Fibromyalgi og Plantar Fascitt

4.9/5 (50)

Vondt i foten

Fibromyalgi og Plantar Fascitt

Mange med fibromyalgi rammes også av plantar fascitt. I denne artikkelen ser vi nærmere på sammenhengen mellom fibromyalgi og plantar fascitt.

Plantar fasciaen er seneplaten under foten. Hvis det oppstår feilfunksjon, skade eller inflammasjon i denne kalles det for plantar fascitt. Dette er en tilstand som kan gi smerter under fotbladet og inn mot framsiden av hælen. Her vil vi blant annet gå gjennom hvordan smertesensitivt bindevev (fascia) kan være direkte knyttet til fibromyalgi.

 

Godt tips: Helt nederst i artikkelen kan du se en video med treningsøvelser mot plantar fascitt. Vi gir også tips om egentiltak (slik som plantar fascitt kompresjonssokker)

 

I Denne Artikkelen vil du Lære mer om:

 • Hva er Plantar Fascitt?

 • Smertesensitiv Fascia og Fibromyalgi

 • Sammenhengen mellom Fibromyalgi og Plantar Fascittt

 • Egentiltak mot Plantar Fascitt

 • Øvelser og Trening mot Plantar Fascitt (inkluderer VIDEO)

 

Hva er Plantar Fascitt?

plantar fascitt

I oversiktsbildet ovenfor (Kilde: Mayo Foundation) kan vi se hvordan plantar fasciaen strekker seg fra framfoten og festet inn mot hælbenet. Plantar fascitt, eller plantar fasciose, oppstår når vi får en skadevevsmekanisme i festet i framkant av hælbenet. Denne tilstanden kan ramme alle i alle aldre, men har en tendens til å særlig forekomme i de som belaster føttene mye.

 

Plantar fasciaen har nemlig som hovedoppgave å dempe støtbelastning når vi går. Hvis denne blir skadet, og det ikke gjøres aktive tiltak, så kan man bli gående med plantar fascitt veldig, veldig lenge. Noen blir til og med gående i kroniske onde sirkler hvor skaden gjenoppstår gang på gang. Andre langvarige tilfeller kan vedvare i 1-2 år. Nettopp derfor er det utrolig viktig med intervensjoner, inkludert egentrening (tøying og styrkeøvelser som vist i videoen nedenfor) og egentiltak – slik som disse plantarfascitt-kompresjonssokkene som øker blodsirkulasjonen inn mot det skadde området (lenken åpner i et nytt vindu).

 

Smertesensitiv Fascia og Fibromyalgi

Studier har dokumentert økt smertesensitivitet i bindevev (fascia) hos de rammet av fibromyalgi (1). Det foreligger dokumentasjon, som vist til ovenfor, at det er en sammenheng mellom feilfunksjon i intramuskulært bindevev og økte smerter hos de med fibromyalgi. Dette kan altså være med på å forklare den økte forekomsten av:

 • Medial Epikondylitt (Golfalbue)

 • Lateral Epikondylitt (Tennisalbue)

 • Plantar Fascitt

Det kan altså skyldes en dysfunksjonell tilhelingsprosess hos de med fibromyalgi – som igjen fører til økt forekomst og vanskeligheter med å bekjempe både skader og betennelser i sener og fascia. Konsekvent kan dette føre til lengre varighet på slike tilstander om man er rammet av fibromyalgi.

Sammenhengen mellom Plantar Fascitt og Fibromyalgi

Vi kan se på tre hovedårsaker til mistenkt økt forekomst av plantar fascitt blant de med fibromyalgi:

 

 • Allodynia

Allodynia er en av de syv kjente smertene ved fibromyalgi. Dette innebærer at berøring og milde smertesignaler, som egentlig ikke burde gjort spesielt vondt, blir feiltolket i hjernen – og dermed kjennes veldig mye vondere ut enn det de egentlig burde vært.

 

 • Redusert Tilheling i Bindevev

Studien vi refererte til tidligere så på hvordan biokjemiske markører har indikert svekkede reparasjonsprosesser i senevev og bindevev blant de med fibromyalgi. Hvis tilhelingen går saktere, så vil det også kreves mindre belastning før man får en smertefull skadereaksjon i det påvirkede området.

 

 • Økte Betennelsesreaksjoner

Tidligere forskning har vist at fibromyalgi er lenket til sterkere betennelsesreaksjoner i kroppen. Fibromyalgi er en bløtvevsrevmatisk diagnose. Plantar fascitt, altså betennelse i seneplaten under foten, ser altså ut til å være direkte lenket til både redusert tilheling og betennelsereaksjoner. Nettopp derfor er det ekstra viktig med økt blodsirkulasjon til føttene og beina for de rammet av bløtvevsrevmatisme. Kompresjonstøy, slik som plantar fascitt kompresjonssokker, kan derfor spille en viktig rolle for å bekjempe plantar fascitt i denne pasientgruppen.

 

Egentiltak mot Plantar Fascitt

Vi har nevnt hvordan økte betennelsesreaksjoner og redusert tilheling kan være en del av sammenhengen mellom plantar fascitt og fibromyalgi. Denne kombinasjon av negative faktorer bidrar til at det danner seg mer skadevev i senefestet i framkant av hælbenet. Dessverre er det også slik at fotbladet ikke er et område som har noe særlig god blodsirkulasjon fra før av. Det er denne sirkulasjonen som bringer næringsstoffer, slik som elastin og kollagen, til området for reparasjon og vedlikehold.

 

Enkle egentiltak man selv kan gjøre for å øke blodsirkulasjonen er:

 • Daglige øvelser (se video nedenfor)

 

Behandling av Plantar Fascitt

Det er viktig med helhetlig utredning og behandling av plantar fascitt. For eksempel kan ankelstivhet (redusert bevegelighet i ankelleddet) bidra til økt belastning i fotmekanikken – og dermed være en faktor som overbelaster fotbladets seneplate. I et slik tilfelle vil det også være viktig med leddmobilisering av ankel og fotledd for å bidra til riktig belastning. Av gullstandard i behandling av plantar fascitt finner vi dòg trykkbølgebehandling. Dette er behandlingsformen med best dokumentert virkning mot plantar fascitt. Ofte kombineres behandlingen med leddmobilisering av hofter og rygg hvis det oppdages feilfunksjon i disse også. Andre tiltak kan inkludere muskulært arbeid rettet særlig mot leggmuskulaturen.

 

Er du Plaget med Langvarig Plantar Fascitt?

Vi hjelper deg gjerne med utredning og behandling ved en av våre tilknyttede klinikker.

 

Øvelser og Trening mot Plantar Fascitt

Treningsprogram mot plantar fascitt tar sikte på å styrke fotbladet og ankelen, samtidig som det tøyer og gjør seneplaten mer fleksibel. Tilpassede hjemmeøvelser kan skrives ut av din fysioterapeut, kiropraktor eller andre relevante helsespesialister.

 

I videoen nedenfor kan du se et treningsprogram med 6 øvelser mot plantar fascitt. Prøv deg litt fram – og tilpass utifra din egen sykdomshistorikk og dagsform. Det er dòg viktig å huske på at det tar tid å restrukturere skadevevet under foten – og at du må forberede deg på å gjøre disse øvelsene minst 3-4 ganger i uken over flere måneder for å merke bedring. Kjedelig, men det er slik det er med plantar fascitt. Kontakt oss gjerne i kommentarfeltet nedenfor artikkelen eller på Youtube-kanalen vår hvis du har spørsmål som du føler at vi kan hjelpe deg med.

 

VIDEO: 6 Øvelser mot Plantar Fascitt

Bli en del av familien! Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal (trykk her).

 

Kilder og Referanser:

1. Liptan et al. Fascia: A missing link in our understanding of the pathology of fibromyalgia. J Bodyw Mov Ther . 2010 Jan;14(1):3-12. doi: 10.1016/j.jbmt.2009.08.003.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering