fibromyalgi og smerter på morningen

Fibromyalgi og Smerter på Morningen

4.7/5 (45)

Fibromyalgi og Smerter på Morningen: 5 Vanlige Morgensymptomer hos de med Fibromyalgi

Er din fibromyalgi lenket opp mot ekstra smerter og symptomer på morningen? 

Her er 5 vanlige morgensymptomer som mange av de med fibromyalgi vil kjenne seg igjen i.

 

Fibromyalgi kan gå hardt utover nattesøvnen og søvnkvaliteten – det er et faktum. Våkner du ofte med verkende kropp, utmattet, stiv som en pinne, hovne hender og føtter, samt store poser under øynene? Mange andre med fibromyalgi vil også nikke anerkjennende til dette. Disse morgensymptomene kan variere – og noen morgenstunder er verre enn andre. Nettopp derfor ønsker vi å gi deg mer informasjon om de fem mest klassiske symptomene og hva du kan gjøre for å lindre dem.

 

– Sammen mot Kroniske Smerter

Vi kjemper for at de med andre kroniske smertediagnoser og sykdommer skal få bedre muligheter for behandling og utredning – noe ikke alle er enige med, dessverre. Del artikkelen, lik oss gjerne på FB-siden vår og vår YouTube-kanal i sosiale medier for å bli med oss i kampen for en bedre hverdag for de med kroniske smerter.

 

(Trykk her hvis du ønsker å dele artikkelen videre)

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening av kroniske smerter. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

 

Denne artikkelen går gjennom fem vanlige morningsymptomer hos de med fibromyalginoen av de vil kanskje overraske deg. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere og få gode tips.

 Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

 

1. Fibromyalgi og Utmattelse på Morningen

soveproblemer

Sliter du også med at du våkner utmattet etter en natts søvn? Utmattelse, trøtthet og slitenhet på morningen er et klassisk morningsymptom hos de med fibromyalgi. Det er en ganske naturlig grunn til at vi våkner opp utmattet sammenlignet med friske mennesker som føler seg uthvilt på morningen – vi sover dårlig.

 

Fibromyalgi er en kronisk form for bløtvevsrevmatisme som kan være direkte lenket til:

  • Bruxisme (Tanngnissing)
  • Insomnia
  • Søvnapnè
  • Rastløse Bein Syndrom

 

Forskning (1) har også vist at mange har unormale søvnmønstre som forstyrret den dype søvnen. Dette er altså søvnfasen hvor man får mest og best hvile for både hjernen og kroppen. Lettere og mer urolig søvn fører ikke til den samme ladingen – og dermed kan man ofte våkne opp trøtt, frustrert og sliten.

 

Selv ett eneste av de ovenstående problemene er nok til å gå hardt utover nattesøvnen. Hvis du er rammet av flere av de, for eksempel både tanngnissing og rastløse bein syndrom, så vil dette gjøre det enda vanskeligere å få en god natts søvn.

 

Mange melder om noe symptomlindring hvis de utfører lette bevegelse- og yogaøvelser før de legger seg. Slik som vist nedenfor.

 

Les mer: – 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

fem bevegelighetsøvelser for de med fibromyalgi

Klikk her for å lese mer om disse bevegelighetsøvelsene – eller se videoen nedenfor.

 VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

Skånsomme og tilpassede bevegelighetsøvelser kan være med på å myke opp kroppen litt før man legger seg. I videoen vist nedenfor viser vi deg et treningsprogram med fem øvelser som gir bedre bevegelse og sirkulasjon.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

2. Allodynia og Fibromyalgi

Etter å ha tatt hensyn til vanlige søvnlidelser assosiert med fibromyalgi må vi også legge til resten av fibromyalgisymptomene. Fibromyalgi er kategorisert i hele syv ulike smertetyper som definitivt kan være med på å holde oss våkne og sørge for at vi vrir oss i lakenet omtrent hele natten.

 

Psykisk angst og mental påvirkning fra søvnmangel gjør det vanskelig å slappe av. Kombinert med økt sensitivitet ovenfor lyd og lys så gjør dette at selv mindre ting kan vekke oss brått fra søvnen – og gjøre det tilnærmet umulig å få sove igjen.

 

En av de syv ulike smertene man kan oppleve ved fibromyalgi kalles for allodynia. Ved denne typen av smerte kan den minste berøring, selv fra dynen eller pysjen, føre til tydelige smerter. Noen ganger blir fibromyalgi kalt for «prinsessen på erten»-syndromet grunnet denne episodiske hypersensitiviteten hvor selv lett berøring er smertefullt.

 

Altfor mange plages med kroniske smerter og sykdommer som ødelegger hverdagen– derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale mediergjerne ved å like vår Facebookside og si: “Ja til mer forskning på kroniske smertediagnoser”.

 

På den måten kan man gjøre symptomene tilhørende denne diagnosen mer synlige og sørge for at flere blir tatt på alvor – og dermed får den hjelpen de trenger. Vi håper også på at slik økt oppmerksomhet kan medføre større bevilgninger til forskning på nye utrednings- og behandlingsmetoder.

 

Les også: – 15 Tidlige Tegn på Revmatisme

leddoversikt - revmatisk artritt

Er du rammet av revmatisme?

 3. Temperatursensitivitet, Svetting og Kuldegufs

Våkner du noen ganger på morningen helt iskald eller gjennomvarm?Temperatursensitivitet er et annet symptom kan spille inn på hvor utmattet du føler deg på morningen. Vi med fibromyalgi er nemlig utsatt for sensitivitet ovenfor både kulde og varme – og grunnet kroppens svekkede evne til å regulere dette; økt svetting.

 

Å ligge under dynen og kjenne seg kald – for så å føle seg glovarm 30 minutter senere, kan ødelegge søvnen for de aller fleste. Mange opplever ofte at de føler seg så kalde på morningen at de sliter med å komme seg ut fra under dynen.

 

Dersom du er plaget med søvnproblemer, så anbefaler vi sterkt at du blir henvist til en søvnstudie av din fastlege. Eventuelle funn (for eksempel avdekning av søvnapnè) kan føre til effektiv behandling – slik som CPAP-maskin mot søvnapnè. Smertelindrende øvelser og behandling kan også være viktige nøkler for å forbedre søvnen din.

 

Mange opplever både fysisk og psykisk bedring ved deltagelse på gruppetrening i varmtvannsbasseng. Du kan lese mer om hvordan det fungerer i denne artikkelen nedenfor her.

 

Les også: – Slik Hjelper Trening i Varmtvannsbasseng på Fibromyalgi

slik hjelper trening i varmtvannsbasseng mot fibromyalgi 2

 4. Morgenstivhet og Verking i Kroppen

Stiv rygg om morningen i sengen

Det er relativt vanlig å våkne opp og kjenne seg stiv og støl i kroppen på morningen – men det er ofte annerledes for de med fibromyalgi. Mange med fibromyalgi beskriver denne stivheten og verkingen som betydelig sterkere enn hos friske mennesker.

 

Faktisk så er den rapportert til å være av en så betydelig grad at den kan sammenlignes med muskelsmerter friske personer kan oppleve etter betydelige fysiske belastninger – eller, til og med, en mindre bilulykke.

 

Som kjent så er fibromyalgi direkte lenket til hypersensitivitet i bløtvev og muskler. Dette innebærer at det skal mindre stillesitting og belastning til før vi stivner til og musklene trekker seg sammen. Kanskje har du merket deg at du alltid sitter og beveger litt på deg? Det er fibromyalgien som krever dette av deg.

 

Ved å stadig endre posisjonen vår litt så vil vi variere belastningen på musklene. Etterhvert vil også den nye posisjonen gi verking og smerter. Så da flytter vi oss igjen. Dette er dessverre noe som kan være vanskelig å få til om natten – og nettopp derfor kan du kjenne deg ekstra stiv og støl på morningen.

 

Visste du at riktig kosthold kan ha særdeles positiv effekt på fibromyalgi? ‘Fibromyalgidietten’ følger nasjonale kostråd og retningslinjer. I artikkelen nedenfor kan du lese mer om den.

 

Egentiltak mot Fibromyalgismerter på Morgenen

– Godt tips: Bruk akupressurmatte kvelden før

Er du en av dem som våkner både stiv i leddene og anspent i musklene? Vi mottar ofte spørsmål om hvordan man kan lindre det vi kaller morgenstivhet. Faktisk så kan det du gjør kvelden før du legger være vel så viktig som det du gjør på morgenen. Forsøk gjerne å bruke en triggerpunktmatte, også kjent som akupressurmatte (klikk her for å lese mer om den – lenken åpner i nytt leservindu), cirka 60 minutter før du skal legge deg. Mattens massasjepunkter skal brukes inn mot anspente områder og mange føler at det gir avspenning for kropp og sinn. Prøve å bruke matten i cirka 15-30 minutter, og forsøk å få en rutine på å gjøre dette som en del av ‘nattarutinen’ din. Vi håper det kan hjelpe deg med å få litt bedre morgener.

 

Andre Egentiltak mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

  • Tåstrekkere (flere typer av revmatisme kan gi bøyde tær – for eksempel hammertær eller hallux valgus (bøyd storetå) – tåstrekkere kan hjelpe til med å avlaste disse)
  • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
  • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
  • Arnicakrem eller varmebalsam (noen føler at dette kan lindre muskelsmerter)

 

Les også: – Forskningsrapport: Dette er den Beste Fibromyalgidietten

fibromyalgidietten2 700px

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om riktig kosthold tilpasset de med fibro.

 5. Hovne Hender og Føtter – og Hevelse Rundt Øynene

smerter inni hånda

Mange av oss våkner opp med lett hevelse i hendene og føttene – eller rundt øynene. Dette kan også gi verkende smerter. Man er ikke helt sikker på hvorfor de med fibromyalgi ofte ser ut til å være mer rammet av dette. Men man har flere teorier.

 

Visse forskningsstudier har vist en sammenheng med væskeretensjon og fibromyalgi. Altså at vi med denne kroniske smertediagnosen ser ut til å holde mer på væsken i kroppen enn andre. Dette fenomenet er kjent som idiopatisk ødem. Vi minner om at kompresjonshansker (se eksempel her – lenken åpner i nytt leservindu) har dokumentert effekt ved revmatiske smerter i hendene.

 

Det er viktig å merke seg at man mener at dette ikke skyldes betennelse (selv om visse tilfeller av fibromyalgi inkluderer dette). Man mener rett og slett at det skyldes opphopning av væske i føttene, hender og rundt øynene.

 

(PS – Vi snakker mer om dette temaet lenger ned i artikkelen)

 

Lette håndøvelser på morningen kan hjelpe deg med å bekjempe hevelsen og få i gang blodsirkulasjonen. Se gjerne på de syv øvelsene som vi viser fram i artikkelen nedenfor.

 

Les også: – 7 Øvelser mot Håndartrose

håndartrose øvelser

  

Vannutdrivende Medikamenter og Naturlig Behandling

Ingefær

Det finnes medikamenter som fungerer vannutdrivende – altså at vi får hyppigere vannlating enn vanlig. Det er dòg ikke alle som dette fungerer på. Igjen så mener man at dette kan knyttes opp mot generelt dårligere sirkulasjon hos mange med fibromyalgi – og at man har høyere risiko for at væsken hoper seg opp ved inaktivitet eller søvn.

 

I mange tilfeller vil ikke hevelsene eller opphovningen medføre noen problemer – men hos mange kan det føre til både verking og vanskeligheter med å bruke hendene skikkelig. Vanlige problemer inkluderer smerter ved nedtråkk på en hoven fot på morningen eller vanskeligheter med finmotorikken i hendene på morningkvisten (les: føler seg klumsete).

 

Mange kjenner også til problemet med å bruke hovne hender for å ta på sminke for å dekke til hovne øyne! Utenom vanlige medikamenter, så finnes det også naturlig kost som kan være med på å redusere hovenhet. Et av de mer effektive kostholdsrådene er å drikke ingefærte før man legger seg eller med en gang man står opp på morgenen.

 

Andre behandlinger som kan hjelpe inkluderer lymfedrenasjemassasje og fysikalsk behandling rettet inn mot stive ledd og anspente musker. Det er også verdt å nevne at visse medisiner og smertestillende kan føre til hevelser som en bivirkning – så sjekk gjerne medikamentvedlegget ditt hvis du er usikker.

 

Er du plaget med revmatisk betennelse? Nedenfor kan du lese om åtte naturlige behandlingstiltak – uten bivirkninger. Ellers anbefaler vi også disse seks øvelsene for å få i gang blodsirkulasjonen i armene på morningen.

 

Les også: – 8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatisme

Les også: 6 Øvelser mot Betydelig Slitasjegikt i Skulderen

slitasjegikt i skulderen

  

Ønsker du mer informasjon? Bli med i denne gruppen og del informasjonen videre!

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Følg oss på YouTube for Gratis Helsekunnskap og Øvelser

VIDEO: Øvelser for Revmatikere og de rammet av Fibromyalgi

Abonner gjerne på kanalen vår (klikk her) – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Vi håper virkelig at denne artikkelen kan hjelpe deg i kampen mot kroniske smerter. Dersom dette er noe du også brenner for, så håper vi at du velger å bli med i familien vår i sosiale medier og å dele artikkelen videre.

 

Del Gjerne i Sosiale Medier for Økt Forståelse for Kroniske Smerter

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg(lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smertediagnoser.

 Forslag til hvordan du kan bidra i kampen mot kroniske smerter: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på «DEL»-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi.

 

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen eller hjemmesiden din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår (trykk her hvis ønskelig) og YouTube-kanalen vår (klikk her for flere gratis videoer!)

 

og husk også å legge  igjen en stjernevurdering hvis du likte artikkelen:

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

  

NESTE SIDE: – Dette bør du Vite om Artrose i Hendene

artrose i hendene

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Anbefalt egenhjelp mot denne diagnosen

Kompresjonstøy (for eksempel kompresjonssokker som bidrar til økt blodsirkulasjon til såre muskler)

Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *