7 Kjente Fibromyalgi Triggere

7 Kjente Fibromyalgi Triggere

4.9/5 (102)

Sist oppdatert 18/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

7 Kjente Fibromyalgi Triggere: Disse kan Forverre Symptomene og Smertene Dine

Fibromyalgi flares er navnet på de periodene hvor smertene dine plutselig blir verre. Disse forverrede periodene startes ofte av såkalte triggere.

Her vil du lære mer om syv mulige årsaker og triggere som kan sette i gang fibromyalgi flares og forverre symptomene dine.

 

– Fibromyalgi er en Komplisert Diagnose

Fibromyalgi kan gå hardt utover hverdagen og livskvaliteten – selv uten flares. Men når en forverret episode setter i gang så kan disse symptomene og smertene nærmest fordobles over natten. Ikke spesielt greit. Nettopp derfor er det viktig at du lærer mer om dine mulige triggere – og ikke minst hva du kan gjøre for å forebygge de. Vi kjemper for at de med andre kroniske smertediagnoser og sykdommer skal få bedre muligheter for behandling og utredning – noe ikke alle er enige med, dessverre. Del artikkelen, lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening av kroniske smerter. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

Denne artikkelen går gjennom syv vanlige triggere og årsaker til at fibromyalgismertene og symptomene dine forverrer segnoen av de vil kanskje overraske deg. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere og få gode tips.

Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

1. Emosjonelt og Fysisk Stress

hodepine og vondt i hodet

Kanskje en av de minst overraskende triggerne og årsakene til forverrede fibromyalgi symptomer. Stress kommer i mange former og fasonger – alt fra emosjonelle utfordringer, psykiske episoder og fysisk stress. Vi vet også at vi med fibromyalgi har et hypersensitivt nervesystem som reagerer ekstra sterkt på slike påkjenninger.

 

Vanlige stressårsaker som kan trigge en fibromyalgi flare-up:

 • Dødsfall i familien
 • Emosjonelle problemer (lav selvtillit, angst og depresjon)
 • Flytting til ny bopel
 • Miste jobben
 • Samlivsbrudd
 • Økonomiske problemer

 

Vi med fibromyalgi har nemlig mer nervestøy (en av årsakene til fibrotåke) enn andre. Dette innebærer at vi har flere elektriske signaler i kroppen og at vi mangler visse dempende mekanismer i hjernen vår. Forskere mener at ved å forstå denne hypersensitiviteten bedre, så kan man kanskje finne en kur. Yoga, tøying og bevegelighetsøvelser kan være en god måte å kvitte seg med psykisk og fysisk stress – gjerne like før man legger seg. I artikkelen nedenfor kan du se et treningsprogram som viser deg fem rolige øvelser.

 

Les mer: – 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

fem bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi

Klikk her for å lese mer om disse bevegelighetsøvelsene – eller se videoen nedenfor (VIDEO).

 

Tips: Avspenningstiltak mot Stressrelatert Forverring

Godt tips: – Bruk Akupressurmatte til Avspenning

Mange av våre pasienter spør oss om måter de selv kan få bedre kontroll over smertesituasjonen sin. Til fibromyalgipasienter vektlegger vi ofte avspenningstiltak – slik som bruk av akupressurmatte (klikk her for å lese mer om den – lenken åpnes i nytt leservindu). Vi anbefaler jevnlig bruk, og gjerne daglig hvis du føler at du har godt utbytte av det. Etterhvert som du blir vant til å bruke matten kan du også øke varigheten på hvor lenge du ligger på den.

 

Andre Anbefalte Egentiltak mot Kroniske og Revmatiske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

 • Tåstrekkere (flere typer av revmatisme kan gi bøyde tær – for eksempel hammertær eller hallux valgus (bøyd storetå) – tåstrekkere kan hjelpe til med å avlaste disse)
 • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
 • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
 • Arnicakrem eller varmebalsam (noen føler at disse kan lindre deler av smertene)

 

VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

Rolige og kontrollerte tøye og bevegelighetsøvelser kan hjelpe deg med å redusere fysisk og psykisk stress i kroppen. I videoen nedenfor kan du se et treningsprogram med fem ulike øvelser som kan hjelpe deg med å redusere stress.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen skal du være!

2. Dårlig Søvn

fotsmerter på natten

Vi med fibromyalgi lider ofte av dårlig søvn og redusert søvnkvalitet. Dette fører blant annet til at vi ofte våkner opp og kjenner oss utmattet i kroppen på morningen. Fibromyalgien forhindrer nemlig dyp søvn og holder oss i lettere søvnstadier (når vi får sove i det hele tatt).

 

Problemet med dette er at søvnen er kroppens måte å bearbeide og dempe psykisk og emosjonelt stress. Når vi sover så tar nemlig hjernen oppvasken og rydder opp i alle opplevelsene vår og emosjonelle inntrykk. Manglende søvnkvalitet går utover denne prosessen – som igjen kan være med på å forverre fibromyalgismertene.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter og sykdommer som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og YouTube-kanal (klikk her) og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”.

 

På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: Fibromyalgi og Smerter på Morningen: Lider du av dårlig søvn?

fibromyalgi og smerter på morningen

Her kan du lese mer om fem vanlige morgensymptomer hos de med fibromyalgi.

3. Værforandringer og Temperatursensitivitet

Det er ingen myte at revmatikere opplever forverrede symptomer når været forandrer seg – det er et faktum som støttes i forskningen(1)Man så særlig at det barometriske trykket (lufttrykket) var utslagsgivende når det kom til å trigge forverret symptomatikk. Mange reagerer også betydelig bedre på sol og varmere vær.

 

Et stabilt klimat er altså bedre for oss med bløtvevsrevmatisme (fibromyalgi). Men i vårt kjære Norge så er det slik at vi har ganske tydelige værsesonger og dermed også store værforandringer til tider – som kan slå negativt ut i form av mer symptomer og fibromyalgismerter.

 

Det meldes ofte særlig om en forverring i nakke og skuldre hos revmatikere ved slike værforandringer. Som blant annet leder til det vi kaller for stressnakkeDu kan lese mer om denne diagnosen i gjesteartikkelen fra Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi i artikkelen nedenfor.

 

Les også: – Dette bør du Vite om Stressnakke

Vondt i nakken

Lenken åpnes i et nytt vindu.

4. Å Gjøre for Mye på Gode Dager

Datanakke - Foto Diatampa

Vi  vet hvordan det er, men allikevel går vi ofte i den samme fellen – nemlig å brenne for mye krutt når vi kjenner oss litt bedre. Alle med kroniske smertediagnoser kan kjenne seg igjen i at det er UTROLIG DEILIG når smertene plutselig forsvinner litt. Men hva gjør vi da? Brenner for mye krutt!

 

Husvask, ærender eller en sosial sammenkomst – vi har en lei tendens til å la den dårlige samvittigheten ta overhånd. «Jeg må bare få vasket huset nå altså» eller «Gunda og Fride vil jo så gjerne treffe meg på kafeen i dag» – så vi kaster oss i det. Problemet er bare at energikapasiteten ofte er kun midlertidig forbedret – og BANG så går vi på en smell.

 

En måte å øke denne energikapasiteten kan være ved å spise mer riktig og tilpasset til din egen diagnose. ‘Fibromyalgidietten’ følger nasjonale kostråd og retningslinjer. I artikkelen nedenfor kan du lese mer om den.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.

 

5. Menstruasjonssyklusen og Hormonelle Forandringer

vondt i magen

Hormonelle forandringer er også ofte sterkt knyttet opp mot en forverring i fibromyalgismerter og symptomer. Man er ikke helt sikker på hvorfor dette er ekstra ille for de med bløtvevsrevmatisme – men man lenker det til hypersensitivitet i kroppens nervesystem.

Man kan også oppleve forverring ved hormonelle forandringer – som sett ved:

 • Graviditet
 • Overgangsalderen
 • Puberteten

Visse forskningsstudier har også notert seg at vi med fibromyalgi ofte har lavere forekomst av hormonene dopamin og serotonin. Man kan altså se at hormoner spiller en hittils relativt ukjent rolle i bløtvevsrevmatisme som det bør forskes mer på.

 

Det å kjenne til naturlige betennelsesdempende tiltak kan virkelig være til hjelp for revmatikere. Nedenfor kan du lese mer om åtte naturlige betennelsesdempende tiltak.

Les også: – 8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatisme

6. Sykdom og Fibromyalgi

kvinne med krystallsyke og svimmelhet

Sykdom, slik som vanlig forkjølelse og influensa, kan medføre forverring i fibromyalgismertene dine. Dette skyldes at hos bløtvevsrevmatikere så jobber kroppen og hjernen konstant med å regulere og kontrollere smertesignalene – og at ekstraoppgaver, slik som et influensavirus, kan føre til en overbelastning.

 

Når vi har en annen sykdom i kroppen – i tillegg til bløtvevsrevmatismen – så må kroppen delegere ut oppgavene sine. Dermed blir det mindre ressurser til å hjelpe med å holde fibromyalgien delvis i sjakk, og plutselig så kjenner vi at symptomene og smertene melder sin (forverrede) ankomst.

 

Vi med fibromyalgi er veldig godt kjent med den klassiske influensaverkingen i kroppens muskler, ledd og bløtvev – vi lever tross alt med den hver eneste dag. Men så var det dette med at flere tilstander kan legge seg oppå hverandre og forsterke hverandre. Nettopp slik er det når bløtvevsrevmatikere får influensa.

 

Les også: De 7 Typene av Fibromyalgismerter [Stor Guide til de ulike Smertetypene]

de syv typene av fibromyalgismerter

Høyreklikk og «åpne i nytt vindu» hvis du vil fortsette å lese denne artikkelen etterpå.

7. Skader, Traumer og Operasjoner

Hopperkne og knesmerter

Fibromyalgi medfører hypersensitivitet i bløtvev og nervesystemet. Nettopp derfor kan en ekstern skade (overtråkk, vridning i kneet) eller en operasjon (for eksempel skulderartroskopi eller hofteprotese) føre til en forverring av symptomatikken din. Man kan sammenligne det med en overreaksjon fra kroppen sin side som trigger smertene.

 

Hypersensitivitet medfører altså manglende regulering av smertesignaler og sensoriske inntrykk i hjernen vår. Dermed kan et større inngrep, som en hofteoperasjon, føre til at smertesignalene skyter i taket grunnet skadevevet som dannes ved en slik kirurgisk operasjon.

 

Dette innebærer altså at i tillegg til å restituere etter en tung operasjon, så vi også ta hensyn til at dette kan trigge en større akutt forverring av fibromyalgismertene våre. Ikke kjekt! Fysikalsk behandling og spesifikk opptrening er sentralt for å redusere sjansen for slike smerteanfall etter en operasjon.

 

Les også: 7 Måter LDN kan Hjelpe mot Fibromyalgi

7 måter ldn kan hjelpe mot fibromyalgi

Ønsker du mer informasjon? Bli med i denne gruppen og del informasjonen videre!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Følg oss på YouTube for Gratis Helsekunnskap og Øvelser

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår (klikk her) – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot kroniske smerter. Dersom dette er noe du også brenner for, så håper vi at du velger å bli med i familien vår i sosiale medier og å dele artikkelen videre.

Del Gjerne i Sosiale Medier for Økt Forståelse for Kroniske Smerter

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg(lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smertediagnoser.

Forslag til hvordan du kan bidra i kampen mot kroniske smerter: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi.

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen eller hjemmesiden din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig) og YouTube-kanalen vår (klikk her for flere gratis videoer!)

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

 

Spørsmål? Eller vil du bestille en time hos en av våre tilknyttede klinikker?

Vi tilbyr moderne utredning, behandling og rehabiliteringstrening av kroniske smerter.

Kontakt oss gjerne via en av våre spesialiserte klinikker (klinikkoversikten åpnes i et nytt vindu) eller på vår Facebook-side (Vondtklinikkene – Helse og Trening) hvis du har noen spørsmål. For timebestilling har vi døgnåpen online booking ved de ulike klinikkene slik at du kan finne konsultasjonstiden som passer best for seg selv. Du kan også gjerne ringe oss innenfor klinikkens åpningstider. Vi har tverrfaglige avdelinger i Oslo (inkludert Lambertseter) og Viken (Råholt og Eidsvoll). Våre dyktige behandlere ser fram imot til å høre fra deg.

 

NESTE SIDE: – Fibromyalgi og Smerter på Morningen [Dette bør du Vite]

fibromyalgi og smerter på morningen

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Anbefalt egenhjelp mot denne diagnosen

Kompresjonstøy (for eksempel kompresjonssokker som bidrar til økt blodsirkulasjon til såre muskler)

Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar
 1. Trinie says:

  Hvordan lagrer jeg denne artikkelen slik at jeg kan printe den ut og legge den i permen min, jeg glemmer så fort og papir kopi av viktig info er til stor hjelp for meg.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *