Vondt i øret - Foto Wikimedia

Vondt i øret - Foto Wikimedia

Akustisk nevrom


Akustisk nevrom, også kjent som vestibularisschwannom, er en godartet intrakranial kreft som rammer de myelindannende cellene til nervus vestibulocochlearis (den åttende kranialnerven) – innenfor det indre øret.

 

– Hva er et schwannom?

Akustisk nevrom er en form for schwannom, altså en kreft som oppstår fra de myelindannende cellene som er ansvarlige for å isolere nerver med myelin.

 

– Symptomer på akustisk nevrom

De vanligste symptomene på akustisk nevrom er uforklart ensidig hørseltap, tinnitus (øresus) og vertigo, samt påvirket balanse. Tilstanden kan også gi trykk i ørene, svakhet i ansiktsmuskulaturen, hodepine og andre mer sjeldne symptomer som mental påvirkning.

 

Hørseltap er, i opptil 90% av tilfellene, det første symptomet som oppdages. Dette skjer grunnet skade på det indre øret og de tilhørende nervebanene til hjernen. Symptomet resulterer i nedsatt lydoppfattelse, taleoppfattelse og generell klar hørsel. Den påvirkede siden blir normalt sett gradvis verre, men i visse sjeldne tilfeller kan hørselen plutselig forsvinne.

 

Tinnitus er også en av de mest kjente symptomene ved tilstanden, men det er ikke slik at alle som har tinnitus har akustisk nevrom – eller motsatt, men de aller fleste med akustisk nevrom vil rammes av tinnitus (øresus / høylydt piping)

 

Akustisk nevrom oversiktsbilde


– Genmutasjonen NF2 er en risikofaktor

De fleste tilfeller av lidelsen oppstår i personer uten kjent familiehistorie med problematikken, men man har altså funnet ut at genfeilen NF2 er en risikofaktor for å utvikle lidelsen. NF2 står for nevrofibromatose type 2.

 

– Tilstanden diagnostiseres med hørseltester eller billeddiagnostikk

De kliniske kriteriene for videre utredning er en 15 desibel (DB) forskjell i oppfattelse mellom ørene på 3 forskjellige frekvenser.

 

Videre utredning kan gjøres ved MR undersøkelse – som sett på bildet nedenfor.

MR bilde av akustisk nevrom - Foto Wikimedia

På bildet ser vi et nevrom på høyre side.

 

– Hvordan behandles akustisk nevrom?

Lidelsen behandles med kirurgi eller strålebehandling. Denne behandlingen resulterer, dessverre, ofte i kraftig hørseltap eller komplett hørseltap på det påvirkede øret. Observasjon eller å avvente resulterer som regel i komplett hørseltap.

 

Les også: – Vondt i øret? Her er mulige diagnoser.

Vondt i øret - Foto Wikimedia

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *