Tomatjuice

– Bekjemp leggkrampe med tomatjuice.

5/5 (5)

Tomatjuice

– Bekjemp leggkrampe med tomatjuice.


Sliter du med leggkrampe – særlig om natten? Visste du at tomatjuice kan være en naturlig bekjemper mot krampe i leggen? Leggkrampe – spesielt om natten – kan være særdeles smertefullt og plagsomt. Det kan gå utover nattesøvnen, som igjen resulterer i dårlige søvnkvalitet og dermed mindre restitusjon for muskler og ledd. Med senket kvalitet på hviletid så vil musklene og leddene ha en lavere kapasitet dagen derpå – det er kjent idrettsfysiologi.

 

Akutt, plutselig leggkrampe, gjerne etter at du har lagt deg, kan skyldes en rekke årsaker. Stramme leggmuskler, muskeldysfunksjon / myalgi i gastrocsoleus og tibialis anterior, ikke komplett ernæring og dehydrering er alle mulige skyldnere. I denne artikkelen skal vi se på de to siste punktene vi nevnte, men du kan lese mer om muskelmyalgier her:

 

– Les også: Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

Vondt i bakside av låret

 

Elektrolyttmangel – en årsak til krampe

Elektrolytter er en form for signalførere, ansvarlige for å gi beskjed til musklene om de skal trekke seg sammen (konsentrisk bevegelse) eller slappe av og bli lengre (eksentrisk bevegelse). De viktigste elektrolyttene vi har er magnesium, kalium (også kjent som potassium), natrium, kalsium og klorid.

 

Elektrolyttene’s hovedfunksjoner innebærer:

– Energioverføring

– Regulerer væskebalanse

– Frakter næring

– Støtter normal muskelfunksjon

– Støtter normal mentalfunksjon

– Regulerer PH verdi i kroppen

 


Når det forekommer en direkte mangel på elektrolytter eller ubalanse mellom elektrolytter – mellom de som gir signaler om å trekke seg sammen eller å slappe av, så kan dette føre til krampe. La oss ta to eksempler:

 

1) Du spiller fotball på en varm sommerdag. Svetten siler igjennom en lang økt og du kunne vært flinkere til å holde deg hydrert både før og under matchen. Når du svetter mister du væske – og med den: viktige elektrolytter. En høy ball kommer inn fra cornerflagget, hjernen gir beskjed til leggmuskulaturen om å yte maks. En eksplosiv muskelbevegelse er det som skal til for å slå midtstopperen i luften og heade inn det avgjørende målet på overtid. Du kan allerede se for deg overskriftene:

 

«Rørlegger (33) header inn 2-1 scoringen 5 minutter på overtid for Rør&Kran AS i bedriftsligaens aller første match. Er dette Norges svar på Leicester City’s Jamie Vardy?»

 

Men neida, leggmuskulaturen vil det annerledes. Overskriftene svinner hen i det du kjenner et sylskarpt hogg i leggen – som et elektrisk støt som skyter gjennom leggen og får muskulaturen til å stramme seg lynraskt. Et mindre maskulint skrik. En misset heading. Og nå ligger du i gresset med leggkrampe.

Hvordan kunne du forhindret dette? Den enkle løsningen ville vært å holde deg hydrert både før og under matchen. Elektrolytter finnes nemlig naturlig i kranvannet – men hvis du vet du skal prestere over evne (les: bedriftsliga) så kan det være lurt å supplementere i forkant av matchen med elektrolyttholdig drikke. Brusetabletter kan kjøpes på de aller fleste apotek og helsekostforretninger. En annen on-topic kilde til elektrolytter: tomatjuice.

 

Tomater

 

2) Det har vært en lang dag. Du ligger i sengen og venter på at søvnen skal skylle over deg – da det plutselig føles ut som om noen har kjørt en strømførende strikkepinne inn i baksiden av leggen. Smerten er så sterk at du må stå opp. Tøye bakside av leggen. Bevege benet og foten. Det slipper litt og litt, men adrenalinet som har raget gjennom kroppen gjør at du kjenner deg lys våken. Som den norske rapperen Chem sa: Det blir en lang natt.

 

Løsningen på slik problematikk kan være genialt enkel; drikk ett glass med tomatjuice 1-2 timer før du legger deg. Gjør dette daglig og du bør kjenne en tydelig bedring i løpet av 1-3 ukers tid. Avhengig av hvor plaget du er med nattlige kramper i leggen.

 

 

– Tomatjuice mot muskulær leggkrampe, sier du?

Ja, tomatjuice er en meget god kilde til antioksidanter, vitaminer og er en sterk kilde til potassium. Andre produkter som kan hjelpe med nattkrampe er bananer, melk, sennep og lignende – kilder med høyt innehold av potassium, magnesium eller kalsium. Mange rapporterer at deres leggkramper forsvinner helt med tomatjuice inntak – andre har bedre effekt av andre tiltak, men en ting er sikkert… du bør evaluerer ernæringstinntaket ditt. Hvis du plages av nattlige leggkramper, så kanskje du har et litt lite variert kosthold?

 

– Les også: Slik reduserer du sjansen for nyresykdommer

Hva er en kiropraktor?

– Les også: 5 sunne urter som øker blodsirkulasjonen

Cayenne pepper - Foto Wikimedia
  
Video: Nålebehandling mot leggkrampe (overaktiv leggmuskulatur)
 

 

Noen tanker eller tips? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller kontakt oss via facebook. Takk!

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *