Vondt på innsiden av foten - Tarsaltunnelsyndrom

Betennelse i Foten

Betennelse i foten kan oppstå grunnet en rekke årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i foten er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerter ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet. Men det vi ikke ønsker er at denne betennelsesresponsen skal bli for kraftig, og nettopp derfor er det viktig med nedkjøling med gjenbrukbar kuldepakning, avlastning med fotstøtter og heving av foten. Etter den akutte fasen kan man fokusere mer på sirkulasjonsøvelser og styrking av de påvirkede fotstrukturene.

 

– Inflammasjon er en naturlig respons (men det kan bli for mye av det)

Når vev er skadet eller irritert vil kroppen øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet. Hevelsen i området kan også føre til en nervekompresjon, som vi blant annet kan se i tarsaltunnelsyndrom der tibialnerven blir avklemt. Sistnevnte kan forekomme ved overtråkk, og da er det viktig å få ned hevelsen, og dermed fjerne trykket mot nerven, ved bruk av kuldepakning og riktige hvilestillinger. Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet. Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon).

 

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av fotsmerter og ankelplager. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

 

Steg 1: Avlastning, Hvile og Belastningsstyring

Hvis du har betennelse i foten er noe av det første vi anbefaler å hvile og avlaste området. Dette gir kroppen en sjanse til å redusere hevelsene og reparere skadeområdet som er påvirket. Avhengig av hvor i foten du har betennelse finnes det flere gode støtter som kan gi demping og hvile for områdene. Ved betennelse i framfoten og mot tærne er framfotstøtter med demping og innebygde tåskillere veldig fordelaktige. Hvis betennelsen er mer midt på foten eller i fotbuen, så er det heller fotbuestøtter du bør vurdere. Og hvis det er bakre delen, eller hælen, er hælstøtter med innebygd geledempere tingen for deg. Det finnes altså ulike støtter for forskjellige deler av foten.

 

Tips 1: Framfotstøtter med tåskillere (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om framfotstøttene og hvordan de gir avlastning til vonde tær.

Tips 2: Gjenbrukbar kuldepakning (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om hvordan kuldepakninger kan være gunstige å ha liggende i fryseren hjemme.

Tips 3: Hælbeskyttere med innebygget geledemping (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om disse.

Ved betennelser i foten er det første og viktigste steget avlastning og hvile. Å fortsette med ytterligere belastning kan irritere de betente strukturene mer og føre til større betennelsesreaksjoner. Dòg er det selvfølgelig lurt å adressere de underliggende årsakene til at føttene dine blir betent – men da altså etter en avlastningsperiode.

 

Årsaker til betennelse i foten

Vi må huske på at en betennelse oppstår som et resultat av en skademekanisme etterfulgt av tilheling. Det kan være mange årsaker og diagnoser som gir grunnlag for betennelse i foten. Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i foten:

 • Fettputebetennelse (gir typisk smerter i fettputen under hælen)
 • Hælspore (gir smerter i underside av fotbladet, oftest like foran hælen)
 • Ligamentskader (kan bli skadet ved overtråkk og idrettsskader)
 • Mortons nevrom (gir elektriske smerter i mellom tærne, foran på foten)
 • Overtråkk
 • Plantar fascitt (gir smerter i fotbladet, langsmed plantar fascia fra utspringet i hælen)
 • Urinsyregikt (forekommer oftest i første metatarsus-ledd, på storetåen)
 • Revmatisme (smertene avhenger av hvilke ledd som er påvirket)
 • Seneskade eller Senebetennelse
 • Sirkulasjonsproblemer
 • Slimposebetennelse
 • Tarsaltunnelsyndrom aka Tarsal tunnel syndrom (gir vanligvis ganske intense smerter på innsiden av ankelen og ned mot foten)

 

Hvem rammes av betennelse i foten?

Hvem som helst kan rammes av en betennelse i foten, så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler. De som øker treningen for raskt, særlig innen jogging, idrett, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot ankel og fot er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er på hardt underlag. Feilstillinger i føttene (overpronasjon og plattfothet) kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjoner i foten. Andre årsaker kan du se i listen ovenfor.

 

Steg 2: Opptrening og Rehabiliteringsterapi ved Betennelse i Foten

Etter at vi er over den akutte fasen av betennelse i foten, vil vi gjerne jobbe aktivt med å redusere sjansen for at det oppstår igjen. I denne fasen er det økt fokus på sirkulasjonsøvelser og styrking av fotens anatomiske strukturer. Ved å adressere underliggende årsaker reduserer du risikoen for å få en lignende plage igjen. Bruk av kompresjonssokker kan øke sirkulasjonen i føttene dine, som igjen stimulerer bedret reparasjonsevne og reduksjon av hevelser.

Rehabiliteringsøvelser for Sterkere Føtter og Ankler

Ved betennelse i foten eller ankelen bør man redusere vektbærende belastning. Bytt ut jogging med alternative treningsformer som svømming, gå på ellipsemaskin eller sykkel. Husk også å implementere en god blanding med regelmessige økter bestående av sirkulasjonsøvelser, tøyeøvelser og styrkeøvelser. I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram et godt treningsprogram for fot og ankel bestående av fem øvelser.

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Smerter og Betennelse i Fotvristen

Disse fem øvelsene sikter seg mer inn mot lokale muskler, sener og nerver i føttene dine. Jevnlig bruk av dette treningsprogrammet kan styrke fotbuene dine, gi forbedret blodsirkulasjon og hjelpe til med å normalisere funksjonen i det betennelsesutsatte området.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

VIDEO: 5 Øvelser mot Isjias og Nervesmerter i Foten

Mange pasienter er ikke kjent med at en avklemt nerve i ryggen kan føre til betydelig dårlige funksjon i føttene. Dette skyldes at det er nervene som gir elektrisitet til musklene dine – og at ved en nerveirritasjon så vil ikke disse fungere optimalt. Manglende funksjon gir dårligere blodsirkulasjon – som igjen kan føre til økt risiko for betennelser.

Disse fem øvelsene kan hjelpe deg med å redusere nervetrykk i rygg og sete, samt gi deg bedre ryggbevegelighet. Klikk nedenfor for å se øvelsene.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

Symptomer på Betennelse i Foten

Smertene og symptomene vil, naturlig nok, kunne variere basert på omfanget av betennelsen. Typiske symptomer på betennelse innebærer:

 • Lokal hevelse
 • Rødlig, irritert hud
 • Smertefullt ved trykk / berøring
 • Kan være vondt å vektlegge fot og ankel

 

Diagnostisk Utredning ved Vedvarende Betennelse i Foten

Vi anbefaler at du får undersøkt foten hos kliniker ved betennelse. Særlig dersom du ikke vet hva den underliggende årsaken eller diagnosen er. Ved å kartlegge hvilken diagnose som ligger bak, blir det lettere for deg å gjøre de riktige tiltakene og forhindre at tilstanden kommer tilbake igjen. Hvis tilstanden ikke forbedres kan det være aktuelt med billeddiagnostisk utredning for å sjekke om en skade er årsaken til hevelsen eller analysering av blodprøver (for å se etter visse biokjemiske markører).

 

Billeddiagnostisk utredning av betennelse i foten (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader. En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av Betennelse i Foten

Hovedformålet med behandling av betennelse i foten er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la foten tilhele seg selv. En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling, men det er ofte lurt å regulere dette ved bruk av nedkjøling, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsesdempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området).

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Denne kompresjonssokken er spesiallaget for å gi trykk mot de riktige punktene ved fotproblematikk. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i føttene – noe som kan redusere hvor lang tid det tar for føttene dine å normalisere seg igjen.

– Såleinnlegg (dette kan føre til mer riktig belastning mot fot og fotblad)

 

– Vondtklinikkene: Våre Klinikker og Terapeuter er Klare for å Hjelpe Deg

Trykk på lenken nedenfor for å se en oversikt over våre klinikkavdelinger. Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr vi utredning, behandling og rehabiliteringstrening, mot blant annet muskeldiagnoser, leddtilstander, nervesmerter og senevevsplager.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende betennelse i foten (FAQ)

Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor for å stille spørsmål. Eller send oss en melding via sosiale medier eller en av våre andre kontaktmuligheter.

 

Hva vil det si at man har inflammasjon i foten?

Inflammasjon i foten er ensbetydende med kroppens egen reaksjon mot skader og lignende. Målet er å fjerne skadde celler, patogener eller lignende. Dette kan føre til midlertidig hevelse og lett rødlig utvikling i området. Det er viktig å skille mellom normal inflammasjon og infeksjon – for det er to vidt forskjellige ting. Dòg kan det også bli altfor mye inflammasjon – og da er det viktig å bruke nedkjøling, samt ha foten høyt for å redusere betennelsen.

 

Youtube logo liten– Følg Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

 

4 replies
 1. Bjørn-Magne says:

  Sliter med betennelse i føttene, hyppigst i høyre fot. Hevelse og rød hud på oversiden av fotbladet. Lar jeg det gå for lenge før medisin, Napren-E 500 mg, blir hele foten betent. Smertene er voldsomme. Den minste berøring eller bevegelse av foten trigger smertene ekstra. Ved medisinering reduseres smerten (som oftest etter 2 – 4 tabeletter).

  Smertene reduseres såpass at jeg kan bruke foten forsiktig, men hevelsen går ikke ned. I lange perioder vil foten (normalt ca 2 mnd) virke nummen og ikke fungere optimalt, får da også en haltende gange som igjen påvirker rygg og knær. Ved spaserturer på ujevnt underlag eskalerer smertene, noen ganger med ilende smerter oppover i foten. Disse smertene er så intense at jeg faller/snubler. Første gang jeg opplevde dette var for cirka 30 år siden. Da kunne det gå flere år mellom hver gang. De siste 6 – 10 årene har det eskalert, kan få problemet flere ganger i året. Har tatt prøver for å se etter revmatiske årsaker uten at det er funnet noe. Har ikke klart å finne noen årsak til hva som trigger dette, kan gå til sengs og være helt ok mens om morgenen er problemet der.

  Hilsen BM

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Bjørn-Magne,

   Full forståelse for at dette er frustrerende. Har du blitt utredet av revmatolog? Napren-E er jo et medikament som primært brukes mot revmatisk artritt, juvenil revmatoid artritt, artrose, Bekhterevs sykdom. Akutte anfall av urinsyregikt og andre betennelsetilstander – så det tyder jo at du har rett i at det dreier seg om et betennelse hvertfall. Med såpass lang historie, så er nok den hovedmistenkte en revmatisk lidelse eller anfall av urinsyregikt.

   Svar
 2. Natt says:

  Jeg har veldig vondt under hælen og oppover i akillesen. Er veldig vondt å gå og går litt sånn på tærne. Det skjedde på et karatestevne. Gikk kamp, men fortsatte å gå kamp selvom jeg kjente noe der. Jeg greide ikke å gå etter alt sammen. Dagen etter så har jeg skikkelige plager.

  Svar
  • Alexander v/ Vondt.net says:

   Hei Natt, med tanke på beskrivelsen av smertene dine så kan dette dreie seg om en seneskade (partiell ruptur/avrivning eller annen skade) eller senebetennelse i akillessenen. Det kan også være muskulært fra musculus gastrocsoleus (hovedmuskelen på baksiden av leggen din). Vi anbefaler sterkt at du oppsøker moderne kiropraktor, lege eller fysioterapeut for utredning for å se om det kan dreie seg om en skade i akilles.

   Ta gjerne kontakt på PM via sosiale medier hvis du ønsker et råd i forhold til en moderne kiropraktor eller fysioterapeut i nærheten av deg.

   God bedring og lykke til!

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *