vondt i tommelen illustrert

vondt i tommelen illustrert

Vondt i Tommelen (Tommelsmerter)

Vondt i tommelen kan ramme alle. Tommelsmerter og vondt i tommelen kan påvirke hverdagen og jobb, da slike smerter kan gå utover grepstyrke og funksjon. Vondt i tommelen kan skyldes artrose, slitasjegikt, karpaltunnelsyndrom, nervesmerter og / eller dysfunksjon i ledd og muskler. Kontakt og følg oss gjerne på Facebook dersom du har spørsmål eller innspill. 

– Les også: Nedsatt grepstyrke? Er du rammet av karpaltunnelsyndrom?

MR av karpaltunnelsyndrom

MR av karpaltunnelsyndrom

– Husk: Dersom du har spørsmål som ikke dekkes av artikkelen, så kan du stille ditt spørsmål i kommentarfeltet (du finner det på bunnen av artikkelen). Vi vil da gjøre vårt beste for å svare deg innen 24 timer.

 

Artikkelen er delt inn i følgende underkategorier:

Årsak til vondt i tommelen

Symptomer ved vondt i tommelen

Diagnoseliste over mulige diagnoser ved vondt i tommelen

Behandling av tommelsmerter

Øvelser og trening mot tommelsmerter 

Årsak til vondt i tommelen

Årsaken til smerter skyldes som regel en kombinasjon av flere ting. Det skyldes ofte en blanding av artrose, stramme og dysfunksjonelle muskler og stive ledd. Den desidert vanligste årsaken til slike smerter er stramme underarmsmuskler, slitasjeforandringer i leddene og overbelastning av tommelleddet over tid. Du kan lese mer om mulige diagnoser senere i artikkelen.

 

Karpaltunnelsyndrom: En vanlig årsak til vondt i tommelen

Mediannerven går fra nakken og nedover i armen – og står blant annet for nervetilførsel til tommelen, pekefinger, langefingeren og halve ringefingeren. Dersom denne kommer i avklemming så kan dette føre til nervesmerter og nervesymtpomer – slik som stråling, nummenhet og nedsatt kraft. Nyere forskning har vist at det ofte er flere irritasjoner av nerven, blant annet i nakken (scalenii syndrom), som kan være en medvirkende årsak til karpaltunnelsyndrom (avklemming av nerven i håndleddet).

 

Les mer: Dette bør du Vite om Scalenii Syndrom

nakkesmerter 1

 

– Tiltak som kan stoppe utviklingen

For å forhindre videre utviklingen av denne tilstanden som rammer hånd og håndledd, så kan man benytte såkalt karpaltunnelskinne og kompresjonstøy (både albuekompresjonsstøtte der håndleddsmusklene sitter og lokalt på håndleddet).

Kompresjonstøy – Fordeler:

 • God støtte og kompresjon for albueleddet – som kan kontrollere hevelse
 • Gir smertereduksjon ved å støtte opp albuens muskler og sener
 • Kompresjonsstøtter gir økt blodsirkulasjon – som kan bety økt tilheling
 • Mer blodsirkulasjon kan innebære mindre symptomer fra tennisalbue og karpaltunnelsyndrom
 • Kan brukes under vanlige klær for ekstra støtte og beskyttelse
 • Trykk på bildet for å lese mer

 

Disse tiltakene kan føre til mer riktig belastning mot tommelen og dermed kan det bremse utviklingen av belastningsrelaterte diagnoser sånn som tennisalbue og karpaltunnelsyndrom. 

Vanlig årsak til smerter fra håndleddet, hånden og mot tommelen: Stramme muskler i hånd og underarm

En annen meget vanlig grunn til at man får smerter i håndleddet og videre fram mot tommelen er stramme muskler i hånden, underarmen og stive ledd i hånden. Regelmessig uttøyning av underarmene, i kombinasjon med treningsøvelser og selvmassasje med triggerpunktballer (trykk her for å lese mer), mot muskulaturen særlig rundt nakkepartiet og skuldrene, kan være veldig effektivt både for forebygging og symptomlindring.

 

Vi anbefaler sterkt at du tøyer regelmessig på underarmene og hendene for å forebygge tommelsmerter og symptomer – det å rulle hånden på en massasjeball/triggerpunktball (som vist her) kan også stimulere blodsirkulasjon inn mot stram og vond håndmuskulatur.

 

Ikke godta smerter i hånd og tommel! Få de utredet.

Ikke la tommelsmerter bli en del av din hverdag. Uavhengig av din situasjon, selv om det er en med mye repetiv belastning eller mye stillesittende kontorarbeid, så er det slik at du alltid kan oppnå bedre funksjon enn det er i dag. Vår første anbefaling ved biomekaniske smerter er å oppsøke en av de tre yrkesgruppene som er offentlig autorisert gjennom helsemyndighetene:

 1. Kiropraktor
 2. Manuellterapeut
 3. Fysioterapeut

Deres offentlige helseautorisasjon er et resultat av myndighetens anerkjennelse av deres omfattende utdanning og er en trygghet for deg som pasient og innebærer blant annet flere særegne fordeler – slik som for eksempel beskyttelse gjennom Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Det er en naturlig trygghet å vite at disse yrkesgruppene er registrert i denne tiltaksordningen for pasienter – og vi anbefaler som nevnt at man utredes / behandles hos yrkesgrupper med denne tilknyttede ordningen.

 

De to første yrkesgruppene (kiropraktor og manuellterapeut) innehar også henvisningsrett (til bildediagnostikk slik som røntgen, MR og CT – eller henvisning til revmatolog eller nevrolog ved behov for slik utredning) og sykmeldingsrett (kan sykmelde dersom det anses nødvendig). 

Symptomer ved vondt i tommelen

Symptomer og kliniske presentasjoner varierer avhengig av årsak og diagnose. For eksempel vil nervesmerter grunnet lokale eller distale (f.eks. prolaps i nakken med trykk mot C7-nerveroten) kunne gi skarpere smerter og tilhørende stråling nedover armen og inn i hånden. Artrose i kombinasjon med dårlig funksjon i muskler og ledd kan ofte oppleves mer som verkende og gnagende smerter – og til sammenligning vil ofte gikt være akkompagnert av betennelsesymptomer slik som rødlig hevelse, nattesmerter og pulserende / dunkende smerter.

 

Liste over diagnoser: Noen mulige diagnoser som kan gi vondt i tommelen

Artritt (Leddgikt) (leddbetennelse vil kunne gi smerter i tommelleddet dersom det er rammet)

Artrose (slitasjeforandringer i tommelleddet kan medføre smerter og plager)

DeQuervains Synovitt

Extensor Carpi Radialis Myalgi

Karpaltunnelsyndrom (en relativt vanlig årsak til smerter i tommelen)

Leddlåsning i håndledd eller de mindre leddene i hånden (ofte kan tommelsmerter skyldes leddrestriksjoner i tommel og håndledd – som kan behandles manuelt)

Muskelknuter / myalgier i underarm, håndledd og hånd:

Aktive triggerpunkter vil gi smerter hele tiden fra muskelen (f.eks. fotblad og stramme leggmuskler)
Latente triggerpunkter gir smerte ved trykk, aktivitet og belastning

 

Prolaps i Nakken (som nevnt kan nervepåvirkning i nakken gi symptomer helt ned i tommelen – dette kan være stråling, iling, kløende smerter, nummenhet, kraftsvikt og endringer i sensitiviten på huden)

Spinal Stenose i Nakken (se ‘prolaps i nakken’)

 

Vondt i tommelen kan skyldes muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd (f.eks. artrose eller leddrestriksjoner) og/eller irritasjon av nærliggende nerver. Vårt råd er at du tar tak i smertene og ikke «lar det stå til». Begynn aktivt med egentiltak og få gjerne problemet utredet av en kliniker (helst en offentlig autorisert yrkesgruppe som kiropraktor eller manuellterapeut). 

Behandling av storetåsmerter

Det finnes mange måter å behandle denne type smerter på og det kommer an på hva som er selve årsaken til smertene. Man kan dele inn behandling av vondt i tommelen i følgende underkategorier:

– Egenbehandling og forebygging

– Profesjonell behandling

 

Egenbehandling: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

Selvbehandling og egne tiltak bør være en hjørnestein i all kamp mot smerter. Regelmessig selvmassasje (aller helst med triggerpunktballer), tøyning og øvelser kan utgjøre en stor forskjell når det kommer til lindring og forebygging av smertetilstander. Også kompresjonstøy som støtter og øker blodsirkulasjonen inn mot det affekterte området bør benyttes.

 

1. Generell bevegelse, spesifikk trening og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)Manuell behandling av tommelsmerter

Som nevnt tidligere er både kiropraktor og manuellterapeut de yrkesgruppene med lengst utdanning og offentlig autorisasjon fra helsemyndighetene – det er derfor disse terapeutene (inkludert fysioterapeuter) ser majoriteten av pasienter med muskel- og leddplager.

 

Hovedmålsetningen ved all manuell behandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved muskel og skjelettplager vil klinikeren både behandle tommelen lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i områder rammet av dysfunksjon i ledd – dette kan være f.eks. håndledd, albue, skulder og nakken.

 

Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger den offentlig autoriserte klinikeren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at smertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

 

Manuell behandling (f.eks. fra kiropraktor eller manuellterapeut) består av en rekke behandlingsmetoder hvor behandler hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem – men det benyttes også ofte trykkbølgebehandling og nålebehandling dersom det er behov for dette:

– Spesifikk leddbehandling og leddmobilisering
– Tøyninger
– Muskulære teknikker (kan inkludere nålebehandling / tørrnåling)
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

En metastudie (French et al, 2011) viste at manuell behandling av artrose hadde en positiv effekt i form av smertelindring og funksjonell bedring. Studien konkluderte med at manuell behandling er mer effektivt enn trening i behandling av artroselidelser.

 

Øvelser og trening mot tommelsmerter

Øvelser og trening spiller en sentral rolle i behandling og forebygging av alle typer smerter og plager – inkludert vondt i tommelen. Ved å trene opp skuldre, armer, håndledd og dyp håndmuskulatur kan du dempe feilbelastningen på tommelen – som gjør at skaden har større sjanse for å tilhele seg selv.

 

Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i tommelen, tommelsmerter, stiv tommel, tommelartrose, karpaltunnelsyndrom og andre relevante diagnoser.

 

6 Øvelser mot Karpaltunnelsyndrom

Vondt i håndleddet - Karpaltunnelsyndrom

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: Kompresjonsstøtte for Albuen

Som nevnt kommer mye smerter mot tommelen fra underarmen og albuen. Vi har tidligere i artikkelen anbefalt dette produktet og vi vet at mange har god effekt av det. Det kan være en god måte å forebygge videre utvikling av skadetilstander. Dette kan i mange tilfeller hjelpe mot både akutte og kroniske smerter.

Denne kan denne være en del av løsningen på problemet ditt. Med denne får du en mer blodsirkulasjon mot utsatte muskelfester og sener i albuen, samt underarmen.

 

NESTE SIDE: Trykkbølgebehandling – noe mot dine tommelsmerter?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 Referanser:

 1. French, HP. Manual therapy for osteoarthritis of the hip or knee – a systematic review. Man Ther. 2011 Apr;16(2):109-17. doi: 10.1016/j.math.2010.10.011. Epub 2010 Dec 13.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i tommelen:

Still et spørsmål hvis du lurer på noe i kommentarfeltet på bunnen av artikkelen eller kontakt oss via sosiale medier.

– Ingen spørsmål her enda

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
1 svar
 1. Astrid says:

  Hei. For snaut 2 måneder siden var eg i hagen og beskjærte et tre med litt tykke greiner. Etter noen dager mistet eg følelsen i tommelen og fikk vonde muskler i albuen og underarmen. Har tatt Naproxen mot senebetennelse etter å ha vært hos legen. Har også vært hos fysioterapi med dette, men enda er eg nummen i tommelen og har ikkje fått følelsen tilbake. Eg blir også kald i handa, spesielt når eg er ute. Har du noen gode råd til hva eg skal gjera? Kan det vera karpaltunell syndrom? Hilsen Astrid

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *