Disse Forskjellene i Tarmen kan Være Årsaken til Fibromyalgi

4.8/5 (72)

Disse Forskjellene i Tarmen kan Være Årsaken til Fibromyalgi

Tarmen kan inneholde viktige indikasjoner på hvorfor man rammes av fibromyalgi.

For første gang har en forskningsstudie oppdaget spesifikke endringer i tarmfloraen hos kvinner med fibromyalgi – sammenlignet med de som ikke er rammet. Mange med fibromyalgi vil kjenne seg igjen i at magen kan være veldig kranglete til tider. Noe som også gjenspeiles i faktumet at denne pasientgruppen er mer rammet av IBS (irritabelt tarmsyndrom).

Nå har kanadiske forskere ved McGill Universitet identifisert hele 19 ulike tarmflorabakterier som skilte seg ut hos de med fibromyalgi – og publisert disse i tidsskriftet Pain. En av hovedforskerne bak studien uttalte også at man så en klar sammenheng mellom styrken av symptomene og en økning eller mangel på visse av tarmflorabakteriene. Han understreker dòg at det er for tidlig å se om dette er årsaken til fibromyalgi – eller mer en reaksjon på selve sykdommen. Men han håper at oppfølgingsstudier vil kunne gi ytterligere svar på dette.

 


Tips for bedre tarmhelse:

Mange av våre over 18000 medlemmer i gruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter» melder om effekt ved visse naturlige tilskudd. Prøv et tilskudd med probiotika (gode tarmbakterier) eller Lectinect Mage. For mange kan nemlig det ha god effekt, og vi vet jo også at tarmhelse er særdeles viktig for hvordan man kjenner seg ellers også – både med tanke på energi, men også humør.

 

Fibromyalgi og Tarmen

Fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom som kan gi smerter i hele kroppen – i kombinasjon med angst, søvnproblemer og irritabel tarm. Mage og tarmproblemer er betydelig vanligere i denne pasientgruppen sammenlignet med den ordinære befolkningen. Noe som har gitt en tydelig indikasjon på at det er en sammenheng mellom fibromyalgi og tarmen.

Hvis det skulle vise seg at tarmfloraen spiller en sentral rolle i å promotere eller til og med forårsake fibromyalgi, så vil en slik oppdagelse kunne føre til at man kan stille diagnosen betydelig tidligere – og, mest sannsynlig, utvikle nye behandlingsmetoder.Tarmfloraen Din

Inne i tarmene dine så befinner det seg et omfattende og komplekst økosystem. Dette består av en stor variasjon av bakterier, virus, candida og andre mikroskopiske organismer som hjelper deg med å drifte fordøyelse og opptak av næring. Man vet at en funksjonell tarmflora spiller en sentral rolle i å opprettholde en god helse – som bekreftet i en rekke forskningsstudier.

Så hva skjer når tarmfloraen ikke spiller på lag? Vel, forskerne tror at mange av svarene på fibromyalgi kan ligge i den endrede tarmatferden som vi skriver om i denne artikkelen.

 

Studien: 87% Treffsikkerhet

Deltagerne i forskningsstudien var delt opp i de som hadde blitt diagnostisert med fibromyalgi versus en kontrollgruppe. Alle ga fysiske testprøver i form av urinprøver, avføringsprøver og spytt – i tillegg til å gå gjennom en grundig historietagning. Deretter gikk forskerne gjennom de kliniske dataen fra prøvene og sammenlignet disse med den friske kontrollgruppen.

Resultatene var særdeles interessante. Det viste seg nemlig at ved å gå gjennom de store mengdene med informasjon og benytte avanserte datamodeller, blant annet med kunstig intelligens, så kunne testen anslå hvem som hadde fibromyalgi med en treffsikkerhet på 87% – noe som er utrolig spennende. Kan dette være starten på en effektiv utredning for fibromyalgi? Det håper vi.

 

Funnene Gir Svar, men Også Spørsmål

Studien viste til en klar sammenheng mellom symptomer på fibromyalgi og økning i eller mangel på visse tarmflorabakterier. Desto større unormal ratio – desto kraftigere ble symptomene. Dette inkluderte blant annet:

  • Kognitive Symptomer
  • Smerteintensitet
  • Smerteområder
  • Søvnproblemer
  • Utmattelse

Forskerne understreker at det vil kreves større og flere studier for å kunne konkludere med 100% sikkerhet – men dette virker hvertfall som en veldig god indikasjon på at de er inne på noe revolusjonerende innen diagnostisering av fibromyalgi.

 

Fibromyalgi, Betennelse og Trening

Vi vet hvor vanskelig det er å trene jevnlig med et kroniske smertesyndrom slik som fibromyalgi. Men det gjør det ikke mindre viktig – og mange studier har vist at tilpassede treningsøvelser kan hjelpe deg med å lindre smerter og dysfunksjon i kroppen din. Du må alltid utvise hensyn til din sykdomshistorie og dagsform.

I videoen nedenfor ser du et treningsprogram for de med bløtvevsrevmatisk fibromyalgi utviklet av kiropraktor Alexander Andorff. Dette er et program med skånsomme øvelser som hjelper deg med å holde i gang essensielle muskler i rygg og kjerne.

Visste du at forskning har vist at tilpasset og skånsom trening også kan fungere betennelsesdempende?

Abonner gjerne gratis på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen i familien skal du være!

 

Fibromyalgi og Mat som Demper Betennelse

I lys av tarmfloraens viktige funksjon ovenfor fibromyalgi, så er det ekstra viktig at man har et godt, betennelsesdempende kosthold. Dette innebærer også at man reduserer inntaket av betennelsesskapende mat – slik som sukker og alkohol. Hvis ønskelig kan du lære mer om fibromyalgidietten i artikkelen nedenfor.

Les også: Alt du Trenger å Vite om Fibromyalgidietten [Stor Kostholdsguide]

 

Helhetlig Behandling av Fibromyalgi

Fibromyalgi medfører en hel kaskade av ulike symptomer og smerter – og vil derfor kreve en helhetlig behandling. Det er selvfølgelig ikke overraskende at de med fibro har høyere bruk av smertedempende medisin – og at de trenger mer oppfølging hos fysioterapeut eller kiropraktor enn de som ikke er rammet.

Mange pasienter benytter seg også av egentiltak og egenbehandling som de synes funker bra for seg selv. For eksempel kompresjonsstøtter og triggerpunktballer, men det finnes også mange andre muligheter og preferanser. Vi anbefaler også at du melder deg inn i din lokale støttegruppe – eventuell blir med i en digital gruppe som den vist nedenfor.

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

  • Tåstrekkere (flere typer av revmatisme kan gi bøyde tær – for eksempel hammertær eller hallux valgus (bøyd storetå) – tåstrekkere kan hjelpe til med å avlaste disse)
  • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
  • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
  • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Fibromyalgi Støttegruppe

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

Del Gjerne for å Støtte de med Revmatisme

Vi ber deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Vi utveksler også gjerne lenkebytte med relevante nettsider (kontakt oss på Facebook hvis du vil utveklse lenke med din hjemmeside). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smertediagnoser.

Kilde: Altered microbiome composition in individuals with fibromyalgia. Pain. 2019.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *