Vondt i øret - Foto Wikimedia

Vondt i Øret

Vondt i øret og øresmerter kan være meget smertefullt. Vondt i øret kan skyldes ørebetennelse, trommehinneskade, forkjølelse, muskelspenninger i kjeve (blant annet tyggemuskel myalgi), TMD syndrom, tannproblemer og skader. Tilstanden rammer både barn og voksne.

 

– De Vanligste Årsakene

Noen av de vanligste årsakene er ørebetennelse og bihulebetennelse, men kan også skyldes feilfunksjon i kjevemuskulatur og kjeveleddet, ofte kalt TMD (temporomandibulær dysfunksjon) syndrom, det kan også skyldes traume – som igjen kan føre til kjevemeniskskade eller meniskirritasjon. Ved større traume kan det også forekomme kjevebensbrudd eller brudd i ansiktet. Kjevespenninger kan også skyldes eller forverres av feilfunksjon i nakke og skulder. Tannkjøttproblematikk, dårlig tannhygiene, nerveplager, sinusitt, og infeksjon er også tilstander som kan gi vondt i øret. Mer sjeldne årsaker kan være akustisk nevrom eller større infeksjoner.

 

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av kjeveplager og refererte muskelsmerter. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

Visste du at feilfunksjon i kjeven og nakken kan gi smerter i øret, ansiktet, tennene og tinningen? Her viser kiropraktor Alexander Andorff fram to gode treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe deg mot muskelrelaterte plager i nakken og kjeven.

VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke og Kjevehodepine

Kjevehodepine er en relativt vanlig årsak til smerter i og rundt øret. Mange blir overrasket når de får lære om den anatomiske sammenhengen mellom nakken, kjeven og øret – samt hvordan de kan påvirke hverandre. Stramme og anspente muskler i nakken og kjeven kan nemlig referere smerter fram mot øret. Disse fem bevegelighets- og tøyeøvelsene kan hjelpe deg med å løsne opp i anspente nakkemuskler og lindre tilhørende refererte smerter mot kjeve og øre.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk

Skulderne og skulderbladene fungerer som plattformen til nakkens bevegelser og funksjonalitet. Nettopp derfor kan det være slik at dine nakke og kjeveproblemer (samt tilhørende refererte smerter ut i øret – hvis det er årsaken) stammer fra dette anatomiske området. Trening med strikk er en glimrende og effektiv måte å styrke både skulderne og skulderbladene –  samt bidra til bedre bevegelighet i mellom skulderbladene og nakken. I videoen brukes en elastisk, flat treningsstrikk (trykk her for å se strikkvarianten).

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Hvor og hva er øret?

Øret er ansvarlig for menneskets hørsel, men er også essensiell når det kommer til balanse og oppfattet kroppsposisjon.Det er en særdeles avansert struktur – som er utrolig viktig for god funksjon i hverdagen.

 

Ørets anatomi

Ørets anatomi - Foto Wikimedia

(Figur 1: Ørets anatomi)

På illustrasjonen ovenfor (figur 1) ser vi hvordan øret er bygd opp anatomisk sett. Øret deles inn i tre hoveddeler: Ytre øret, midtre øret og indre øret. Her finner vi blant annet strukturene kalt øregangen, trommehinnen, ambolten, hammeren og stigbøylen – vi ser også cochlea og cochlearnerven. Ørets anatomi er så omfattende at det egentlig fortjener en egen artikkel, men akkurat i denne artikkelen kommer fokuset vårt til å ligge på øresmerter.

 

Kjevens Muskler og Ledd kan gi deg Vondt i Øret

Masseter myalgi - Foto Travell and Simons

(Figur 2: Refererte smerter fra kjevemusklene)

Kjevens Fire Hovedmuskler

Kjeven består av kjeveleddet (temporomandibulær-leddet), kjevediscus og kjevemuskulatur. De fire hovedmusklene i kjeven er:

 • Masseter (store tyggemuskelen)
 • Digastricus
 • Mediale pterygoideus
 • Laterale pterygoideus

Særlig spenninger og anspenthet i laterale pterygoideus er kjent for å kunne referere smerter mot øret. På punkt D i figur 2 ovenfor kan du se hvordan muskelknuten kan gi smerter inn mot øret. Dette kan også forekomme ved TMD syndrom eller nakkespenninger. Studier har også vist høyere forekomst av tinnitus blant de med redusert kjevefunksjon og kjeveplager.¹

 

Nakkemuskler som kan gi Refererte Smerter mot Øret

(Figur 3: Oversikt over flere muskler som kan referer smerter til og i nærheten av øret)

På illustrasjonen ovenfor kan du også se hvordan flere av nakkemusklene kan gi refererte smerter mot øret. Blant annet er det særlig viktig å notere seg nakkemuskelen sternocleidomastoideus som kan bidra til smerter inn i øret og bakhodet, samt pannen. Her ønsker vi også å nevne at øvre trapezius også kan gi smerter opp mot øret. Figur 4 nedenfor viser også hvordan nakkens ledd kan gi refererte smerter mot baksiden av hodet – og bakside av øret.

Avlastning og Avspenning ved Stramme Nakkemuskler og Kjevespenninger

Det er godt dokumentert at stress kan føre til anspenthet og redusert bevegelighet i både nakken og kjeven. Og som vi vet nå, etter å ha sett nærmere på smertemønstrene til både muskler og ledd i kjeven og nakken, kan disse bidra til ubehag og smerter i eller i direkte nærhet av øret. Å bruke egentiltak for å roe ned anspent muskulatur, slik som denne nakkehammocken, er noe mange gjør i vårt moderne samfunn. Nakkestrekkeren er formet slik at den strekker, på en tilpasset måte, inn mot nakkens muskler og ledd. Andre gode avspenningstiltak inkluderer akupressurmatte eller gjenbrukbar varmepakning (for å regelmessig løse opp i anspente muskler).

Tips: Nakkehammock (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om nakkehammocken og hvordan den kan hjelpe nakken din.

 

Noen mulige årsaker / diagnoser ved vondt i øret

 • Barotraumatisk otitt (også kjent som flyøre – kan oppstå grunnet feil med trykkutjevning)
 • Cerumenitt (ørevoksbetennelse)
 • Dårlig tannhelse – hull i tennene eller tannkjøttsykdom
 • Forkjølelse
 • Mastoiditt (infeksjon av benet bak øret – er det hovent, rødlig og trykkømt?)
 • Mellomøreinfeksjon (også kjent som otitt medius)
 • Mild infeksjon
 • Nakkeleddslåsning
 • Nakkespenninger
 • Refererte smerter fra kjeven og kjevemuskulatur (bl.a. masseter (tyggemuskel) myalgi kan gi refererte smerter eller ‘trykk’ mot kinn / øret)
 • Sinusitt / bihulebetennelse
 • Sprengt trommehinne (har du puss eller blodrester i øret og startet smertene med en skarp, plutselig smerte?)
 • TMD syndrom (temporomandibulært syndrom – ofte sammensatt av muskel- og leddysfunksjon)
 • Traume (bitt, irritasjon, brennskader og lignende)
 • Vondt i tennene
 • Ørebetennelse
 • Øregangseksem
 • Øregangsinfeksjon (også kjent som otitt eksternus eller svømmeøre)
 • Øresus / tinnitus
 • Ørevoksoppsamling

 

Sjeldnere årsaker til vondt i øret

 • Akustisk nevrom
 • Fibromyalgi
 • Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)
 • Kreft
 • Lupus
 • Migrene
 • Nervesmerter (blant annet fra trigeminal nevralgi)
 • Polymyalgi revmatika (PMR)
 • Trigeminal nevralgi

 

Mulige Symptomer og Smertepresentasjoner ved Vondt i Øret

– Elektrisk smerte i øret (kan tyde på nerveirritasjon)

– Kløe i øret

– Nummenhet i øret

– Prikking i øret

– Smerte i øret (en smerte eller brennende følelse i deler eller hele øret)

– Sår på øret (sår i deler eller hele øret)

– Vondt i øret

Vondt i kjeven (har du muskel- og leddsmerter i kinn eller mot kjeveleddet?)

Vondt i tannkjøttet

Vondt i tennene

 

Kliniske tegn ved vondt i øret og øresmerter

– Hevelse kan forekomme rundt et traume eller ved en infeksjon. Øregangen kan være rødlig.

– Piping i øret (tinnitus)

– Svimmelhet kan forekomme

– Trykkømhet over kjeveleddet like ved øret kan indikere smerter fra muskler og leddstruktur.

 

Utredning og Undersøkelse av Vondt i Øret

Den innledende undersøkelsen ved øresmerter vil vanligvis være hos fastlegen din. Først vil legen stille deg spørsmål vedrørende symptomene dine. Hen vil blant annet se inn i øret ditt for å se etter oppsamling av ørevoks eller tegn på betennelse. Dersom man ikke finner noe på undersøkelsene her – og pasienten har smerter i nakke og kjeve i tillegg, så er det høyere sannsynlighet for at symptomene stammer fra kjeven og/eller nakken.

 

Konservativ Fysikalsk Behandling og Rehabiliteringsterapi ved Vondt i Øret

Dersom undersøkelsene tilsier at symptomene stammer fra kjeven og/eller nakken vil fysikalsk behandling hos fysioterapeut eller kiropraktor være neste steg. Våre klinikere ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse er opptatt av en evidensbasert og helhetlig tilnærming når det kommer til slik behandling. I tillegg til dette vil du også motta spesifikke øvelser som bidrar til å gi langvarige resultater. Trykk her for å se oversikt over våre klinikkavdelinger og kontaktdetaljer.

 

NESTE SIDE: Artrose i Nakken [En mulig årsak til smerter i øret?]

Klikk på bildet eller lenken ovenfor for å gå videre til neste side.

  

Referanser og Kilder:

1. Edvall et al, 2019. Impact of Temporomandibular Joint Complaints on Tinnitus-Related Distress. Front Neurosci . 2019 Aug 22;13:879.

2. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundry

 

– Vondtklinikkene: Våre Klinikker og Terapeuter er Klare for å Hjelpe Deg

Trykk på lenken nedenfor for å se en oversikt over våre klinikkavdelinger. Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr vi utredning, behandling og rehabiliteringstrening, mot blant annet muskeldiagnoser, leddtilstander, nervesmerter og senevevsplager.

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i øret (FAQ)

Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor for å stille spørsmål. Eller send oss en melding via sosiale medier eller en av våre kontaktmuligheter.

 

Youtube logo liten– Følg Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

3 replies
 1. Marianne Michelle says:

  Jeg våkner opp med intense smerter inni ørene etter å ha sovet, og da er det mest smerter i det øret jeg lå på da jeg våknet. Smertene avtar utover dagen, men er tilbake neste dag etter soving, og alt avhenger av hvilken side jeg våkner opp på.

  I dag våknet jeg på venstre side, og det er venstre øre som gjør vondt. I løpet av dagen klør det endel i ørene, og da bruker jeg lillefingeren min til å klø med, da ørepinner kan gjøre vondt verre. Jeg har vært hos legen, men han fant ikke noe galt da han tittet inn i ørene mine.

  Jeg fikk øredråper som jeg skulle ta. Dette har ikke hjulpet, det ble bare ekkelt og vått inni ørene mine, mens smerten fortsatt er der når jeg våkner etter nattens søvn. Jeg kan våkne tidlig av smerter i øret, men legger meg da på andre siden, fordi kroppen er ikke klar til å stå opp da. Og da har jeg vondt i begge ørene når jeg våkner ordentlig, men alltid er smerten størst i det øret som har ligget ned mot puta.

  Hva kan dette komme av? Og hva kan jeg gjøre for å bli kvitt dette? Det er vondt og ubehagelig, og smerten inni øret er vanskelig å beskrive, men den er litt brennende kan jeg vel kalle det. Er det noen som vet hvorfor jeg får disse øresmertene? Håper på svar 🙂 Hilsen MMK

  Svar
  • Alexander v/ vondt.net says:

   Hei Marianne,

   Dette høres ikke godt ut. Vi anbefaler videre henvisning til ønh (øre, nese, hals – legespesialist) for videre utredning.

   Mvh.
   Alexander

   Svar
  • Magdalena says:

   Kan det være kjeven din? Kan hende du gnisser med tennene om natten og muskulaturen er anspent.

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *