kiropraktor og nakkebehandling

kiropraktor og nakkebehandling

Scalenii syndrom (TOS syndrom)

Her finner du informasjon om diagnosen scalenii syndrom (TOS syndrom). Les mer om årsak, symptomer, behandling, trening og øvelser for scalenii syndrom. Kontakt oss gjerne på Facebook-siden vår dersom du har spørsmål eller kommentarer.

 

Definisjon: Hva er scalenii syndrom?

Scalenii syndrom, også kjent som TOS syndrom (thoracic outlet syndrom), er en diagnose der nerver, arterier eller vener kommer i klem (blir komprimert) i tunnelen som går fra nedre del av nakken – og videre ned gjennom skulder og armhulen. Blant annet strukturen som er kjent som scaleniusporten og videre forbi brachial plexus.

 

Kategorier: 3 forskjellige typer av scalenii / TOS syndrom

Syndromet deles inn i 3 hovedkategorier:

  • Nevrogent – Når nerver havner i klem (95-99% av tilfellene er denne varianten)

Den nevrogene varianten av scalenii syndrom er den desidert vanligste og karakteristiske symptomer er smerte, muskelsvakhet og tidvis muskelsvinn ved basen av tommelen. Sistnevnte kan også være et symptom ved karpaltunnelsyndrom – som forskning har vist, men som er lite kjent, at kan være direkte forårsaket av TOS syndrom. Denne typen skyldes normalt sett dysfunksjon i muskler og ledd – og kan ramme nervene som går ned gjennom brachial plexus (bl.a. mediannerven).

  • Vaskulært – Når vener blir avklemt

Denne typen av TOS syndrom medfører en avklemning av vener som kan medføre opphovning, smerter og mulig (blåaktig) misfarging av armen.

  • Arterielt – Arterier blir avklemt

Den arterielle varianten kan gi smerte, kuldefornemmelse og blekhet (mister den naturlige hudfargen) i armen.

 

Symptomer på TOS syndrom

Som nevnt tidligere vil symptomene variere avhengig av hvilken form for scalenii / TOS syndrom det er.

 

Den vanligste formen er den nevrogene og da særlig grunnet dysfunksjon i muskler og ledd. Nerveavklemming slik som dette kan gi både sensoriske (nummenhet, iling, stråling og nedsatt følelse) og motoriske (redusert muskelkraft og finmotorikk) symptomer. Ved langvarig avklemming kan dette også føre til nedsatt muskelkraft eller muskelsvinn (atrofi).

 

Hvem rammes av TOS syndrom?

Tilstanden forekommer normalt sett i alderen 20 – 50 år, og kan ramme både kvinner og menn. Diagnosen er oftere sett i de med økt torakal kyfose (økt kurve i brystryggen), avrundede skuldre og framoverskutt hodestilling.

 

Les også: – 5 Tilpassede Øvelser for Deg med Nakkeprolaps

Yogaøvelser for Stiv Nakke

 

Behandling av scalenii / TOS syndrom

Nålebehandling, muskulær arbeid og kiropraktisk behandling er vanlige behandlingsformer for denne problematikken – dersom det er den nevrogene varianten. Behandlingen rettes da inn mot symptomgivende muskler og ledd med den hensikt å normalisere bevegelsen i påvirkede ledd og bearbeide smertesensitive muskelfibre.

 

Andre behandlingsmetoder er tørrnåling / dry needling, anti-inflammatorisk laserbehandling og / eller muskulær trykkbølgebehandling. Behandling kombineres selvfølgelig med gradvis, progressiv opptrening. Her er en liste over behandlingsformer som benyttes mot scalenii / TOS syndrom. Behandlingen kan utføres blant annet av offentlig helseautoriserte behandlere, slik som fysioterapeuter, kiropraktorer og manuellterapeuter. Som nevnt anbefales det også at behandling kombineres med trening / øvelser.

 

Fysikalsk behandling: Massasje, muskelarbeid, leddmobilisering og lignende fysikalske teknikker kan gi symptomlindring og økt blodsirkulasjon i de påvirkede områdene.

Fysioterapi: Det anbefales på generelt grunnlag at pasienter rammet av scalenii / TOS syndrom får veiledning til å trene riktig gjennom fysioterapeut eller annen kliniker (f.eks. moderne kiropraktor eller manuell terapeut). En fysioterapeut kan også hjelpe med symptomlindring.

Kirurgi / operasjon: Dersom tilstanden forverrer seg kraftig eller man ikke opplever bedring med konservativ behandling, så kan det være aktuelt med operasjon for å avlaste området. En operasjon er alltid risikofylt og er siste utvei. Det er normalt sett bare vaskulære og arterielle varianter som kan vurderes for denne type inngrep.

Traksjon: Traksjon og traksjonsbenk (også kalt strekkbenk eller cox benk) er spinalt dekomprimeringsverktøy som benyttes med relativt god effekt. Behandlingen utføres oftest av kiropraktor, manuellterapeut eller fysioterapeut.

 

Les også: 11 Øvelser mot Isjialgi

Kvinne strekker nakke og skulderblader på terapiball

 

Scalenii / TOS syndrom: Den egentlige årsaken til frossen skulder og karpaltunnelsyndrom?

Det har blitt vist i studier at TOS syndrom kan være en sterkt medvirkende årsak til at personer utvikler frossen skulder og karpaltunnelsyndrom (avklemming av mediannerven i håndleddet).

 

Øvelser og trening mot scalenii / TOS syndrom

Øvelser rettet inn mot symptomlindring av scalenii syndrom vil primært sett fokusere på å avlaste påvirket nerve, styrke relevant muskulatur og da særlig rotator cuff, skulder og nakkemuskulatur. Vi anbefaler blant annet at du fokuserer på å trene opp skuldermusklene dine (gjerne med treningsstrikk). Vi anbefaler også at du får et spesifikt treningsprogram fra en kliniker som passer akkurat deg. Det kan også være at du får nervemobiliseringsøvelser (som strekker nervevevet og bidrar til økt tilheling).

 

Relatert artikkel: – Slik Blir du Sterkere i Skuldrene og Skulderblad

Frossen skulder trening

 

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler, nerver og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Videre lesing: – Vondt i nakken? DETTE bør du vite!

Spør oss - helt gratis!
Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Mest delt artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Kilder:
– PubMed


Stilte spørsmål vedrørende avklemming i nakkegropen / scalenii syndrom / TOS syndrom:

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *