7 Tips for å Holde ut med FIbromyalgi

7 Tips for å Holde ut med Fibromyalgi

4.9/5 (84)

7 Tips For å Holde ut Med Fibromyalgi

Rammet av fibromyalgi og holder på å gå på veggen? La oss hjelpe deg.

Fibromyalgi kan medføre store utfordringer i hverdagen. Det kan rett og slett være skikkelig vanskelig å ha et kronisk smertesyndrom. Her er 7 tips og tiltak som kan hjelpe deg med å lindre typiske symptomer ved fibromyalgi og gjøre dagen lettere.

 

– Sammen for økt Forståelse av Kroniske Smertesyndromer

Mange av de med kroniske smerter føler at de ikke blir hørt eller tatt på alvor. Slik kan det ikke få lov til å være. Vi står sammen med de rammet av kroniske smerter og ber pent om at du deler denne artikkelen i sosiale medier for økt forståelse rundt denne lidelsen. På forhånd takk. Følg oss også gjerne via Facebook og YouTube.

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening av kroniske smerter. Hos oss vil du alltid bli tatt på alvor. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

 

BONUS

Scroll nedover for å se to gode treningsvideoer med øvelser og avspenningsteknikker som kan være nyttige for deg med fibromyalgi.

 Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og Nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne og andre revmatiske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

1. Stress ned

yoga mot smerter

Stress kan trigge og forårsake «flare ups» i fibromyalgi.

Det å redusere stress i hverdagen kan føre til bedret livskvalitet og mindre symptomer. Noen anbefalte måter å ta opp kampen mot stresset er yoga, mindfulness, akupressur, trening og meditasjon. Pusteteknikker og mestring av slike teknikker kan også hjelpe.

 

– Ta deg tid til avspenning

Lær deg å ta deg til å spenne ned i en moderne hverdag som setter høye krav. Vi anbefaler på det varmeste en daglig avspenningsøkt på akupressurmatte (klikk her for å lese mer – lenken åpnes i nytt vindu). Denne varianten har også en medfølgende nakkepute som gjør det lettere å jobbe inn i anspente muskler i øvre rygg og nakken

 

Les også: 7 Kjente Triggere som Forverrer Fibromyalgi

7 Kjente Fibromyalgi Triggere

Klikk på lenken ovenfor for å lese artikkelen.

 2. Regelmessig Tilpasset Trening

ryggstrekking

Å trene med fibromyalgi kan være veldig vanskelig.

Men noen treningsformer kan fungere godt – slik som regelmessig, lavintensitetstrening, slik som å gå tur eller trening i varmtvannsbasseng er blant de beste behandlingene for fibromyalgi.

 

Det kan hjelpe deg med å redusere smerter og stivhet, samt gi deg en økt følelse av kontroll over den kroniske smertediagnosen. Snakk med legen din, fysioterapeuten din, kiropraktoren din eller en kliniker for å finne ut av hva slags treningsprogram som kan passe best for akkurat deg – vi hjelper deg også gjerne via vår Youtube-kanal eller en av våre tverrfaglige klinikker hvis du ønsker det.

 

VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

Fibromyalgi medfører kroniske smerter og stivhet i kroppens muskler og ledd. Her er et treningsprogram med fem øvelser som kan hjelpe deg med å holde i gang bevegeligheten i rygg, hofter og bekken. Klikk nedenfor for å se øvelsene.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

VIDEO – 7 Øvelser for Revmatikere:

Starter ikke videoen når du trykker på den? Prøv å oppdatere nettleseren din eller se den direkte på vår YouTube-kanal. Husk også å abonnere – helt gratis – på kanalen dersom du ønsker flere gode treningsprogrammer og øvelser.3. Varme Bad

Bad

Er du glad i å slappe av i et varmt bad? Det kan gjøre deg godt.

Å ligge i et varmt bad kan nemlig føre til at musklene slapper av og at smertene slipper taket litt. Denne type av varme kan heve endorfinnivået i kroppen – som blokkerer smertesignaler og kan medføre bedret søvnkvalitet. Vi anbefaler ellers bruk av gjenbrukbar varmepakning (se eksempel her – lenken åpnes i nytt vindu). Pakningen fungerer ved at man varmer den opp og deretter legger den på anspente og vonde muskler.

 

4. Kutt Ned på Koffein

Stor kaffekopp

Glad i en sterk kopp kaffe? Det kan være en dårlig vane for oss med fibro, dessverre.

Koffein er nemlig en sentralstimulant– som betyr at det stimulerer hjertet og sentralnervesystemet til å være i ‘høyere alarmberedskap’. Når forskning har vist at vi med fibromyalgi har overaktive nervetråder, så skjønner man at dette ikke nødvendigvis er optimalt. Men vi skal ikke ta fra deg kaffen helt altså – det ville jo vært utrolig dårlig gjort. Prøv heller å trappe ned litt.

 

Dette kan igjen føre til dårligere søvnkvalitet og angst. Så prøv å begrense inntak av koffein, da de med fibromyalgi allerede har et veldig aktivt nervesystem. Særlig viktig er det at du unngår kaffe og energidrikker fra ettermiddagen og utover. Kanskje kan du prøve å bytte til koffeinfrie alternativer?

 

Les også: Dette er de 7 Ulike Typene av Fibromyalgismerter

de syv typene av fibromyalgismerter

  

5. Sett av Litt Tid Til Deg Selv – Hver Eneste Dag

Lydterapi

Egentid kan være ekstra viktig for oss med fibromyalgi.

Fibromyalgi kan gjøre livet komplisert med alle utfordringene det slenger på deg.Så sørg for at du setter av tid til deg selv hver eneste dag som et ledd i egenbehandlingen. Nyt hobby’en din, hør på musikk, slapp av – gjør det som får deg til å føle deg bedre.

 

Slik egentid kan gjøre livet mer balansert, senke stressnivåene i kroppen og gi deg mer energi i hverdagen. Kanskje en månedlig time med fysikalsk behandling (for eksempel fysioterapi, moderne kiropraktikk eller akupunktur?) også kan være en god idè?

 

6. Snakk om Smertene

krystallsyke og vertigo

Ikke hold smertene dine inn. Det er ikke bra for deg.

Altfor mange med fibromyalgi går og holder smertene for seg selvhelt til det ikke går lenger og følelsene tar overhånd. Fibromyalgi påfører stress både for deg selv, men også de rundt deg – så derfor er kommunikasjon nøkkelen.

 

Hvis du ikke føler deg bra – så si det. Si at du må ha litt egentid, et varmt bad eller lignende for nå er det slik at fibromyalgien er på et høypunkt. Familie og venner må kjenne sykdommen din og hva som gjør den verre. Ved slik kunnskap så kan de være en del av løsningen når du trenger hjelp.

 

7. Lær Deg å si NEI

stresshodepine

Fibromyalgi blir ofte kalt den ‘usynlige sykdommen’.

Det blir den kalt fordi det kan være vanskelig for de rundt deg å se at du har vondt eller at du lider i stillhet. Her er det kjempeviktig at du selv lærer å sette grenser for deg selv og hva du tåler. Du må lære å si NEI når folk vil ha en stor del av deg på jobb og i hverdagen – selv om det strider mot din behjelpelige personlighet og dine kjerneverdier.

 

Vi oppfordrer alle med denne lidelsen til å melde seg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og Nyheter» – her kan du snakke om situasjonen din og få gode råd av likesinnede.

 

Del Gjerne i Sosiale Medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 Forslag til hvordan du kan bidra i kampen mot fibromyalgi og kroniske smertediagnoser: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for kroniske smertediagnoser og fibromyalgi!

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

 

 

Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos en av våre tilknyttede klinikker?

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og opptrening av kroniske smerter.

Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online booking ved de ulike klinikkene slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

NESTE SIDE: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

fem bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi

Klikk på bildet eller lenken ovenfor.

 

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar
  1. Trude says:

    Takk! Dette var fint … skulle nok ha lært dette for mange år siden . Er operert en gang for karpaltunnelsyndrom. Nå er problemet i den andre hånden. Skal prøve disse øvelsene. Tusen takk! ?

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *