Strålling og iling nedover arm og mot tommel | Median nerve kompresjon

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Strålling og iling nedover arm og mot tommel | Median nerve kompresjon

Leserspørsmål om stråling og iling nedover arm og mot tommel. Hva skyldes disse symptomene og bør det behandles? Et godt spørsmål, svaret er at det vil vi gjerne forsøke å hjelpe deg med å forstå i denne artikkelen. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål eller innspill.

 

Vi anbefaler at alle som er interesserte i denne tematikken leser hovedartiklene: – Vondt i albuen

Her er spørsmålet som en mannlig leser stilte oss og vårt svar på dette spørsmålet:

Mann: Hei. Har gått til kiropraktor og fysioterapeut på grunn av omfattende tilstivelse i torakal- og lumbaldel, har nesten blitt kvitt plagene etter rundt 14 behandlinger, det er avsluttet nå, men i ettertid startet å få strømninger / kiling / stikk i arm og ned i tommel. Opplever tidvis smerter/trykk i armen også. Bør jeg oppsøke behandling igjen eller er det noe som vil avta etterhvert?

 


Svar:

Takk for spørsmålet ditt. Med såpass lite informasjon blir det vanskelig for meg å si noe om dette vil avta eller ikke.

Det man kan si er at strømninger / stråling / iling som går nedover armen og ut til tommelen skyldes et trykk mot eller irritasjon av mediannerven – denne nerven går fra brachial plexus og ned i armen hvor den blant annet innerverer de instrinsiske musklene i hånden. Med de symptomene du beskriver så er det meget sannsylig at dette dreier seg om median nerve kompresjon / irritasjon.

De tre vanligste årsakene til median nerve kompresjon / irritasjon er:

1) Karpaltunnelsyndrom – Smerter i tommel, pekefinger, langefinger og halve ringfingeren er et karakteristisk symptom på karpaltunnelsyndrom. Det kan tidvis også presentere som smerter opp i albuen – samt at man opplever nedsatt grepstyrke grunnet manglende ‘strømtilførsel’ fra nerven.
2) Pronator teres syndrom – En kompresjon av mediannerven i underarmen.
3) Irritasjon av nervene i nakkegropen / thoracic outlet – som kan gi grunnlag for TOS (thoracic outlet syndrom). Dette skyldes dysfunksjon av muskler og ledd i cervikotorakal regionen. Det er spesielt anspente scalenii muskler som kan gi grunnlag for denne tilstanden, da gjerne i kombinasjon med dysfunksjon i første ribbein og øvre del av torakal columna.

Personlig ville jeg anbefalt en klinisk utredning av problematikken din – slik at du kan få riktige øvelser / treningsveiledning og sikte deg inn mot en langvarig bedring av problematikken.

Mvh
Alexander v Vondt.net

 

 

Diskusjon med helsepersonell

 

Les også: – 6 Effektive Øvelser mot Karpaltunnelsyndrom

Vondt i håndleddet - Karpaltunnelsyndrom

 

 

– Til info: Dette er en kommunikasjonsutskrift fra meldingtjenesten til Vondt net via vår Facebookside. Her kan hvem som helst få gratis hjelp og råd angående ting de lurer på.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – Dette Bør du Vite om Prolaps i Nakken

nakkeprolaps-collage-3

Les også: – Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *