Muskelstrekk - Bilde som illustrerer muskelskade i flere anatomiske regioner

Muskelstrekk

4.3/5 (6)

Muskelstrekk - Bilde som illustrerer muskelskade i flere anatomiske regioner

Muskelstrekk

Muskelstrekk, muskelskade eller muskelavrivning betyr skade på en muskel eller muskelfester. Muskelstrekk kan oppstå ved unormalt høy belastning på muskler ved daglige gjøremål, tunge løft, idrett eller i jobbsammenheng.

 

Muskelskade kan forekomme ved strekk eller avrivning (delvis eller hel ruptur) av muskelfibrene hvor senefestene fester på ben. En slik skade på muskulatur kan i visse tilfeller også føre til skade på små blodårer, som igjen kan føre til lokal blødning, hevelse, og smerte forårsaket av nerveirritasjon i området.

 

Symptomer på muskelstrekk / muskelskade

Typiske symptomer ved muskelstrekk og/eller skade:

  • Hevelse eller rødlighet i området som er skadet
  • Smerte ved hvile
  • Smerte når den spesifikke muskelen eller leddet tilhørende den muskelen blir brukt
  • Svakhet i skadd muskulatur eller senefeste
  • Ingen reaksjon i muskulaturen (Indikerer total avrivning)

 

Bør jeg få behandling eller oppsøke legevakt?

Dersom du mistenker at det er en alvorlig skade bør du ta kontakt med lege eller legevakt. Dette gjelder også hvis du ikke merker noen bedring innen 24 timer av debut. Hvis du hører en «poppelyd» i forbindelse med skaden, ikke kan gå, eller om det er omfattende hevelse, feber eller åpne kuttskader – da bør du også ta kontakt med legevakt.

 

Klinisk undersøkelse av muskelstrekk og muskelskade

En offentlig autorisert kliniker (lege, kiropraktor, manuellterapeut) kan alle utføre en medisinsk historietagning og klinisk undersøkelse av problemet. Denne undersøkelsen kan gi svar på om muskelen er forstrukket, delvis eller helt avrevet. Hvis det er en total ruptur så kan dette innebære en mye lengre tilhelingsprosess og til og med kirurgi. Bildediagnostikk er kun nødvendig dersom den kliniske undersøkelsen ikke gir fullstendig svar på problemet.

 

Egenbehandling av muskelstrekk og muskelskade

For å minimere en overreaksjon fra kroppen sin side og unødvendig hevelse (fra skadde, lokale blodårer) så kan man benytte nedising. Muskelen bør også hvile i en lett uttøyd stilling og gjerne med lett kompresjon. Varme kan benyttes mot muskelstrekk i et senere stadie – etter at hevelsen har gått ned (cirka 48-72 timer, men dette varierer). For tidlig bruk av varme kan øke hevelsen og smerte.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskelsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskelsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 


PRICE-prinsippet benyttes ved muskelskade.

P (Protect) – Beskytt muskelen fra ytterligere skade.

R (Rest) – Hvile og restitusjon av den skadde muskelen. Unngå lignende aktiviterer og belastninger som forårsaket skaden.

I (Ice) – I de første 48-72 timene etter en skade kan du bruke nedising. Bruk nedising 4-5x om dagen etter «15 minutter på, 30 minutter av, 15 minutter på»-syklusen. Is er en meget effektiv måte å dempe betennelsereaksjoner og smerte.

C (Compression) – Kompresjon, tilpasset sådan, kan tilføre støtte og redusere hevelse. Sørg for at du ikke fester en eventuell elastisk bandasje for hardt.

E (Elevation) – Hev det skadde opp for å redusere hevelse.

 

Man oppfordrer ellers til lett bevegelse, helst isometrisk i starten, for å framskynde tilhelingsprosessen.

 

Behandling av muskelstrekk og muskelskade

Fysikalsk behandling, massasje og muskulært arbeid kan hjelpe deg med å lindre symptomer, øke tilhelingsresponsen og bedre funksjonen i det skadde området.

 

Smertestillende medikamenter mot muskelstrekk og muskelskade

NSAIDS (Non-steroidal anti-inflammatory drugs), slik som ibuprofen, kan i den akutte fasen av problemet lindre smerter og hevelse. Men som studier har vist kan unødvendig bruk av slike medikamenter også føre til lengre tilhelingstid, da slike medikamenter kan bremse den naturlige legningen av skaden.

 

Hvordan forebygge muskelstrekk og muskelskade?

Her er noen gode tips på hvordan du kan forhindre slike skader:

  • Trening av stabilitetsmuskulatur
  • Tøy daglig – og særlig etter trening
  • Varm godt opp før du trener

 

NESTE SIDE: – Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

Muskelarbeid på albue

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål eller bruk kommentarfeltet nedenfor.

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *