Kalkskulder med tekst

Kalkskulder

Kalkskulder eller kalk i skulderen er en diagnose som kan gi knepping i skulderen og tidvis kraftige smerter.

 

Kalkskulder innebærer at kalsium har blitt dannet i skulderens senefester og rotator cuff muskulatur (normal sett supraspinatus eller subscapularis) – og dermed dannes det vi kaller en kalsifisert tendinitt (betennelse i skuldersene grunnet kalsiumoppbygning).

 

Kalkskulder kan være både asymptomatisk og meget smertefull – det varierer kraftig og tilstanden kan ‘blusse opp’ med feilbelastning. Ofte vil smerten starte som en «fjern verking» før det gradvis blir verre over tid og blir en meget skarp smerte.

 

Smerten er ofte tydeligst når personen har gjort mye arbeid over skulderhøyde eller sovet på skulderen. Knepping, knekking og låsning kan ofte oppleves grunnet denne lidelsen.

 

Scroll nedenfor for å se en treningsvideo med øvelser som kan hjelpe deg mot forkalkninger i skulderen.

 VIDEO: 5 Styrkeøvelser mot Senebetennelse og Forkalkning i Skulderen

Tidligere nevnte vi at det kan dannes senebetennelse ved kalkoppbygningen inne i skulderleddet. Her er fem øvelser som kan hjelpe deg med å få bedre blodsirkulasjon i skuldrene, øke skulderbevegeligheten din og lindre smerter som skyldes kalk i skulderen. Klikk nedenfor for å se videoen.


Bli med i familien vår og abonner på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

Rammet av kroniske smerter – eller kanskje du bare har spørsmål angående smerter? Meld deg inn gratis i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og Nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt kroniske smerter og revmatiske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Anatomi: Hvor dannes det kalk i skulderen?

Det vanligste er at det dannes kalkoppbygning i selve senefestet tilhørende noen av rotator cuff musklene. Den vanligste formen for kalkskulder rammer muskelen kalt supraspinatus – som ligger opp på skulderbladet og fester videre ut mot skulderen.

 

Denne muskelen bidrar til å løfte armen ut fra siden – så ved påvirkning av denne kan det kjennes både tungt og smertefullt å løfte armen ut fra siden, særlig over skulderhøyde.

 

Årsak: Hva forårsaker kalkskulder?

Man er ikke helt sikker på hvorfor noen får kalkskulder, men man mener at årsaken skyldes flere faktorer. Det man kan si er at det ikke skyldes at du drikker for mye melk, spiser for mye ost eller lignende – det er bare en tullete myte.

 

En teori er at det skyldes feilbelastning over tid og at nedleggelsen av kalsium er et forsøk fra kroppen å forsterke det påvirkede senefestet for på den måten å forhindre avrivning eller seneskade (tendinose).

 

Smertedemping: Hvordan kan man lindre kalkskulder?

Det finnes en rekke av tiltak som kan gi smertelindring og smertedemping ved kalkskulder – både aktiv og passiv behandling. Av naturlige årsaker så vil kalkskulder kunne begrense både bevegelse og funksjon.

 

Det er derfor viktig at man får behandling for dette problemet hos kliniker som er ekspert på muskler og ledd i kombinasjon med trening og egenbehandling.

 

Kalkskulder responderer ofte meget godt på trykkbølgebehandling – som utføres av offentlig autorisert helsepersonell slik som manuellterapeut, fysioterapeut og kiropraktor.

 

Av egentiltak så anbefales jevnlig uttøyning og spesifikke øvelser som styrker skuldrene (blant annet strikkøvelser med treningsstrikker), nakke og rygg.

 

En kliniker vil gi deg tilpassede øvelser spesifikt for deg og din presentasjon. Egentiltak slik som selvmassasje (for eksempel med triggerpunktballer) inn mot anspente muskler i skulder, skulderblad og øvre rygg kan bidra til økt blodsirkulasjon og løsne opp i anspente og smertesensitive muskelfibre.

 

Smertepresentasjon: Symptomer på kalkskulder

Smertene og symptomene ved kalkskulder varierer ofte fra person til person – og mange kan også ha kalk i skulderen uten større smerter.

 

Normalt sett dòg vil det gi smerter ved aktivitet med armene over skulderhøyde. Smertene er lokalisert til framkant i skulderen i den subakromiale regionen. Mange opplever også klikking eller knepping i skulderleddet ved denne diagnosen.

 Andre vanlige symptomer ved kalkskulder er:

 • Nedsatt skulderleddsbevegelse på samme side
 • Trykkømhet over skulder og tilhørende rotator cuff muskulatur
 • Tidvis iling og ubehag ut mot overarmen på samme side
 • Unormal bevegelse i det påvirkede området grunnet smerter og irritasjon

 

Ofte vil det overlappe med andre diagnoser slik som nakkesmerter og nedsatt bevegelse  – av naturlige årsaker grunnet feilbelastning og kompensering.

 

Kalkskulder og dens symptomer kan variere i både intensitet og varighet. Noen tilfeller er meget milde og går bort av seg selv – mens andre, mer alvorlige tilfeller, trenger behandling av profesjonell kliniker som jobber med muskler og ledd til daglig.

 

Epidemiologi: Hvem får kalkskulder? Hvem rammes oftest?

Kalkskulder rammer både kvinner og menn. De mellom 30 og 60 år rammes hyppigst av denne tilstanden.

 

Øvelser og uttøyning: Hvilke øvelser kan hjelpe mot kalkskulder?

Når det kommer til øvelser og trening mot kalkskulder så må vi sikte oss inn på to hovedmål:

 1. Styrke de andre rotator cuff musklene slik at de kan avlaste det utsatte området
 2. Øke bevegeligheten i muskelfibrene ved jevnlig uttøyning og egenbehandling

 Det å styrke rotator cuff musklene – som vist i disse øvelsene – er meget viktig. Ofte er nedsatt styrke i skuldrene en medvirkende årsak til at man utvikler kalkskulder – så naturlig nok vil det å styrke skulder og annen stabilitetsmuskulatur være meget viktig. For best mulig effekt bør øvelser og uttøyning kombineres med profesjonell behandling hos kliniker som er offentlig autorisert ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor).

 

Prøv disse: – Slik Får du Sterkere Skuldre

Øvelser for vond skulder

Og disse: Øvelser for Stiv Nakke

nakkesmerter 1

 

Behandling av kalkskulder

fysioterapi

Behandling av kalkskulder vil ha fokus på å gjenopprette normal leddbevegelse, bearbeide muskelspenninger (myalgier) og hjemmeøvelser i form av et treningsprogram rettet inn mot denne type problematikk. Vår varmeste anbefaling er en kombinasjon av egenbehandling, opptrening og trykkbølgebehandling – sistnevnte behandling bør bare utføres av offentlig autorisert helsepersonell.

Noen behandlingsmetoder kan være:

 • Akupunktur og nålebehandling: Behandling med nåler kan hjelpe ved smerter i muskler og framprovosere økt tilheling i nærliggende vev. Vi snakker her om intramuskulær nålebehandling – ikke «kinesisk akupunktur».
 • Fysikalsk behandling: Dette inkluderer behandlingstiltak som TENS, massasje, varmebehandling, kuldebehandling og uttøyningsteknikker.
 • Medikamentell behandling og injeksjon: Smertestillende medikamenter kan gi smertelindring, men medfører ingen endring i selve årsaken til problemet. Overbruk av NSAIDS ved seneskader har også vist at det kan føre til reduksjon i kroppens egen tilhelingsprosess. Vi anbefaler ikke kortisoninjeksjoner, da det kan medføre verre problemer langsiktig sett.
 • Muskelknutebehandling: Muskulær behandling kan redusere muskelspenninger og muskelsmerter i rygg, skudler og nakke.
 • Leddbehandling: En ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor eller manuellterapeut) vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktige for den enkelte pasienten. Ved kalkskulder vektlegges det særlig behandling av skulder, brystrygg og nakke – da dette har direkte innvirkning på kalkskulder og vise versa.
 • Triggerpunktmassasje / muskelknutebehandling: Arbeid for å bearbeide spenninger og anspenthet i muskelfester og senefester kan gi smertelindring og funksjonsbedring. Her kan man også oppnå mye selv ved hjelp av et sett med triggerpunktballer i forskjellig størrelse.
 • Yoga og meditasjon: Yoga, mindfulness, pusteteknikker og meditasjon kan være behjelpelige med å senke nivået av psykisk stress i kroppen. Et godt tiltak for deg som stresser for mye i hverdagen.

 

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler og ledd?

Kalkskulder medfører nedsatt blodsirkulasjon og økte muskelspenninger i skulder, rygg og nakke. Vi anbefaler alltid at egenbehandling er et av hovedtiltakene i kampen mot smerter – ved regelmessig egenmassasje (f.eks. med triggerpunktball) og uttøyning kan man være med på å forebygge plager i muskler og ledd.

 1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi – trykk på bildet for å lese mer om produktet)

 

Les mer her: – Dette bør du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi

 Kilder:

 1. Bannuru, RR; Flavin, NE; Vaysbrot, E; Harvey, W; McAlindon, T (Apr 15, 2014). «High-energy extracorporeal shock-wave therapy for treating chronic calcific tendinitis of the shoulder: a systematic review.». Annals of Internal Medicine160 (8): 542–9. PMID 24733195. doi:10.7326/m13-1982

 

Stilte spørsmål via vår gratis spørretjeneste på Facebook:

– Bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål (garantert svar)