Fibromyalgi og gluten: Kan glutenholdig mat gi mer betennelse i kroppen?

4.7/5 (30)

Sist oppdatert 22/05/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

fibromyalgi og gluten

Fibromyalgi og gluten

Mange med fibromyalgi merker at de reagerer på gluten. Blant annet føler mange at gluten fører til forverrede smerter og symptomer. Her tar vi for oss hvorfor.

Har du reagert på at du føler deg verre hvis du har fått i deg for mye glutenholdig bakst og brød? Da er du ikke alene!

– Påvirker det oss mer enn vi tror?

Faktisk går flere forskningsstudier så langt som å konkludere med at glutensensitivitet er en medvirkende faktor til fibromyalgi og flere andre former av usynlig sykdom.¹ Basert på slik forskning, er det også mange som anbefaler at man forsøker å kutte ut gluten hvis man er rammet av fibromyalgi. I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan de med fibromyalgi kan påvirkes av gluten – og det er nok slik at mye av informasjonen vil overraske deg.

Hvordan påvirker gluten fibromyalgi?

Gluten er et protein som vi finner hovedsakelig i hvete, bygg og rug. Gluten har egenskaper som aktiverer hormoner lenket til sultfølelse, som gjør at man spiser mer og at man utvikler et «søtsug» ovenfor kilder til rask energi (produkter med mye sukker og fett).

– Overreaksjoner i tynntarmen

Når gluten konsumeres av noen som er glutensensitive, så fører dette til en overreaksjon fra kroppen sin side, som igjen kan føre til betennelsesreaksjoner i tynntarmen. Dette er området hvor man tar til seg næring i kroppen, så det at dette området blir utsatt fører til irritasjon og mindre opptak av næringsstoffer. Som igjen fører til mindre energi, følelse av at magen er hoven, samt irriterte tarmer.

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Akershus (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening av kroniske smerter. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.Lekkasje i tynntarmsveggen

Flere forskere refererer også til «lekkasje i tarmen»(2), hvor de beskriver hvordan betennelsesreaksjoner i tynntarmen kan føre til skader på den innvendige veggen. De mener også at dette kan føre til at visse matpartikler bryter gjennom de skadde veggene, og dermed forårsaker større autoimmune responser. Autoimmune reaksjoner betyr altså at kroppens eget immunforsvar angriper deler av kroppens egne celler. Som, naturlig nok, ikke er spesielt heldig. Dette kan nemlig føre til betennelsesreaksjoner i kroppen – og dermed forsterke fibromyalgismerter og symptomer.

Symptomer ved betennelse i tarmsystemet

Her er noen vanlige symptomer man ofte kan oppleve ved betennelse i kroppen:

 • Angst og søvnproblemer
 • Fordøyelsesbesvær (inkludert sure oppstøt, forstoppelse og/eller diare)
 • Hodepine
 • Kognitive forstyrrelser (inkludert fibrotåke)
 • Magesmerter
 • Smerter i hele kroppen
 • Utmattelse og fatigue
 • Vanskeligheter med å holde en ideell vekt
 • Økt forekomst av candida- og soppinfeksjoner

Ser du den røde tråden i forbindelse med dette? Kroppen bruker betydelige energimengder på å redusere betennelse i kroppen – og gluten bidrar til å opprettholde betennelsesreaksjonene (hos de med glutensensitivitet og cøliaki). Ved å redusere betennelse i kroppen kan man, hos mange, bidra til å redusere symptomer og smerter.

Betennelsesdempende tiltak

Naturlig nok er det viktig med en gradvis tilnærming når man endrer kostholdet sitt. Det er ingen som forventer at man kutter ut all gluten og sukker på dagen, men heller at man forsøker å gradvis trappe ned. Prøv også å implementere probiotika (gode tarmbakterier) i din daglige kost.

– Anti-inflammatorisk og lettere fordøyd mat (lav-FODMAP) kan gi mindre betennelse

Belønningen vil du få i form av mindre betennelsesreaksjoner og redusert forekomst av symptomer. Men det vil ta tid – det er det dessverre ingen tvil om. Så her må man virkelig dedikere seg selv til forandring, og det er jo noe som kan være veldig vanskelig når hele kroppen verker grunnet fibromyalgi. Mange opplever rett og slett at de ikke har overskudd til å gjøre det.

– Bit for bit

Det er derfor vi ber deg om å ta det stegvis. For eksempel, hvis du spiser kake eller godteri flere ganger i uken, prøv å kutte ned til kun helgene i første omgang. Sett deg delmål og ta det, bokstavelig talt, bit for bit. Hvorfor ikke starte ved å sette deg inn i fibromyalgidietten?

– Avspenning og skånsom trening kan redusere stress og betennelsesreaskjoner

Visste du at tilpasset trening faktisk er betennelsesdempende? Dette er overraskende for mange. Derfor har vi utviklet både bevegelighets- og styrkeprogrammer på vår Youtube-kanal for de med fibromyalgi og revmatisme.

Bevegelighetsøvelser som betennelsesdempende

Forskning har vist at trening og bevegelse har betennelsesdempende effekt mot kronisk betennelse (3). Vi vet også hvor vanskelig det er å få regelmessige treningsrutiner når man har fibromyalgi grunnet flare-ups og dårlige dager.

– Bevegelighet stimulerer sirkulasjon og endorfiner

Derfor har vi, gjennom vår egen kiropraktor Alexander Andorff, laget et program som er skånsomt og tilpasset ovenfor revmatikere. Her ser du fem øvelser som kan gjøres daglig, og som mange opplever at gir symptomlindring i stive ledd og vonde muskler.

Abonner gjerne gratis på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen i familien skal du være!

Fibromyalgi og betennelsesdempende kosthold

Vi har tidligere nevnt hvordan betennelse påvirker og spiller en sentral rolle i fibromyalgi, mange former av usynlig sykdom, samt annen revmatisme. Å vite litt mer om hva man bør og ikke bør spise er derfor utrolig viktig. Vi anbefaler at du leser og lærer mer om fibromyalgidietten i artikkelen vi har lenket til nedenfor.

Les også: Alt du trenger å vite om fibromyalgidietten [Stor kostholdsguide]

fibromyalgidietten2 700px

Helhetlig behandling av fibromyalgi

Fibromyalgi medfører en hel kaskade av ulike symptomer og smerter – og vil derfor kreve en helhetlig behandling. Det er selvfølgelig ikke overraskende at de med fibromyalgi har høyere bruk av smertedempende medisin – og at de trenger mer oppfølging hos fysioterapeut eller kiropraktor enn de som ikke er rammet.

– Ta deg tid til egentid og avspenning

Mange pasienter benytter seg også av egentiltak og egenbehandling som de synes funker bra for seg selv. For eksempel kompresjonsstøtter og triggerpunktballer, men det finnes også mange andre muligheter og preferanser. Vi anbefaler også at du melder deg inn i din lokale støttegruppe – eventuell blir med i en digital gruppe som den vist nedenfor.

Anbefalt egenhjelp ved fibromyalgi

Mange av våre pasienter stiller oss spørsmål om hvordan de selv kan bidra til reduserte smerter i muskler og ledd. Ved fibromyalgi og kroniske smertesyndromer er vi særlig opptatt av tiltak som gir avspenning. Vi anbefaler derfor gjerne trening i varmtvannsbassengyoga og meditasjon, samt daglig bruk av akupressurmatte (triggerpunktmatte)

Vår anbefaling: Avspenning på akupressurmatte (lenken åpnes i nytt vindu)

Dette kan være et glimrende egentiltak for deg som plages med kroniske muskelspenninger. Denne akupressurmatten vi lenker til her kommer også med en egen hodestøtte som gjør det lett å komme til stramme nakkemuskler. Klikk på bildet eller lenken her for å lese mer om den, samt se kjøpsmuligheter. Vi anbefaler en daglig økt på 20 minutter.

Andre egentiltak ved revmatiske og kroniske smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

 • Tåstrekkere (flere typer av revmatisme kan gi bøyde tær – for eksempel hammertær eller hallux valgus (bøyd storetå) – tåstrekkere kan hjelpe til med å avlaste disse)
 • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
 • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
 • Arnicakrem eller varmebalsam (kan bidra til å gi smertelindring)

Fibromyalgi og usynlig sykdom: Støttegruppe

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for nyere oppdateringer rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og usynlig sykdom. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

Hjelp oss med å få øynene opp for usynlig sykdom

Vi ber deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen eller hjemmesiden vår vondt.net). Vi utveksler også gjerne lenkebytte med relevante nettsider (kontakt oss på melding via Facebook hvis du vil utveksle lenke med din hjemmeside eller blogg). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for personer med usynlig sykdom. Om du følger Facebook-siden vår er det også til stor hjelp. Husk også at du kan kontakte oss, eller en av våre klinikkavdelinger, dersom du har noen spørsmål.

Kilde og forskning

1. Isasi et al, 2014. Fibromyalgia and non-celiac gluten sensitivity: a description with remission of fibromyalgia. Rheumatol Int. 2014; 34(11): 1607–1612.

2. Camilleri et al, 2019. Leaky gut: mechanisms, measurement and clinical implications in humans. Gut . 2019 Aug;68(8):1516-1526.

3. Beavers et al, 2010. Effect of exercise training on chronic inflammation. Clin Chim Acta. 2010 Jun 3; 411(0): 785–793.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar
 1. Cathrin says:

  Jeg har MS, psoriasis og artrose. Kjenner meg veldig igjen i mye dere snakker om. Jeg blir veldig værsyk med økte ms symptomer, fatigue og smerter i kroppen. Jeg reagerer også på gluten og får psoriasis, allergiske reaksjoner, elveblest m m når jeg spiser gluten daglig. Ingen utslag på allergiske tester, selv om jeg nyser, har hovne øyne, rødflammet ansikt, elveblest og andre symptomer. Blir derfor ikke hørt av leger. Er visstnok en middelaldrende kvinne som bare klager sier noen.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *