Hva er en kiropraktor?

– Inntak av Paracet i svangerskapet kan gi barneastma

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 17/03/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Hva er en kiropraktor?

– Inntak av Paracet i svangerskapet kan gi barneastma


En ny studie har vist sammenheng mellom det smertestillende preparatet Paracet (paracetamol) og barneastma. I studien har barnet 13% høyere sjanse for å utvikle astma dersom mor inntar paracet i svangerskapet. Studien viser også at barnet har hele 29% høyere sjanse for å utvikle astma dersom det blir gitt Paracet som spedbarn (mindre enn seks måneder gammel). Sistnevnte er kanskje særlig oppsiktsvekkende, da i følge retningslinjer, Paracetamol blir anbefalt dersom et spedbarn trenger febernedsettende eller smertestillende.

 

Studien ble gjennomført av forskere ved Folkehelseinstituttet, Oslo universitet og Bristol universitet.

 

 

– 114761 norske barn deltok i studien

Forskere benyttet forskningsdata fra 114761 barn født i Norge mellom 1999 og 2008 – og analyserte dataen for en link mellom paracetamolinntak og utviklet barneastma – med sjekkpunkter når de hadde fylt tre og syv år. Mødrene ble spurt om bruk av paracetamol og grunnlaget for bruk ved 18 og 30 uker ut i svangerskapet. Når barnet hadde fylt seks år ble de igjen spurt om de hadde gitt Paracet til barnet – og i så fall, hvorfor. Forskerne benyttet dermed informasjonen for å se hva de tok paracetamol mot og om dette hadde en utslagsgivende effekt på om barnet utviklet astma. Studien ble også justert etter variable faktorer slik som om moren hadde astma, om hun røyket gjennom svangerskapet, antibiotikabruk, vekt, utdanningsnivå og antall tidligere svangerskap.

 

Bekkenløsning og graviditet - Foto Wikimedia

 


– Studien gir en klar indikasjon på linken mellom paracetamolbruk og barneastma

Dette er en større kohortstudie – altså en studie hvor man følger en gruppe mennesker over tid. Studien gir en klar indikasjon på en sterk sammenheng mellom inntak av paracetamol og utvikling av barneastma i gitte epidemiologiske grupper. Men det er viktig å huske på at Paracet fortsatt blir – i de alvorlige tilfellende der det virkelig trenges – ansett som å være det anbefalte medikamentet ved sterk feber og smerter i spedbarn grunnet dens lave sjanse for bieffekter, sammenlignet med andre smertestillende medikamenter.

 

– Les også: Bekkenlåsning? Hva er det egentlig?

Vondt i bekkenet? - Foto Wikimedia

 

Kilde:

PubMed – Behind the headlines

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *