Dette bør du Vite om Polymyalgia Revmatika

4.8/5 (106)

Dette bør du Vite om Polymyalgia Revmatika (PMR)

Polymyalgia revmatika er en betennelserelatert revmatisk diagnose.

Lidelsen kjennetegnes blant annet med omfattende verking og smerter i skuldrene, hofter og nakken – samt tilhørende morgenstivhet. Smertene og stivheten er ofte verst på morningen.

Ingen gull i munn der altså. Snarere gråstein.


 

Klassiske symptomer på Polymyalgia Revmatika inkluderer:

  • Generell følelse av svakhet
  • Mild feber og utmattelse
  • Smerter og hypersensitivitet i skuldre, hofter og nakken
  • Stivhet på morningen

 

Tips mot Polymyalgia Revmatika

Vi vet at dette er en diagnose som er preget av betennelsereaksjoner. Nettopp derfor viser forskning til at det er svært viktig å spise et anti-inflammatorisk kosthold. Mange av våre medlemmer i den over 18000 store gruppen vår “Revmatisme og Kroniske Smerter” melder om effekt av blant annet Medox Blåbærekstrakt og Gurkemeie. Klikk gjerne på lenkene for å lese mer om hvordan de fungerer (åpner i et nytt vindu).

 

Polymyalgia Revmatika og Revmatisk Artritt

Tidligere trodde man at polymyalgia revmatika var en form for revmatisk artritt blant den eldre befolkningen. Det er feil – da de er to helt separate diagnoser.

Den mest betydelige forskjellen er at PMR ikke fører til ødeleggelse av brusk og leddoverflater – i motsetning til revmatisk artritt. Diagnosen påvirker heller ikke, normalt sett, hender, håndledd, knær og føtter. Tilstanden er heller ikke permanent – men kan vedvare i opptil 7 år.


Hvem Rammes av Polymyalgia Revmatika?

Polymyalgia revmatika er den vanligste inflammatoriske revmatiske diagnosen som rammer de over 50 år. Risikoen for å utvikle sykdommen stiger med årene – og gjennomsnittlig alder på de som er rammet ligger på rundt 75 år (1).

Kvinner har 2 til 3 ganger så høy risiko for å utvikle diagnosen. Med andre ord så er det vanligst at det rammer eldre kvinner.

 

Hvordan gir Polymyalgia Revmatika deg Leddsmerter?

En MR undersøkelse vil kunne avdekke et detaljert bilde av det som foregår i og rundt leddene dine. Ved PMR vil man se betennelse i synovialhinnen – som man finner i slimposer, ledd og sener. Økt væske og betennelsereaksjoner gir grunnlag for smertene.

Den nøyaktige årsaken til betennelse grunnet PMR er fortsatt ikke fullstendig forstått. Forskning indikerer at genetikk, epigenetikk, smitte (virus og bakterier) kan spille en sentral rolle i hvorfor man utvikler diagnosen (2).

 

Polymyalgia Revmatika og Betennelser

PMR gir altså mer betennelsereaksjoner enn vanlig. De vanligste formene av betennelse assosiert med polymyalgia revmatika er bursitt (slimposebetennelse), synovitt (leddbetennelse) og tenosynovitt (betennelse i det ytterste laget i senene – senehinnen).

Bursitt (Slimposebetennelse)

Polymyalgia revmatika gir hyppigere forekomst av bursitt i skuldre og hofter. Bursitt er altså en betennelse i en slimpose – en anatomisk væskefylt struktur som sørger for jevn bevegelse mellom bein og nærliggende bløtvev. Ved betennelse blir denne fylt opp med ekstra væske som gir smerter.

Synovitt (Leddbetennelse)

Skulderledd og hofteledd kan bli rammet av synovitt. Dette innebærer at synovialhinnen blir betent og vi får væskedannelse inne i hinnen – som medfører leddsmerter, varmeutvikling og rødlig hud.

Tenosynovitt

Når det ytterste laget på hinnen rundt en sene blir betent så kalles dette for tenosynovitt. Dette forekommer hyppigere blant de med PMR – og en av de vanligste utgavene er Dequervains Tenosynovitt i håndleddene.

 

Polymyalgia Revmatika og Trening

Det å finne riktige øvelser og trening for deg med PMR kan være vanskelig. Men det er kjempeviktig at du fortsetter å holde deg i bevegelse for å stimulere blodsirkulasjon og å myke opp i vonde ledd og muskler.

I videoen nedenfor ser du et treningsprogram for de med polymyalgia revmatika utviklet av kiropraktor og rehabiliteringsterapeut Alexander Andorff. Dette er et program som er delt inn i 3 – nakke, skulder og hofter, da det er oftest disse områdene som påvirkes mest ved PMR.

Abonner gjerne gratis på vår YouTube-kanal (klikk her) for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen i familien skal du være!

 

Vil min Polymyalgia Revmatika Fortsette å Forverre seg med Årene?

PMR kan faktisk gå over av seg selv. Dette innebærer at tilstanden ikke er permanent, men at den allikevel er langvarig. Smertene og symptomene forårsaket av PMR er betydelige og vil trenge behandling.

PMR varer normalt sett i to år, men kan også vedvare i opptil syv år. Det er dessverre også mulig å bli rammet av tilstanden igjen – selv flere år etter at man hadde det sist.

 

Behandling av Polymyalgia Revmatika

Behandlingen består både av medikamenter for å dempe betennelsen, men også av fysikalsk behandling for å lindre smerter i muskler og ledd. Medikamentell behandling består blant annet av kortikosteroider – slik som kortisontabletter. Vanlige fysikalske behandlingsmetoder er muskuloskeletal laserterapi, massasje og leddmobilisering – for eksempel hos fysioterapeut eller kiropraktor.

Mange pasienter benytter seg også av egentiltak og egenbehandling. For eksempel kompresjonsstøtter og triggerpunktballer.

 

Polymyalgia Revmatika og Kjempecelleartritt

PMR gir betydeligere høyere risiko for å bli rammet av kjempecelleartritt – også kjent som temporalartritt. Dette er en farlig tilstand som kan gi seriøse komplikasjoner i form av synstap og høyere risiko for hjerneslag.

Tilstanden gir betennelse i blodårene som går til hodebunnen og øynene. Mellom 9 til 20 prosent av de med PMR utvikler kjempecelleartritt – som krever medikamentell behandling.

 

Polymyalgia Revmatika Støttegrupper

Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter – Norge: Forskning og nyheter» (trykk her) for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt revmatiske og kroniske lidelser. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

Del Gjerne for å Støtte de med Revmatisme

Vi ber deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Vi utveksler også gjerne lenkebytte med relevante nettsider. Forståelse, allmennkunnskap og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de med kroniske smertediagnoser.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering