Mann holder seg til venstre del av korsryggen med smerter

Mann holder seg til venstre del av korsryggen med smerter

Ryggsmerter: Symptomer og Tegn ved Vondt i Ryggen

Ryggsmerter etter at du har sittet stille eller vondt i ryggen om natten? Her kan du lære mer om vanlige symptomer, presentasjoner og tegn på ryggsmerter.

 

Hva er vanlige symptomer ved ryggsmerter og vondt i ryggen?

De aller fleste har opplevd ryggsmerter og vondt i ryggen. Årsakene til ryggsmerte er mange og noen av de er selvpåførte – for eksempel gjennom en livstid med dårlige vaner. Andre mulige årsaker til ryggsmerter er trafikkulykker, traumer, fall, leddlåsning, muskelstrekk eller muskelskader – samt idrettsskader. Og selv om årsakene er mange og forskjellige, så er det ofte slik at symptomene er overlappende.

 

Vanlige symptomer ved ryggsmerter kan være:

 • Langvarige smerter midt mellom skulderbladene eller midt i korsryggen; særlig ved langvarig sitting eller ståing.
 • Manglende evne til å stå oppreist uten smerter eller muskelspasmer i korsryggen – dette kalles også lumbago.
 • Vedvarende murring, verking og stivhet langsmed ryggraden fra bunnen av nakken helt ned til halebeinet.
 • Ryggsmerter som stråler ned fra nedre rygg, mot rumpa, baksiden av lårene, legg og helt ned til foten – et tegn på isjias / isjalgi. Ta kontakt med kiropraktor eller fysioterapeut for behandling.
 • Skarp, lokal smerte i nakken, øvre rygg eller korsryggen – særlig etter tunge løft eller delaktighet i repetitiv, fysiskt krevende arbeid.
 • Smerter ved hosting og nysing, samt økte smerter i foroverlent stilling – dette kan være tegn på lumbalt prolaps.

Få hjelp av profesjonelle!

Vi skal være veldig klare i talen her. Hvis bilen din lager en ulyd eller ikke fungerer ordentlig – går du da til mekaniker? Ja, det gjør du. Men hører du på kroppen på samme måte? Nei, mest sannsynlig ikke. Vårt beste råd er å finne en god offentlig autorisert kliniker (de tre statlige autoriserte yrkene som behandler muskler og ledd er fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) i nærheten av deg. Hvis det er økonomien som stopper deg, så er det bare å være ærlig med klinikeren – så kan behandlingsoppsettet være mer rettet inn mot hjemmeøvelser og trening enn passiv behandling på behandlingsbenken.

 

 

Noen alvorlige symptomer ved ryggsmerter

Noen symptomer ved ryggsmerter er mer alvorlige enn andre. Ta kontakt med lege eller legevakt dersom du opplever noen av de følgende symptomene.

 • Du har feber i tillegg til ryggsmertene – kan være et tegn på at du har en infeksjon i kroppen.
 • Sfinkterproblematikk analt; du har vanskeligheter med å holde inne tarminnholdet. Oppsøk legevakt umiddelbart – dette er et tegn på Cauda Equina syndrom.
 • Urinretensjon og vanskeligheter med å starte en urinstråle (kan være tegn på Cauda Equina Syndrom)

 

Andre symptomer som kan være alvorlige i kombinasjon med ryggsmerter er:

 • Forhistorie med kreft
 • Forhistorie med skade og traume
 • Langvarig bruk av steroider og immundempende medikamenter
 • Nattesmerter
 • Smerter som bare blir verre og verre med tiden
 • Uønsket vekttap

 

Lyst på mindre stive ledd? Tren jevnlig!

Jevnlig trening: Forskning har vist at det aller viktigste du gjør er å trene regelmessig. Det å trene jevnlig øker nemlig blodsirkulasjonen inn mot muskler, sener og ikke minst; leddene. Denne økte sirkulasjonen tar med seg næringsstoffer inn mot de utsatte skivene og bidrar til å holde de friske. Gå tur, utøv yoga, tren i varmtvannsbasseng – gjør det du liker, for det viktigste er at du gjør det jevnlig og ikke bare i «skippertak». Hvis du har redusert hverdagsfunksjon, så anbefales det at trening kombineres med muskel- og leddbehandling for å gjøre hverdagen lettere.

 

Hvis du er usikker på hva slags trening dette innebærer eller om du trenger et treningsprogram – så rådes du til å ta kontakt med fysioterapeut eller moderne kiropraktor for oppsett av treningsprogram tilpasset deg personlig.

 

Særlig trening med treningsstrikker kan være særlig effektivt for å bygge opp stabiliteten fra bunnen av, da særlig hofte, sete og nedre del av ryggen – grunnet at motstanden da kommer fra ulike vinkler som vi nesten aldri utsettes for – da gjerne i kombinasjon med vanlig ryggtrening. Nedenfor ser du en øvelse som benyttes mot hofte og ryggproblematikk (kalt MONSTERGANGE). Du finner også mange flere øvelser under hovedartikkelen vår: trening (se toppmenyen eller bruk søkeboksen).

treningsstrikker

Relevant treningsutstyr: Treningstrikker – Fullstendig Sett med 6 Styrker (klikk her for å lese mer om dem)

 

 

 

På neste side vil vi snakke videre om trange nerveforhold i ryggen; kalt spinal stenose.

NESTE SIDE (trykk her): – Dette Bør du Vite om Spinal Stenose

Spinal Stenose 700 x

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE
facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Stille spørsmål via vår gratis spørretjeneste? (klikk her for å lære mer om denne)

– Bruk gjerne lenken ovenfor hvis du har spørsmål