

Interkostal myose (overspenning / muskeldysfunksjon i muskulaturen mellom ribbeinene)

Kragebeinsbrudd

Kragebeinskade

Lattissimus dorsi myalgi (smerte dypt innenfor mediale aspektet av skulderbladet, ofte i kombinasjon med leddrestriksjoner)

Leddlåsning / dysfunksjon i ribbeina, nakke, skulder, brystrygg eller krageben

Lungebetennelse

Lungekollaps

Lungesykdom

Lutrygghet (økt ryggkurve kan sette høyere krav til leddovergangene og føre til ribbeinlåsning)

Mellomgulv (diafragma) irritasjon

Muskelspenninger i brystet eller brystryggen, ofte innenfor skulderbladet

Myalgi / myose i ribbeinmuskulaturen

Nakkeslengskade

Nevropati (nerveskader kan oppstå lokalt eller lengre unna)

Pectoralis minor myalgi (kan gi smerte mot framside av skulder og ned i underarmen)

Pneumothorax (spontan kollaps av lunge)

Referert smerte fra brystryggsvirvlene

Revmatisme

Ribbeinsbrudd

Ribbeinsmuskulatur myalgi / myose

Ribbeinsleddlåsning (kan kombinert med aktive myalgier gi smerter dypt inne i skulderbladet)

Scheuermanns sykdom (rammer tidlig og gir en økt kurve i øvre del av ryggen og fører til lutrygghet)

Rotator cuff skade

Senebetennelse

Senedysfunksjon

Seneskade

Serratus posterior myalgi (smerte som går mot øvre innside og bakside av skulderbladet)

Skoliose

Skulderbladfraktur

Skulderbladskade

Spinal stenose (trange ryggmargsforhold kan gi grunnlag for irritasjon mot skulderbladet, men sjeldent)

Strekk i skulderbladmuskulaturen

Stress

Subakromial bursitt (Skulder slimposebetennelse) (kan gi betydelige smerter, rødlig hevelse og betennelse i skulderen)

Subscapularis myalgi (gir ofte smerter mot armhulen og utsiden av skulderbladet)

Supraspinatus myalgi ( smerter som går på overside av skulderblad – den kan også tidvis gi referert smerte i underarmen)

Sure oppstøt (spiserørsykdom / GERD)

Tendinitt

Tendinose

Teres major / teres minor myalgi (smerter som går på bakre utside av skulder, skulderblad)

Torakal prolaps (nerveirritasjon/skiveskade i brystryggen kan gi refererte smerter – torakal prolaps forekommer svært sjelden)

Triceps brachii myalgi (smerter på bakside, utside av skulderbladet og på baksiden av overarmen)

Whiplash

 Sjeldne årsaker til vondt i skulderbladet:

Akutt bukspyttkjertelinfeksjon

Benkreft eller annen kreft

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Influensa (kan gi smerter i nesten hele kroppen inkludert skulderbladet)

Kreftspredning (metastase)

Magesår

Pancoasts syndrom

Ryggmargsinfeksjon

Ryggmargskreft

Septisk artritt

Sprukket milt

Synovitt

Torakal fraktur

Pass på så du ikke blir gående med vondt i skulderbladet over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten – på denne måten får du gjort de nødvendige endringene så tidlig som mulig før det får sjansen til å videreutvikle seg.

Hva er en kiropraktor?

– Noe du lurer på? Spør oss direkte via kommentarfeltet eller via Facebook!

 

Vanlige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i skulderbladet:

Akutt vondt i skulderbladet

Betennelse i skulderbladet

Bortdovning i skulderbladet

Brenning i skulderbladet

Dype smerter i skulderbladet

Elektrisk støt i skulderbladet

Høyre skulderbladet er vondt

Hogging i skulderbladet

Intense smerter i skulderbladet

Knekking i skulderbladet

Knute i skulderbladet

Krampe i skulderbladet

Langvarige smerter i skulderbladet

Leddsmerter i skulderbladet

Låst i skulderbladet

Mauring i skulderbladet

Murring i skulderbladet

Muskelsmerter i skulderbladet

Nervesmerter i skulderbladet

Nummen i skulderbladet

Senebetennelse i skulderbladet

Skakk i skulderbladet

Skarpe smerter i skulderbladet

Skjev i skulderbladet

Sliten i skulderbladet

Stikking i skulderbladet

Støl i skulderbladet

Sår i skulderbladet

Venstre skulderbladet er vondt

Verking i skulderbladet

Øm i skulderbladet

 Kliniske tegn ved vondt i skulderbladet og skulderbladsmerter

– Hevelse kan forekomme rundt et traume eller ved en infeksjon.

– Nedsatt bevegelse i torakal columna ved klinisk palpasjon.

– Trykkømhet i torakal columna / brystryggvirvlene og over ribbeina kan indikere feil i muskulær eller leddfunksjon – uttalt lokal ømhet med tilhørende mangel på bevegelse kan tyde på leddlåsning.

 

Hvordan forebygge vondt i skulderbladet

– Lev sunt og mosjoner regelmessig
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen – forsøk å ha god søvnrytme
– Helhetlig trening rettet mot stabilitet av korsrygg, brystrygg, skulder og nakke
Kiropraktor og manuellterapeuter kan begge hjelpe deg med ledd- og muskelplager.

 

Vondt i bekkenet? - Foto Wikimedia

 

 

Billeddiagnostisk utredning av skulderbladet

Noen ganger kan det være nødvendig med billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd) for å fastslå den nøyaktige årsaken til problematikken. Normalt sett vil man klare seg uten å ta bilder av skulderbladet – men det er aktuelt hvis det forekommer mistanke om skade, brudd eller alvorlig patologi. I visse tilfeller blir det også tatt røntgen med den hensikt å sjekke kurvaturen i ryggen, da med henblikk på å undersøke for skoliose eller Scheuermann’s (kraftig økt kyfose). Nedenfor ser du diverse bilder av hvordan skulderbladet ser ut i de forskjellige undersøkelsesformene.

 

VIDEO: MR Skulder (Normal MR Undersøkelse)

MR beskrivelse:

 

“R: Intet patologisk påvist. Ingen funn.”

 

Forklaring: Dette er en sammensetning av MR undersøkelsebildene fra en normal skulder uten MR funn. Skulderen var vond, men det var altså ikke skader synlig på bildene – det viste seg senere at smertene kom fra leddrestriksjoner i nakke og brystrygg, samt aktive muskelknuter / myalgier i rotator cuff muskulaturen, øvre trapz, rhomboideus og levator scapula.

 

Løsningen ble stabiliserende rotator cuff trening, kiropraktisk leddkorrigering, muskelbehandling og spesifikke hjemmeøvelser. Takk for at dere deler slike bilder med oss. Bildene er anonymisert.

 

MR bilde av skulderen (aksialt snitt)

MR av skulder, aksialt snitt - Foto Wikimedia

MR AV SKULDER, AKSIALT SNITT – FOTO WIKIMEDIA

Forklaring av MR bilde: Her ser du et normalt MR av skulder, i et aksialt snitt. På bildet ser vi infraspinatus muskelen, scapula, subscapularis muskelen, serratus anterior muskelen, glenoid, pectoralis minor muskelen, pectoralis major muskelen, coracobrachialis muskelen, fremre labrum, det korte hodet til biceps-senen, deltoid muskelen, det lange hodet til biceps-senen, deltoid muskelen, hodet av humerus, teres minor senen og bakre labrum.

 

MR bilde av skulderen (koronalt snitt)

MR av skulder, koronalt snitt - Foto Wikimedia

MR av skulder, koronalt snitt – Foto Wikimedia

Forklaring av MR bilde: Her ser du et normalt MR av skulderen, i et koronalt snitt. På bildet ser vi teres major muskelen, latissimus dorsi muskelen, subscapular arterien, subscapular muskelen, glenoid, suprascapular arterien og suprascapular nerven, trapezius muskelen, kragebenet (clavicle), øvre labrum, hodet av humerus, deltoid muskelen, nedre labrum, den artikulære kapselen og humeral arterien.

 

Røntgen av skulder

Røntgen av skulder - Foto Wiki

Beskrivelse av skulder røntgenbildet: Her ser vi et bilde som er tatt anteriort til posteriort (tatt fra front mot bak).

 Diagnostisk ultralyd undersøkelse av skulder

Ultralyd bilde av skulder - bicepssenen

Beskrivelse av ultralyd undersøkelsebildet av skulderen: I dette bildet ser vi en diagnostisk ultralydundersøkelse av skulder. På bildet ser vi bicepssenen.

 

CT av skulder

CT undersøkelse av skulder - Foto WIki

Beskrivelse av CT undersøkelsebildet av skulder: På bildet ser vi et normal skulderledd.

Tidsklassifisering av vondt i skulderbladet. Er vondtet ditt rangert som akutt, subakutt eller kronisk?

Vondt i skulderbladet kan deles inn i akutte (plutselige), subakutte og kroniske (langvarige) smerter. Akutt skulderbladvondt vil si at personen har hatt vondt i skulderbladet i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.

 

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i skulderbladet

Kiropraktisk traksjonsbenkbehandling kan gi symptomlindring og funksjonsbedring ved spinal stenose (Cox et al, 2012) som kan være en årsak til ryggsmerter. En systematisk oversiktstudie (meta-analyse) publisert i 2010 (Kalichman) slo fast at tørrnåling kan være effektivt i behandlingen av muskuloskeletale smerteproblemer.

 

Konservativ behandling av vondt i skulderbladet

Hjemmeøvelser utskrives og benyttes ofte for å ta tak i feilaktig bruk av muskulatur, da med den hensikt å gi en langsiktig, langvarig effekt.

Ultralyd kan brukes både diagnostisk og som ultralydbehandling, sistnevnte fungerer ved å gi en dyptvarmende effekt rettet mot muskuloskeletal problematikk.

Leddmobilisering eller korrigerende kiropraktisk leddbehandling øker bevegelsen i leddene, som igjen gjør at muskulaturen som fester til og i nærheten av leddene kan bevege seg mer fritt. Kiropraktisk leddbehandling kombineres gjerne med muskelarbeid i behandlingen av brystproblemer.

Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton
Massasje og muskulær arbeid benyttes for å øke blodsirkulasjonen i området og dermed minske muskulære spenninger, som igjen kan føre til mindre smerter.

Varmebehandling brukes for å gi en dyptvarmende effekt på det aktuelle området, som igjen kan gi en smertedempende effekt – men man sier generelt sett at varmebehandling ikke bør brukes på akutte skader, da er nemlig isbehandling, f.eks. Biofreeze, til å foretrekke. Sistnevnte benyttes ved akutte skader og smerter for å hjelpe til med å dempe smertene i området.

Trykkbølgebehandling er effektivt mot en rekke seneskader som kan ramme kneet.

Laserbehandling (også kjent som anti-inflammatorisk laser) kan benyttes i forskjellige frekvenser og dermed oppnå forskjellige behandlingseffekter. Det benyttes ofte for å stimulere regenerasjon og bløtvevstilheling, pluss at det også kan benyttes anti-inflammatorisk.

 

Liste over behandlingsformer (både meget alternative og mer konservative):

 Kiropraktisk behandling av skulderbladsmerter

Hovedmålsetningen ved all kiropraktorbehandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved skulderbladplager vil kiropraktoren både behandle skulderbladet lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i nakke, brystrygg og skulder. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger kiropraktoren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng gjennom grundig historietagning (anamnese) og klinisk undersøkelse. Hvis det foreligger mistanke om at skulderbladsmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser. Det kan også være aktuelt med trykkbølgebehandling, nålebehandling eller andre modaliteter.

 

Kiropraktorbehandlingen består av en rekke behandlingsmetoder hvor kiropraktoren hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Kiropraktisk behandling - Foto Wikimedia Commons

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

Øvelser og trening ved vondt i skulderbladet

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Relevante øvelser og råd: – 5 gode øvelser for vonde skuldre

Trening med theraband

 

Kjerringråd mot vondt i skulderbladet

Vi velger å ta med noen kjerringråd mot vondt i skulderbladet. Vi har også prøvd å forstå meningen bak dem og legger dermed med en liten forklaring i parentes. Ikke ta de alt for seriøst, men husk samtidig at de har overlevd tidens tann for en grunn.

Drikk ingefær te (Ingefær reduserer nemlig muskelsmerter)
– Hvil deg i solen (Solen gir grunnlag for vitamin D. Vitamin D mangel har blitt lenket til økte muskelsmerter)
Paprikapulver (Rød paprika har blant det aller høyeste innholdet av vitamin C – som er nødvendig for bløtvevsreparasjon)
Spis blåbær (Blåbær har en smertedempende og anti-inflammatorisk effekt)
Spis løk og hvitløk (Denne er vi ikke sikker på, men kanskje igjen så er det fokus på anti-inflammatorisk virkning?)

 

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

Trening:

 • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
 • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

“I hated every minute of training, but I said, ‘Don’t quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.” – Muhammad Ali

 

Reklame:

Alexander Van Dorph - Reklame

– Trykk her for å lese mer på adlibris eller amazon.

 

 

Referanser:
 1. Cox et al (2012). Chiropractic management of a patient with lumbar spine pain due to synovial cyst: a case report. J Chiropr Med. 2012 Mar; 11(1): 7–15.
 2. Kalichman et al (2010). Dry Needling in the Management of Musculoskeletal Pain. J Am Board Fam MedSeptember-October 2010. (Journal of the American Board of Family Medicine)
 3. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundy, Ultrasoundpaedia, LiveStrong

 

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i skulderbladet:

 

Har ubehag i høyre skulderblad. Kan det skyldes muskelknuter og stramme muskler på innsiden av skulderbladet?

Ja, ubehag i høyre skulderblad kan skyldes flere ting, blant annet muskelknuter, også kjent som myalgier, i nærliggende muskulatur. Muskler som ofte er rammet er musculus rhomboideus (sitter på innsiden av skulderbladene, inn mot brystryggen), infraspinatus og subscapularis for å nevne noen. Muskelspenninger forekommer tilnærmet alltid med leddstivhet og leddrestriksjoner (på folkemunn kalt låsning eller låste ledd) – det er derfor det anbefales å få behandling som dekker både ledd og muskler. De som har lengst utdanning innen slik behandling er kiropraktorer med sine 6 års utdannelse, men man kan også benytte manuell terapeut.

 

Spm: Årsak til plutselig vondt bak innenfor skulderbladet?

Som nevnt finnes det en rekke mulige årsaker og diagnoser til vondt bak innenfor skulderbladet på venstre eller høyre side – symptomene må sees i helhet. Men blant annet refererte smerter fra nærliggende muskeldysfunksjon eller leddrestriksjoner (i brystryggen, ribbein og skulder) kan gi smerter i skulderbladet. Ribbeinslåsninger er en ganske vanlig årsak til plutselig vondt bak innenfor skulderbladet – og kan gi ganske så intense smerter. Ofte er det myalgier i rhomboideus, latissimus dorsi og rotator cuff muskulatur i tillegg til nedsatt bevegelse i leddene. Andre mer alvorlige årsaker er lungesykdom og mange andre diagnoser. Se liste høyere opp i artikkelen. Hvis du utdyper problematikken din i kommentarfeltet nedenfor så kan vi gjøre mer for å hjelpe deg.

 

Spm: Årsak til vondt på utsiden av skulderbladet?

En vanlig årsak til vondt på utsiden av skulderbladet er rotator cuff dysfunksjon, da gjerne med høy overaktivitet i supraspinatus og subscapularis. Slike smerter oppstår tilnærmet alltid i kombinasjon med nedsatt leddfunksjon i nakke, brystrygg og / eller skulder.

 

Spm: Årsak til vondt oppe på skulderbladet?

Supraspinatus myalgi kombinert med øvre trapezius overspenning er de vanligste årsakene til vondt oppe på skulderbladet. Dette skjer også i kombinasjon med dårlig bevegelse eller funksjon i nakke, brystrygg og skulder. Spør oss gjerne direkte via kommentarfeltet eller Facebook hvis du har spørsmål.

 

Spm: Kan skumrulle hjelpe meg med vondt i skulderbladet?

Ja, en skumrulle / foamroller kan hjelpe deg til dels med stivhet og myalgier, men hvis du har et problem med skulderbladet anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser – mest sannsynlig så vil du også trenge leddbehandling for å normalisere tilstanden. Skumrulle benyttes gjerne mot brystryggen og skulderbladet for å øke sirkulasjonen i området.

 

Spm: Hvorfor får man smerter i skulderbladet?
Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling og trening. Årsaker til smerter i skulderbladet kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid, som kan føre til økte muskulære spenninger, leddstivhet, nerveirritasjon og, hvis ting har gått langt nok, discogene utslag (nerveirritasjon / nervesmerter grunnet skivelidelse i midtre del av rygg.

 

Kan det være en relasjon mellom lavt blodtrykk og vonde skulderblad / vondt i skulderblader?

Man vet at lavt blodtrykk (også kjent som hypotensjon) kunne føre til vonde muskler grunnet for lav blodsirkulasjon, så svaret blir egentlig ja på spørsmålet ditt. Ofte er det muskulatur som ikke har så god blodtilførsel fra før av som kan rammes først – dette inkluderer blant annet muskulaturen innenfor skulderbladene og i rotator cuff muskulaturen. Dersom du røyker og også har lavt blodtrykk så forverres dette problemet ytterligere.

 

Spm: Mann spør – hva bør gjøres med vondt skulderblad fullt av muskelknuter?

Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt leddlåsninger i nærliggende brystrygg, ribbein, nakke og skulderledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser og uttøyning slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet. Du kan også bruke følgende øvelser til å trene opp stabilitet i brystrygg og skulder.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det. Vi har tilknyttet helsepersonell som skriver for oss, pr nu (17.04.2016) er det 1 sykepleier, 1 lege, 5 kiropraktorer, 3 fysioterapeuter, 1 dyrekiropraktor og 1 terapiridningspesialist med fysioterapi som grunnutdanning. Disse skribentene gjør dette kun for å kunne hjelpe de som trenger det mest – uten å ta betalt for det. Alt vi ber om er at du liker Facebooksiden vårinviterer dine venner til å gjøre det samme (bruk ‘inviter venner’ knappen på Facebooksiden vår) og deler innlegg som du liker i sosiale medier. På denne måten kan vi hjelpe så mange som mulig, og da særlig de som trenger det aller mest – de som ikke nødvendigvis har råd til å betale flere hundre kroner for en kort samtale med helsepersonell. Kanskje du har en venn eller et familiemedlem som kunne trenge litt motivasjon og hjelp?

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: CC 2.0, Wikimedia Commons 2.0, FreeStockPhotos

 

Les også: – 10 rare diagnoser du aldri har hørt om, blant annet ‘Alice i Eventyrland syndrom’!

Alice i Eventyrland

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Les også:Vondt i musklene? Dette er hvorfor…

Vondt i bakside av låret

Bevegelse er den beste medisin! Her er skånsomme øvelser som egner seg for alle med smerter i muskler og ledd. Se videoen ved å trykke på bildet nedenfor:

1 kommentar

 1. Ingvild sier:

  Hvor lenge er det normalt å ha vondt?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

Annonsere?

Ønsker du å annonsere her?

Vi tar imot forespørsler. Så hvis du har et spørsmål angående annonsering er det bare å kontakte oss.

Kontakt reklameavdelingen:
Alexander, vondt2013@hotmail.no eller send oss en forespørsel via sosiale medier

Nyeste kommentarer

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk