smerter i rektum

Kreft i Endetarmen (Endetarmskreft) | Årsak, diagnose, symptomer og behandling

Her kan du lære mer om kreft i endetarmen, samt tilhørende symptomer, årsak og ulike diagnoser ved kreft i endetarmen og endetarmskreft. Kreft i endetarmen kan være dødelig i senere stadier, så symptomer fra tarmene og avføringsproblemer bør alltid tas på alvor. Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

Ved kreft i endetarmen refererer man til området i nederste del av tykktarmen og ned videre mot anus – og at dette området er rammet av kreft. Det mest karakteristiske symptomet på endetarmskreft er blødning fra rektum – og andre vanlige symptomer inkluderer anemi (jernmangel – for eksempel grunnet blødning, utmattelse, kortpustethet, svimmelhet, endringer i hjerterytmen, fordøyelseproblemer, små avføringer og utilsiktet vekttap.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om hva som kan være årsaken til kreft i endetarmen, endetarmskreft, samt ulike symptomer og diagnoser ved tumor i endetarmen.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Årsak og diagnoser: Hvorfor får man kreft i endetarmen og endetarmskreft?

Diskusjon med helsepersonell

Endetarmskreft utvikler seg normalt sett over flere år – og starter gjerne som en polypputvekst som senere omgjøres til kreft og deretter begynner å jobbe seg innover i tarmveggene i endetarmen.

 

Risikofaktorer for å utvikle kreft i endetarmen

Man er noe usikker på hva som er hovedårsaken til endetarmskreft, men man vet at det er en rekke risikofaktorer som øker sjansen for at du rammes:

 • Alder: Jo eldre du – desto større sjanse har du for å rammes av kreft i endetarmen.
 • Dårlig kosthold: En diett med høyt innhold av dårlig fett og behandlet mat kan øke sjansen for at du rammes av endetarmskreft.
 • Familiær historie med kreft.
 • Kjent tarmsykdom: De som jevnlig plages med fordøyelseproblemer og irritabel tarm rammes oftere.
 • Røyking: De som røyker har høyere sjanse for å få kreft.

Familiehistorie med slik kreft er en tydelig risikofaktor for at man kan rammes av denne kreftvarianten. Dersom du har et familiemedlem som har vært rammet, så bør man kontrollere endetarmen og tykktarmen med visuell endoskopi (fleksibel slang med kamera på tuppen som føres inn i endetarmen). Dette bør startes i en alder som er 10 år tidligere enn den alderen hvor familiemedlemmet ble rammet – eller ved fylte 50 år. Slike kontroller er den beste måten å forhindre kreft i endetarmen på.

 

Symptomer på kreft i endetarmen

Tidlige stadier av endetarmskreft gir normalt sett ingen symptomer i det hele tatt. Men i senere stadier så oppstår gjerne symptomer som følger:

 • Blødning fra anus (det mest karakteristiske symptomet på endetarmskreft – hvis du opplever dette må du kontakte legen)
 • Endret, hyppig hjerterytme
 • Endringer i fordøyelsesystemet (diarè, økt gassinnhold, mindre størrelse på avføringen)
 • Jernmangel (anemi)
 • Kortpustethet
 • Letthodethet
 • Tarmblokkeringer: En svulst i endetarmen kan vokse og bli så stor at den fysisk sett forhindrer normal avføring. Dette kan resultere i endring i størrelsen på avføringen – og da særlig at den er tynnere enn normalt
 • Utilsiktet vekttap: Kreft kan føre til vekttap. Dersom du opplever vekttap – selv uten at du ‘slanker deg’ eller at du har trent ekstra mye siste tiden – så bør du oppsøke legen din for en undersøkelse.
 • Utmattelse

 

Les også: Vondt i endetarmen?

 Forebygging av endetarmskreft

Grønnsaker - Frukt og grønt

Det er ingen forebyggende tiltak som kan garantere at du ikke rammes av kreft i endetarmen, men det er visse ting du kan gjøre for å redusere sjansen for at du rammes av denne kreftformen.

 

Vi råder deg blant annet til å:

 • Hvis du drikker alkohol – gjør det kun i moderate og begrensede mengder. Dersom du er glad i sprit med høyt alkoholinnhold så er det særlig viktig at du forsøker å begrense inntaket.
 • Slutt å røyke – eller ikke begynn i det hele tatt. Røyking er meget avhengighetsskapende grunnet at tobakken inneholder stoffer (slik som nikotin) som gir en midlertidig følelse av lykke, så det kan være vanskelig å slutte. Samarbeid med familie, venner og din fastlege for å gi seg selv best mulig forhold for røykslutt. Det finnes også gode applikasjoner som har vist seg å fungere godt for mange.
 • Spis et kosthold med høyt innhold av frukt og grønt. Dietter med et sunt innhold av vitaminer og antioksidanter kan være med på å forebygge at du utvikler endetarmskreft.

 

Les også: – Dette er det Beste Kostholdet for de med Fibromyalgi

fibromyalgidietten2 700px

  

Diagnostisering av endetarmskreft

Som nevnt tidligere så er det kun kontroller og fjerning av vevsvekster (før de har blitt omdannet til kreft) som kan forhindre at man får denne kreftvarianten.

 

Slike screeninger kan innebære:

 • Bildediagnostisk undersøkelse: MR, CT og røntgen kan benyttes for å se om og eventuelt hvor langt kreften har spredd seg.
 • Blodprøver: Det er særlig en spesialfaktor man ser etter som heter CEA (carcinoembryonic antigen) – dette er et antistoff som man vil kunne se i høyere innhold dersom man er rammet av kreft i endetarmen.
 • Endoskopi: Ved bruk av en fleksibel slange med et kamera på tuppen så kan man se hvordan anus og endetarmen ser ut innvendig. Denne slangen stikkes opp gjennom endetarmsåpningen og videre inn i anus for å se etter abnormaliteter eller svulster.
 • Fysisk undersøkelse: Legen kan undersøke endetarmen fysisk ved bruk av en finger som han fører opp for å sjekke etter abnormaliteter i endetarmen – slik som fysiske utvekster eller lignende.
 • Rektale blodprøver: Endetarmskreft kan, i tidlige faser, skade blodårene i veggene tilhørende endetarmen og dermed forårsake mindre blødninger inn i avføringen. Disse blødningen er da fortsatt på et slikt nivå at det ikke endrer hvordan avføringen ser ut – men ved spesielle tester så kan legen analysere en avføringsprøve for å se om den inneholder blod og visse faktorer man ser ved endetarmskreft. Forskning har vist at denne testen kan påvise om man har kreft i endetarmen i hele 95% av tilfellene.
 • Rektal diagnostisk ultralydundersøkelse: En ultralydmaskin bruker lydbølger for å danne et bilde av hvordan det ser ut i området man scanner. Ved en rektal ultralyd bruker legen en spesialprobe som er festet på tuppen av en fleksibel slange som gjør at klinikeren kan se hvor dypt kreften har spredd seg. En slik undersøkelse muliggjør også visualisering av lymfeknuter og om disse er hovne eller forstørrede.
 • Rektale vevsprøver: Ved oppdagelse av en kreftsvulst så vil det tas fysiske vevsprøver inne i endetarmen for å analysere cellene i krefttumoren.

 

Ulike stadier av kreft i endetarmen

Man deler inn kreft i ulike grader som viser hvor langt i forløpet en krefttype har kommet og ulike graderingskriterier. Dette gjør man ved bruk av romerske tall fra første stadiet (I) til det mest alvorlige stadiet (IV). Altså grad 1 til 4.

 

De fire gradene av endetarmskreft er:

Stadie I: Kreftsvulsten er kun i første eller andre vevslaget i veggen på endetarmen – og man ser også at det ikke har spredd seg til lymfeknuter.

Stadie II: Kreftsvulsten har penetrert dypere inn i vevslagene som utgjør veggen på endetarmen. Kreften har fortsatt ikke spredd seg til lymfeknuter.

Stadie III: Kreften har nå spredd seg til lymfeknuter. Dette stadiet kan bli delt videre inn i underkategorier som viser til hvor mye kreften har trengt inn i vevslagene i endetarmen.

Stadie IV: Grad fire indikerer at kreften har spredd seg til andre steder og organer i kroppen. Dette kalles endetarmskreft med metastase (spredning).

 Behandling av endetarmskreft

Benkreft

Behandlingen ved kreft i endetarmen baseres på en rekke ulike faktorer – slik som hvor selve kreften sitter, hva slags celler som er involvert og i hvilket stadie kreften er i (som nevnt ovenfor). Man velger den eller de behandlingsmetodene man mener er best egnet for deg basert på din sykdomshistorie, immuntilstand og personlige ønsker. Vi gjør igjen oppmerksom på de viktige forebyggende tiltakene vi nevnte tidligere i artikkelen – samt at et kosthold med betydelig innhold av antioksidanter kan være delaktig i behandlingen av kreft.

 

Operasjon og kirurgisk fjerning av kreftsvulsten: I stadie 1 av endetarmskreft så er fjerning av selve kreftsvulsten mest sannsynlig det eneste du trenger.

Strålebehandling og cellegift: I senere kreftstadier, når kreftformen har spredd seg dypere inn i endetarmsvevet (stadie II) eller videre inn i lymfeknuter (stadie III) – så er det ofte slik at man, etter kirurgisk fjerning av svulsten, følger opp med strålebehandling og cellegift for å redusere sjansen for at kreften kommer tilbake.

 

Ved metastase (stadie IV) så er det snakk om spredning til andre steder i kroppen og organer. I dette stadiet benyttes primært sett bare cellegift i større doseringer. Det er dessverre ingen kur for kreft i endetarmen pr dags dato.

 

Les også: – 6 Tidlige Tegn på Magekreft

magesmerter7

  

Oppsummering

Du kan redusere sjansen for å utvikle kreft ved å kutte ut røyken, redusere inntaket av alkohol, samt fokusere på et godt kosthold med mye frukt og grønt. Kontakt din lege for en undersøkelse dersom du plages med symptomer som nevnt i denne artikkelen.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Anbefalt egenhjelp

hot og cold pack

Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning): Varme kan øke blodsirkulasjonen til stramme og ømme muskler – men i andre situasjoner, med mer akutte smerter, så er det nedkjøling som anbefales, da det reduserer sendingen av smertesignaler. Grunnet at disse også kan brukes som kuldepakning for å roe ned hevelser så anbefaler vi disse.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Gjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme og kuldepakning)

 

NESTE SIDE: – Slik kan du Vite om du har Blodpropp

blodpropp i leggen - redigert

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om kreft i endetarmen og endetarmskreft

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *