D-Ribose behandling av fibromyalgi, ME og kronisk utmattelsessyndrom

5/5 (4)

Sist oppdatert 21/01/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Diskusjon med helsepersonell

D-Ribose behandling av fibromyalgi, ME og kronisk utmattelsessyndrom

Fibromyalgi og kronisk utmattelsessyndrom (også kalt ME) er svekkende syndromer som ofte er assosiert med nedsatt cellulær metabolisme – som resulterer i mindre cellulær energi. Hva er egentlig D-ribose, sier du? Uten å dykke for dypt i den kjemiske verden, så er det simpelt og greit en organisk, kjemisk komponent (et sukker-isomere) som er meget viktig for riktig cellulær energi både for DNA og RNA. Forskning publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of Alternative and Complementary Medicine har vist at D-ribose kan være med på gi symptomlindring til personer som lider av fibromyalgi og ME / kronisk utmattelsessyndrom.

Les også: 7 Tidlige Tegn på Fibromyalgi

7 tidlige tegn på fibromyalgi

– Ønsker du å dele denne artikkelen med engelsk-språklige venner? Her er oversettelsen.DNA definisjon: En nukleinsyre som bærer den genetiske informasjon i cellen og er i stand til selv-replikasjon og syntese av RNA (se nedenfor). DNA består av to lange kjeder av nukleotider vridd til en dobbel helix og sammen med hydrogenbindinger mellom komplementære baser adenin og tymin eller cytosin og guanin. Denne sekvensen av nukleotider bestemmer individuelle arvelige egenskaper.

RNA definisjon: En polymerisk bestanddel i alle levende celler og mange virus, bestående av en lang, vanligvis enkelt-trådet kjede av alternerende fosfat og ribose-enheter med basene adenin, guanin, cytosin, uracil og bundet til ribose. RNA-molekyler er involvert i proteinsyntese og noen ganger i overføring av genetisk informasjon. Også kalt ribonukleinsyre.

Forskning vedrørende D-Ribose behandling av fibromyalgi, ME og kronisk utmattelsessyndrom:

D-Ribose Norge. Foto: Wikimedia Commons

D-Ribose. Foto: Wikimedia Commons

I en pilot-studie av Teitelbaum (2006) ble 41 pasienter med diagnosen fibromyalgi og / eller kronisk utmattelsessyndrom gitt D-ribose tilskudd. Pasientene målte sin framgang i flere kategorier; søvn, mental tilstedeværelse, smerte, velvære og en generell forbedring. Over 65% av pasientene opplevde betydelig bedring av D-ribose, med nesten 50% gjennomsnittlig økning i rapportert energinivå og en følelse av velvære som var 30% forbedret.

«Approximately 66% of patients experienced significant improvement while on D-ribose, with an average increase in energy on the VAS of 45% and an average improvement in overall well-being of 30% (p < 0.0001).»

Studien konkluderte med at D-ribose hadde en signifikant klinisk effekt i symptomlindring for fibromyalgi og ME pasienter:

«D-ribose significantly reduced clinical symptoms in patients suffering from fibromyalgia and chronic fatigue syndrome.»

Flere studier støtter opp om at D-ribose kan ha effekt

En annen forskningsstudie (2004) fant ut at deltagerne i studien opplevde markant bedring i form av mindre fibromyalgi-smerter og symptomer. Deltagerne inntok 5 gram med D-ribose to ganger om dagen. Dessverre, så viste studien også at man må fortsette å ta det for å kunne ha vedvarende effekt – for det viste seg at nemlig at smertene og symptomene kom tilbake i løpet av en ukes tid etter at de sluttet med å innta d-ribose.

Les også: – 8 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Fibromyalgi

8 naturlig smertestillende tiltak mot fibromyalgiSamhold for de med Revmatiske lidelser og Kroniske Smertediagnoser

Vi anbefaler også alle å bli med i FB-gruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og Nyheter» (åpner i nytt vindu). Her kan du få gode råd, kunnskapsoppdateringer og nyttig hjelp fra likesinnede – samt holde deg oppdatert på det som skjer innen behandling og utredningsfronten vedrørende slike diagnoser.

NESTE SIDE: Kan Trykkbølgebehandling Være Løsningen på Dine Kroniske Smerter?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Trykk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.Referanser: 

Teitelbaum JE, Johnson C, St Cyr J. The use of D-ribose in chronic fatigue syndrome and fibromyalgia: a pilot study. J Altern Complement Med. 2006 Nov;12(9):857-62.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar
  1. Randi says:

    Jeg har ME og fibromyalgi, merket dessverre null virkning av å teste d-ribose, men andre ting har hjulpet meg.

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *