7 Tips for å Holde ut med FIbromyalgi

7 Tips for å Holde ut med Fibromyalgi

Sist oppdatert av

4.9/5 (41)

 

7 Tips for å Holde ut med FIbromyalgi

7 Tips For å Holde ut Med Fibromyalgi

Rammet av fibromyalgi og holder på å gå på veggen? La oss hjelpe deg.

Fibromyalgi kan medføre store utfordringer i hverdagen. Her er 7 tips og tiltak som kan hjelpe deg med å lindre typiske symptomer ved fibromyalgi og gjøre dagen lettere.

 

Vi står sammen med de rammet av kroniske smerter og ber pent om at du deler denne artikkelen i sosiale medier for økt forståelse rundt denne lidelsen. På forhånd takk. Følg oss også gjerne via Facebook og YouTube.

 

BONUS

Scroll nedover for å se to gode treningsvideoer med øvelser som kan være nyttige for deg med fibromyalgi.

 Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og Nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne og andre revmatiske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

1. Stress ned

yoga mot smerter

Stress kan trigge og forårsake “flare ups” i fibromyalgi.

Det å redusere stress i hverdagen kan føre til bedret livskvalitet og mindre symptomer. Noen anbefalte måter å ta opp kampen mot stresset er via Yoga, Mindfulness, trening og meditasjon. Pusteteknikker og mestring av slike teknikker kan også hjelpe.

 

Les også: 7 Kjente Triggere som Forverrer Fibromyalgi

7 Kjente Fibromyalgi Triggere

Klikk på lenken ovenfor for å lese artikkelen.

 2. Regelmessig Tilpasset Trening

ryggstrekking

Å trene med fibromyalgi kan være veldig vanskelig.

Men noen treningsformer kan fungere godt – slik som regelmessig, lavintensitetstrening, slik som å gå tur eller trening i varmtvannsbasseng er blant de beste behandlingene for fibromyalgi.

Det kan hjelpe deg med å redusere smerter og stivhet, samt gi deg en økt følelse av kontroll over den kroniske smertediagnosen. Snakk med legen din eller en kliniker for å finne ut av hva slags treningsprogram som kan passe best for akkurat deg – vi hjelper deg også gjerne via vår youtube-kanal hvis du ønsker det.

 

VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

Fibromyalgi medfører kroniske smerter og stivhet i kroppens muskler og ledd. Her er et treningsprogram med fem øvelser som kan hjelpe deg med å holde i gang bevegeligheten i rygg, hofter og bekken. Klikk nedenfor for å se øvelsene.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

VIDEO – 7 Øvelser for Revmatikere:

Starter ikke videoen når du trykker på den? Prøv å oppdatere nettleseren din eller se den direkte på vår YouTube-kanal. Husk også å abonnere – helt gratis – på kanalen dersom du ønsker flere gode treningsprogrammer og øvelser.3. Varme Bad

Bad

Er du glad i å slappe av i et varmt bad? Det kan gjøre deg godt.

Å ligge i et varmt bad kan nemlig føre til at musklene slapper av og at smertene slipper taket litt. Denne type av varme kan heve endorfinnivået i kroppen – som blokkerer smertesignaler og kan medføre bedret søvnkvalitet.

 

4. Kutt Ned på Koffein

Stor kaffekopp

Glad i en sterk kopp kaffe? Det kan være en dårlig vane for oss med fibro.

Koffein er nemlig en sentralstimulant – som betyr at det stimulerer hjertet og sentralnervesystemet til å være i ‘høyere alarmberedskap’. Når forskning har vist at vi med fibromyalgi har overaktive nervetråder, så skjønner man at dette ikke nødvendigvis er optimalt.

 

Dette kan igjen føre til dårligere søvnkvalitet og angst. Så prøv å begrense inntak av koffein, da de med fibromyalgi allerede har et veldig aktivt nervesystem. Særlig viktig er det at du unngår kaffe og energidrikker fra ettermiddagen og utover. Kanskje kan du prøve å bytte til koffeinfrie alternativer?

 

Les også: Dette er de 7 Ulike Typene av Fibromyalgismerter

de syv typene av fibromyalgismerter

  

5. Sett av Litt Tid Til Deg Selv – Hver Eneste Dag

Lydterapi

Egentid kan være ekstra viktig for oss med fibromyalgi.

Fibromyalgi kan gjøre livet komplisert med alle utfordringene det slenger på deg. Så sørg for at du setter av tid til deg selv hver eneste dag som et ledd i egenbehandlingen. Nyt hobby’en din, hør på musikk, slapp av – gjør det som får deg til å føle deg bedre.

 

Slik egentid kan gjøre livet mer balansert, senke stressnivåene i kroppen og gi deg mer energi i hverdagen. Kanskje en månedlig time med fysikalsk behandling (for eksempel fysioterapi, moderne kiropraktikk eller akupunktur?) også kan være en god idè?

 

6. Snakk om Smertene

krystallsyke og vertigo

Ikke hold smertene dine inn. Det er ikke bra for deg.

Altfor mange med fibromyalgi går og holder smertene for seg selv – helt til det ikke går lenger og følelsene tar overhånd. Fibromyalgi påfører stress både for deg selv, men også de rundt deg – så derfor er kommunikasjon nøkkelen.

 

Hvis du ikke føler deg bra – så si det. Si at du må ha litt egentid, et varmt bad eller lignende for nå er det slik at fibromyalgien er på et høypunkt. Familie og venner må kjenne sykdommen din og hva som gjør den verre. Ved slik kunnskap så kan de være en del av løsningen når du trenger hjelp.

 

7. Lær Deg å si NEI

stresshodepine

Fibromyalgi blir ofte kalt den ‘usynlige sykdommen’.

Det blir den kalt fordi det kan være vanskelig for de rundt deg å se at du har vondt eller at du lider i stillhet. Her er det kjempeviktig at du selv lærer å sette grenser for deg selv og hva du tåler. Du må lære å si NEI når folk vil ha en stor del av deg på jobb og i hverdagen – selv om det strider mot din behjelpelige personlighet og dine kjerneverdier.

 

Vi oppfordrer alle med denne lidelsen til å melde seg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og Nyheter» – her kan du snakke om situasjonen din og få gode råd av likesinnede.

 

Del Gjerne i Sosiale Medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 Forslag til hvordan du kan bidra i kampen mot fibromyalgi og kroniske smertediagnoser: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på “DEL”-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for kroniske smertediagnoser og fibromyalgi!

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

NESTE SIDE: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

fem bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi

Klikk på bildet eller lenken ovenfor.

 

Egenbehandling: Hva kan jeg gjøre selv mot kroniske smerter?

Egenbehandling bør alltid være en del av kampen mot smertene. Regelmessig selvmassasje (f.eks. med triggerpunktballer) og jevnlig uttøyning av stramme muskler kan bidra til å redusere smerter i hverdagen.

 

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

Klikk på bildet for å lære mer om denne kjølesprayen.

 

Les også: – Q10 kan Redusere Fibromyalgihodepine

q10 kan lindre fibromyalgihodepine edited

 

 

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

 

Stilte spørsmål via vår gratis spørretjeneste på Facebook:

– Bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  • Takk! Dette var fint … skulle nok ha lært dette for mange år siden . Er operert en gang for karpaltunnelsyndrom. Nå er problemet i den andre hånden. Skal prøve disse øvelsene. Tusen takk! ?

  • >