Vondt i hælen

Plantar fascitt: Årsak og svar på hvorfor man får plantar fascitt

Hva er årsaken til plantar fascitt? Hvorfor får man plantar fascitt? Her finner du informasjon om årsak til plantar fascitt, skademekanismer og svar på hvorfor man får eller rammes av seneskaden / betennelsen plantar fascitt.

 

Hovedartikkel: – Komplett oversikt over plantar fascitt

Vondt i hælen

 

Hva og hvor er plantar fasciaen?

Plantar fasciaen er en seneplate som går på undersiden av foten – fra festet i framkant av hælbenet, fram under foten og fram mot metatarsals i forfoten. Strukturen er delvis elastisk og skal fungere støtdempende, avlastende og gi støtte til fotbuen. Dette gjør den ved å fordele støtkreftene og belastningen utover i det kompliserte trådnettverket som illustrert på bildet nedenfor. Dens elastiske egenskaper gjør at den tåler utrolig mye – men ikke uendelig med feil- og overbelastning.

plantar fascia

 

Årsak til plantar fascitt og seneskade på plantar fascia

Før mente man at plantar fascitt var en senebetennelse, noe som er delvis riktig (da dette er selve reparasjonsresponsen), men i nyere tid har kliniske studier vist at det primært er en seneskade (tendinose). Plantar fascitt er altså en senetendinose kjent som plantar fasciose – som enkelt og greit indikerer at det er skader i plantar fasciaen sine senefibre og seneoppbygning. Vi må også huske at det kan være direkte skadende å behandle en seneskade som en senebetennelse – da anti-inflammatoriske medikamenter (Voltarol, diklofenak, Ibux osv) har vist at de kan begrense kroppens egen tilhelingsrespons og dermed sørge for at problemet varer lenger enn det hadde uten bruken av slike medikamenter.

 

Årsaken til en slik skade og klassisk plantar fascitt (også skrevet plantar fasciit) er altså når overbelastning og feilbelastning overgår seneplaten sin naturlige bæreevne – akkurat som en bærebjelke i et hus som gir etter når trykket ovenfra blir for stort. Etterhvert som trykket og belastningen blir for mye, ofte i form av repetitiv belastning, så vil seneplaten begynne å slå sprekker i form av det vi kaller «mikrorifter».

 

Mikrorifter i plantar fascia fører til at belastningsevnen går ned – og dermed, forutsatt at belastningen er mye av det samme – så vil dette akselerere skaden ytterligere. Så kort fortalt så er det disse mikroriftene som gir grunnlag for ytterligere seneskade i plantar fascia’en sine senefibre.

 

Risikofaktorer: Hva gir høyere risiko for å få plantar fascitt?

Plantar fascitt er ikke så komplisert som så mange vil ha det til. Plantar fascia’en har en viss bæreevne – og hvis man overstiger denne over tid så vil det forekomme skader. Så enkelt er det.

 

Det er noen risikofaktorer som utgjør en større risiko for at man får plantar fascitt – eller at plantar fascitten blir kronisk. Disse er:

 

  • Alder: Plantar fascitt rammer oftest de i aldersgruppen 40 – 60 år.
  • Visse typer av idrett: Mosjonsøvelser og trening som gir mye belastning rettet mot hælen og tilhørende strukturer – slik som langdistanseløping, turn, balett og lignende – kan forårsake skader i plantar fascia ved manglende restitusjon og tilheling mellom øktene.
  • Fotmekanikk: Å være plattfot, for høy fotbue eller ha et unormalt ganglag er alle ting som kan sørge for belastningen mot plantar fascia blir feil. Skjev storetå (hallux valgus) er en slik feilstilling som kan føre til at fotbuen belastes annerledes enn normalt. En hallux valgus-støtte kan sørge for at man går mer riktig på foten.
  • Overvekt: Jo flere kilo man har på kroppen desto mer belastning blir det på seneplaten under foten.
  • Yrker: Noen yrker går veldig mye på hardt underlag. Dette medfører naturlig nok mer belastning på plantar fascia – som dermed trenger økt restitusjon og tilheling. Plantarfascittkompresjonssokker kan gi økt blodsirkulasjon og raskere tilheling av skadde senefibre.

Her ser du en plantarfascittkompresjonssokk (trykk her for å lese mer om den) som er spesialdesignet for å gi økt tilheling og bedret blodsirkulasjon direkte inn mot selve skaden i seneplaten under fotbladet.

 

Les videre:

I hovedartikkelen om plantar fascitt kan du lese dyptgående informasjon om alle kategorier som omfatter denne tematikken.

NESTE SIDE: – PLANTAR FASCITT (trykk her for å gå til neste side)

Vondt i hælen

 

 

Nøkkelord (6 stk): Plantar fascitt, Plantar fasciit, plantar fasciose, plantar tendinose, årsak, hvorfor får man plantar fascitt