Fibromyalgi og smerter på morningen

4.7/5 (48)

Sist oppdatert 21/02/2024 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Fibromyalgi og smerter på morgenen

Er din fibromyalgi lenket opp mot ekstra smerter og symptomer på morgenen? 

Her er 5 vanlige morgensymptomer som mange av de med fibromyalgi vil kjenne seg igjen i. Fibromyalgi og smerter på morgenen er dessverre godt kjent for mange, og det kan gå hardt utover nattesøvnen og søvnkvaliteten.

– Morgenstivhet, dårlig søvn og utmattelse

Våkner du ofte med verkende kropp, utmattet, stiv som en pinne, hovne hender og føtter, samt store poser under øynene? Mange andre med fibromyalgi vil også nikke anerkjennende til dette. Disse morgensymptomene kan variere – og noen morgenstunder er verre enn andre. Nettopp derfor ønsker vi å gi deg mer informasjon om de fem mest klassiske symptomene og hva du kan gjøre for å lindre dem. Husk at vi alltid er tilgjengelige hvis du vil kontakte oss eller har spørsmål.

«For mange med fibromyalgi har ikke morgenstund gull i munn»

Usynlig sykdom: Sammen for økt forståelse

Mange med usynlig sykdom og kroniske smerter føler at de verken blir sett eller hørt. Dette er mennesker som lever med kroniske symptomer, og som virkelig trenger støtte og forståelse. Istedenfor, i mange tilfeller, kan de oppleve å bli møtt av skepsis og manglende innsikt. Slik kan vi ikke ha det, og vi håper derfor så mange som mulig av dere vil engasjere dere i å dele vårt informasjonsinnhold i sosiale medier og kommentarfelt. På den måten kan vi sørge for at alle blir behandlet med vennlighet, respekt og empati. Følg oss gjerne på siden vår på Facebook (Vondtklinikkene – tverrfaglig helse), og engasjer deg aktivt i innleggene vi deler der.

“Artikkelen er skrevet og kvalitetssjekket av offentlig autorisert helsepersonell. Dette inkluderer både fysioterapeuter og kiropraktorer ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse (se klinikkoversikt her). Vi tilråder alltid å få utredet smerter hos kyndig helsepersonell.”

Tips: Lenger ned i guiden får du gode råd om selvhjelpstiltak slik som bruk av ergonomisk hodepute, skumrulle og triggerpunktball.

– La oss få høre dine erfaringer i kommentarfeltet

Denne artikkelen går gjennom fem vanlige morgensymptomer hos de med fibromyalginoen av de vil kanskje overraske deg. Nederst i artikkelen kan du også lese kommentarer fra andre lesere eller komme med dine egne innspill.

1. Fibromyalgi og utmattelse på morgenen

soveproblemer

Sliter du også med at du våkner utmattet etter en natts søvn? Utmattelse, trøtthet og slitenhet på morgenen er et klassisk morgensymptom hos de med fibromyalgi. Det er en ganske naturlig grunn til at vi våkner opp utmattet sammenlignet med friske mennesker som føler seg uthvilt på morgenen… vi sover dårlig.

Fibromyalgi kan være lenket til:

  • Bruxisme (tanngnissing)
  • Insomnia
  • Søvnapnè og pusteforstyrrelser
  • Rastløse bein syndrom (RLS)

Forskning har også vist at mange har unormale søvnmønstre som forstyrret den dype søvnen.¹ Dette er altså søvnfasen hvor man får mest og best hvile for både hjernen og kroppen. Lettere og mer urolig søvn fører ikke til den samme ladingen – og dermed kan man ofte våkne opp trøtt, frustrert og sliten.

– Forstyrret nattesøvn

Selv ett eneste av de ovenstående problemene er nok til å gå hardt utover nattesøvnen. Hvis du er rammet av flere av de, for eksempel både tanngnissing og rastløse bein syndrom, så vil dette gjøre det enda vanskeligere å få en god natts søvn. Studier har vist til at hodeputer med moderne minneskum kan redusere symptomer grunnet søvnapnè og pusteforstyrrelser.² Resultatene deres viste redusert forekomst av snorking, bedre oksygenopptak og reduserte søvnapnè-symptomer. Svært interessant! Og det viser hvor viktig en god hodepute er.

Tips 1: Prøv en hodepute med moderne minneskum

Med referanse til studien ovenfor fra det medisinske tidsskriftet Frontiers in medicine kan vi anbefale denne hodeputen med moderne minneskum. Den gir en særegent god komfort og bidrar til riktig stilling for nakken og luftveiene når du sover. Trykk her for å lese mer om denne hodeputen.

2. Allodynia og fibromyalgi

Etter å ha tatt hensyn til vanlige søvnlidelser assosiert med fibromyalgi må vi også legge til resten av fibromyalgisymptomene. Fibromyalgi er kategorisert i hele syv ulike smertetyper som definitivt kan være med på å holde oss våkne og sørge for at vi vrir oss i lakenet omtrent hele natten.

– Søvnmangel er en psykisk påkjenning

Psykisk angst og mental påvirkning fra søvnmangel gjør det vanskelig å slappe av. Kombinert med økt sensitivitet ovenfor lyd og lys så gjør dette at selv mindre ting kan vekke oss brått fra søvnen – og gjøre det tilnærmet umulig å få sove igjen.

Tips 2: Bruk en god søvnmaske med ekstra plass for øynene

Mange søvnmasker er ubehagelige fordi de ligger ubehagelig mot øynene. Denne varianten av søvnmasker kan derimot anbefales, da den har ekstra plass til øynene og dermed oppleves mer komfortabel. Les mer om den her (lenken åpner i nytt leservindu).

– Når lette berøringer gjør vondt

En av de syv ulike smertene man kan oppleve ved fibromyalgi kalles for allodynia. Ved denne typen av smerte kan den minste berøring, selv fra dynen eller pysjen, føre til tydelige smerter. Noen ganger blir fibromyalgi kalt for «prinsessen på erten»-syndromet grunnet denne episodiske hypersensitiviteten hvor selv lett berøring er smertefullt.

3. Temperatursensitivitet, svetting og kuldegufs

Våkner du noen ganger på morgenen helt iskald eller gjennomvarm? Temperatursensitivitet er et annet symptom kan spille inn på hvor utmattet du føler deg på morgenen. Vi med fibromyalgi er nemlig utsatt for sensitivitet ovenfor både kulde og varme – og grunnet kroppens svekkede evne til å regulere dette; økt svetting.

– Store temperatursvingninger?

Å ligge under dynen og kjenne seg kald – for så å føle seg glovarm 30 minutter senere, kan ødelegge søvnen for de aller fleste. Mange opplever ofte at de føler seg så kalde på morningen at de sliter med å komme seg ut fra under dynen.

– Ta tak i søvnplagene dine

Dersom du er plaget med søvnproblemer, så anbefaler vi sterkt at du blir henvist til en søvnstudie av din fastlege. Eventuelle funn (for eksempel avdekning av søvnapnè) kan føre til effektiv behandling – slik som CPAP-maskin mot søvnapnè. Smertelindrende øvelser og behandling kan også være viktige nøkler for å forbedre søvnen din. Andre kan oppleve god effekt av mildere tiltak, slik som nattlig bruk av nesepuster-apparat. Slike apparater har dokumentert at de kan bidra til økt oksygenopptak på natten og redusere snorking.

Tips 3: Nesepuster-apparat for bedre søvn (og mindre snorking)

Måten den fungerer på er ved å stimulere en kjevestilling som åpner opp luftveiene, og dermed sørger for at luften ikke «fanges» eller møter motstand, slik som ved snorking (pusteforstyrrelser). Enkel å ta i bruk og naturligvis mer komfortabel enn CPAP. Les mer her.

4. Morgenstivhet og verking i kroppen

Stiv rygg om morningen i sengen

Det er relativt vanlig å våkne opp og kjenne seg stiv og støl i kroppen på morningen – men det er ofte annerledes for de med fibromyalgi. Mange med fibromyalgi beskriver denne stivheten og verkingen som betydelig sterkere enn hos friske mennesker.

– Som en mindre bilulykke

Faktisk så er den rapportert til å være av en så betydelig grad at den kan sammenlignes med muskelsmerter friske personer kan oppleve etter betydelige fysiske belastninger – eller, til og med, en mindre bilulykke. Som kjent så er fibromyalgi direkte lenket til hypersensitivitet i bløtvev og muskler. Dette innebærer at det skal mindre stillesitting og belastning til før vi stivner til og musklene trekker seg sammen. Kanskje har du merket deg at du alltid sitter og beveger litt på deg? Det er fibromyalgien som krever dette av deg.

– Den neste er den beste (men ikke om natten!)

Ved å stadig endre posisjonen vår litt så vil vi variere belastningen på musklene. Etterhvert vil også den nye posisjonen gi verking og smerter. Så da flytter vi oss igjen. Dette er dessverre noe som kan være vanskelig å få til om natten – og nettopp derfor kan du kjenne deg ekstra stiv og støl på morgenen.

5. Hovne hender og føtter – og hevelse rundt øynene

smerter inni hånda

Mange av oss våkner opp med lett hevelse i hendene og føttene – eller rundt øynene. Dette kan også gi verkende smerter. Man er ikke helt sikker på hvorfor de med fibromyalgi ofte ser ut til å være mer rammet av dette. Men man har flere teorier.

– Fibromyalgi og væskeretensjon

Visse forskningsstudier har vist en sammenheng med væskeretensjon og fibromyalgi. Altså at vi med denne kroniske smertediagnosen ser ut til å holde mer på væsken i kroppen enn andre. Dette fenomenet er kjent som idiopatisk ødem. Vi minner om at kompresjonshansker (se eksempel her – lenkene åpner i nytt leservindu) har dokumentert effekt ved revmatiske smerter og hevelser i hendene.

Tips 4: Bruk kompresjonshansker mot ødem

Dette er et godt par kompresjonshansker som stimulerer væskedrenasje, samtidig som at de gir god støtte og beskyttelse. Du kan lese mer om dem her. Et praktisk egentiltak som er enkelt å ta i bruk.

– Stimuler væskedrenasje med håndøvelser

Lette håndøvelser på morgenen kan hjelpe deg med å bekjempe hevelsen og få i gang blodsirkulasjonen. Ta gjerne en titt på de syv øvelsene som vi viser fram i artikkelen nedenfor.

Les også: – 7 Øvelser mot Håndartrose

håndartrose øvelser

Vannutdrivende medikamenter og naturlig behandling

Ingefær

Det finnes medikamenter som fungerer vannutdrivende – altså at vi får hyppigere vannlating enn vanlig. Det er dòg ikke alle som dette fungerer på. Igjen så mener man at dette kan knyttes opp mot generelt dårligere sirkulasjon hos mange med fibromyalgi – og at man har høyere risiko for at væsken hoper seg opp ved inaktivitet eller søvn.

– Kan påvirke finmotorikken

I mange tilfeller vil ikke hevelsene eller opphovningen medføre noen problemer – men hos mange kan det føre til både verking og vanskeligheter med å bruke hendene skikkelig. Vanlige problemer inkluderer smerter ved nedtråkk på en hoven fot på morgenen eller vanskeligheter med finmotorikken i hendene på morningkvisten (føler seg klumsete).

– Ingefær mot hevelser?

Mange kjenner også til problemet med å bruke hovne hender for å ta på sminke for å dekke til hovne øyne! Utenom vanlige medikamenter, så finnes det også naturlig kost som kan være med på å redusere hovenhet. Et av de mer effektive kostholdsrådene er å drikke ingefærte før man legger seg eller med en gang man står opp på morgenen.

– Lymfedrenasjemassasje og fysikalsk behandling

Andre behandlinger som kan hjelpe inkluderer lymfedrenasjemassasje og fysikalsk behandling rettet inn mot stive ledd og anspente musker. Det er også verdt å nevne at visse medisiner og smertestillende kan føre til hevelser som en bivirkning, så sjekk gjerne medikamentvedlegget ditt hvis du er usikker.

Bli med i støttegruppen vår

Meld deg gjerne inn i Facebookgruppen vår «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» hvis du vil. Her kan du også kommentere og stille relevante spørsmål.

Oppsummering: Fibromyalgi og smerter på morgenen

Vi håper at denne artikkelen har vært nyttig for deg, og at du nå forstår mer av hvordan fibromyalgi kan være lenket til smerter og symptomer på morgenen. Samtidig håper vi også at du har fått noen gode tips og råd som du kanskje vil ta i bruk allerede fra i dag av. Husk også at du kan kontakte oss dersom du har spørsmål.

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne behandling

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være i eliten innenfor utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Akershus (Råholt og Eidsvoll Sundet). Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller lurer på noe.

 

Artikkel: Fibromyalgi og smerter på morgenen (5 vanlige symptomer)

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter – slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

Forskning og kilder

1. Choy et al, 2015. The role of sleep in pain and fibromyalgia. Nat Rev Rheumatol. 2015 Sep;11(9):513-20

2. Stavrou et al, 2022. Memory Foam Pillow as an Intervention in Obstructive Sleep Apnea Syndrome: A Preliminary Randomized Study. Front Med (Lausanne). 2022 Mar 9:9:842224.

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *