avokado 2

7 Vidunderlige Helsefordeler Ved å Spise Avokado

5/5 (1)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

avokado 2

7 Vidunderlige Helsefordeler Ved å Spise Avokado

Avokado er en fantastisk frukt som er utrolig sunn for kropp og hjerne. Avokado har en rekke, klinisk beviste, helsefordeler som du kan lese mer om her. Vi håper du blir overbevist til å inkludere mer av denne sunne frukten i ditt eget kosthold. Har du innspill? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller vår Facebookside – del ellers gjerne innlegget med noen som elsker avokado.

 Historien bak avokado

Avokadoen stammer originalt fra syd i Mexico. Den har i lang tid blitt dyrket grunnet dens egenskaper som en nyttig tilvekst i kostholdet og høye næringsmessige innhold. I motsetning til de fleste frukter så inneholder avokado et høyt innhold av sunt fett og betydelig mindre karbohydrater. Ordet avokado stammer fra Nahuati-stammens ord for frukten ‘ahuacati’ som direkte oversatt betyr ‘testikkel’.

 

1. Å spise avokado gir bedre øyehelse og forebygger aldersrelaterte øyesykdommer

avokado 1

Avokadoer er stappfulle av antioksidanter. Disse antioksidantene hjelper kroppen med å bekjempe frie radikaler og bidrar til en sunn helse. I avokado finner vi blant annet lutein og zeaxantin – som blant annet finnes naturlige i øyets ‘gule flekk’. Disse to antioksidantene har blitt lenket sterke til god øyehelse (1, 2).

 

Studier har vist at inntak av disse næringsstoffene er lenket til betydelig redusert risiko for grå stær og forkalkning på netthinnen (makular degenerasjon) – som er vanlig blant den eldre befolkning (3).

 

Basert på disse kliniske studiene så kan man konkludere med at å spise avokadoer vil kunne ha en positiv, langsiktig innvirkning på øyehelse.

 

2. Avokado kan lindre symptomer fra revmatisme og artritt

Revmatisme er et relativt vanlig helseproblem og mange søker ofte etter måter å lindre symptomer og smerter. Olje fra avokado kan være til hjelp mot symptomer fra slike lidelser. Dette er takket være dens betennelsedempende egenskaper.

 

Flere studier har vist at denne type olje kan gi symptomlindring ved visse former av artritt i leddene (4, 5).

 Les mer: – Dette bør du vite om Revmatisme

 

3. Avokadoen’s fett hjelper med å absorbere mer næring fra frukt og grønt

avokadotre

Når vi snakker om ernæring, så er det ikke bare slik at hvor mye vi spiser av de enkelte tingene er alt som teller. Det er også viktig at kroppen vår kan absorbere dem og bruke dem som energi.

 

Noen næringsstoffer er «fettløselige» – dette betyr at de må kombineres med fett for å bli absorbert og brukt på en riktig måte. Dette inkluderer for eksempel vitamin A, D, E og K.

 

En klinisk studie viste at å inkludere avokado eller avokado-olje til en salat mangedoblet opptaket av antioksidanter (6). Dette betyr altså at avokadoer kan gjøre at du får mer ut av næringsverdien til salat og grønnsaker.

 

Dette er en glimrende grunn til å inkludere en sunn fettkilde når du spiser grønnsaker eller salat – for uten vil mye næringsverdiene i den sunne maten gå tapt.

 4. Avokado inneholder mye fiber

yoga mot smerter

Avokado inneholder store mengder fiber. En større porsjon med avokado (100 gram) inneholder cirka 7 gram fiber, noe som tilsvarer cirka 27 prosent av det anbefalte daglige inntaket av fiber.

 

Fiber er en av våre viktigste næringsstoffer. Det hjelper oss med å normalisere tarmfunksjonen, senke kolesterolnivåer, kontrollere blodsukkernivåene og bidra til en god helse. Studier har også vist at et adekvat inntak av fiber kan redusere sjansen for hjertesykdom og diabetes.

 

5. Avokado kan kanskje forebygge og redusere sjansen for kreft

Tykktarmkreftceller

Kreft er en forferdelig lidelse som rammer altfor mange – og som er karakterisert ved ukontrollert celledeling.

 

Det er manglende forskning for å bevise at avokado kan forebygge kreft, men studier (med celler) har vist at avokadoekstrakt kan hindre vekst av prostatakreftceller (9) og lindre symptomer som skyldes cellegiftbehandling.

 Man trenger flere og større studier – menneskelige studier – for å kunne fastslå om ernæring og dette kan være en del av framtidens kreftbehandling, men det finnes allerede mye spennende forskning på området som ser positiv ut.

 

6. Avokado kan bidra til vektreduksjon

Gåtur

Avokado inneholder som nevnt mye fiber og lite karbohydrater. Dette sørger for at du føler deg mett lenger. Dette kan være en betydelig fordel for de av oss som forsøker å kutte ned på kaloriene og senke vekten litt.

 

7. Avokado bidrar til bedret hjertehelse

Hjerte

Hjerte- og karsykdommer er verdens største dødsårsak.

 

Flere studier har vist at det å spise avokado kan ha positiv innvirkning på trygliseridnivåene og de totale kolesterolnivåene i blodet. Det har blitt bevist at triglyseridnivåene kan bli senket med opptil 20%, samtidig som man har notert seg en reduksjon i dårlig kolesterol (LDL) med 22% og økning i god kolesterol (HDL) på 11% (7, 8).

 

Oppsummering:

Syv utrolig spennende helsefordeler, alle med støtte i forskning (slik at du kan argumentere ovenfor selv den verste Besserwizzeren du kjenner!), så har du vel kanskje blitt overbevist til å spise litt mer avokado i kostholdet? Kanskje skal du lage deg en deilig guacamole i kveld? Det er både sunt og godt. Vi hører gjerne fra deg på vår Facebookside dersom du har kommentarer på andre positive virkningsmetoder.

 

Relevant produkt – Avokado-olje:

 

LES OGSÅ: – Dette Bør Du Vite om Fibromyalgi

fibromyalgi

 

Les også: – De 5 Verste Øvelsene Hvis du Har Prolaps!

prolaps-i-korsryggen
Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker øvelser eller artikler tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss – så vil vi svare deg så godt vi kan, helt gratis. Se ellers gjerne vår YouTube kanal for flere tips og øvelser .

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

Kilder / forskning

1. Khachik et al, 1997. Identification of lutein and zeaxanthin oxidation products in human and monkey retinas.

2. Bone et al, 1997. Distribution of Lutein and Zeaxanthin Stereoisomers in the Human Retina

3. Delcourt et al, 2006. Plasma Lutein and Zeaxanthin and Other Carotenoids as Modifiable Risk Factors for Age-Related Maculopathy and Cataract: The POLA Study

4. DiNubile et al, 2010. A potential role for avocado- and soybean-based nutritional supplements in the management of osteoarthritis: a review.

5. Blotman et al, 1997. Efficacy and safety of avocado/soybean unsaponifiables in the treatment of symptomatic osteoarthritis of the knee and hip. A prospective, multicenter, three-month, randomized, double-blind, placebo-controlled trial.

6. Unlu et al, 2005. Carotenoid Absorption from Salad and Salsa by Humans Is Enhanced by the Addition of Avocado or Avocado Oil

7. Munoz et al, 1992. Effects of avocado as a source of monounsaturated fatty acids on plasma lipid levels.

8. Carranza et al, 1995. [Effects of avocado on the level of blood lipids in patients with phenotype II and IV dyslipidemias].

9. Qy et al, 2005. Inhibition of prostate cancer cell growth by an avocado extract: role of lipid-soluble bioactive substances.

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *