Fibromyalgi og plantar fascitt

4.9/5 (51)

Sist oppdatert 22/05/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Vondt i foten

Fibromyalgi og plantar fascitt

Mange med fibromyalgi rammes også av plantar fascitt. I denne artikkelen ser vi nærmere på sammenhengen mellom fibromyalgi og plantar fascitt.

Plantar fasciaen er seneplaten under foten. Hvis det oppstår feilfunksjon, skade eller inflammasjon i denne kalles det for plantar fascitt. Dette er en tilstand som kan gi smerter under fotbladet og inn mot framsiden av hælen. Her vil vi blant annet gå gjennom hvordan smertesensitivt bindevev (fascia) kan være direkte knyttet til fibromyalgi.

“Artikkelen er skrevet og kvalitetssjekket av offentlig autorisert helsepersonell. Dette inkluderer både fysioterapeuter og kiropraktorer ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse (se klinikkoversikt her). Vi tilråder alltid å få utredet smerter hos kyndig helsepersonell.”

Tips: Lenger ned i guiden får du gode råd om hældempere, bruk av fotmassasjerulle og kompresjonssokker. Lenker til produktanbefaler åpner i nytt leservindu. Vi går også gjennom et spesifikt treningsprogram (med video).

I denne artikkelen vil du lære dette om plantar fascitt:

 1. Hva er plantar fascitt?

 2. Smertesensitiv fascia og fibromyalgi

 3. Sammenhengen mellom fibromyalgi og plantar fascitt

 4. Egentiltak mot plantar fascitt

 5. Behandling av plantar fascitt

 6. Øvelser og trening mot plantar fascitt (inkluderer VIDEO)

1. Hva er plantar fascitt?

plantar fascitt

I oversiktsbildet ovenfor (Kilde: Mayo Foundation) kan vi se hvordan plantar fasciaen strekker seg fra framfoten og festet inn mot hælbenet. Plantar fascitt, eller plantar fasciose, oppstår når vi får en skadevevsmekanisme i festet i framkant av hælbenet. Denne tilstanden kan ramme alle i alle aldre, men har en tendens til å særlig forekomme i de som belaster føttene mye. Diagnosen gir smerter i hælen og under foten. Vi har tidligere skrevet en grundig artikkel om årsakene til plantar fascitt.

– Skal normalt sett gi støtdemping

Plantar fasciaen har nemlig som hovedoppgave å dempe støtbelastning når vi går. Hvis denne blir skadet, og det ikke gjøres aktive tiltak, så kan man bli gående med plantar fascitt veldig, veldig lenge. Noen blir til og med gående i kroniske onde sirkler hvor skaden gjenoppstår gang på gang. Andre langvarige tilfeller kan vedvare i 1-2 år. Nettopp derfor er det utrolig viktig med intervensjoner, inkludert egentrening (tøying og styrkeøvelser som vist i videoen nedenfor) og egentiltak – slik som disse plantarfascitt-kompresjonssokkene som øker blodsirkulasjonen inn mot det skadde området (lenken åpner i et nytt vindu).

2. Smertesensitiv fascia og fibromyalgi

Studier har dokumentert økt smertesensitivitet i bindevev (fascia) hos de rammet av fibromyalgi (1). Det foreligger dokumentasjon, som vist til ovenfor, at det er en sammenheng mellom feilfunksjon i intramuskulært bindevev og økte smerter hos de med fibromyalgi. Dette kan altså være med på å forklare den økte forekomsten av:

 • Medial epikondylitt (golfalbue)

 • Lateral epikondylitt (tennisalbue)

 • Plantar fascitt

Det kan altså skyldes en dysfunksjonell tilhelingsprosess hos de med fibromyalgi – som igjen fører til økt forekomst og vanskeligheter med å bekjempe både skader og betennelser i sener og fascia. Konsekvent kan dette føre til lengre varighet på slike tilstander om man er rammet av fibromyalgi.

3. Sammenhengen mellom plantar fascitt og fibromyalgi

Vi kan se på tre hovedårsaker til mistenkt økt forekomst av plantar fascitt blant de med fibromyalgi.

1. Allodynia

Allodynia er en av de syv kjente smertene ved fibromyalgi. Dette innebærer at berøring og milde smertesignaler, som egentlig ikke burde gjort spesielt vondt, blir feiltolket i hjernen – og dermed kjennes veldig mye vondere ut enn det de egentlig burde vært. Dette kan også være en av årsakene til økt forekomst av leggkrampe blant fibromyalgipasienter.

2. Redusert tilheling i bindevev

Studien vi refererte til tidligere så på hvordan biokjemiske markører har indikert svekkede reparasjonsprosesser i senevev og bindevev blant de med fibromyalgi. Hvis tilhelingen går saktere vil det også kreves mindre belastning før man får en smertefull skadereaksjon i det påvirkede området. Derfor anbefales gjerne hældempere ved mer langdryge versjoner av plantar fascitt. De gir bedre beskyttelse og lar dermed hælen få mer «arbeidsro» til skadetilheling.

Vår anbefaling: Hældempere (1 par, silikongel)

Økt beskyttelse og støtdemping fører til mindre belastning på hælen. Dette kan bidra til å unngå overbelastning, og kan også gi området en sårt tiltrengt pause, slik at den får fokusert på skadetilheling. De er laget av komfortabel silikongele som gir god støtdemping. Trykk på bildet eller her for å lese mer om dem.

3. Økte betennelsesreaksjoner

Tidligere forskning har vist at fibromyalgi er lenket til sterkere betennelsesreaksjoner i kroppen. Fibromyalgi er en bløtvevsrevmatisk diagnose. Plantar fascitt, altså betennelse i seneplaten under foten, ser altså ut til å være direkte lenket til både redusert tilheling og betennelsereaksjoner. Nettopp derfor er det ekstra viktig med økt blodsirkulasjon til føttene og beina for de rammet av bløtvevsrevmatisme. Kompresjonstøy, slik som plantar fascitt kompresjonssokker, kan derfor spille en viktig rolle for å bekjempe plantar fascitt i denne pasientgruppen.

4. Egentiltak mot plantar fascitt

To av de viktigste formålene med egentiltak og selvhjelpsteknikker mot plantar fascitt inkluderer:

 1. Beskyttelse av hælen
 2. Stimulere økt sirkulasjon

1. Beskyttelse av hælen

Den vanligste anbefalingen for å beskytte hælen og gi bedre støtdemping, innebærer bruk av hældempere. Disse er laget av silikongele som gjør det mykere for hælen når du går og står.

2. Tiltak for bedre blodsirkulasjon

Vi har nevnt hvordan økte betennelsesreaksjoner og redusert tilheling kan være en del av sammenhengen mellom plantar fascitt og fibromyalgi. Denne kombinasjon av negative faktorer bidrar til at det danner seg mer skadevev i senefestet i framkant av hælbenet. Dessverre er det også slik at fotbladet ikke er et område som har noe særlig god blodsirkulasjon fra før av. Det er denne sirkulasjonen som bringer næringsstoffer, slik som elastin og kollagen, til området for reparasjon og vedlikehold.

– Enkle selvhjelpsteknikker som gir bedre sirkulasjon

Det er primært sett to egentiltak som bidrar til mer sirkulasjon i foten og hælen:

 1. Rulle på fotmassasjerulle
 2. Daglig bruk av plantar fascitt kompresjonssokker

Vår anbefaling: Terapeutisk utformet fotmassasjerulle

Å rulle på en fotmassasjerulle vil stimulere og løse opp i anspente fotbladsmuskler. I tillegg til å gjøre dem mindre anspente vil egenmassasjen også bidra til forbedret sirkulasjon i området – som kan være gunstig mot plantar fascitt. Trykk på bildet eller her for å lese mer om den.

Anbefaling: Plantar fascitt kompresjonssokker

Kompresjonssokker har som hovedformål å gi økt stabilitet til foten, samtidig som at de stimulerer økt væskedrenasje og gir bedre blodsirkulasjon. Ovenfor ser du vårt anbefalte par mot plantar fascitt. Trykk her for å lese mer om dem.

For mer alvorlige og langvarige tilfeller av plantar fascitt kan også bruk av nattskinne-støvel (som strekker legg og fotbladsmusklene når du sover) være aktuelt.

 5. Behandling av plantar fascitt

Det er viktig med helhetlig utredning og behandling av plantar fascitt. For eksempel kan ankelstivhet (redusert bevegelighet i ankelleddet) bidra til økt belastning i fotmekanikken – og dermed være en faktor som overbelaster fotbladets seneplate. I et slik tilfelle vil det også være viktig med leddmobilisering av ankel og fotledd for å bidra til riktig belastning.

– Trykkbølgebehandling bryter ned skadevev

Av gullstandard i behandling av plantar fascitt finner vi dòg trykkbølgebehandling. Dette er behandlingsformen med best dokumentert virkning mot plantar fascitt. Også langvarige utgaver. Ofte kombineres behandlingen med leddmobilisering av hofter og rygg hvis det oppdages feilfunksjon i disse også. Andre tiltak kan inkludere muskulært arbeid rettet særlig mot leggmuskulaturen.

6. Øvelser og trening mot plantar fascitt

Treningsprogram mot plantar fascitt tar sikte på å styrke fotbladet og ankelen, samtidig som det tøyer og gjør seneplaten mer fleksibel. Tilpassede rehabiliteringsøvelser kan utarbeids av din fysioterapeut, kiropraktor eller andre relevante helsespesialister.

– Husk å tilpasse i henhold til egen sykdomshistorie

I videoen nedenfor kan du se et treningsprogram med 6 øvelser mot plantar fascitt. Prøv deg litt fram – og tilpass utifra din egen sykdomshistorikk og dagsform. Det er dòg viktig å huske på at det tar tid å restrukturere skadevevet under foten – og at du må forberede deg på å gjøre disse øvelsene minst 3-4 ganger i uken over flere måneder for å merke bedring. Kjedelig, men det er slik det er med plantar fascitt. Kontakt oss gjerne i kommentarfeltet nedenfor artikkelen eller på Youtube-kanalen vår hvis du har spørsmål som du føler at vi kan hjelpe deg med.

VIDEO: 6 Øvelser mot plantar fascitt

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram seks anbefalte øvelser mot plantar fascitt.

Bli en del av familien! Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal (trykk her).

Kilder og referanser

1. Liptan et al. Fascia: A missing link in our understanding of the pathology of fibromyalgia. J Bodyw Mov Ther . 2010 Jan;14(1):3-12. doi: 10.1016/j.jbmt.2009.08.003.

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne behandling

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være i eliten innenfor utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Akershus (Råholt og Eidsvoll Sundet). Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller lurer på noe.

 

Artikkel: Fibromyalgi og plantar fascitt

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering