Fibromyalgi og graviditet (Slik Påvirkes Svangerskapet)

Fibromyalgi og Graviditet

5/5 (19)

Sist oppdatert 24/03/2021 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Fibromyalgi og Graviditet

Har du fibromyalgi og er gravid – eller tenker på å bli det? Da er det viktig å kjenne til hvordan fibromyalgi kan påvirke deg som gravid i svangerskapet. Her vil vi besvare en lang rekke spørsmål som omhandler det å være gravid med fibromyalgi. 

Noen ganger kan vanlige fibromyalgi-symptomer – slik som smerter, fatigue og depresjon – skyldes selve graviditeten. Og grunnet dette så kan de bli underbehandlet. Det er også slik at det økte stresset ved å skulle ha et barn kan trigge fibromyalgi flare ups – som vil få deg til å føle deg mye verre. Jevnlig oppfølging av legen er viktig.

 

 

 

Vi kjemper for at de med fibromyalgi, kroniske smertediagnoser og sykdommer skal få bedre muligheter for behandling og utredning.

Noe ikke alle er enige med, dessverre – og arbeidet vårt motarbeides ofte av de som vil gjøre hverdagen enda vanskeligere for de med kroniske smerter. Del artikkelen, lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

(Trykk her hvis du ønsker å dele artikkelen videre)

 

Denne artikkelen går gjennom og besvarer på følgende spørsmål angående fibromyalgi og graviditet:

 1. Hvordan påvirker fibromyalgi graviditeten?
 2. Forverrer svangerskapsrelatert stress fibromyalgien?
 3. Kan jeg ta fibromyalgi-medikamenter når jeg er gravid?
 4. Hvilke behandlinger er anbefalt for gravide med fibromyalgi?
 5. Hvorfor er trening og bevegelighet så viktig når man er gravid?
 6. Hvilke treningsøvelser kan de med fibromyalgi gjøre når de er gravide?

Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

1. Hvordan Påvirker Fibromyalgi Graviditeten?

Et svangerskap fører til en voldsom økning i antall hormoner i kroppen.

I tillegg til vektøkning, så er kroppen i ubalanse, og man får en ny fysisk fasong. De tre første månedene av en graviditet vil også ofte medføre kvalme og utmattelse. Som du skjønner så vil mange med fibromyalgi oppleve en økning i symptomene sine gjennom svangerskapet grunnet denne hormonelle ubalansen.

Forskning har vist at kvinner med fibromyalgi kan ha mer smerter og symptomer gjennom svangerskapet sammenlignet med de som ikke har denne kroniske smertediagnosen. Ikke spesielt overraskende, kanskje, da kroppen går gjennom en del forandringer.Studien viste, dessverre, at flere  opplever at fibromyalgi-symptomene blir forverret gjennom svangerskapet. Igjen så ser man særlig en forverring med økte smerter, utmattelse og emosjonelt stress gjennom de tre første månedene av graviditeten.

 

Her ønsker vi å kaste litt vann på bålet ved å si at flere også melder om bedring av symptomene under svangerskapet, så det er ingen 100% fasit her.

 

Vi ønsker å understreke at gravidyoga, tøying og bevegelighetsøvelser kan være en god måte å redusere psykisk og fysisk stress gjennom svangerskapet. I artikkelen nedenfor kan du se et treningsprogram som viser deg fem rolige øvelser.

Les mer: – 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

fem bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi

Klikk her for å lese mer om disse bevegelighetsøvelsene – eller se videoen nedenfor.

VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

Rolige og kontrollerte tøye og bevegelighetsøvelser kan hjelpe deg med å redusere fysisk og psykisk stress i kroppen. I videoen nedenfor kan du se et treningsprogram med fem ulike øvelser som kan hjelpe deg med å redusere stress.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen skal du være!

2. Forverrer Svangerskapsrelatert Stress Fibromyalgien?

Vi med fibromyalgi vet hvor hardt stress kan påvirke vår kroniske smertediagnose – og et svangerskap medfører store mengder emosjonelt og fysisk stress. 

Vi må også huske på at selve fødselen er en tid for ekstreme påkjenninger på mor. Gjennom svangerskapet så har man store forandringer i hormonnivåene i kroppen – blant annet østrogen og progesteron.

Her er det også viktig å huske på at tiden etter fødselen kan være særdeles tung – selv for de som ikke har fibromyalgi – så det er viktig å være klar over at denne perioden kan medføre en økning i smerter og symptomatikk.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter og sykdommer som ødelegger hverdagen – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og YouTube-kanal (klikk her) og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”.

På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: Fibromyalgi og Smerter på Morningen: Lider du av dårlig søvn?

fibromyalgi og smerter på morningen

Her kan du lese mer om fem vanlige morgensymptomer hos de med fibromyalgi.

3. Kan jeg ta Fibromyalgi-Medikamenter når jeg er Gravid?

Nei, dessverre finnes det ingen smertestilende medikamenter som benyttes mot fibromyalgi som også kan benyttes når du er gravid. Særlig ibuprofen kan være risikabelt å ta for gravide. Hvis du har spørsmål angående bruken av smertestillende under svangerskapet så må du rådføre deg med fastlegen din.

 

Fibromyalgi kan medføre sterke smerter – særlig ved flare-ups.

Nettopp derfor kan derfor rådet om å unngå smertestillende når man er gravid være vanskelig å svelge for de med fibromyalgi. Forskning har vist at bruken blant denne pasientgruppen er opptil fire ganger høyere enn hos andre pasienter.

Vi anbefaler den offentlige tjenesten TryggMammaMedisin (lenken åpner i et nytt vindu) på det varmeste. Her kan du få gratis rådgivning fra fagfolk om bruk av medikamenter under svangerskapet.

Mange melder om forverring av muskelsmerter i nakken og skuldrene under svangerskapet – og ved lange perioder med amming. Populært kalt for stressnakkeDu kan lese mer om denne diagnosen i gjesteartikkelen fra Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi i artikkelen nedenfor.

 

Les også: – Dette bør du Vite om Stressnakke

Vondt i nakken

Lenken åpnes i et nytt vindu.

4. Hvilke Behandlinger er Anbefalt for Gravide med Fibromyalgi?

yogaovelser-mot-ryggstivhet

Å kjenne til sin egen kropp og hva man responderer godt på er essensielt.

Det er slik at vi responderer forskjellig på behandling fra person til person – men behandlinger som ofte egner seg godt for gravide med fibromyalgi inkluderer blant annet:

 • Fysikalsk Behandling for Muskler og Ledd
 • Kostholdstilpasning
 • Massasje
 • Meditasjon
 • Yoga

Vi anbefaler sterkt at fysikalsk behandling kun utføres av en av de tre offentlig autoriserte yrkene med spesialkompetanse på muskler og ledd – fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut. Dette anbefalingen er grunnet at disse tre yrkene er støttet og regulert gjennom helsedirektoratet.

Et tilpasset kosthold som ivaretar energibehovene til de med fibromyalgi kan også være en viktig del av det å føle seg bedre. ‘Fibromyalgidietten’ følger nasjonale kostråd og retningslinjer. I artikkelen nedenfor kan du lese mer om den.

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.

5. Hvorfor er Trening og Bevegelighet så Viktig når man er Gravid?

Enbent yogapositur

Svangerskapet medfører store endringer på kroppen – inkludert et mer foroverstilt bekken.

Når magen blir større så fører dette til økt belastning på korsryggen og bekkenleddene. Den endrede bekkenstillingen vil gradvis forårsake mer og mer trykk i bekkenleddene etterhvert som man nærmer seg termindatoen – og kan gi grunnlag for både bekkenlåsning og ryggsmerter. Hvis man har redusert bevegelighet i leddene i bekkenet så vil dette også kunne medføre større belastning på ryggen. Jevnlig tilpasset trening og bevegelighetsøvelser kan hjelpe deg med å forebygge dette og å holde muskulaturen i gang så godt som mulig.

Regelmessig skånsom trening og fysikalsk behandling kan blant annet føre til disse helsefordelene:

 • Bedret Bevegelse i Rygg, Hofte og Bekken
 • Sterkere Rygg og Bekkenmuskulatur
 • Økt blodsirkulasjon til stramme og såre muskler

Bedret fysisk funksjon fører til mer bevegelighet i leddene, mindre anspent muskulatur og en økning i serotonin-nivåene i kroppen. Sistnevnte er en nevrosender som er særlig knyttet til fibromyalgi – grunnet at denne pasientgruppen har lavere nivåer enn det som er normalt. Serotonin er blant annet med på å regulere humøret. Lave kjemiske nivåer av dette i kroppen kan blant annet være årsaken til depresjon og angst blant de med fibromyalgi.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

 • Tåstrekkere (flere typer av revmatisme kan gi bøyde tær – for eksempel hammertær eller hallux valgus (bøyd storetå) – tåstrekkere kan hjelpe til med å avlaste disse)
 • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
 • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
 • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Visste du at fibromyalgi er definert som en bløtrevmatisk diagnose? Som ved andre revmatiske lidelser så spiller ofte betennelse en rolle i forhold til hvor kraftige smertene er. Nettopp derfor er det viktig for deg å kjenne til naturlig betennelsedempende tiltak mot fibromyalgi som vist i artikkelen nedenfor.

Les også: – 8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatisme

6. Hvilke Treningsøvelser Egner seg for Gravide med Fibromyalgi?

Trening for gravide skal være tilpasset og ta hensyn til hvor langt man er i svangerskapet.

Det finnes en rekke ulike treningsformer som er velegnede for gravide med fibromyalgi – noen av de beste inkluderer:

 • Gå turer
 • Spinning
 • Tai chi
 • Tilpasset gruppetrening
 • Trening med fokus på bevegelighet og tøyeøvelser
 • Yoga for gravide

VIDEO: 6 Tilpassede Styrkeøvelser for de med Fibromyalgi

Her er seks skånsomme og tilpassede styrkeøvelser for deg som har fibromyalgi – og er gravid. Klikk på videoen nedenfor for å se øvelsene. OBS: Rygghev på terapiball blir naturligvis vanskelig å få til senere i svangerskapet.

Abonner gjerne gratis på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen i familien skal du være!

Ikke Tren i Varmtvannsbasseng når du er Gravid

Trening i varmtvannsbasseng er en treningsform som er elsket av mange med fibromyalgi – men her er det viktig å være klar over at trening i varmt vann eller boblebad ikke er bra hvis du er gravid. Forskning har vist at det kan øke sjansen for spontanabort (1) eller misdannelser på fosteret. Dette gjelder altså vann som er varmere enn 28 grader.

Visste du ellers at det finnes syv ulike former av fibromyalgismerter? Det er derfor smertene dine har en lei tendens til å variere i både intensitet og presentasjon. Les mer om det via lenken i artikkelen nedenfor, så vil du fort bli litt klokere på hvorfor du kjenner deg som du gjør.

Les også: De 7 Typene av Fibromyalgismerter [Stor Guide til de ulike Smertetypene]

de syv typene av fibromyalgismerter

Høyreklikk og «åpne i nytt vindu» hvis du vil fortsette å lese denne artikkelen etterpå.

Ønsker du mer informasjon? Bli med i denne gruppen og del informasjonen videre!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

Følg oss på YouTube for Gratis Helsekunnskap og Øvelser

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår (klikk her) – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot kroniske smerter. Dersom dette er noe du også brenner for, så håper vi at du velger å bli med i familien vår i sosiale medier og å dele artikkelen videre.

Del Gjerne i Sosiale Medier for Økt Forståelse for Kroniske Smerter

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smertediagnoser.

Forslag til hvordan du kan bidra i kampen mot kroniske smerter: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi.

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen eller hjemmesiden din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig) og YouTube-kanalen vår (klikk her for flere gratis videoer!)

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

NESTE SIDE: – Fibromyalgi og Smerter på Morningen [Dette bør du Vite]

fibromyalgi og smerter på morningen

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *