Pusteteknikk

3 dype pusteøvelser mot stress

5/5 (2)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Pusteteknikk

3 Dype Pusteøvelser mot Stress


Plages du med stress og angst? Her er 3 dype pusteøvelser som kan hjelpe deg med å redusere stress, angst og depresjon. Del gjerne med en som trenger litt hjelp til å stresse ned.

 

Pusten er den eneste automatiske, eller autonome, funksjonen som vi kan overstyre og kontrollere selv. De som har vært rammet av angst og høyt stress vet at hyppige, raske innpust kan forverre tilstanden man er i og gjøre eventuelle angstanfall betydelig verre. Ved å lære deg å kontrollere pusten kan du ta kontroll når du føler at stresset eller angsten begynner å ta litt overhånd – og dermed aktivt redusere stressnivåene i kroppen. God pusteteknikk kan også være meget viktig for å redusere smerter i brystryggen og nakke. Yoga kan også være et godt alternativ for å motvirke stress.

 

– De 3 grunnleggende pusteteknikkene

I denne artikkelen har vi tatt for oss de 3 mest grunnleggende pusteteknikkene – teknikker som er utviklet av Dr Richard Brown og Patricia Gerbarg i deres bok «The healing power of the breath» (klikk her eller på bildet nedenfor for å lese mer om boken)

 

1. «5-teknikken»

Hovedprinsippet i deres første grunnleggende dype pusteteknikk er at man skal puste ut og inn 5 ganger i løpet av ett minutt. Måten man kan oppnå dette på er å puste dypt inn og telle til 5, før man puster tungt ut og igjen teller til 5. Forfatterne skriver at dette har optimal effekt på hjertefrekvensvariasjon i forhold til at denne stilles inn på en høyere frekvens og dermed er mer klar til å bekjempe stressreaksjoner.

Dyp pust

 

2. Motstandspusting

Den andre teknikken som beskrives er pusting mot motstand. Dette skal få kroppen til å slappe av og gå inn i en mer avslappet innstilling. Pusteteknikken utføres ved at man trekker pusten dypt inn og deretter puster ut gjennom nesten lukket munn – slik at leppene ikke har så stor avstand og at du må ‘presse’ ut luften mot motstand. Den enkleste måten å utføre ‘motstandspusting’ på er ved å puste inn gjennom munnen og deretter ut gjennom nesen.

 

3. Bevegende pustemønster

I den tredje pusteteknikken spuller samspill mellom hjerne og pust en sentral rolle – her skal du nemlig visualisere at du puster inn til et spesifikt område av kroppen. F.eks. ved dypt innpust så skal du tenke at pusten trekkes inn mot venstre skulder eller høyre del av korsryggen.

Yoga - Speidende hundestilling

Dette er øvelser som helst bør gjøres og trenes på daglig for maksimal effekt. Husk at det kan være krevende å puste riktig, så vær tålmodig med deg selv.

 

Tips: Skumrulle / foam roller for mer bevegelse i brystryggen

Skumrulle kan være et nyttig og godt verktøy for å mobilisere leddene og musklene i brystryggen. Godt tips for deg som trenger å «løse opp mellom skulderbladene». For maksimal effekt anbefaler vi denne skumrullen (trykk her – åpner i nytt vindu) fra Epitomie.

Hvor ofte bør jeg gjøre øvelsene?

Det kommer helt an på deg selv. Finn ut hva som passer for deg i starten og bygg deg sakte, men sikkert framover. Dette kan være en tidskrevende, men meget givende prosess. Hvis du har en diagnose, så ber vi deg om å spørre din kliniker om disse øvelsene kan være gunstige for deg – eventuelt prøve deg frem meget forsiktig. Vi oppfordrer ellers til å være i bevegelse og å gå turer i ulendt terreng hvis mulig.

 

Del gjerne disse øvelsene med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker øvelsene tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss eller kommentere direkte i en av våre relevante artikler for ditt problem.

 

 

Prøv også: – 8 Naturlige Råd og Tiltak Mot SVIMMELHET

Krystallsyke - svimmelhet

Les også: – Vondt i korsryggen? Dette bør du vite!

Spør oss - helt gratis!

 

Vondt i rygg og nakke? Vi anbefaler alle med vondt i ryggen å forsøke økt trening rettet mot hofter og knær også.

Prøv disse øvelsene også: – 5 Gode Øvelser mot Isjias

Bakoverbøy ryggstrekk

 

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

 


Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du trenger andre anbefalinger tilpasset for deg.

Kuldebehandling

Populær artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte via vår Facebookside.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål via vår gratis spørretjeneste om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag/bilder.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *