ryggsmerter

Bertolottis Syndrom | En atypisk årsak til korsryggsmerter og isjias

4.5/5 (2)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

ryggsmerter

Bertolottis Syndrom | En atypisk årsak til korsryggsmerter og isjias

Leserspørsmål om Bertolottis Syndrom fra mann som har fått dette påvist. Hva er Bertolottis syndrom? Et godt spørsmål, svaret er at det vil vi gjerne forsøke å hjelpe deg med å forstå i denne artikkelen. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål eller innspill.

 

Vi anbefaler at alle som er interesserte i denne tematikken leser hovedartiklene: – Isjias

Her er spørsmålet som en mannlig leser stilte oss og vårt svar på dette spørsmålet:

Mann: Hei, jeg har fått diagnosen Bertollotti syndrom og operert 2 ganger for dette. Har blitt fortalt at dette er en medfødt feil og sjelden sykdom. Jeg blir ikke bedre, men verre. Tror jeg må 100 % uføre meg etter 30 års sammenhengede arbeidsliv. Har konstante smerter hele døgnet. Har prøvd det meste. Det eneste som hjelpe meg er å gå tur og holde meg varm.

 


Svar:

Så kjedelig å høre at du er rammet av denne lidelsen.

 

Bertolloti’s syndrom er en sjelden, medfødt tilstand – som normalt sett ikke blir symptomatisk før i slutten av 20-års alderen eller begynnelsen av 30-års alderen. For å si det litt enkelt, så er det slik at med denne tilstanden så vil nederste ryggvirvel (L5) gradvis ‘smelte sammen’ med øverste del av sakrum (S1). Denne sammenslåingen mellom disse to leddene kan foregå på forskjellige måter, men fører til en endring i biomekanikken og hvordan du belaster ryggen, da L5 mellomvirvelskiven og leddet nå ikke lenger vil fungere tilstrekkelig som en støtdemper og bærebjelke ved belastning.

 

Dette fører til en endring i bevegeligheten din og at det er neste mellomvirvelskive som får belastningen – nemlig L4 (fjerde korsryggvirvel). Over tid har man da sett at denne skiven vil (mye raskere enn normalt) bli brutt ned til det oppstår en skivelidelse eller skiveprolaps i denne skiven, som igjen legger trykk mot L5-nerveroten. Dette trykket mot nerveroten gir grunnlag for isjias symptomer/plager og stråling nedover et eller begge ben.

 

Kirurgiske inngrep, injeksjoner og blokadebehandling er de foretrukne behandlingsmetodene for denne problematikken. Anbefaler ellers opptrening og fysikalsk behandling hos fysioterapeut med offentlig driftstilskudd, da dette er en kronisk lidelse som du nok dessverre må leve med resten av livet.

 

Mvh
Alexander v Vondt.net

 

 

Diskusjon med helsepersonell

 

Les også: – 8 Øvelser for Vond Rygg

Vondt i brystryggen

 

 

– Til info: Dette er en kommunikasjonsutskrift fra meldingtjenesten til Vondt net via vår Facebookside. Her kan hvem som helst få gratis hjelp og råd angående ting de lurer på.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – Dette Bør du Vite om Prolaps i Nakken

nakkeprolaps-collage-3

Les også: – Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *