Stiv rygg om morningen i sengen

Stiv rygg om morningen i sengen

Ryggsmerter om Natten – Årsak, symptomer og behandling

Vondt i ryggen om natten som forstyrrer nattesøvnen? Hvis du har ryggsmerter på natten så kan dette indikere at det f.eks. er noe galt med muskler, ledd eller mellomvirvelskiver. Med nattesmerter i ryggen så menes smerter som vekker deg fra søvnen eller tilnærmet konstante nattesmerter som ikke blir bedre selv i ulike liggeposisjoner.

 

Ryggsmerter rammer de fleste av oss, men normalt sett med tilpasset trening, ergonomisk tilpasning og muligens også fysikalsk behandling (f.eks. fra fysioterapeut eller kiropraktor), så vil man forvente å se en bedring i løpet av få uker. Ved ryggsmerter om natten derimot så vil ikke personen som er rammet få den hvilen / søvnen som trenges – og dermed så får vi mindre reparasjon i det påvirkede området. Det er nemlig slik at bløtvev og annet senevev gror best når vi sover.

 

Hva er nattesmerter i ryggen?

Som nevnt så er det slik at de fleste med ryggsmerter kan gjøre tilpasninger i liggestilling og dermed finne en posisjon som ikke gjør vondt. Ved nattesmerter i ryggen så menes hovedsakelig ryggsmerter som ikke blir bedre uansett hvilken stilling man ligger i – og som dermed går hardt utover søvnen og energinivåene.

 

Årsak til nattesmerter i ryggen

Det finnes flere mulige årsaker til at man rammes av nattesmerter i ryggen.

Biomekanisk dysfunksjon: Anspenthet i muskulatur, stive ledd og nerveirritasjon kan alle medvirke til nattesmerter i ryggen. Dette er fordi slik dysfunksjon kan føre til at man beveger ryggraden feilaktig og dermed overbelaster visse deler av ryggen. Manglende kjernemuskulatur med påfølgende overbelastning kan også medføre skivedegenerasjon i mellomvirvelskivene – slik som skivebukning, prolaps og spinal stenose. Ved nattesmerter så anbefales det sterkt at du oppsøker en kliniker (de fire helseautoriserte yrkene er fysioterapeut, lege, manuellterapeut og kiropraktor) for vurdering og eventuell behandling.

Organisk sykdom: Nyrestein, endometriose, visse typer av kreft og ulike typer av revmatisme kan alle medføre smerter i ryggen om natten.

Traume/skader: Tidligere eller nylige (og kanskje uoppdagede) skader fra fall og traumer (f.eks. bilulykke) kan gi smerter i ryggen om natten. Mulige diagnoser kan være stressbrudd og frakturer – da særlig i de eldre og de med påvist benskjørhet (osteoporose).

 

Kan nattesmerter i ryggen være farlig?

Ja, det kan det – men det hører til de ytterste sjeldenhetene. Røde flagg er et begrep som brukes for å finne patologiske sykdommer gjennom historietagning av symptomatikk fra en pasient. På denne listen over røde flagg finner vi blant annet nattesmerter i ryggen. Nattesmerter kan være et symptom ved visse typer av kreft – for eksempel ved primær spinalkreft eller sekundær metastase (spredning) til ryggvirvlene. Videre så kan nattesmerter i ryggen være et symptom på beninfeksjon (osteomyelitt) og revmatisk sykdom (f.eks. ankyloserende spondylitt, også kjent som Bekhterevs sykdom).

 

Andre røde flagg inkluderer: 

  • Feber
  • Forhistorie med tidligere kreft
  • Magesmerter eller pulsering i magen
  • Nytilkommen problematikk med urinretensjon (vanskelighet med å starte en urinstråle) eller sfinkterproblematikk
  • Redusert immunforsvar
  • Svakhet i beina eller mangel på muskelkontroll
  • Uforklart og utilsiktet vekttap

 

Hvis du har noen av disse i tillegg til nattesmerter så oppfordres du til å ta kontakt med din fastlege så snart som mulig – eventuelt rådføre deg på telefon til nærmeste legevakt.

 

Utredning og behandling av nattesmerter i ryggen

For det første – ikke la være å oppsøke en kliniker hvis du har nattesmerter. Oppsøk lege eller offentlig kliniker som kan evaluere om årsaken er patologisk eller biomekanisk betinget – og deretter veilede deg gjennom riktig behandlingsforløp.

 

Ved mekaniske smerter så er det primært fysikalsk behandling av muskler og ledd – i kombinasjon med tilpasset trening – som er løsningen på problemet. Behandlingen vil ofte være en del av å få deg opp på et fysisk nivå der du kan trene uten smerter. Hvis du er usikker på hva slags trening dette innebærer eller om du trenger et treningsprogram – så rådes du til å ta kontakt med fysioterapeut eller moderne kiropraktor for oppsett av treningsprogram tilpasset deg personlig.

 

Særlig trening med treningsstrikker kan være særlig effektivt for å bygge opp hofte og setemuskulatur – grunnet at motstanden da kommer fra ulike vinkler som vi nesten aldri utsettes for – da gjerne i kombinasjon med vanlig ryggtrening. Nedenfor ser du en øvelse som benyttes mot hofte og ryggproblematikk (kalt MONSTERGANGE). Du finner også mange flere øvelser under hovedartikkelen vår: trening (se toppmenyen eller bruk søkeboksen).

treningsstrikker

Relevant treningsutstyr: Treningstrikker – Fullstendig Sett med 6 Styrker (klikk her for å lese mer om dem)

 

På neste side vil vi snakke videre om et mulig assosiert symptom ved ryggsmerter- nemlig nervesmerter nedover i beina.

NESTE SIDE (trykk her): – Dette Bør du Vite om ISJIAS

verdt-a-vite-om-isjias-2

 

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondt.net på YOUTUBE
facebook logo liten– Følg gjerne Vondt.net på FACEBOOK

 

Stille spørsmål via vår gratis spørretjeneste? (klikk her for å lære mer om denne)

– Bruk gjerne lenken ovenfor hvis du har spørsmål