Fibromyalgi kan gi Økte Betennelsereaksjoner i Hjernen

4.9/5 (99)

Fibromyalgi kan gi Økte Betennelsereaksjoner i Hjernen

Nå har man funnet en lenke mellom økte betennelsereaksjoner i hjernen og fibromyalgi.

Fibromyalgi er et bløtvevsrevmatisk kronisk smertesyndrom som veldig mange plages av, men som det fortsatt ikke satses nok på i forhold til forskning og behandling. Diagnosen gir karakteristisk sett smerter i store deler av kroppen (som gjerne flytter på seg), søvnproblemer, vedvarende utmattelse og kognitiv hjernetåke (blant annet grunnet søvnmangel).

 

– Inflammasjon og Fibromyalgi?

Man har lenge mistenkt at betennelse og fibromyalgi har en viss sammenheng. Men man har aldri helt klart å bevise en direkte sammenheng. Nå har svenske forskere ved Karolinska Institutt i samarbeid med amerikanske forskere ved Massachusetts Generel Hospital gjennomført en banebrytende forskningsstudie som kan lede veien videre i et hittils ukjent område av fibromyalgi. Disse funnene har siden også blitt støttet opp av nok en studie i tidsskriftet Brain, Behavior and Immunity.

 

Fibromyalgi og Betennelse

Fibromyalgi er definert som en revmatisk bløtvevsrevmatisme. Dette innebærer blant annet at man ser unormale reaksjoner i bløtvev – slik som muskler og fibrøst vev. Disse kan nemlig veldig ofte være hypersensitive hos en med fibromyalgi – som fører til økte nervesignaler og en overrapportering til hjernen. Som dermed innebærer at selv mindre ubehag kan resultere i større smerter.

Ikke overraskende så har forskere ment at dette også kan føre til hyppigere betennelsereaksjoner hos de med fibromyalgi.Studien: Måling av et Spesifikt Protein

Forskerne startet først ved å kartlegge symptomene hos de med fibromyalgi – og deretter kontrollgruppen. Deretter blir det mer komplisert. Vi vil ikke gå inn på de minste detaljene, men vil heller sikte på å gi deg en forståelig oversikt. Deretter dokumenterte de økt neural inflammasjon i både hjernen og spinalkanalen – og da særlig i form av en tydelig overaktivitet i glialcellene. Dette er altså celler som man finner inne i nervesystemet, rundt nevronene, og som har to hovedoppgaver:

  • Gi næring til oppbygging (inkludert myelin som ligger rundt nervetrådene)

  • Redusere betennelsereaksjoner og fjerne avfallsstoffer

Denne kartleggingen ble blant annet gjort gjennom bildediagnostikk hvor man målte aktiviteten av et spesifikt protein kalt TSPO. Et protein som man finner i betydelig større mengder hvis man har overaktive glialceller. Forskningsstudien dokumenterte en tydelig forskjell blant de som var rammet av fibromyalgi versus kontrollgruppen – som gir oss håp i at dette kan bane vei for at denne diagnosen endelig blir tatt på alvor.

 

Kan Føre til nye Behandlinger

Et stort problem med fibromyalgi er at man ikke har kjent årsaken til problemet – og dermed ikke helt vet hva man skal behandle. Denne forskningen kan endelig hjelpe til med det – og gir andre forskere en rekke nye muligheter i forhold til å forske mer målrettet inn på denne nye informasjonen. Personlig tror vi det kan føre til mer målrettede utredninger og behandlingsformer, men vi er usikker på hvor lang tid det vil ta. Vi vet jo at fibromyalgi aldri har vært et område som har blitt ilagt mye fokus når det kommer til forebygging og behandling.

 

Funnene Forklarer Kognitive Symptomer

Fibromyalgi kan føre til at man fører til at hodet ikke alltid er helt med – vi kaller dette fibrotåke. Dette oppstår grunnet en rekke ulike årsaker – inkludert dårlig søvnkvalitet grunnet økte smerter og urolighet i kroppen, samt det vi har hatt en mistanke om lenge – nemlig at kroppen hele tiden må sloss for å redusere betennelsetilstander i kroppen. Og det er veldig slitsomt i lengden.

I de neste to avsnittene vil vi snakke mer om hvordan tilpasset trening og betennelsedempende kosthold (fibromyalgidietten) kan hjelpe deg med å ta tilbake noe av kontrollen over fibromyalgien din.

 

Fibromyalgi, Betennelser og Trening

Å trene jevnlig med fibromyalgi er kjempevanskelig. Du kan jo bare tenke deg hvordan tanken på trening er når hele kroppen verker. Allikevel så er det helt essensielt at man ikke stopper helt opp og har fokus på tilpassede øvelser – være seg bevegelighetstrening, turer i skogen eller skånsomme styrkeøvelser som vist nedenfor. Å holde seg i bevegelse bidrar til en mer funksjonell kropp med forbedret blodsirkulasjon – som igjen kan hjelpe deg med å holde betennelsene litt i sjakk, da det også kan fungere betennelsedempende.

I videoen nedenfor ser du et treningsprogram for de med bløtvevsrevmatisk fibromyalgi utviklet av kiropraktor Alexander Andorff. Dette er et program som kan hjelpe deg med å styrke viktige rygg og  kjernemuskler – som dermed kan få en forbedret funksjon og blodsirkulasjon.

Abonner gjerne gratis på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen i familien skal du være!

 

Fibromyalgi og Betennelsedempende Kosthold

Nå som man vet at økte betennelsereaksjoner spiller en rolle innen fibromyalgi, så er det essensielt at man fokuserer på mat som demper betennelse i kroppen. I artikkelen nedenfor kan du lese mer om hvordan visse typer av mat fører til mer betennelse i kroppen (pro-inflammatorisk) og hvordan andre reduserer betennelse (anti-inflammatorisk). Anbefalt lesing for alle med fibromyalgi.

Les også: Alt du Trenger å Vite om Fibromyalgidietten [Stor Kostholdsguide]

 

Behandling av Fibromyalgi

Når man vet at fibromyalgi fører til hypersensitivitet (økte smertesignaler) og betennelsereaksjoner, så skjønner man også at dette er en pasientgruppe som trenger mer behandling enn andre. Denne pasientgruppen har derfor ofte et høyere forbruk av smertestillende medikamenter – og vanlige fysikalske behandlingsmetoder som muskuloskeletal laserterapi, massasje og leddmobilisering – for eksempel hos fysioterapeut eller kiropraktor. Mange pasienter benytter seg også av egentiltak og egenbehandling som de synes funker bra for seg selv. For eksempel kompresjonsstøtter og triggerpunktballer, men det finnes også mange andre muligheter og preferanser.

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

  • Tåstrekkere (flere typer av revmatisme kan gi bøyde tær – for eksempel hammertær eller hallux valgus (bøyd storetå) – tåstrekkere kan hjelpe til med å avlaste disse)
  • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
  • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
  • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Fibromyalgi Støttegruppe

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

Del Gjerne for å Støtte de med Revmatisme og Kroniske Smerter

Vi ber deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg(lenk gjerne direkte til artikkelen). Vi utveksler også gjerne lenkebytte med relevante nettsider (kontakt oss på Facebook hvis du vil utveklse lenke med din hjemmeside). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smertediagnoser.

Kilde: Brain glial activation in fibromyalgia – A multi-site positron emission tomography investigation. 2019.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *