Fibromyalgi og tarm: Disse funnene kan være medvirkende årsak

4.8/5 (74)

Sist oppdatert 22/05/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Fibromyalgi og tarm: Disse funnene kan være medvirkende årsak

Denne guiden omhandler fibromyalgi og tarm. Her tar vi for oss hvordan visse funn i tarmfloraen ser ut til å påvirke fibromyalgi.

En større forskningsstudie har oppdaget spesifikke endringer i tarmfloraen hos kvinner med fibromyalgi – sammenlignet med de som ikke er rammet. Mange med fibromyalgi vil kjenne seg igjen i at magen kan være veldig kranglete til tider. Noe som også gjenspeiles i faktumet at denne pasientgruppen er mer rammet av IBS (irritabelt tarmsyndrom). Merk deg at studien ble gjort blant kvinner med fibromyalgi – ikke menn. Det kan også være verdt å kjenne til disse 7 symptomene som er karakteristiske ved fibromyalgi hos kvinner.

– 19 ulike tarmflorabakterier ga svar og indikasjoner

Kanadiske forskere ved McGill Universitetet har identifisert hele 19 ulike tarmflorabakterier som skilte seg ut hos de med fibromyalgi – og publisert disse i det medisinske tidsskriftet Pain.¹ En av hovedforskerne bak studien uttalte også at man så en klar sammenheng mellom styrken av symptomene og en økning eller mangel på visse av tarmflorabakteriene. Forskerne understreker dòg at det er for tidlig å se om dette er en av årsakene til fibromyalgi eller mer en reaksjon på selve sykdommen. Men de håper at oppfølgingsstudier vil kunne gi ytterligere svar på dette.

Fibromyalgi og tarmen

Fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom som kan gi smerter i hele kroppen – i kombinasjon med angst, søvnproblemer og irritabel tarm. Mage og tarmproblemer er betydelig vanligere i denne pasientgruppen sammenlignet med den ordinære befolkningen. Noe som har gitt en tydelig indikasjon på at det er en sammenheng mellom fibromyalgi og tarmen.

– Hvor stor rolle spiller tarmfloraen?

Hvis det skulle vise seg at tarmfloraen spiller en sentral rolle i å promotere eller til og med forårsake fibromyalgi, så vil en slik oppdagelse kunne føre til at man kan stille diagnosen betydelig tidligere – og, mest sannsynlig, utvikle nye behandlingsmetoder.

Tarmfloraen din

Inne i tarmene dine så befinner det seg et omfattende og komplekst økosystem. Dette består av en stor variasjon av bakterier, virus, candida og andre mikroskopiske organismer som hjelper deg med å drifte fordøyelse og opptak av næring. Man vet at en funksjonell tarmflora spiller en sentral rolle i å opprettholde en god helse – som bekreftet i en rekke forskningsstudier. Så hva skjer når tarmfloraen ikke spiller på lag? Vel, forskerne tror at mange av svarene på fibromyalgi kan ligge i den endrede tarmatferden som vi skriver om i denne artikkelen. Det er godt dokumentert, blant annet i systematiske oversiktsstudier, at pasienter med fibromyalgi har høyere risiko for å bli rammet av irritabel tarm.²

Studien: 87% treffsikkerhet

Deltagerne i forskningsstudien var delt opp i de som hadde blitt diagnostisert med fibromyalgi versus en kontrollgruppe. Alle ga fysiske testprøver i form av urinprøver, avføringsprøver og spytt – i tillegg til å gå gjennom en grundig historietagning. Deretter gikk forskerne gjennom de kliniske dataen fra prøvene og sammenlignet disse med den friske kontrollgruppen.

– Avanserte datamodeller og kunstig intelligens

Resultatene var særdeles interessante. Det viste seg nemlig at ved å gå gjennom de store mengdene med informasjon og benytte avanserte datamodeller, blant annet med kunstig intelligens, så kunne testen anslå hvem som hadde fibromyalgi med en treffsikkerhet på 87% – noe som er utrolig spennende. Kan dette være starten på en effektiv utredning for fibromyalgi? Det håper vi.

– Funnene gir svar, men også spørsmål

Studien viste til en klar sammenheng mellom symptomer på fibromyalgi og økning i eller mangel på visse tarmflorabakterier. Desto større unormal ratio – desto kraftigere ble symptomene. Dette inkluderte blant annet:

  • Kognitive Symptomer
  • Smerteintensitet
  • Smerteområder
  • Søvnproblemer
  • Utmattelse

Forskerne understreker at det vil kreves større og flere studier for å kunne konkludere med 100% sikkerhet. men dette virker hvert fall som en veldig god indikasjon på at de er inne på noe viktig  innenfor diagnostisering av fibromyalgi. Vi har tidligere også skrevet om hvordan studier har dokumentert økt forekomst av betennelsesreaksjoner i hjernen hos fibromyalgipasienter. Det er også interessant å merke seg at personer med fibromyalgi oftere er rammet av plantar fascitt (som er en skade- og betennelsesreaksjon i bindevevsplaten under hælen).

Fibromyalgi og mat som demper betennelse

I lys av tarmfloraens viktige funksjon ovenfor fibromyalgi, så er det ekstra viktig at man har et godt, betennelsesdempende kosthold. Dette innebærer også at man reduserer inntaket av betennelsesskapende mat, slik som sukker og alkohol. Vi har tidligere skrevet om hvordan et anti-inflammatorisk kosthold med lettere fordøyelige matvarer (low-FODMAP) kan være fordelaktig for fibromyalgipasienter (fibromyalgidietten). I tillegg ser også gluten ut til å kunne ha pro-inflammatorisk virkning for mange i denne pasientgruppen.

Fibromyalgi, betennelse og trening

Å trene regelmessig med fibromyalgi kan tidvis virke helt umulig. Men det er viktig å finne de treningsformene som passer for deg selv. Ikke alle kan drive med tunge kjerneøvelser. Kanskje har du for eksempel merket deg at trening i varmtvannsbasseng eller avspenningsøvelser fungerer bedre for deg? Vi er alle forskjellige og vi må huske på å ta hensyn til dette. Tidligere har vi også skrevet om hvordan forskning mener at strikktrening er den beste styrketreningen for fibromyalgipasienter. Lenger ned kan du se hvilke treningsstrikker vi anbefaler. Alle produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.

– Tilpassede øvelser kan utprøves

I videoen nedenfor ser du et treningsprogram for de med fibromyalgi utviklet av kiropraktor Alexander Andorff. Dette er et program med skånsomme øvelser som hjelper deg med å holde i gang essensielle muskler i rygg og kjerne. Det egner seg kanskje ikke for alle, men for majoriteten kan dette være gode øvelser.

Abonner gjerne gratis på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen til familien skal du være.

Vår anbefaling: Prøv skånsomme øvelser med pilatesbånd (150 cm)

Som nevnt tidligere har forskning vist at strikktrening kan være en veldig godt egnet treningsform for personer med fibromyalgi. Dette er noe vi ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse er enige i. Nettopp derfor setter våre fysioterapeuter gjerne sammen tilpassede treningsprogrammer med strikk (både pilatesbånd og minibånd) for våre pasienter med fibromyalgi. Du kan lese mer om dette anbefalte pilatesbåndet her.

Tips: Minibånd for hofter og bekken

Et pilatesbånd er best egnet til trening av skuldre og overkroppen. For strikktrening rettet mot nedre del av kroppen, inkludert knær, bekken og hofter, så anbefaler vi bruk av minibånd (som vist ovenfor). Her kan du lese mer om vår anbefaling.

Oppsummering: Fibromyalgi og tarm

Det er som sagt godt dokumentert at fibromyalgipasienter har høyere forekomst av irritabelt tarmsyndrom (IBS).² Derfor er det også svært interessant å høre om forskningsstudier som viser til spesifikke funn i tarmfloraen hos denne pasientgruppen. Slike funn som dette viser også hvor viktig det er med helhetlig behandling ved fibromyalgi, som inkluderer fysikalsk behandling, rehabiliteringsøvelser, avspenningsteknikker og riktig kosthold.

Helhetlig behandling av fibromyalgi

Fibromyalgi er et kronisk og komplisert smertesyndrom. Derfor er det ikke overraskende at mange med slike smerter bruker for mye smertestillende medikamenter. For å få best mulig symptomlindring for denne pasientgruppen er det viktig å ikke bare «maskere smertene», men også gjøre noe med årsakene bak dem. Blant annet vet vi at det er viktig å redusere smertesignalene og løse opp i smertesensitivt bløtvev for funksjonell forbedring og smertelindring. Her kan fysioterapeut eller kiropraktor blant annet hjelpe til med massasjeteknikker, strekkteknikker (inkludert traksjonsbehandling), laserterapi og intramuskulær akupunktur (tørrnåling). Ved våre avdelinger ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilpasser vi hvilke behandlingsmetoder som brukes individuelt. Dette kan inkludere:

  • Laserterapi
  • Leddmobilisering
  • Massasje
  • Triggerpunktbehandling (tilpasset trykk)
  • Tørrnåling

For å nevne bare noen av behandlingsmodalitetene vi bruker. Du kan se en fullstendig oversikt over våre klinikker her. I tillegg til aktive behandlingsteknikker vil pasienten også få spesifikke rehabiliteringsøvelser tilpasset funksjonelle funn. Hvis ønskelig har vi også klinikere som tilbyr hjelp med kostholdsveiledning.

Aktiv selvhjelp mot fibromyalgi og kroniske smerter

Fibromyalgi er, som du vet, et veldig komplisert smertesyndrom – og, karakteristisk sett, gir det vidstrakte smerter i forskjellige deler av kroppen. Men, grunnet høyt innhold av nerver og smertereseptorer, er nakken og skulderbuene ofte et stort problemområde for pasienter med fibromyalgi. Og det er på dette grunnlaget at man gjerne anbefaler avspenning i nakkekøye eller på akupressurmatte. I tillegg til dette kan en cervikal hodepute med minneskum og bekkenliggepute være fordelaktige for bedre søvnkvalitet. Produktanbefalingene våre åpner i et nytt leservindu.

Vår anbefaling: Avspenning i nakkekøye

En nakkekøye kombineres gjerne med avspenning og/eller pusteteknikker. Så lite som 10 minutter daglig kan ha en signifikant, positiv effekt. Dette kan redusere stressnivået i kroppen, som igjen kan være gunstig i kampen mot betennelser og smerter. Her kan du lese mer om vår anbefaling.

Tips: Sov med en ergonomisk hodepute med bambus-minneskum

Studier har vist til at hodeputer med moderne minneskum kan gi bedre søvnkvalitet og redusere pusteforstyrrelser, samt føre til mindre søvnapnè.³ Dette skyldes at slike hodeputer gir en bedre og mer ergonomisk stilling på nakken når man sover. Les mer om vår produktanbefaling her (inkluderer flere varianter).

Bli med oss i kampen for å få opp øynene for usynlig sykdom

Forbedret allmenn forståelse for fibromyalgi og andre usynlige sykdommer kan gi bedre forståelse, empati og respekt for denne pasientgruppen. Hvis ønskelig kan du melde deg inn i vår støttegruppe her på Facebook: «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» for oppdateringer og spennende artikler. Alt engasjement rundt kunnskapsformidling settes også utrolig stor pris på. Hver deling og like i sosiale medier er med på å spre forståelsen for kroniske smerter og usynlig sykdom. Så takk til alle som er med og bidrar – dere utgjør virkelig en stor og betydelig forskjell.

Forskning og kilder: Fibromyalgi og tarm

1. Minerbi et al, 2019. Altered microbiome composition in individuals with fibromyalgia. Pain. 2019 Nov;160(11):2589-2602.

2. Erdrich et al, 2020. A systematic review of the association between fibromyalgia and functional gastrointestinal disorders. Therap Adv Gastroenterol . 2020 Dec 8:13:1756284820977402.

3. Stavrou et al, 2022. Memory Foam Pillow as an Intervention in Obstructive Sleep Apnea Syndrome: A Preliminary Randomized Study. Front Med (Lausanne). 2022 Mar 9:9:842224.

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne behandling

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være i eliten innenfor utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Akershus (Råholt og Eidsvoll Sundet). Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller lurer på noe.

 

Artikkel: Fibromyalgi og tarm

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *