Vondt i øret - Foto Wikimedia

Vondt i øret - Foto Wikimedia

Vondt i Øret

Vondt i øret og øresmerter kan være meget smertefullt. Vondt i øret kan skyldes ørebetennelse, trommehinneskade, forkjølelse, muskelspenninger i kjeve (bl.a. tyggemuskel myalgi), tannproblemer og skade. Tilstanden rammer både barn og voksne.

 

Noen av de vanligste årsakene er ørebetennelse og bihulebetennelse, men kan også skyldes feilfunksjon i kjevemuskulatur og kjeveleddet, ofte kalt TMJ (temporomandibular) syndrom, det kan også skyldes traume – som igjen kan føre til kjevemeniskskade eller meniskirritasjon. Ved større traume kan det også forekomme kjevebensbrudd eller brudd i ansiktet. Kjevespenninger kan også skyldes eller forverres av feilfunksjon i nakke og skulder. Tannkjøttproblematikk, dårlig tannhygiene, nerveplager, sinusitt, og infeksjon er også tilstander som kan gi vondt i øret. Mer sjeldne årsaker kan være akustisk nevrom eller større infeksjoner.

 

Visste du at feilfunksjon i nakken kan gi smerter i øret, kjeven og tinningen? Scroll nedover for å se to gode treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe deg med gjentagende smerter i øre-regionen.

  

VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke og Kjevehodepine

Kjevehodepine er en relativt vanlig årsak til smerter i og rundt øret. Mange blir overrasket når de får lære om den anatomiske sammenhengen mellom nakken, kjeven og øret – samt hvordan de kan påvirke hverandre.

 

Stramme og anspente muskler i nakken og kjeven kan nemlig referere smerter fram mot øret. Disse fem bevegelighets- og tøyeøvelsene kan hjelpe deg med å løsne opp i anspente nakkemuskler og lindre tilhørende refererte smerter mot kjeve og øre.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk

Skulderne og skulderbladene fungerer som plattformen til nakkens bevegelser og funksjonalitet. Nettopp derfor kan det være slik at dine nakke og kjeveproblemer (samt tilhørende refererte smerter ut i øret – hvis det er årsaken) stammer fra dette anatomiske området. Trening med strikk er en glimrende og effektiv måte å styrke både skulderne og skulderbladene –  samt bidra til bedre bevegelighet i mellom skulderbladene og nakken.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Hvor og hva er øret?

Øret er ansvarlig for menneskets hørsel, men er også essensiell når det kommer til balanse og oppfattet kroppsposisjon.

 

Les også:

– Fullstendig oversikt over muskelknuter og deres referansesmertemønster

Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

 

Ørets anatomi

Ørets anatomi - Foto Wikimedia

På bildet ser vi hvordan øret er bygd opp anatomisk sett. På bildet ser vi øregangen, trommehinnen, ambolten, hammeren og stigbøylen – vi ser også cochlea og cochlearnerven.

 

Når muskler og ledd gir vondt i øret

Masseter myalgi - Foto Travell and Simons

Masseter (den store tyggemuskelen) og pterygoids myalgi – Foto Travell and Simons

Bilde: På bildet ser vi noen av de viktigste muskulære årsakene til vondt i øret. Overspenning i store tyggemuskelen og de indre kjevemusklene kalles henholdsvis masseter myalgi og pterygoid myalgi. Myalgi indikerer simpelthen muskulær dysfunksjon eller muskulær overspenning. Stramme kjevemuskler kan også bidra til eller forverre hodepine.

 

Hva er smerte?

Smerte er kroppens måte å si ifra på at du har skadet deg eller er i ferd med å skade deg. Dette er en indikasjon på at du gjør noe feil. Det å ikke høre på kroppens smertesignaler er egentlig og be om trøbbel, da dette er dens eneste måte å kommunisere at noe er galt. Dette gjelder for smerter og vondter over hele kroppen, ikke bare ryggsmerter som så mange tror. Hvis du ikke tar smertesignalene på alvor kan det føre til langvarig problematikk, og du risikerer at vondtet blir kronisk. Naturlig nok så er det en forskjell på ømhet og vondt – de fleste av oss kan skille mellom disse to.

 

Når smerten er dempet, da er det nødvendig å luke ut årsaken til problemet.

 

Vondt i kinnet

 Noen vanlige årsaker / diagnoser ved vondt i øret er:

Barotraumatisk otitt (også kjent som flyøre – kan oppstå grunnet feil med trykkutjevning)

Cerumenitt (ørevoksbetennelse)

Dårlig tannhelse – hull i tennene eller tannkjøttsykdom

Forkjølelse

Mastoiditt (infeksjon av benet bak øret – er det hovent, rødlig og trykkømt?)

Mellomøreinfeksjon (også kjent som otitt medius)

Mild infeksjon

Refererte smerter fra kjeven og kjevemuskulatur (bl.a. masseter (tyggemuskel) myalgi kan gi refererte smerter eller ‘trykk’ mot kinn / øret)

Sinusitt / bihulebetennelse

Sprengt trommehinne (har du puss eller blodrester i øret og startet smertene med en skarp, plutselig smerte?)

TMJ syndom (temporomandibular syndrom – ofte sammensatt av muskel- og leddysfunksjon)

Traume (bitt, irritasjon, brennskader og lignende)

Vondt i tennene

Ørebetennelse

Øregangseksem

Øregangsinfeksjon (også kjent som otitt externus eller svømmeøre)

Øresus / tinnitus

Ørevoksoppsamling

 

 

Sjeldne årsaker til vondt i øret:

Akustisk nevrom

Fibromyalgi

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Kreft

Lupus

Migrene

Nervesmerter (blant annet fra trigeminal nevralgi)

Polymyalgi revmatika

Trigeminal nevralgi

 

 

Pass på så du ikke blir gående med vondt i øret over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten – på denne måten får du gjort de nødvendige endringene så tidlig som mulig før det får sjansen til å videreutvikle seg.

Hva er en kiropraktor?Rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i øret:

– Elektrisk smerte i øret (kan tyde på nerveirritasjon)

– Kløe i øret

– Nummenhet i øret

– Prikking i øret

– Smerte i øret (en smerte eller brennende følelse i deler eller hele øret)

– Sår på øret (sår i deler eller hele øret)

– Vondt i øret

Vondt i kjeven (har du muskel- og leddsmerter i kinn eller mot kjeveleddet?)

Vondt i tannkjøttet

Vondt i tennene

 

Kliniske tegn ved vondt i øret og øresmerter

– Hevelse kan forekomme rundt et traume eller ved en infeksjon. Øregangen kan være rødlig.

– Piping i øret (tinnitus).

– Svimmelhet kan forekomme.

– Trykkømhet over kjeveleddet like ved øret kan indikere feil i muskulær eller leddfunksjon.

 

Hvordan forebygge vondt i øret

– Lev sunt og mosjoner regelmessig
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen – forsøk å ha god søvnrytme
– Sørg for å ha god munn- og ørehygiene
Kiropraktor og manuellterapeuter kan begge hjelpe deg med ledd- og muskelplager i kjeven

 

Tinningsmerter og vondt i siden av hodet

Visste du at: Kjeveplager og kjevespenninger kan også, i likhet med feilfunksjon i muskler og ledd i nakken, bidra til hodepine?

 

Konservativ behandling av vondt i kjeven (som kan være en årsak til vondt i øret)

Hjemmeøvelser utskrives og benyttes ofte for å ta tak i feilaktig bruk av muskulatur, da med den hensikt å gi en langsiktig, langvarig effekt. Ultralyd kan brukes både diagnostisk og som ultralydbehandling, sistnevnte fungerer ved å gi en dyptvarmende effekt rettet mot muskuloskeletal problematikk. Leddmobilisering eller korrigerende kiropraktisk leddbehandling øker bevegelsen i leddene, som igjen gjør at muskulaturen som fester til og i nærheten av leddene kan bevege seg mer fritt. Kiropraktisk leddbehandling kombineres gjerne med muskelarbeid i behandlingen av TMJ syndrom og kjevespenninger.

 

Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton
Massasje benyttes for å øke blodsirkulasjonen i området og dermed minske muskulære spenninger, som igjen kan føre til mindre smerter. Varmebehandling brukes for å gi en dyptvarmende effekt på det aktuelle området, som igjen kan gi en smertedempende effekt – men man sier generelt sett at varmebehandling ikke bør brukes på akutte skader, da er nemlig isbehandling til å foretrekke. Sistnevnte benyttes ved akutte skader og smerter for å hjelpe til med å dempe smertene i området. Laserbehandling (også kjent som anti-inflammatorisk laser) kan benyttes i forskjellige frekvenser og dermed oppnå forskjellige behandlingseffekter. Det benyttes ofte for å stimulere regenerasjon og bløtvevstilheling, pluss at det også kan benyttes anti-inflammatorisk.

 Liste over behandlingsformer (både meget alternative og mer konservative):

 

Kiropraktisk behandling av kjevesmerter

Hovedmålsetningen ved all kiropraktorbehandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved kjeveplager vil kiropraktoren både behandle kjeven lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i nærliggende strukturer som nakke, brystrygg og skulder. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger kiropraktoren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at kjevesmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

 Kiropraktorbehandlingen består av en rekke behandlingsmetoder hvor kiropraktoren hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker (mange benytter både triggerpunktsterapi og tørrnåling)
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte.

 

Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

 

Kjerringråd mot vondt i øret

Vi velger å ta med noen kjerringråd mot vondt i kjeven. Vi har også prøvd å forstå meningen bak dem og legger dermed med en liten forklaring i parentes.

 

Drikk ingefær te (Ingefær reduserer nemlig muskelsmerter)
– Hvil deg i solen (Solen gir grunnlag for vitamin D. Vitamin D mangel har blitt lenket til økte muskelsmerter)
Paprikapulver (Rød paprika har blant det aller høyeste innholdet av vitamin C – som er nødvendig for bløtvevsreparasjon)
Spis blåbær (Blåbær har en smertedempende og anti-inflammatorisk effekt)
Spis løk og hvitløk (Denne er vi ikke sikker på, men vi går utifra at det skal ha en slags oppløsende effekt grunnet høyt innhold av antioksidanter og gode næringsstoffer?)

 

NESTE SIDE: Artrose i Nakken [En mulig årsak til smerter i øret?]

Klikk på bildet eller lenken ovenfor for å gå videre til neste side.

  

Referanser:
1. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundry

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i øret:

– Ingen spørsmål enda. Still gjerne et på vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor da vel?

Spm: –

Svar: –

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende. Inviter ellers gjerne venner og familie til å like facebooksiden vår – som oppdaters regelmessig med gode helseråd, øvelser og diagnoseforklaringer.)
3 replies
 1. Marianne Michelle says:

  Jeg våkner opp med intense smerter inni ørene etter å ha sovet, og da er det mest smerter i det øret jeg lå på da jeg våknet. Smertene avtar utover dagen, men er tilbake neste dag etter soving, og alt avhenger av hvilken side jeg våkner opp på.

  I dag våknet jeg på venstre side, og det er venstre øre som gjør vondt. I løpet av dagen klør det endel i ørene, og da bruker jeg lillefingeren min til å klø med, da ørepinner kan gjøre vondt verre. Jeg har vært hos legen, men han fant ikke noe galt da han tittet inn i ørene mine.

  Jeg fikk øredråper som jeg skulle ta. Dette har ikke hjulpet, det ble bare ekkelt og vått inni ørene mine, mens smerten fortsatt er der når jeg våkner etter nattens søvn. Jeg kan våkne tidlig av smerter i øret, men legger meg da på andre siden, fordi kroppen er ikke klar til å stå opp da. Og da har jeg vondt i begge ørene når jeg våkner ordentlig, men alltid er smerten størst i det øret som har ligget ned mot puta.

  Hva kan dette komme av? Og hva kan jeg gjøre for å bli kvitt dette? Det er vondt og ubehagelig, og smerten inni øret er vanskelig å beskrive, men den er litt brennende kan jeg vel kalle det. Er det noen som vet hvorfor jeg får disse øresmertene? Håper på svar 🙂 Hilsen MMK

  Svar
  • Alexander v/ vondt.net says:

   Hei Marianne,

   Dette høres ikke godt ut. Vi anbefaler videre henvisning til ønh (øre, nese, hals – legespesialist) for videre utredning.

   Mvh.
   Alexander

   Svar
  • Magdalena says:

   Kan det være kjeven din? Kan hende du gnisser med tennene om natten og muskulaturen er anspent.

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *