Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

Betennelse i Foten

Betennelse i foten kan oppstå grunnet en rekke årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i foten er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet.

 

Når vev er skadet eller irritert vil kroppen forsøke og øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet. Hevelsen i området kan også føre til en nervekompresjon, som vi blant annet kan se i tarsaltunnelsyndrom der tibialnerven blir avklemt. Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet. Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon).

 

Scroll nedenfor for se to gode treningsvideoer som kan hjelpe deg ved betennelse i foten.

 VIDEO: 5 Øvelser mot Isjias og Nervesmerter i Foten

Mange pasienter er ikke kjent med at en avklemt nerve i ryggen kan føre til betydelig dårlige funksjon i føttene. Dette skyldes at det er nervene som gir elektrisitet til musklene dine – og at ved en nerveirritasjon så vil ikke disse fungere optimalt. Manglende funksjon gir dårligere blodsirkulasjon – som igjen kan føre til økt risiko for betennelser.

 

Disse fem øvelsene kan hjelpe deg med å redusere nervetrykk i rygg og sete, samt gi deg bedre ryggbevegelighet. Klikk nedenfor for å se øvelsene.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 5 Øvelser mot Smerter og Betennelse i Fotvristen

Disse fem øvelsene sikter seg mer inn mot lokale muskler, sener og nerver i føttene dine. Jevnlig bruk av dette treningsprogrammet kan styrke fotbuene dine, gi forbedret blodsirkulasjon og hjelpe til med å normalisere funksjonen i det betennelsesutsatte området.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Årsaker til betennelse i foten

En betennelse eller inflammasjon er som nevnt en helt naturlig respons fra immunforsvaret for å reparere en skade eller irritasjon. Dette kan oppstå grunnet overbruk (uten tilstrekkelig muskulatur til å utføre oppgaven) eller grunnet mindre skader. Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i foten:

 

Fettputebetennelse (gir typisk smerter i fettputen under hælen)

Hælspore (gir smerter i underside av fotbladet, oftest like foran hælen)

Mortons nevrom (gir elektriske smerter i mellom tærne, foran på foten)

Plantar fascitt (gir smerter i fotbladet, langsmed plantar fascia fra utspringet i hælen)

Urinsyregikt (forekommer oftest i første metatarsus-ledd, på storetåen)

Revmatisme (smertene avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Tarsaltunnelsyndrom aka Tarsal tunnel syndrom (gir vanligvis ganske intense smerter på innside av foten, hælen)

 

Hvem rammes av betennelse i foten?

Absolutt alle kan rammes av en betennelse i foten – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler. De som øker treningen for raskt, særlig innen jogging, idrett, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot ankel og fot er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er på hardt underlag. Feilstillinger i føttene (overpronasjon og plattfothet) kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjon i foten.

 Vondt i foten

– Betennelse i foten kan være meget plagsomt. Hvis en betennelse oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (mye gange på hardt underlag med manglende trening av støttemuskulatur f.eks?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg. Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan tilstanden bli kronisk skadet.

 

Symptomer på betennelse i foten

Smerter og symptomer vil avhenge av i hvilken grad foten har en betennelsereaksjon. Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel. Typiske symptomer på betennelse innebærer:

– Lokal hevelse

– Rødlig, irritert hud

– Smertefullt ved trykk / berøring

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 Diagnostisering av betennelse i foten

En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal ømhet. Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostisk utredning for å sjekke om en skade er årsaken til hevelsen eller blodprøver.

 

Billeddiagnostisk utredning av betennelse i foten (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader. En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av betennelse i foten

Hovedformålet med behandling av betennelse i foten er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la foten tilhele seg selv. En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling – dessverre er det slik at noen ganger kan kroppen gjøre en litt vel god jobb og det kan da være nødvendig med nedising, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsedempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området). Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i foten. Bl.a. Biofreeze (åpner i et nytt vindu) er et populært naturprodukt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei. Direkte konservative tiltak kan være:

 

– Fotpleie (fotpleie og fysikalsk behandling kan gi smertelindring)

– Hvile (ta en pause fra det som forårsaket skaden)

– Kompresjonssokker

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Denne kompresjonssokken er spesiallaget for å gi trykk mot de riktige punktene ved fotproblematikk. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i føttene – noe som kan redusere hvor lang tid det tar for føttene dine å normalisere seg igjen.

– Såleinnlegg (dette kan føre til mer riktig belastning mot fot og fotblad)

– Tåstøtte / hallux valgus støtte:

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Hallux Valgus Støtte

Plaget med hallux valgus (skjev storetå) og / eller benutvekst (bunion) på storetåen? Da kan disse være en del av løsningen på problemet ditt.– Øvelser og uttøyning

 

Øvelser mot betennelse i foten

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av betennelse i foten. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen.

 

Relatert artikkel: – 4 gode øvelser for vonde føtter!

Undersøkelse av ankel

NESTE SIDE: – Vondt i foten? Dette bør du vite!

Vondt i hælen

Les også:

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Øvelser og uttøyning av plantar fascia hælsmerter

Vondt i foten

 

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Mest delt artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende betennelse i foten:

Hva vil det si at man har inflammasjon i foten?

Inflammasjon i foten er ensbetydende med kroppens egen reaksjon mot skader og lignende. Målet er å fjerne skadde celler, patogener eller lignende. Dette kan føre til midlertidig hevelse og lett rødlig utvikling i området. Det er viktig å skille mellom inflammasjon og infeksjon – for det er to vidt forskjellige ting.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

4 replies
 1. Bjørn-Magne says:

  Sliter med betennelse i føttene, hyppigst i høyre fot. Hevelse og rød hud på oversiden av fotbladet. Lar jeg det gå for lenge før medisin, Napren-E 500 mg, blir hele foten betent. Smertene er voldsomme. Den minste berøring eller bevegelse av foten trigger smertene ekstra. Ved medisinering reduseres smerten (som oftest etter 2 – 4 tabeletter).

  Smertene reduseres såpass at jeg kan bruke foten forsiktig, men hevelsen går ikke ned. I lange perioder vil foten (normalt ca 2 mnd) virke nummen og ikke fungere optimalt, får da også en haltende gange som igjen påvirker rygg og knær. Ved spaserturer på ujevnt underlag eskalerer smertene, noen ganger med ilende smerter oppover i foten. Disse smertene er så intense at jeg faller/snubler. Første gang jeg opplevde dette var for cirka 30 år siden. Da kunne det gå flere år mellom hver gang. De siste 6 – 10 årene har det eskalert, kan få problemet flere ganger i året. Har tatt prøver for å se etter revmatiske årsaker uten at det er funnet noe. Har ikke klart å finne noen årsak til hva som trigger dette, kan gå til sengs og være helt ok mens om morgenen er problemet der.

  Hilsen BM

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Bjørn-Magne,

   Full forståelse for at dette er frustrerende. Har du blitt utredet av revmatolog? Napren-E er jo et medikament som primært brukes mot revmatisk artritt, juvenil revmatoid artritt, artrose, Bekhterevs sykdom. Akutte anfall av urinsyregikt og andre betennelsetilstander – så det tyder jo at du har rett i at det dreier seg om et betennelse hvertfall. Med såpass lang historie, så er nok den hovedmistenkte en revmatisk lidelse eller anfall av urinsyregikt.

   Svar
 2. Natt says:

  Jeg har veldig vondt under hælen og oppover i akillesen. Er veldig vondt å gå og går litt sånn på tærne. Det skjedde på et karatestevne. Gikk kamp, men fortsatte å gå kamp selvom jeg kjente noe der. Jeg greide ikke å gå etter alt sammen. Dagen etter så har jeg skikkelige plager.

  Svar
  • Alexander v/ Vondt.net says:

   Hei Natt, med tanke på beskrivelsen av smertene dine så kan dette dreie seg om en seneskade (partiell ruptur/avrivning eller annen skade) eller senebetennelse i akillessenen. Det kan også være muskulært fra musculus gastrocsoleus (hovedmuskelen på baksiden av leggen din). Vi anbefaler sterkt at du oppsøker moderne kiropraktor, lege eller fysioterapeut for utredning for å se om det kan dreie seg om en skade i akilles.

   Ta gjerne kontakt på PM via sosiale medier hvis du ønsker et råd i forhold til en moderne kiropraktor eller fysioterapeut i nærheten av deg.

   God bedring og lykke til!

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *