Vondt i underarmen

Betennelse i armen

Betennelse i armen kan oppstå grunnet flere årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i armen er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet.

 

Når vev er skadet eller irritert vil kroppen forsøke og øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet. Hevelsen i området kan også føre til en nervekompresjon, som vi blant annet kan se ved avklemming av mediannerven i albue eller håndleddsområdet (f.eks. ved karpaltunnelsyndrom). Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet.

 

Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon). Vi ønsker ellers å understreke at de aller fleste ‘betennelser’ faktisk ikke nødvendigvis er betennelser, men heller muskel eller senedysfunksjon/skade. Ta gjerne kontakt med oss på Facebooksiden vår dersom du har spørsmål eller kommentarer.

 

Scroll nedenfor for å se to gode treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe mot betennelsesmerter i armene.

 VIDEO: Øvelser mot Betennelse i Armene Grunnet Skulderavklemming (Skulderimpingement syndrom)

Betennelsesmerter i armene kan skyldes avklemming i skuldrene eller nakken. I videoen nedenfor ser du øvelser som kan hjelpe deg med å løsne opp i irritasjon inne i skuldrene – som dermed kan avlaste armene dine.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Smerter i armene kan skyldes avklemming i nakken. Derfor er det viktig å gjøre øvelser jevnlig for å hjelpe til med å holde i gang den lokale blodsirkulasjonen, avlaste nervetensjon og på den måten redusere refererte smerter nedover armene. Trykk på videoen nedenfor for å se øvelsene.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Årsaker til betennelse i armen

En betennelse eller inflammasjon er som nevnt en helt naturlig respons fra immunforsvaret for å reparere en skade eller irritasjon. Dette kan oppstå grunnet overbruk (uten tilstrekkelig stabilitetsmuskulatur til å utføre oppgaven) eller grunnet mindre skader. Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i armen:

 

Artritt (leddgikt)

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Golfalbue / Medial epikondylit

Olecranon bursitt (albue slimposebetennelse)

Revmatisme (smertene avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Tennisalbue / Lateral epikondylit

 

 

Hvem rammes av betennelse i armen?

Absolutt alle kan rammes av en betennelse i armen – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler.

 

De som øker treningen for raskt, særlig innen vektrening, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot relevante ledd og muskler er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er i høyeste laget. For svak støttemuskulatur (underarm, overarm og skuldermuskulatur bl.a.) i kombinasjon med repetitive belastninger på jobb eller i hverdagen kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjon i armen.Olecranon bursitt (albue slimposebetennelse)

Olecranon bursitt (albue slimposebetennelse)

Betennelse i armen kan være meget plagsomt og kan føre til smerter og problemer også i nærliggende strukturer. Hvis en betennelse oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (mye repetitivt arbeid med manglende trening av støttemuskulatur f.eks?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg.

 

Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan tilstanden eller strukturen bli kronisk skadet. Vårt råd er at du oppsøker aktiv behandling (f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) for problemet.

 

Symptomer på betennelse i armen

Smerter og symptomer vil avhenge av i hvilken grad armen har en betennelsereaksjon. Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel. Typiske symptomer på betennelse innebærer:

– Lokal hevelse

– Rødlig, irritert hud

– Smertefullt ved trykk / berøring

 

Diagnostisering av betennelse i armenEn klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning / anamnese og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal trykkømhet. Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostikk for å sjekke om en skade er årsaken til hevelsen-  eller eventuelt også blodprøver.

 

Billeddiagnostisk utredning av betennelse i armen (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader i armen. En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av betennelse i armen

Hovedformålet med behandling av betennelse i armen er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la armen tilhele seg selv.

 

En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling – dessverre er det slik at noen ganger kan kroppen gjøre en litt vel overdrevent god jobb og det kan da være nødvendig med nedising, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsedempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området). Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i armen. Bl.a. Biofreeze (åpner i et nytt vindu) er et populært naturprodukt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei.

 

Direkte konservative tiltak kan være:

 

– Fysikalsk behandling (behandling av nærliggende muskler kan gi smertelindring og økt blodsirkulasjon)

– Hvile (ta en pause fra det som forårsaket skaden)

– Sportsteiping / kinesioteiping

– Øvelser og uttøyning (se øvelser lenger ned i artikkelen)

 Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 Øvelser mot betennelse i armen

Man bør forsøke å kutte ut for mye repetitiv trening hvis man er rammet av betennelse i armen – hvertfall til det verste har blitt tilhelet. Bytt ut den tyngste styrketreningen med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer håndledd, underarm og skuldre, samt trener skulderbladene som vist i denne artikkelen. Vi anbefaler også at du prøver deg rolig på disse karpaltunneløvelsene.

 

Relatert artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

NESTE SIDE: – Vondt i armene? Dette bør du vite!

Vondt i underarmen

 

Les også:

Trykkbølgebehandling – Noe for dine vonde arm?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Øvelser og uttøyning av plantar fascia hælsmerter

Vondt i foten

 

 

Mest delte artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende betennelse i armen:

Spørsmål: Mann, snekker fra Oslo, 45 år gammel. Betennelse i høyre armen tror jeg, men hvordan kan jeg vite om jeg har musearmbetennelse / betennelse i armen? Kunne det vært aktuelt å gå til kiropraktor i Oslo med dette f.eks. (jeg bor midt i Oslo sentrum)?

I de aller fleste tilfeller mistolkes smerter fra ledd og muskler som ‘betennelse’. Dette er en forenkling av problemet som legger ansvaret bort fra personen som er rammet – og som antyder at det ikke er den personen sin feil. Dette er normalt sett ikke tilfelle – og de aller fleste har nok overbelastet over evne (f.eks. overbelastet området uten tilstrekkelig støttemuskulatur) eller gjort andre ting før de får en slik smertepresentasjon. Fakta er at det som regel skyldes for lite stabilitetsmuskulatur, ofte i kombinasjon med stive og dysfunksjonelle ledd. En offentlig helseautorisert kliniker (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) vil kunne hjelpe deg med å diagnostisere og behandle din plage. Hvis du ønsker en anbefaling på kiropraktor i Oslo eller mer spesifikt Oslo sentrum, så hjelper vi deg gjerne med det – ta kontakt via sosiale medier.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *