Open/Close Menu Hjelp mot Smerter og Vondter

Sist oppdatert av

5/5 (2)

modiske-forandringer

Modic forandringer (type 1, type 2 & type 3)

Modic forandringer, også kalt modiske forandringer, er patologiske endringer i ryggvirvlene. Modic forandringer finnes i tre varianter / typer. Nemlig type 1, type 2 og type 3 – som klassifiseres utifra hvilke endringer de påfører ryggvirvlene. Modic forandringer oppdages normalt sett via MR undersøkelse og forekommer da i selve ryggvirvelen og endeplaten til den nærliggende mellomvirvelskiven. Ta gjerne kontakt med oss på Facebook hvis du har kommentarer eller spørsmål. 

Hva er forskjellen mellom de tre variantene av modic forandringer?

På generell basis kan vi si at type 1 er den minst alvorlige og at type 3 medfører de mest alvorlige endringene. Jo høyere tall – desto mer alvorlig er funnet. Studier (Han et al, 2017) har vist sammenheng mellom røyking, overvekt og tungt fysikalsk arbeid (som innebærer kompresjon av nedre del av ryggen) med høyere forekomst av modic forandringer. Det er særlig nederste nivået i korsryggen som oftest rammes – L5/S1 (også kjent som lumbosakralovergangen).

 

Modic forandringer – Type 1

Den vanligste formen av modic forandringer. Ved modic type 1 forekommer det ikke skade på selve benstrukturen til ryggvirvelen og heller ikke endring i benmargen. Derimot så kan man oppdage inflammasjon og ødem rundt og i selve ryggvirvelen.

 

Modic forandringer – Type 2

I type 2 ser vi fettinfiltrasjon i benmargen med utbytting av det originale benmarginnholdet. Altså at fettet (av samme type som vi har rundt mage og hofter) erstatter det vevet som egentlig skulle vært der. Denne type av Modic forandringer er ofte assosiert med overvekt og høy BMI hos den rammede.

 

Modic forandringer – Type 3

Den sjeldneste, men mest alvorlige formen av Modic forandringer. Modic 3 forandringer innebærer skade og små frakturer / brudd i selve benstrukturen av ryggvirvlene.

  

Modic forandringer og ryggsmerter

Forskning har funnet en sammenheng mellom Modic forandringer og korsryggsmerter (lumbago). Særlig Modic type 1 forandringer er ofte lenket til smerter i nedre del av ryggen.

 

Behandling av Modic forandringer

Pasienter med Modic forandringer og ryggsmerter kan være betydelig vanskeligere å behandle, da denne pasientgruppen ofte ikke responderer på vanlig ryggbehandling – slik som kiropraktikk, treningsveiledning og fysikalsk behandling.

 

Det er viktig å slutte å røyke dersom man gjør dette – da studier har vist at røyking kan føre til endring i benstrukturene i ryggvirvlene og dermed høyere sjanse for degenerative forandringer. Vektnedgang, hvis man har en forhøyet BMI, er også meget viktig for å forhindre ytterligere forverring av denne tilstanden.

 

Mange med Modic forandringer opplever også forverring ved trening og dette økte ubehaget gjør ofte at personer i denne gruppen av ryggpasienter faller ut av trening- og behandlingsopplegg. Primært grunnet mangel på motivasjon fordi de får vondt av å trene og dermed ikke kan se får seg hvordan de kan bli bedre.

 En del av løsningen ligger i en aktiv livsstil, tilpasset trening med en meget forsiktig og gradvis progresjon. Ofte vil man trenge hjelp fra kyndig kliniker for å få til dette.

 

Balanseproblemer

 

Kosthold og Modic forandringer

Flere studier har indikert at det, blant annet i type 1 Modic, er endel inflammasjon (naturlig, mild betennelsereaksjon f.eks. ved skader) involvert. Derfor er det slik at de med påvist Modic forandringer bør være nøye med hva de spiser, og aller helst fokusere på anti-inflammatorisk mat (frukt, grønt, olivenolje og uraffinerte produkter for å nevne noen) og unngå pro-inflammatorisk mat (sukker, boller/søte bakverk og bearbeidet ferdigmat).
Blåbærkurv

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – DETTE Bør du Vite om Leddgikt!

leddbetennelse2

Les også: – De Verste Øvelsene Hvis du har Prolaps

benpress

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår “SPØR – FÅ SVAR!“-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

Kilder: Han et al, 2017 – Prevalence of Modic changes in the lumbar vertebrae and their associations with workload, smoking and weight in northern China. Nature. Scientific Reports volume7, Article number: 46341 (2017)

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag!)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

 • Grethe sier:

  Hei! jeg har nylig fått påvist Modic type 2, i frustrasjonsfasen og en del spørsmål.

  1) Kan jeg ha hatt type 1 som har gått over til type 2? og kan da type 2 gå over til type 3? når man først har fått det, ser man at det kan forverre seg raskt eller er det en stabil tilstand? i mitt tilfelle har jeg hatt en prolaps for ca 20 år siden og har sliti med ryggen siden da men det er slikt man kan leve med osv.

  Har fibromyalgi og har de siste årene hatt en del smerter generelt. for ca 1,5-2 mnd siden ble jeg veldig sliten i ryggen og veldig vondt og sår under bena som endte etter noe dagers forverring med sengeligging og utrolige smerter. Mulig ny prolaps og akuttsmertene ble noe bedre men fikk stadig tilbakefall og nye smerter tilkom og disse er nå vedvarende. Det jeg håper på er at dette også er forbigående og vil bedres, men synes nå det har gått lang tid og ser ingen særlig forbedring så er redd dette er min nye hverdag. Jåper på det sterkeste at det ikke er det? Takk for svar. mvh Grethe

  09:49

  • Alexander v/ vondt.net sier:

   Hei Grete,

   Modiske forandringer er tiltenkt som en dynamisk prosess – dette innebærer at, i meget sjeldne tilfeller, så kan Modic type 1 utvikle seg til Modic type 2. Men tanke på at denne negative utviklingen kan fortsette, så er det også – teoretisk – mulig at en Modic type 2 kan utvikle seg dehabiliterende til Modic type 3.

   Det har ikke vært noen rapporterte tilfeller hvor man har sett at modiske forandringer har blitt ‘borte’.

   Kilde: Mann, E., Peterson, C. K., Hodler, J., & Pfirrmann, C. W. (2014). The evolution of degenerative marrow (Modic) changes in the cervical spine in neck pain patients. European Spine Journal, 23(3), 584-589.

 • © 2019 - Vondt.net

  >