Smerter på venstre side av ribbeina | Kostokondrit / Tietzes Syndrom

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Smerter på venstre side av ribbeina | Kostokondrit / Tietzes Syndrom

Leserspørsmål om smerter på venstre side av ribbeina. Legen trodde det skyldtes magesyre, men ikke hatt effekt av syrehemmende medikamenter. Hva er diagnosen? Smertene er lokalisert cirka 5 centimeter nedenfor brystvorten på venstre side og inn mot brystbenet – samt ‘tvers igjennom’ ryggen. Et godt spørsmål, svaret er at det vil vi gjerne forsøke å hjelpe deg med å komme deg videre i utredningsforløpet. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål eller innspill.

 

Vi anbefaler at alle som er interesserte i denne tematikken leser hovedartiklene: – Vondt i ribbeina

 

Les: – Oversiktsartikkel: Vondt i ribbeina

Vondt i ribbeina

Her er spørsmålet som en kvinnelig leser stilte oss og vårt svar på dette spørsmålet:

Kvinne (33 år): Hei! Samboeren min på 42 år har veldige smerter i magen (magesekkområdet). Han sier det føles ut som muskelsmerter over ribbeina. Var hos lege som såvidt undersøkte han, og han fikk Somac da hun trodde det var magesyre. Smertene er blitt verre etter det. Smertene begynte under spising, men nå er det smerter hele tiden når han sitter, også periodevis når han står. Når han ligger er smertene borte. Hadde noe lignende for 8-9 år siden + stråling bak til ryggen. Han gikk da til kiropraktor i nesten 1 år med mild effekt. Han begynte da å ta VitaePro, da forsvant smertene. Han har gått på VitaePro siden, og prøvde å doble dosen, men ingen effekt nå. Det er verst når han kommer hjem fra jobb. Kan dere hjelpe oss? På forhånd takk.

 

Forsker

 

Svar: Først og fremst – ikke doble dosering av noen medikamenter uten rådføring med lege om dette er trygt eller forsvarlig.

 

Her har vi et par oppfølgende spørsmål.

1) Med tanke på at smertene er borte når han ligger så er det en antydning på at det dreier seg om magesyre, spiserørsbrokk eller lignende.

2) Har han ryggsmerter denne gangen også?

3) Kunne du vært litt mer nøyaktig på hvor smertene er lokalisert?

4) Har han nattesmerter?

5) Føler han seg uvel eller kvalm? Isåfall, har det vært oppkast også?

Ser fram imot til å hjelpe dere videre.

Mvh
Nicolay v Vondt.net

 

 

Diskusjon med helsepersonell

 

Kvinne (33 år): Tusen takk for svar på en lørdag!

1.) Han var på gastroskopi for ca 10 år siden, fikk konstatert at spiserørsmuskelen står litt åpen. Sure oppstøt er ikke ett stort problem, sure oppstøt kommer en sjelden gang, Han fikk da samtidig konstatert melkeallergi, kuttet ned på melk og ost og ble mye bedre. Nå drikker han ca 0,5 L melk hver kveld, brunost av og til. Før var det 1 L daglig med melk og 0,5 kg ost i uka.

2) Nei, han har ikke ryggsmerter nå.

3) Smertene er på venstre side, ca 5 cm under brystvorten.

4) Nei, aldri smerter om natta.

5) Han blir uvel når smertene er på det verste. Ingen oppkast eller kvalme. Det er spesielt etter endt arbeidsdag at smertene er ille.

Hvis han strekker seg veldig over til venstre side + kommer borti en kant med magen / siden er det utrolig vondt. I helgene når han ikke belaster kroppen så mye, er smertene moderate i forhold til i arbeidsuka.

 

Les også: – 8 Øvelser for Vond Rygg

Vondt i brystryggen

 

Svar: Basert på lokaliseringen av smerten (cirka 6:e – 7:e ribbein) og at det er vondere ved bevegelse (mot venstre) så virker det som om det dreier seg om et muskuloskeletalt problem – altså at det dreier seg om irritasjon av intercostal muskulatur (ribbensmuskulaturen i mellom ribbeina + iliocostalis thoracis) og tilhørende ribbensfester.

 

Siden problemet virker å være såpass sterk i karakter, så kan dette dreie som om det man kaller «kostokondrit / Tietzes syndrom». Smerten kan også være verre ved dypt innpust og tungt fysisk arbeid. Gjelder dette for samboeren din?
Mvh
Nicolay v Vondt.net

 

Kvinne (33 år): Dette hørtes akkurat ut som han har det! Men smerten er ikke verre ved dypt innpust. Etter fysisk tungt arbeid er det verst, men han merker det godt på jobb også. Har lest om Tietzes syndrom og det stemmer veldig godt på symptomene han har.

 

 

Svar: Ja, dette er nok det han har. Her kan det være aktuelt med betennelsedempende medikamenter skrevet ut fra fastlegen. Det kan også være aktuelt med fysikalsk behandling av rygg og muskulatur dersom denne er bidragsgivende til hans manglende funksjon i ribbenskassen.
Mvh
Nicolay v Vondt.net

 

Kvinne (33 år): Dette hørtes akkurat ut som han har det! Men smerten er ikke verre ved dypt innpust. Etter fysisk tungt arbeid er det verst, men han merker det godt på jobb også.

 

Senere: Hei og tusen takk for diagnose på mannen min, han fikk en betennelsedempende voltarenkur og ble helt god. Fantastisk!

 

– Til info: Dette er en kommunikasjonsutskrift fra meldingtjenesten til Vondt net via vår Facebookside. Her kan hvem som helst få gratis hjelp og råd angående ting de lurer på.

 

Del gjerne denne artikkelen med kollegaer, venner og bekjente via vår Facebookside eller andre sosiale medier. På forhånd takk. 

 

Hvis du ønsker artikler, øvelser eller lignende tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare kommentere direkte i artikkelen eller å ta kontakt med oss (helt gratis) – vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

 

Les også: – Dette Bør du Vite om Prolaps i Nakken

nakkeprolaps-collage-3

Les også: – Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vår Facebookside eller via vår «SPØR – FÅ SVAR!«-spalte.

Spør oss - helt gratis!

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freemedicalphotos, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *