Fibromyalgi kan gi økte betennelsesreaksjoner i hjernen

4.9/5 (102)

Sist oppdatert 22/05/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Studie: Fibromyalgi kan gi økte betennelsesreaksjoner i hjernen

Nå har forskere funnet en lenke mellom økte betennelsesreaksjoner i hjernen og fibromyalgi.

Fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom, med både revmatologiske og nevrologiske komponenter, som veldig mange plages av, men som det fortsatt ikke satses nok på i forhold til forskning og behandling. Diagnosen gir karakteristisk sett smerter i store deler av kroppen (som gjerne flytter på seg), søvnproblemer, vedvarende utmattelse og kognitiv hjernetåke (blant annet grunnet søvnmangel og redusert søvnkvalitet).

– Inflammasjon og fibromyalgi?

Man har lenge mistenkt at betennelse og fibromyalgi har en viss sammenheng. Men man har aldri helt klart å bevise en direkte sammenheng. Nå har svenske forskere ved Karolinska Institutt i samarbeid med amerikanske forskere ved Massachusetts Generel Hospital gjennomført en banebrytende forskningsstudie som kan lede veien videre i et hittils ukjent område av fibromyalgi. Studien heter Brain glial activation in fibromyalgia – A multi-site positron emission tomography investigation, og er publisert i det medisinske tidsskriftet Brain, behavior and immunity.¹

Fibromyalgi og betennelse

Fibromyalgi er definert som en revmatisk bløtvevsrevmatisme. Dette innebærer blant annet at man ser unormale reaksjoner i bløtvev, inkludert muskler, bindevev og fibrøst vev. Disse kan nemlig veldig ofte være hypersensitive hos personer med fibromyalgi, og kan føre til økte nervesignaler og en overrapportering til hjernen. Som dermed innebærer at selv mindre ubehag kan resultere i større smerter (sentral sensitivisering). Ikke overraskende så har forskere ment at dette også kan føre til hyppigere betennelsesreaksjoner hos de med fibromyalgi. Vi har tidligere skrevet om hvor komplisert fibromyalgi faktisk er, og blant annet skrevet om disse kjente fibromyalgi-triggerne.Studien: Måling av et spesifikt protein

Forskerne startet først ved å kartlegge symptomene hos de med fibromyalgi og deretter kontrollgruppen. Deretter blir det mer komplisert. Vi vil ikke gå inn på de minste detaljene, men vil heller sikte på å gi deg en forståelig oversikt. Deretter dokumenterte de økt neural inflammasjon i både hjernen og spinalkanalen, og da særlig i form av en tydelig overaktivitet i glialcellene. Dette er altså celler som man finner inne i nervesystemet, rundt nevronene, og som har to hovedoppgaver:

 • Gi næring til oppbygging (inkludert myelin som ligger rundt nervetrådene)

 • Redusere betennelsesreaksjoner og fjerne avfallsstoffer

Denne kartleggingen ble blant annet gjort gjennom bildediagnostikk hvor man målte aktiviteten av et spesifikt protein kalt TSPO. Et protein som man finner i betydelig større mengder hvis man har overaktive glialceller. Forskningsstudien dokumenterte en tydelig forskjell blant de som var rammet av fibromyalgi versus kontrollgruppen. Slike funn og framskritt gir oss håp i at dette kan bane vei for at denne diagnosen endelig blir tatt på alvor.

Kan føre til nye behandlinger og mer forskning

Et stort problem med fibromyalgi er at man ikke har kjent årsaken til problemet – og dermed ikke helt vet hva man skal behandle. Denne forskningen kan endelig hjelpe til med det, og gir andre forskere en rekke nye muligheter i forhold til å forske mer målrettet inn på denne nye informasjonen. Personlig tror vi det kan føre til mer målrettede utredninger og behandlingsformer, men vi er usikker på hvor lang tid det vil ta. Vi vet jo at fibromyalgi aldri har vært et område som har blitt ilagt mye fokus når det kommer til forebygging og behandling.

Funnene kan bidra til å forklare flere kognitive symptomer

Fibromyalgi kan føre til at man fører til at hodet ikke alltid er helt med – vi kaller dette fibrotåke. Dette mener man at oppstår grunnet en rekke ulike årsaker, inkludert dårlig søvnkvalitet og økte smerter og urolighet i kroppen, samt det vi har hatt en mistanke om lenge – nemlig at kroppen hele tiden må sloss for å redusere betennelsestilstander i kroppen. Og det er veldig slitsomt i lengden, og kan gå utover både psyken og det fysiske. Tidligere har vi skrevet en guide med 7 tips som kan gjøre hverdagen lettere for fibromyalgipasienter. La oss se nærmere på noen av de kognitive symptomene som er assosiert med fibromyalgi:

 • Hukommelsesproblemer
 • Planleggingsvansker
 • Konsentrasjonsvansker
 • En følelse av å ikke «henge med»
 • Glemmer tallkombinasjoner
 • Vanskelighet med følelser

Dette er kognitive symptomer som kan gå utover livskvaliteten og hverdagen til fibromyalgipasienter. Disse symptomene er godt dokumentert av større forskningsstudier.² Vi understreker igjen at vi opplever at denne pasientgruppen og andre med usynlig sykdom ikke blir tatt på alvor, og at det fortsatt henger igjen gamle myter og misforståelser om fibromyalgi. Dette er ganske utrolig med tanke på all forskningen som foreligger på dette kroniske smertesyndromet. Når man allerede er sterkt plaget av kognitive, psykiske og fysiske symptomer, så er det svært frustrerende å ikke bli trodd eller hørt. Det er vel egentlig litt dobbel straff?

«Hvor mange her har vel fått høre ‘fibromyalgi er ikke en ekte diagnose‘? Vel, da kan du komme med et konkret og faktabasert svar om at fibromyalgi har diagnosekode M79.7 hos WHO og L18 i det norske helsevesenet. Dette vil ende diskusjonen i din favør hver gang.»

Fibromyalgi og anti-inflammatorisk kosthold

Når vi nå først er inne på fibromyalgi og forskning som antyder at inflammasjonsprosesser kan spille en rolle, er det naturlig at vi snakker om kosthold. Vi har tidligere skrevet store guider om fibrovennlig kosthold og hvordan gluten kan være pro-inflammatorisk for denne pasientgruppen. Har man et så komplisert og krevende smertesyndrom som fibromyalgi, så må man også ha en helhetlig tilnærming. For optimal symptomlindring mener vi ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse at man må inkludere disse fire hjørnesteinene:

 • Kosthold
 • Kognitiv helse
 • Fysikalsk behandling
 • Individuell rehabiliteringsterapi (inkluderer tilpassede treningsøvelser og avspenningsøvelser)

Vår profesjonelle mening er altså at man vil oppnå de beste resultatene ved å gå gjennom disse fire punktene på et individuelt nivå. Hovedformålet vil være å oppnå bedre livskvalitet, forbedret funksjon, mestringsfølelse og glede hos hver enkelt pasient. Det er også viktig å instruere pasienten i gode selvhjelpsteknikker og ergonomiske egentiltak som kan gjøre hverdagen enklere. Blant annet har det blitt dokumentert gjennom meta-analyser at avspenningsteknikker og pusteøvelser kan redusere stressnivået i kroppen.³

Fibromyalgi og søvnkvalitet

En av hovedformålene med søvn er å ta vare på hjernen vår og de kognitive funksjonene. Søvnmangel fører på kort sikt til redusert hukommelse og konsentrasjon, men over lengre tid kan det ha større negative konsekvenser.4 Med tanke på at fibromyalgi er direkte lenket til dårlig søvn, så er det viktig å gjøre det man kan for å legge til rette for bedre søvnkvalitet. Tidligere har vi skrevet en guide med 9 tips for bedre søvn for fibromyalgipasienter. Søvn er blant annet viktig for:

 • Lagring og sortering av informasjon
 • Å kvitte seg med avfallsstoffer
 • Nervecellekommunikasjon og organisering
 • Reparasjon av celler
 • Balansering av hormoner og proteiner

Gode tips som spesialtilpasset søvnmaske og ergonomisk hodepute med minneskum har begge dokumentert positiv effekt på søvnkvaliteten.5 Produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.

Vår anbefaling: Prøv en hodepute med minneskum

Vi tilbringer mange timer i sengen. Korrekt nakkestilling kan ha mye å si når det kommer til søvnkvalitet. Som nevnt ovenfor har studier vist at hodeputer med minneskum reduserer pusteforstyrrelser på natten, og gir bedre søvn.5 Trykk her for å lese mer om vår anbefaling.

Behandling av symptomer og smerter ved fibromyalgi

Det er, som sagt, svært viktig med en helhetlig og moderne tilnærming når det kommer til symptomlindring og funksjonell bedring hos fibromyalgipasienter. Dette bør omfatte en rekke faktorer som tips for bedre søvn, veiledning vedrørende kosthold, fysikalsk behandling og spesifikke rehabiliteringsøvelser (avspenning og andre tilpassede øvelser). Særlig veiledning i avspenningsteknikker som meditasjon på akupressurmatte og avspenning i nakkekøye er enkle tiltak man kan implementere i hverdagen. I tillegg kan flere oppleve god effekt av:

 • Avspenningsmassasje
 • Intramuskulær akupunktur (tørrnåling)
 • Laserterapi (MSK)
 • Leddmobilisering
 • Strekkteknikker
 • Tilpasset triggerpunktbehandling

Ved våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse vil våre offentlig autoriserte klinikere alltid tilpasse utredningen, behandling og rehabilitering individuelt. Fibromyalgipasienter er blant annet mye plaget med nakkespenninger og brystveggsmerter. Treningsprogrammet nedenfor, originalt tilpasset for slimposebetennelse i skulderen, egner seg godt for å stimulere sirkulasjon og bevegelse i disse områdene. I programmet nedenfor, utført av kiropraktor Alexander Andorff, brukes det pilatesbånd (150 cm).

VIDEO: 5 strikkøvelser for skuldre, brystrygg og nakkeovergang

 

Abonner gjerne gratis på vår youtube-kanal hvis du vil.

Støtt opp om personer med fibromyalgi og usynlig sykdom

Veldig mange med fibromyalgi og usynlig sykdom opplever urettferdighet og at de ikke blir tatt på alvor. Vi er engasjerte i denne kunnskapskampen for å forbedre allmennhetens forståelse om slike diagnoser. Målet er å oppnå mer respekt, empati og likeverd for disse pasientgruppene. Vi setter utrolig stor pris på om du vil hjelpe oss med kunnskapsformidlingen, og håper du tar deg tid til å dele og like våre innlegg fra vår Facebook-side. I tillegg kan du også melde deg inn i vår Facebookgruppe «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» som jevnlig deler nyere relevante artikler og guider.

Forskning og kilder

1. Albrecht et al, 2019. Brain glial activation in fibromyalgia – A multi-site positron emission tomography investigation. Brain Behav Immun. 2019 Jan:75:72-83.

2. Galvez-Sanchez et al, 2019. Cognitive Impairments in Fibromyalgia Syndrome: Associations With Positive and Negative Affect, Alexithymia, Pain Catastrophizing and Self-Esteem. Front Psychol. 2018; 9: 377.

3. Pascoe et al, 2017. Mindfulness mediates the physiological markers of stress: Systematic review and meta-analysis. J Psychiatr Res. 2017 Dec:95:156-178.

4. Lewis et al, 2021. The interconnected causes and consequences of sleep in the brain. Science. 2021 Oct 29;374(6567):564-568.

5. Stavrou et al, 2022. Memory Foam Pillow as an Intervention in Obstructive Sleep Apnea Syndrome: A Preliminary Randomized Study. Front Med (Lausanne). 2022 Mar 9:9:842224.

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne behandling

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være i eliten innenfor utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker, blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Akershus (Råholt og Eidsvoll Sundet). Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller lurer på noe. Vi gleder oss til å høre fra deg.

 

Artikkel: Studie: Fibromyalgi kan gi økte betennelsesreaksjoner i hjernen

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *