dette bør du vite om migrene

Migrene [Stor Guide]

Migrene er kjennetegnet via ensidig intens hodepine og varierende symptomer. Symptomer ved migrene og migreneanfall kan variere kraftig med eller uten aura. Det finnes en rekke forskjellige former av migrenepresentasjoner – de kan inkludere:

 • Aura og synsforstyrrelser
 • Lydsensitivitet
 • Lyssensitivitet
 • Intens smerte bak øyet
 • Kvalme og oppkast
 • Nevrologiske symptomer – slik som prikking i ansiktet

Vi vil gå grundig gjennom tilnærmet alle mulige symptomer senere i denne store og omfattende artikkelen. Denne migreneguiden er laget for å gi deg mest mulig nyttig informasjon – slik at du kan få bedre kontroll over migreneanfallene dine. Husk at du kan ta kontakt med Vondtklinikkene for hjelp til både utredning og behandling.

 

Artikkel: Migrene [Stor Guide]

Sist oppdatert: 23.03.2022

Av: Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

 

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om:

1. 5 Gode Tips for å Redusere Migreneanfall
2. Hvem Rammes av Migrene?
3. Symptomer og Kliniske Tegn ved Migrene
4. Årsaker til Migrene
5. Behandling av Migrene
6. Egentiltak mot Migrene og Hodepine
7. Øvelser og Trening mot Migrene
8. Kontakt Oss: Våre Klinikker

 

1. 5 Gode Tips for å Redusere Migreneanfall

Her ønsker vi å starte artikkelen med fem evidensbaserte råd for hvordan du kan forebygge og redusere migrene. Disse er basert på forskning og vi lenker også videre til de individuelle studiene.

1. Magnesium
2. Avspenning
3. Fysikalsk behandling
4. Fysisk aktivitet
5. Kosthold

 

1. Magnesium

Forskning på magnesium har vist at dette er en godt tolerert, billig og trygg mulighet å forhindre migreneanfall. Det mange ikke vet er at studier også har vist at magnesiumtilskudd kan ha effekt også etter at et anfall har startet. I tillegg til å kunne motvirke stresshodepine og klasehodepine (1). Nettopp derfor er magnesium et av de første rådene vi gjerne gir til våre pasienter som plages med migrene, men også andre typer av hodepine.

 

Her kunne vi gjort et skikkelig dypdykk i den nevrofysiologiske effekten magnesium har mot migrene, men vi velger å holde det enkelt. Magnesium er en livsviktig elektrolytt i menneskekroppen. En av hovedrollene til magnesium er å ivareta og opprettholde nervecellene sitt elektriske potensial. Ved mangel på magnesium kan det oppstå nevrologiske komplikasjoner. Studier har nemlig vist at migrene vanligvis er knyttet til lavt innhold av magnesium i blodplasma og cerebrospinalvæsken (2). Man har også sett indikasjoner på at personer med migrenehistorikk bruker mer magnesium enn andre. Første råd, hvis du ikke gjør det allerede, begynn med magnesiumtilskudd.

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening mot hodepine og migreneproblematikk. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

 

2. Avspenning

Stress og høyt tempo er ofte tett tilknyttet mot høyere forbruk av elektrolytter – inkludert magnesium. I tillegg til dette har mange en lei tendens, når de stresser, til å glemme inntak av mat og vann. Med andre ord kan stress og hypomagnesia (mangel på magnesium) forsterke hverandres negative effekter. Fysisk og psykisk stress fører også ofte til forhøyede muskelspenninger og muskelsmerter. Råd nummer to til deg med migrene og hodepine er derfor å ta deg tid til avspenning. For noen er dette fysikalsk behandling for bedret funksjon i muskler og ledd. For andre er dette egentid med avspenningsteknikker.

 

Et egentiltak vi ofte anbefaler er daglig arbeid inn mot muskelknuter med bruk av triggerpunktballer eller akupressurmatte (se eksempel her – lenkene åpner i nytt vindu). Sistnevnte drar fordelen av at du også kan få roet ned kroppen i en hektisk hverdag – som kan hjelpe deg med å roe ‘overaktiviteten’ i kropp og sinn.

Vi anbefaler: Prøv deg på en daglig økt på 20-40 minutter med avspenning på akupressurmatte. Veldig mange av våre pasienter melder om at de opplever positiv effekt både fysisk og psykisk. Denne varianten kommer også med en egen nakkepute som gjør det lett å bearbeide anspente nakkemuskler. Et enkelt egentiltak som kan gi deg en rekke positive effekter. Trykk på lenkene eller bildet ovenfor for å lese mer om denne avspenningsmatten – og for å se kjøpsmuligheter.

 

Avspenning: Hvordan kan man lindre migrene?

Migreneanfall er forferdelig, så her gjelder det å være føre var. Det finnes medikamenter som kan stoppe et påbegynnende anfall og det finnes lindrende medikamenter underveis i anfallet (helst i form av nesespray, da det ellers er høy sjanse for at personen kaster opp medikamentet).

 

Andre tiltak for raskere lindring av symptomene så anbefaler vi at du legger deg litt nedpå med en såkalt «migrenemaske» over øynene (maske som man har i fryseren og som er spesielt tilpasset for å lindre migrene og nakkehodepine) – denne vil redusere noe av smertesignalene og roe ned noe av spenningene dine. Trykk på bildet eller lenken nedenfor for å lese mer om den.

Les mer: Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske (Åpner i nytt vindu)

smertelindrende hodepine og migrenemaske

 

3. Fysikalsk Behandling mot Migrene og Hodepine

Bearbeiding av stramme muskler og stive ledd kan bidra til å redusere hodepine. Når det oppstår tydelig feilfunksjon i nakkens muskler og ledd kan dette før til det som er kjent som cervikogen hodepine (nakkerelatert hodepine). Mange opplever tydelig bedring ved hjelp av fysikalsk behandling i form av moderne kiropraktikk og fysioterapi. Moderne kiropraktorer behandler både leddrestriksjoner og jobber aktivt inn mot anspent muskulatur.

 

4. Fysisk aktivitet

Sørg for å få deg nok av jevnlig fysisk aktivitet. En trygg og god måte å få nok aktivitet på kan være ved å gå to daglige turer – en på morgenen og en på ettermiddagen. Kanskje har du mulighet til å bytte deler av transportetappen til jobb med litt ekstra gange? Særlig kardiovaskulær trening, slik som jogging, svømming, sykling og ellipsemaskin, har vist dokumentert forebyggende effekt mot migrene (3).

 

5. Kosthold

De som er rammet av migrene får gjerne en gufsen følelsen når noen nevner ordet «triggere». Triggere, eller utløsere på norsk, er gjerne matvarer eller drikkevarer som kan knyttes opp mot migreneanfall. For mye koffein og alkohol er, blant annet, to kjente utløsere. I vår kliniske erfaring ser vi at særlig rødvin og sjokolade er gjentagende nevnt som triggere. Nøkkelpunktene her ligger altså i å redusere inntaket av sukker og alkohol – samtidig som man spiser mye grønne grønnsaker for god tilførsel av elektrolytter og mineraler.

 

2. Hvem rammes av migrene?

Alle kan rammes av migrene, men migrene rammer hovedsakelig yngre til middelaldrende kvinner. Studier har vist at så mange som 12% av befolkningen er rammet – i varierende grad. Men man estimerer at tallet kan være enda høyere (4). Noen migreneanfall kan være svært kraftige og mange opplever en såkalt aura i forkant av anfallet. Det er omtrent dobbelt så vanlig blant kvinner (19%) versus menn (11%). Videre estimerer man at så mange som 6% av menn og 18% av kvinner har minst ett migreneanfall i året. I løpet av livet vil 18% av menn og 43% av kvinner oppleve et migreneanfall (5).

 

– Påvirker Nesten en Milliard Mennesker

Hvis vi setter dette i et globalt perspektiv vil nesten en milliard mennesker være påvirket av migrene. Dette er et meget høyt tall og viser virkelig hvilke sosioøkonomiske kostnader denne diagnosen medfører. I tillegg til sykefravær må vi også huske på hvordan dette kan påvirke livskvalitet, sosiale relasjoner, fysisk aktivitet og mental helse.

 Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Hodepinenettverket – Norge: Forskning, Nye Funn og Samhold» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

3. Symptomer og Kliniske Tegn ved Migrene

Symptomer ved migrene kan variere kraftig fra person til person – og også før, underveis eller etter anfallet. Vi velger derfor å dele de opp i disse fire kategoriene:

 1. Symptomer – Før hodepinen
 2. Symptomer – Med aura
 3. Symptomer – Migreneanfall
 4. Symptomer – Etter anfallet
 5. Sjeldnere symptomer

 

Symptomer på migrene – før hodepinen

Mange som sliter med migrene lærer seg å kjenne igjen symptomene de gjerne opplever før et migreneanfall slår til. Ofte er det slik at disse kan gi seg til kjenne allerede en dag eller to før anfallet. Mange melder om at de kan kjenne seg:

 • Deprimert og lei seg
 • Veldig glad og full av energi
 • Nervøs
 • Veldig søvnig
 • Tørst og sulten hele tiden
 • Et sug etter spesiell mat eller drikke

 

Symptomer på migrene – med aura

Cirka 20% av alle som opplever migreneanfall opplever det som kalles aura – et varsko på at et migreneanfall er på vei. Normalt sett vil en aura presentere seg cirka 30 minutter før et anfall. Symptomer på aura kan være:

 • Synsforstyrrelser med blinkende eller konstante prikker, linjer eller former i synet
 • Nummenhet og «prikking» i ansiktet, armer og/eller hendene

 Symptomer på migrene – under selve anfallet

 • Intense, pulserende smerte i en side av hodet (men man kan også atypisk ha vondt i begge sider)
 • Smerte bak øyet
 • Moderat og betydelig smerte – smerten kan være så ille at man ikke kan gjøre dagligdagse gjøremål
 • Smerte som forverres ved vanlig fysisk aktivitet
 • Kvalme og/eller oppkast
 • Lyssensitivitet – Smerten forverres ved vanlig lys
 • Lydsensitivitet – Smertene blir verre ved lyder
 • Kan også være sensitiv for lukter

Selve anfallet er som en stor «elektrisk storm» i hodet. For å lindre er det viktig at rommet du er i mørklegges og at det er stille for lyder. Mange opplever symptomlindring ved å legge en gjenbrukbar ispakning på hodet – kulden kan nemlig bidra til å roe ned de elektriske signalene. Forskning fra hodepineinstitutter i USA har over lengre tid vist at disse har dokumentert virkning. Faktisk var det så mange som 52% som opplevde en tilnærmet umiddelbar forbedring – og 71% som meldte om effekt (6). Vi råder alle med migrene og regelmessig hodepine til å ha en gjenbrukbar ispakning som dette i fryseren – fordelen er at den også er laget slik at den ikke skal gi forfrysninger på huden.

– Kjøp her: Gjenbrukbar ispakning (Åpnes i nytt vindu)

Fordelen med denne pakningen er at det er en såkalt gjenbrukbar multi-gelpakning. Dette innebærer at den både kan brukes som ispakning og varmepakning. Men for deg med hodepine anbefaler vi altså at du har den liggende parat i fryseren.

 

Symptomer på migrene – etter anfallet

Etter selve migreneanfallet så kan du føle deg meget sliten i kroppen og være veldig søvnig. Mange melder om en utmattelse og noe som kan sammenlignes med en «hangover»-følelse. Her er det viktig at du er nøye med hydrering og næring.

 

Sjeldnere symptomer inkluderer:

 • Problemer med å snakke
 • Prikking i ansiktet, armene og skuldrene
 • Midlertidig svakhet i en side av kroppen

Om du opplever noen av disse sjeldnere symptomene, uten at du har opplevd de tidligere, så må du kontakte legevakt umiddelbart slik at man kan utelukke at du gjennomgår et hjernedrypp eller hjerneslag.

 

Hvor lenge kan et migreneanfall vedvare?

Uten behandling så kan migrene og symptomer vedvare i alt fra 4 til 72 timer. Det vanligste er at det er bedre i løpet av 24 timer.

 

4. Årsaker til Migrene

Man har lenge vært av forståelsen at migrene kan variere og at det nok foreligger en rekke årsaker som kan trigge et anfall. Men man har sett klare indikasjoner på at flere medvirkende årsaker kan spille inn. Blant annet:

 • Genetikk

  Cirka halvparten av de med migrene har en nær slektning med migrene. Men hvis man ser på det store omfanget av migrene (nesten 1 av 5 kvinner) er det heller ikke spesielt overraskende at noen i nær slekt er rammet. Det som derimot kan være tilfelle er at visse personer ser ut til å bruke mer elektrolytter, inkludert magnesium, enn andre.

 • Hypomagnesia

  Nyere forskning peker på at mangel på magnesium ser ut til å spille en sentral rolle ved en rekke migrenetilfeller. Dette gir mening ettersom magnesium er en essensiell elektrolytt som blant annet regulerer elektriske signaler.

 • Stress og muskelspenninger

  Mange kan oppleve at både stressede situasjoner og anspente muskler føles som en årsak til deres migreneanfall. I slike situasjoner foreligger det også høyere elektrisk aktivitet og dermed høyere forbruk av magnesium – så en lenke mellom disse kan heller ikke utelukkes. Dòg opplever mange betydelig reduksjon i migreneanfall ved fysikalsk behandling, så man kan nok heller ikke utelukkende si at det er mangel på magnesium som er den eneste årsaken.

 

– Triggere (Utløsere)

Man vet at visse ting kan føre til eller framprovosere migreneanfall – disse blir kalt for «triggere». En person kan ha forskjellige triggere fra en annen – så det finnes ingen universalkode på hva som kan gjøres for å unngå slik framprovosering. For eksempel så kan en person oppleve betydelig nedgang i sine migreneanfall ved å drikke mindre rødvin. En annen kan oppleve bedring ved å spise mer naturlig, mindre tilberedt mat uten tilsetninger (slik som mononatriumglutamat).

 Noen har flere triggere – og har dermed en høyere sjanse for å framprovosere et migreneanfall.

 

Noen av de vanligste triggerne er:
 • Stress
 • Dårlig søvnhygiene
 • Dårlig kosthold
 • Rødvin og alkohol
 • Endring av dagsrutinen
 • Tilsetningsstoffer (f.eks. mononatriumglutamat / MSG)
 • Sterke lukter
 • Ost
 • Sjokolade

 

Andre årsaker kan inkludere:
 • Feilfunksjon i nakkens muskulatur (myalgi) og ledd
 • Hodeskader og nakkeskader, bl.a. whiplash/nakkesleng
 • Kjevespenninger og bittfeil
 • Medikamentbruk
 • Menstruasjon og andre hormonelle endringer
 • Nedarvet overømfintlighet i nervesystemet

 

5. Behandling av Migrene

Når vi snakker om behandling av migrene er det kjempeviktig at man har en helhetlig tilnærming. I tillegg til å adressere fysisk feilfunksjon, ofte i nakken, er det viktig med kartlegging av hvilke livsstilsendringer og faktorer som framprovoserer dine migreneanfall. Derfor faller gjerne behandlingen inn i tre hovedkategorier:

1. Livsstilsforandringer og Kosthold
2. Fysikalsk behandling
3. Medikamentell behandling

 

Livsstilsforandringer og Kosthold

Det er flere ulike kategorier som faller inn under endret livsstil. Her ser vi blant annet særlig på fysisk aktivitet, ergonomiske tilpasninger, kosthold og utelukking av utløsende faktorer. Vi understreker også viktigheten av å kartlegge bruken av medikamenter. Undersøk med legen eller se på Felleskatalogen om noen av dine faste medikamenter, hvis noen, har listet opp hodepine som en bivirkning. I så fall kan det være lurt å sjekke med fastlegen om det finnes alternativer til de du tar nå.

 • Forebygging: Den beste behandlingen av migrene er forebygging. Mange opplever betydelig bedring ved å endre sitt kosthold og endre sitt aktivitetsnivå.
 • Avspenning: Stress og anspenthet er lenket for mange til å være utløsende årsak av migreneanfall. Yoga, mindfulness, akupressurmatte, pusteteknikker og meditasjon kan være behjelpelige med å senke nivået av både fysisk og psykisk stress i kroppen. Et godt daglig tiltak for deg som stresser for mye i hverdagen.

 

Forebygging av migrene

Som nevnt, så er det viktig å kartlegge triggerne og de faktorene som framprovoserer migreneanfall. Det finnes også andre råd og tiltak som kan være medvirkende i å forhindre migreneanfall:

 • Bruker du smertestillende tabletter regelmessig, bør du vurdere å slutte med dette en periode på noen uker. Hvis du har medikamentindusert hodepine vil du erfare at du blir bedre over tid når du slutter med dem.
 • Drikk nok vann og hold deg hydrert
 • Prøv magnesiumtilskudd
 • Hold deg i fysisk god form
 • Legg deg og stå opp til faste tider på døgnet
 • Lev sunt og mosjoner regelmessig
 • Søk trivsel og unngå stress i hverdagen

 

Fysikalsk Behandling mot Migrene

Fysikalsk behandling brukes gjerne som et paraplybegrep for behandling av feilfunksjon i kroppens muskler, nerver og ledd. Behandlingsmetoder kan innebære leddmobilisering, muskulære teknikker, intramuskulær akupunktur, trykkbølgebehandling og en rekke andre behandlingsmetoder. Vi vet at særlig feilfunksjon i nakkens muskler og ledd er sterkt knyttet opp mot økt forekomst av hodepine.

 • Muskelknutebehandling: Muskulær behandling kan redusere muskelspenninger og muskelsmerter. Triggerpunkter er anspente og sensitive muskler som har forhøyet innhold av skadevev og redusert funksjon.
 • Nålebehandling: Tørrnåling og intramuskulær akupunktur kan redusere muskelsmerter og lindre muskelproblematikk som kan være en medvirkende faktor ved migreneproblematikk.
 • Leddbehandling: En ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor eller manuellterapeut) vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktige for den enkelte pasienten.

 

Kiropraktisk og manuell behandling, bestående av tilpasset nakkemobilisering og muskelarbeidsteknikker har en klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hodet. En systematisk gjennomgang av studier, en metastudie (den sterkeste formen for forskning), gjennomført av Bryans et al (2011), publisert som «Evidence-based guidelines for the chiropractic treatment of adults with headache» konkluderte med at nakkemobilisering har en lindrende, positiv effekt på både migrene og cervikogen hodepine – og dermed bør vær med i standard retningslinjene for lindring av denne type hodepine.

 

Medikamentell Behandling 

Mange slipper å ty til medikamenter, men for mange kan det uansett være gunstig å ha det tilgjengelig for lindring ved kraftige migreneanfall. Vi deler medikamentell behandling inn i to kategorier:

1. Medikamenter som stopper et pågående migreneanfall. For eksempel Imigran eller Sumatriptan.

2. Medikamenter som forhindrer at et migreneanfall slår ut.

For mildere migrene så kan det være gunstig å, i kombinasjon med din fastlege, utprøve mer vanlige smertestillende medikamenter, da disse har færre bivirkninger. Husk også å utprøve magnesiumtilskudd dersom dette ikke er prøvd. Hvis dette ikke fungerer så kan det være nødvendig med reseptbelagte medikamenter.

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening ved migrene og hodepineplager. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

  

6. Egentiltak mot Migrene

Flere av våre pasienter stiller oss spørsmål om hva de kan gjøre selv for å lindre hodepine og migrene. Vi viste tidligere til forskning som har vist at kuldebehandling (med bruk av gjenbrukbar kuldepakning og kulde-migrenemaske) kan gi umiddelbar lindring ved migrene og hodepine. I tillegg til dette kan avspenningsteknikker med bruk av triggerpunktball og akupressurmatte være fordelaktige. Dermed lander vi på disse fire hovedtipsene.

 

Tips 1: Ha en gjenbrukbar kuldepakning i fryseren.

I et studie ved et hodepineinstitutt meldte 71% av pasienten om at de opplevde symptomlindring ved bruk av kuldepakning. For de som har et pågående migreneanfall kan selv den mildeste lindring oppleves særdeles kjærkomment. Vårt første stalltips blir derfor å ha alltid ha en kuldepakning i fryseren klar til bruk. Klikk på lenken her eller bildet for å se kjøpsmuligheter.

 

Tips 2: Kulde-migrenemaske

smertelindrende hodepine og migrenemaske

Vi holder oss i det kalde elementet med nok et tips for kuldebehandling. Fordelen med en migrenemaske er at den består av både et nedkjølende element og en maske. Masken festes med elastisk bånd rundt hodet. Klikk på lenken eller bildet ovenfor for å lese mer og se kjøpsmuligheter.

 

Tips 3 og 4: Akupressurmatte og Triggerpunktball

De siste to tipsene våre legger fokus på avspenning. Både fysisk og mentalt sett. Rull triggerpunktballen inn mot anspent muskulatur i mellom skulderbladene og i øvre rygg – cirka 30 sekunder pr område. Deretter legger du deg på akupressurmatten og dens massasjepunkter. Vi foreslår at du starter med økter på cirka 15 minutter og deretter jobber deg opp mot lengre økter etter hvert. Lenker til produktene finner du ovenfor. Stress ned og ta deg tid til avspenning.

 

7. Øvelser og Tiltak mot Migrene og Hodepine

Vi vet at regelmessig fysisk aktivitet reduserer risikoen for migrene og hodepine. Man vet også at feilfunksjon i nakken kan bidra til hyppigere forekomst. I videoen nedenfor viser vi fram et treningsprogram som kan hjelpe deg med nakkestivhet og anspent muskulatur.

 

VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu). Her finner du også flere gode treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer.

8. Kontakt Oss: Vi er her hvis du ønsker hjelp med dine smerter

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og opptrening ved migrene og hodepineplager.

Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online booking ved de ulike klinikkene slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

– Ikke la hodepinen ta fra deg gleden i hverdagen. Husk at den nest beste tiden å plante et tre er i dag. Vi hjelper deg gjerne.

 

Forskning og Kilder:

1. Yablon et al, 2011. Magnesium in the Central Nervous System [Internet]. Adelaide (AU): University of Adelaide Press; 2011. Discipline of Anatomy and Pathology & Adelaide Centre for Neuroscience Research, School of Medical Sciences, The University of Adelaide, Adelaide, South Australia, Australia.

2. Dolati et al, 2020. The Role of Magnesium in Pathophysiology and Migraine Treatment. Biol Trace Elem Res . 2020 Aug;196(2):375-383. [Systematisk Oversiktsstudie]

3. Lockett et al, 1992. The effects of aerobic exercise on migraine. Headache . 1992 Jan;32(1):50-4.

4. Burch et al, 2019. Migraine: Epidemiology, Burden, and Comorbidity. Neurol Clin . 2019 Nov;37(4):631-649.

5. Vos et al, 2019. Years lived with disability (YLDs) for 1160 sequelae of 289 diseases and injuries 1990-2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet.

6. Diamond et al, 1986. Cold as an adjunctive therapy for headache. Postgrad Med . 1986 Jan;79(1):305-9.

 

NESTE SIDE: – Forskning: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg(lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med migrene.

 

(Trykk her for å dele innlegget på Facebook – økt forståelse for migrene kan kanskje innebære at vi finner en kur en dag. Tusen takk for at du deler det videre. Det betyr mye for de som er rammet.)

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil ha en egen video for dine plager)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer)

4 replies
 1. gunnar says:

  Et spørsmål: Det er mulig å ha kronisk migrene? Jeg måtte ringe fastlegen min i dag fordi jeg ikke har sjans på å forsette arbeidsutprøving på min gamle arbeidsplass akkurat nå. Jeg skriver dagbok for å dokumentere smertene mine. Jeg regnet meg frem til at jeg har hatt migrene 25 av 30 dager. Da sier hun at det må vere noe annet enn migrene. Hvorfor hjelper Imigran bedre enn vanlig smertestillende da? Jeg har en nakkeskade,så migrenen kommer derfra. Noen som har synspunkter på dette? Har legen min rett?

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Gunnar,

   Fastlegen din har nok rett i at man ikke kan ha kronisk migrene. 25 av 30 dager høres meget hyppig ut og kan minne om andre typer av hodepine – typ cluster / Horton’s hodepine. Imigran er et generelt sterkere medikament enn vanlige tradisjonelle smertestillende som paracet, voltaren og ibux (hvis det var det du siktet til).

   Mest sannsynlig så har du også det vi kaller en kombinasjonshodepine der flere faktorer bidrar til hodepinen din, blant annet komponenter av cervikogen hodepine (nakkerelatert hodepine) som kan forsterke andre former av hodepine.

   Husk at en hodepine sjelden kommer alene. De fleste hodepiner fører med seg tensjonshodepine og ekstra stramme muskler – som igjen forsterker smertene. Vi ville sterkt oppfordre deg til å oppsøke fysikalsk behandling eller kiropraktisk behandling for å gjøre noe med smertene.

   Som nevnt i artikkelen har forskning vist at kiropraktisk leddbehandling i nakken fungerer godt mot migrene. Ta kontakt hvis du trenger anbefaling vedrørende kliniker / behandler.

   Mvh.
   Alexander v/vondt.net

   Svar
 2. Anita says:

  Hei, jeg er en 26 år gammel jente, ingen kjente sykdommer.

  Sommeren for fem år siden fikk jeg sammenhengende langvarig hodepine, den holdt på i flere mnd. uten stopp.
  Den forsvart og kom tilbake noen måneder etterpå, sånn holdt det på til sommeren 2014, etter dette har det vært KONSTANT.

  Lege mente det var spenninngshodepine.
  Prøvd alt av beh. Medikamenter, fysioterapi, kiropraktor, manuell terapi, akupunktur, til og med en nevro psykolog har sett på meg ved flere anledninger.
  Tatt CT og MR av hode, ingen unormale funn.
  Hodepinespesialist fra privat virksomhet konkluderte nylig, kronisk migrene. (9 mnd siden)
  Har derfra fått botox injeksjon på blå resept, samt migrene medisiner.
  Føler dette fungerer veldig lite.

  Føler meg ofte sliten og stiv i nakken, den «knekker»er del.
  Men legen min mener ny MR av hode/ nakke ikke er nødvendig da jeg har migrene. (Noe jeg tviler på)
  Lett å si, når ingen finner svar.

  Har også byttet jobb, og trent aktivt to dager i uka med slyngetrening i ett års tid.

  Har dere noen formening om hva dette kan være? Hva bør jeg gjøre?
  Hodepine graden ligger stort sett på 7-8 om man tenker skala 1-10.
  Dere skjønner jo da hvor lite jeg funker i hverdagen, jeg presser meg på jobb og ligger stort sett resten av dagen.
  Legger med med smerte og våkner med smerte, av og til så ille at jeg må opp å ta tabeletter om natta.

  På forhånd takk

  Svar
  • Alexander v/ Vondt.net says:

   Hei Anita,

   1) Var det noe spesielt som skjedde i 2011 i forkant av hodepine debuten? Var du i en bilulykke, fall eller lignende traume som kunne ha inkludert nakkesleng / whiplash?

   2) Hva med svimmelhet? Plages du med det?

   3) Du nevner at du har vært igjennom det meste av behandling. Hvor mange behandlinger av de enkelte behandlingsformene estimerer du at du har mottatt?

   4) Ved konstant hodepine anbefaler vi alltid at man får undersøkte hovedpulsåren i halsen (carotidarteriene) – for å utelukke at det er skade, oppsamling eller lignende i disse. Dette kan være et forebyggende tiltak mot potensielt hjerneslag.

   5) Når ble MR av hodet tatt? Har det blitt tatt MR av cervical columna også?

   Ser fram imot til å kunne hjelpe deg.

   Du har sikkert prøvd dette tidligere, men her er noen tiltak du kan prøve allerede fra i dag:

   https://www.vondt.net/8-naturlige-rad-og-tiltak-mot-hodepine/

   Mvh.
   Alexander v/vondt.net

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *