de syv typene av fibromyalgismerter

De 7 Typene av Fibromyalgismerter

4.8/5 (112)

Sist oppdatert 24/03/2021 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

de syv typene av fibromyalgismerter

De 7 Typene av Fibromyalgismerter

Fibromyalgi er en bløtrevmatisk smertediagnose som kan gi grunnlag for flere ulike typer av smerter. Mange er ikke klar over at disse ofte deles inn i forskjellige varianter.  Her er de 7 typene av fibromyalgismerter som du bør kjenne til.

 

Ved fibromyalgi kan mange av disse smertene overlappe og at smertebildet varierer kraftig. Her går vi gjennom de syv kategoriene av fibromyalgismerter slik at du kan lære mer om disse. Hvis en venn eller familiemedlem har fibromyalgi så kan denne artikkelen hjelpe deg med å forstå mer av hvordan denne komplekse diagnosen påvirker dem.

 

Vi kjemper for at de med andre kroniske smertediagnoser og sykdommer skal få bedre muligheter for behandling og utredning – noe ikke alle er enige med, dessverre. Lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en forbedret hverdag for tusenvis av mennesker.

 

Denne artikkelen vil gå gjennom syv typer av fibromyalgismerter – noen av de vil sikkert overraske deg. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere og få gode tips.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

 

1. Hyperalgesia

Hyperalgesia er det medisinske uttrykket for å definere den økte smerten man kjenner når man har fibromyalgi. ‘Hyper’ betyr mer enn normalt og «algesia» er ensbetydende med smerte.

 

Forskning har vist at visse hjernedeler hos de med fibromyalgi tolker smertesignaler annerledes – og at disse signalene blir tolket med et mye ‘høyere volum’. Altså at smertesignalene blir feiltolket og kraftig forsterket.

 

Nettopp dette er en av grunnene til at de med fibromyalgi ofte kan oppleve sterkere smerter fra vonde muskler, nerver og ledd enn andre. Grunnet dette er denne pasientgruppen også mer avhengig av fysikalsk behandling, daglige bevegelighetsøvelser og tilpasset trening (slik som gruppetrening i varmtvannsbasseng).

 

Les mer: – 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

fem bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi

Klikk her for å lese mer om disse bevegelighetsøvelsene – eller se videoen nedenfor.

 VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

Å kjenne til tilpassede bevegelighetsøvelser som er tilpasset de med fibromyalgi er kjempeviktig. I videoen nedenfor vises fem skånsomme øvelser som kan hjelpe deg med å opprettholde bevegelighet, sirkulasjon og lindre smerter.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

2. Nevropatisk Smerte

nerver

Mange med fibromyalgi er rammet av nevropatiske smerter. Denne typen av smerter kan gi merkelige nervesymptomer slik som prikking, brenning, kløe, nummenhet eller mauring i armer og beina. Disse symptomene kan også være direkte smertefulle.

 

Det finnes en rekke behandlingstiltak som kan hjelpe mot slike smerter – inkludert medikamenter. Fysikalsk behandling, tilpasset leddbehandling og akupunktur er behandlinger som ofte kan hjelpe til med å lindre nevropatiske smerter.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter og sykdommer som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”.

 

På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – 15 Tidlige Tegn på Revmatisme

leddoversikt - revmatisk artritt

Er du rammet av revmatisme?

 3. Fibromyalgihodepine

hodepine og vondt i hodet

De med fibromyalgi har som regel hyppigere forekomst av hodepine. Faktisk er det så vanlig at denne pasientgruppen rammes betydelig oftere av nakkerelatert hodepine (stresshodepine) og migrene.

 

Man lenker dette til tre faktorer hos de med fibromyalgi:

  • Dårlig søvnkvalitet (grunnet nattesmerter)
  • Overaktive smertenerver
  • Psykisk angst (kroniske smerter og dårlig søvn går – naturligvis – utover den psykiske energien)

 

Igjen, så ser vi at fellesfaktoren i disse tre faktorene er hypersensitivisering altså at hjernen tolker signaler altfor kraftig. Og det er nettopp i denne hovedfaktoren man håper at en fremtidig kur for fibromyalgi kan ligge i.

 

Les også: – Slik Hjelper Trening i Varmtvannsbasseng på Fibromyalgi

slik hjelper trening i varmtvannsbasseng mot fibromyalgi 2

 4. Mage- og Bekkensmerter

vondt i magen

Personer med fibromyalgi har 50 prosent høyere risiko for å rammes av irritabelt tarmsyndrom. Dette er en fordøyelsestilstand som karakteristisk sett er kjennetegnet ved magekramper, gass og oppblåst mage. Andre symptomer inkluderer fortstoppelse, diarè, kvalme, en følelse av å konstant måtte på do og ujevn avføring.

 

Fibromyalgi kan også gi økt forekomst av bekkensmerter, både i bekkenleddene, men også fram mot lyske og pubis symfysen. Karaktertistiske symptomer kan innebære hyppigere vannlating og at man oftere er ’tissetrengt’.

 

Nettopp derfor er det så viktig at man forholder seg til ‘fibromyalgidietten’ og følger nasjonale kostråd. I artikkelen nedenfor kan du lese hva forskningen mener er det beste kostholdet for de rammet av fibromyalgi.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.

Les også: – Dette bør du Vite om Irritabel Tarm

irritabel tarm

 5. Vidstrakte og Utbredte Muskelsmerter

Kronisk hodepine og nakkesmerter

Du vet den muskelverkingen man har omtrent i hele kroppen når man har influensa? Dette kan sammenlignes med en type av muskelsmerter som fibromyalgi-pasienter er altfor godt kjent med.

 

Et karakteristisk kjennetegn på fibromyalgi er diffuse og vedvarende smerter i muskler og bløtvev. Disse smertene blir ofte beskrevet som dyp verking, ømhet, stivhet eller gnaging over hele kroppen – inkludert armene, beina, nakken og skuldrene.

 

Mange er mest plaget med:

  • Korsryggsmerter – som også kan irritere nerver og medføre stråling ned i beina.
  • Smerter og anspenthet i nakken og skuldrene.
  • Vondt mellom skulderbladene.

 

Husk at smertene kan variere og flytte på seg og ramme flere ulike steder i kroppen. Inkludert armer og hendene. I artikkelen nedenfor kan du se syv gode øvelser som er designet for å hjelpe mot artrose i hendene.

 

Les også: – 7 Øvelser mot Håndartrose

håndartrose øvelser

  

6. Leddsmerter

kiropraktor 1

 

Leddsmerter og stivhet er vanlig rapporterte symptomer hos personer med fibromyalgi. Dette skyldes blant annet anspent og smertefull muskulatur som begrenser bevegelsesevnen – og dermed stivner man til.

 

I motsetning til betennelsesaktiv artritt så er det normalt sett ikke opphovning og betennelse i leddene ved fibromyalgi. Dette er en av måtene man kan skille denne lidelsen fra revmatisk artitt eller systemisk lupus – hvor man ofte kan se at personens ledd blir synlig hovne.

 

Er du plaget med revmatisk betennelse? Nedenfor kan du lese om åtte naturlige behandlingstiltak – uten bivirkninger.

 

Les også: – 8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatisme7. Allodynia

Diskusjon med helsepersonell

Er huden din smertefull ved berøring? Har du noen gang lagt merke til at selv et lett trykk fra klær eller en vennlig gest kan gjøre skikkelig vondt? Dette er allodynia – et smertesymptom som overrasker mange. Og som gjør at forsøk på lett massasje fra den utkårede har slått feil ut.

 

Mange beskriver allodynia som en forhøyet sensitivitet i huden som kan sammenlignes med å være kraftig solbrent. Forskning har vist at dette skyldes en hypersensitivitetsreaksjon grunnet sentral sensitivisering assosiert med fibromyalgi. Med andre ord så blir nervesignalene feiltolket i hjernen og resultatet er – smerter.

 

Allodynia er en relativt sjeldent smertevariant. Utenom fibromyalgi så er denne smerten kun sett i nevropatier, helvetesild og migrene.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

  • Tåstrekkere (flere typer av revmatisme kan gi bøyde tær – for eksempel hammertær eller hallux valgus (bøyd storetå) – tåstrekkere kan hjelpe til med å avlaste disse)
  • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
  • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
  • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Les også: 6 Øvelser mot Betydelig Slitasjegikt i Skulderen

slitasjegikt i skulderen

  

Ønsker du mer informasjon? Bli med i denne gruppen og del informasjonen videre!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår (klikk her) – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot kroniske smerter. Dersom dette er noe du også brenner for, så håper vi at du velger å bli med i familien vår i sosiale medier og å dele artikkelen videre.

 

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smertediagnoser.

 Forslag til hvordan du kan bidra i kampen mot kroniske smerter: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for kroniske sykdomsdiagnoser.

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig) og YouTube-kanalen vår (klikk her for flere gratis videoer!)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  

NESTE SIDE: – Dette bør du Vite om Artrose i Hendene

artrose i hendene

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *