Fibromyalgi Flare Ups og triggere

Fibromyalgi Flare-ups og Triggere

4.9/5 (35)

Sist oppdatert 21/03/2021 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

 

Fibromyalgi Flare Ups og triggere

Fibromyalgi Flare-ups og Triggere: Når Symptomene Blir Akutt Verre

Har du hørt om fibromyalgi flare-ups? Eller lurt på hvorfor dine fibromyalgisymptomer noen ganger blir akutt forverret – helt ut av det blå? Her vil vi lære deg mer om fibromyalgi flares, hva slags symptomer du kan få, hvilke triggere du må passe deg for – og, ikke minst, hva du kan gjøre for å lindre det.

 

Fibromyalgi kan gå i bølger og daler – noen dager kan være betydelig verre enn andre. I visse tilfeller kan man legge seg og tenke at ting ikke er så ille – for så å våkne opp med sine årsverste smerter neste morgen. Det er dette fenomenet med oppblussede symptomer som er kjent som fibromyalgi flares (flare som i engelsk for lysbluss).

 

Vi kjemper for at de med andre kroniske smertediagnoser og sykdommer skal få bedre muligheter for behandling og utredning – noe ikke alle er enige med, dessverre. Del artikkelen, lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 

(Trykk her hvis du ønsker å dele artikkelen videre)

 

Denne artikkelen går gjennom definisjonen av flares, symptomer, kjente triggere og hva du kan gjøre selv for å håndtere og forebygge slike episoder – noen av de vil kanskje overraske deg. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere og få gode tips.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

 

1. Definisjonen på Fibromyalgi Flares

symptomer du ikke må ignorere

For de aller fleste av oss med fibromyalgi så varierer symptomene ofte fra dag til dag. Det vil være perioder hvor smertene er på sitt aller verste – og tider hvor de er betydelig mildere. Det er altså de periodene hvor symptomene har blusset opp til sitt ytterste som defineres som flares.

 

Flares beskriver altså kraftig forverring av fibromyalgismertene og symptomene dine. Slike flare-ups har en tendens til å vedvare i flere dager eller til og med i ukesvis.

 

Visste du at daglige bevegelighetsøvelser tilpasset de med fibromyalgi kan gi symptomlindring ved flares? Du kan se et slikt treningsprogram nedenfor.

 

Les mer: – 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

fem bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi

Klikk her for å lese mer om disse bevegelighetsøvelsene – eller se videoen nedenfor.

 VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

Rolige og skånsomme tøye- og bevegelighetsøvelser kan gi økt bevegelse og sårt tiltrengt blodsirkulasjon til vonde muskler og stive ledd. Trykk på videoen nedenfor for å se et treningsprogram med fem øvelser som kan hjelpe deg når smertene verker.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

2. Symptomer ved Fibromyalgi Flares

Symptomene ved fibromyalgi flares skiller seg ofte fra ‘vanlige’ fibromyalgisymptomer. De er nemlig ofte sterkere enn det du pleier å oppleve til vanlig og kan ha lenger varighet.

 

Symptomene man kan oppleve er som ved vanlige episoder:

 • Anspenthet og overspenning
 • Fibromyalgihodepine
 • Hjernetåke
 • Smerter i muskler, nerver og ledd
 • Utmattelse og fatigue
 • Verking i kroppen (som ved influensa)

 

Altfor mange plages med kroniske smerter og sykdommer som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”.

 

På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: De 7 Typene av Fibromyalgismerter [Stor guide]

de syv typene av fibromyalgismerter

Visste du at det fantes syv typer av fibromyalgismerter?

 3. Årsaker og Triggere til Fibromyalgi Flares

øyesmerter

Man vet ikke akkurat hvorfor flares oppstår – men man har klart å identifisere en rekke triggere og faktorer. Disse triggerene kan variere noe fra person til person.

 

Mulige triggere kan være:

 • Dårlig søvn
 • Emosjonelt og fysisk stress
 • Menstruasjonssyklus
 • Overbelastning
 • Skader eller traumer
 • Store forandringer – slik som flytting
 • Sykdom
 • Værforandringer

 

Dette er ikke en komplett liste – grunnet at man også kan ha individuelle triggere. Altså faktorer som kun har utslag for akkurat deg.

 

Visste du at fysisk trening kan hjelpe deg med både psykiske og fysiske utfordringer? Gruppetrening i varmtvannsbasseng med likesinnede kan være utrolig givende. Du kan lese mer om det i lenken nedenfor.

 

Les også: – Slik Hjelper Trening i Varmtvannsbasseng på Fibromyalgi

slik hjelper trening i varmtvannsbasseng mot fibromyalgi 2

 4. Behandling og Tiltak mot Fibromyalgi Flares

naturlig smertestillende

Det finnes flere ulike behandlingstiltak som kan hjelpe mot fibromyalgi flare-ups – men det er viktig å huske på at de avhenger av hva som er triggeren. Mange episoder med fibromyalgi flares kan gjøre deg så utmattet at du knapt orker annet enn å holde sofaen.

 

Tiltak man har sett at kan være med på å hjelpe er:

 • Fysikalsk behandling & massasje
 • Fysioterapi
 • Hvile
 • Kognitiv terapi
 • Mindfulness & pusteteknikker
 • Moderne kiropraktikk
 • Varmtvannsbasseng
 • Yoga

 

Dessverre kan det ta litt tid før slike behandlinger fungerer – og det er nettopp derfor mange velger å også benytte seg av slike tiltak utenom smerteperiodene.

 

Visste du at riktig kosthold kan ha særdeles positiv effekt på fibromyalgi? ‘Fibromyalgidietten’ følger nasjonale kostråd og retningslinjer. I artikkelen nedenfor kan du lese mer om den.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

 • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
 • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
 • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.

 5. Å Forberede seg på en Flare-up

hodepine og vondt i hodet

Vi med fibromyalgi vet at det ikke er et spørsmål om hvis vi får vondt, men heller et spørsmål om nårDerfor er det utrolig viktig at man forbereder seg på at slike forverringer plutselig kan oppstå – med dette mener vi at medikamenter bør ligge klare og at man har forberedt smertedempende tiltak (for eksempel hot-cold pakning).

 

Utmattelsen som følger med en akutt forverring gjør også at vi ikke får gjort det husarbeidet vi ønsker å gjøre – dette får oss til å føle oss enda verre. Det er derfor viktig, særlig hvis man er enslig, at man forsøker å ha en kontaktperson man kan få tak i hvis ting blir skikkelig ille. Kontakt gjerne kommunen din hvis du trenger hjelp med dette.

 

Visste du at det finnes naturlig smertedempende og smertestillende tiltak som kan brukes mot revmatiske lidelser (inkludert fibromyalgi)? I artikkelen nedenfor kan du lese mer om disse åtte tiltakene.

 

Les også: – 8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatisme

  

6. Forebygging av Fibromyalgi Flares

grønn te

Nøkkelen til forebygging av flares ligger i å kjenne sine triggere og å holde det emosjonelle, samt fysiske stresset i sjakk. Noen finner roen med en rolig økt i et varmtvannsbasseng – og andre trives best for seg selv med en varm kopp te i sofakroken. Vi er forskjellige.

 

Vi anbefaler følgende tiltak for å forebygge akutte episoder med forverring:

 • Fjern negativ energi fra livet ditt
 • Gjør det du trives med
 • Kartlegg dine triggere
 • Snakk med venner og familie om tilstanden din
 • Vær åpen om dine behov

 

Ikke sperr følelsene dine inne og ikke vær redd for å prate om hva sykdommen din gjør med deg – det er ikke å «klage» når man informerer om sine smerter til familie og bekjente slik at de kan ta hensyn og utvise skjønn på hvorfor man kanskje har litt lite energi den dagen eller ikke er helt seg selv.

 

Du er like mye verdt som alle andre – aldri la noen andre få rakke ned på deg og få deg til å tro noe annet.

 

Er du plaget med verking i armer og skuldrene Disse seks øvelsene kan hjelpe deg med å holde i gang blodsirkulasjonen i armer og skuldre gjennom hele dagen.

 

Les også: 6 Øvelser mot Betydelig Slitasjegikt i Skulderen

slitasjegikt i skulderen

  

Ønsker du mer informasjon? Bli med i denne gruppen og del informasjonen videre!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Følg oss på YouTube for Gratis Helsekunnskap og Øvelser

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår (klikk her) – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot kroniske smerter. Dersom dette er noe du også brenner for, så håper vi at du velger å bli med i familien vår i sosiale medier og å dele artikkelen videre.

 

Del Gjerne i Sosiale Medier for Økt Forståelse for Kroniske Smerter

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smertediagnoser.

 Forslag til hvordan du kan bidra i kampen mot kroniske smerter: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi.

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen eller hjemmesiden din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig) og YouTube-kanalen vår (klikk her for flere gratis videoer!)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  

NESTE SIDE: – Dette bør du Vite om Artrose i Hendene

artrose i hendene

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Anbefalt egenhjelp mot denne diagnosen

Kompresjonstøy (for eksempel kompresjonssokker som bidrar til økt blodsirkulasjon til såre muskler)

Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *